• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Swiss pensioners win climate victory in Strasbourg | DW News
    https://youtu.be/5Y8mmXS4H8I?si=y1TAjITOf7FZCJmE
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: In this video I summarize the main pieces of evidence that we have which show that climate change is caused by humans. This is most important that we know in which frequency range carbon dioxide absorbs light, we know that the carbon dioxide ratio in the atmosphere has been increasing, we know that the Ph-value of the oceans has been decreasing, the ratio of carbon isotopes in the atmosphere has been changing, and the stratosphere has been cooling, which was one of the key predictions of climate models from the 1960s.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    [STIZZ @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Fuck Around And Find Out]

    Ukrajinští ekologové bijí na poplach a vyzývají úřady, aby neobnovovaly Kachovskou nádrž v její původní podobě. Zdůrazňují, že vyvážený a udržitelný rozvoj těchto oblastí je možný i bez obnovení vodní elektrárny Kachovka.
    Své hlavní argumenty vědci představili na celoukrajinské vědecko-praktické konferenci "Příroda pod okupací - 10 let ruské vojenské agrese proti životnímu prostředí", která se konala 28.-29. března 2024.
    Ekologové poukazují na to, že rozhodnutí vlády o pilotním projektu rekonstrukce Kachovské elektrárny je příliš rychlé a není dostatečně odůvodněné. Rozhodnutí neodpovídá realitě doby a jsou v rozporu s ekologickým vývojem nejen oblastí, kde byla Kachovská nádrž vypuštěna, ale i celé jižní Ukrajiny.
    Problém je i v tom, že díky globálním klimatickým změnám prostě není kde vzít 18 miliard metrů krychlových vody, aby se budoucí Kachovská přehrada mohla naplnit a fungovat," říkají ekologové.
    Dněperská kaskáda nádrží před svým zánikem nashromáždila 43,7 km3 vody, z toho 18,2 km3 v Kachovce, což obrovské množství.
    ...
    Oblast nyní rychle zarůstá, což brání rozprašování bahna z nádrže Kachovka, před kterým vědci varovali, protože tato oblast je "proslulá" prachovými bouřemi. Při prachových bouřích se bourá obrovská masa půdy, ale ve vlhké půdě samovolně vysemenily a vyklíčily různé rostliny, které zpevnily obrovské plochy.
    Podle ekologů povede obnova ekosystémů ke zvýšení rozmanitosti přírody: místo téměř identického biotopu umělých nádrží, který zabíral více než 90 % plochy, se objeví desítky dalších: bažina, louka, step, křoviny, les... Zvýší se absorpce skleníkových plynů, což je důležité pro plnění dekarbonizačních závazků Ukrajiny; zvýší se populace mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů zařazených na seznamy ochrany přírody.
    "Za několik let vyroste na místě Kachovské nádrže miliarda stromů, o kterých prezident říká, že je třeba je vysadit - porostou samy, jen se musíme snažit lesy udržovat, prořezávat a vytvářet. Tím ve velkém rozsahu přispějeme ke globální klimatické politice," řekla Tetyana Tymochko, vedoucí Všeruské ekologické ligy.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    EU střízliví a hledá peníze. Fáze nejtvrdších zelených regulací končí - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/H55KY/eu-regulace-znicily-prumysl-klimaticka-opatreni-ztrata-konkurenceschopnosti
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    European court rules human rights violated by climate inaction
    https://www.bbc.com/news/science-environment-68768598
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    počasí

    CHMU
    https://www.facebook.com/share/p/nGhSAnWDtQuwZoUh/

    🌡🌏 Březen 2024 – již 10. globálně nejteplejší měsíc v řadě

    ℹ Copernicus Climate Change Service (C3S) publikoval pravidelnou měsíční zprávu ohledně pozorovaných změn v globální teplotě vzduchu, mořském ledu a hydrologických proměnných, která upozorňuje na mimořádně teplý březen roku 2024.

    📑 Tato zpráva, mimo jiné, uvádí, že:

    👉 Březen 2024 byl dosud nejteplejším březnem dle globální průměrné teploty vzduchu (14,14 °C), která byla o 0,73 °C vyšší než dlouhodobý průměr 1991–2020. Byl o 0,10 °C teplejší než doposud globálně nejteplejší březen 2016.

    👉 Březen 2024 byl tak desátým měsícem v řadě, který se umístil jako doposud globálně nejteplejší zaznamenaný příslušný měsíc.

    👉 V Evropě byla průměrná teplota vzduchu za březen 2024 vyšší o 2,12 °C než dlouhodobý průměr 1991–2020 a měsíc se zde zařadil jako druhý nejteplejší březen po březnu roku 2014. Výrazně nad průměrem byly teploty především v centrální a východní části Evropy.

    👉 Globální průměrná teplota za 12 posledních měsíců (duben 2023 – březen 2024) je také nejvyšší doposud zaznamenanou s odchylkou +0,7 od dlouhodobého průměru 1991–2020 a +1,58 °C nad průměrem předindustriálního období 1850–1900.

    🔎 Údaje publikované v této zprávě jsou založeny na počítačových analýzách využívajících měření z družic, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě. Bližší informace včetně rozsahu mořského ledu a srážek v březnu naleznete v odkazu v komentářích.

    🇨🇿 Také na území České republiky (ČR) byl březen 2024 mimořádně teplý. Jednalo se o vůbec nejteplejší březen zaznamenaný na území ČR v období od roku 1961. Po extrémně teplém únoru 2024 se tak jedná o druhý rekordně teplý měsíc v řadě. Průměrná teplota vzduchu za březen na území ČR (7,0 °C) byla o 3,8 °C vyšší než normál 1991–2020.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Lol

    Baštu má ve Sněmovně nahradit ředitel Tykačovy elektrárny - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-bastu-ma-ve-snemovne-nahradit-reditel-tykacovy-elektrarny-249364
    TUHO
    TUHO --- ---
    This startling leap – in the coldest place on the planet – left polar researchers struggling for words to describe it. “It is simply mind-boggling,” said Prof Michael Meredith, science leader at the British Antarctic Survey. “In sub-zero temperatures such a massive leap is tolerable but if we had a 40C rise in the UK now that would take temperatures for a spring day to over 50C – and that would be deadly for the population.”

    ‘Simply mind-boggling’: world record temperature jump in Antarctic raises fears of catastrophe | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/06/simply-mind-boggling-world-record-temperature-jump-in-antarctic-raises-fears-of-catastrophe
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAN_SPRCHA: no a diky teto bilanci nemeandruje pravidelne a ma leaky
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PALEONTOLOG: tak častější stratosférická oteplení a následné vytlačení studeného vzduchu na jih je taky projev klimatické změny.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAN_SPRCHA: tak tak, podle toho, jak to polarni vir vyprdne :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rakousko bude za 40 let téměř bez ledovců, tvrdí rakouští experti - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousko-bude-za-40-let-temer-bez-ledovcu-tvrdi-rakousti-experti
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tenth consecutive monthly heat record alarms and confounds climate scientists | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global/2024/apr/09/tenth-consecutive-monthly-heat-record-alarms-confounds-climate-scientists

    Global surface temperatures in March were 0.1C higher than the previous record for the month, set in 2016, and 1.68C higher than the pre-industrial average, according to data released on Tuesday by the Copernicus Climate Change Service.

    This is the 10th consecutive monthly record in a warming phase that has shattered all previous records. Over the past 12 months, average global temperatures have been 1.58C above pre-industrial levels.

    This, at least temporarily, exceeds the 1.5C benchmark set as a target in the Paris climate agreement but that landmark deal will not be considered breached unless this trend continues on a decadal scale.

    The UK Met Office previously predicted the 1.5C goal could be surpassed over the period of a year and other leading climate monitoring organisations said the current levels of heating remain within the bounds anticipated by computer models.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PALEONTOLOG: jak jsem psal.... anomálie trvá, ale jak se to bude vyvíjet dál není nijak statisticky podložitelný.

    Právě studená jara minulých let byla použita jako argumenty že se vlastně nic neděje. Ale to je prostě počasí, právě klimatická změna přináší změny v proudění což může znamenat horko a sucho ale i extrémní chladno a vlhko.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: tvl ten jede i stesky po starém světě kde Čína nic neexportovala a všechno si Evropa vyráběla sama atd.
    Nostalgie je pěkná věc, ale když jí někdo povýší na světonázor, dopadá to takhle.
    Ale ne, osobně ho neznám.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS:

    Foto: Sucho decimuje jih Afriky. Už tři země vyhlásily stav katastrofy - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-foto-jih-afriky-decimuje-sucho-ohrozeny-jsou-desitky-milionu-lidi-249198
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CzechGlobe
    https://www.facebook.com/share/fcHZak2tCe7v8EWG/

    🌡️🌲Duben teprve začal, ale naše stanice #DendroNetwork zaznamenávají max. 30+°C v 🌲🌳! Toto vedro není náhoda - je to klimatický trend📈. Díky datům v reálném čase nejsme jen svědky změny, ale sledujeme ji přímo v průběhu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Evropu v létě sežehnou pekelné vlny veder. El Niňo vystřídá La Niňa - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-evropu-v-lete-sezehnou-pekelne-vlny-veder-el-nino-vystrida-la-nina-40466568

    Model Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) předpokládá nadprůměrné a extrémně vysoké teploty zejména pro Středomoří. Oblast postihnou vedra podobná těm, která loni přinesla červencová vlna pojmenovaná Kerberos podle tříhlavého psa z podsvětí, strážce brány z Dantova Pekla.

    Na Sardinii a Sicílii teploty tehdy po několik dní přesahovaly 48 stupňů. Na Pyrenejském poloostrově stoupaly ke 44 stupňům

    ...

    Dobrou zprávou pro střední Evropu je, že i při převaze nadprůměrných teplot podle modelu ECMWF mají být v nadcházejících měsících alespoň průměrné srážky, což by mohlo zabránit rozvoji závažného plošného sucha.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Btw hele neznas Vladimira Budinskyho? Nejaky background sauce k jeho projektu Konec uhli - Nova energie by nebylo? .)) Ten jede uplne oldschool hardcore denial, kterej se podle me uz nenosi ani v ExxonMobil .))

    https://twitter.com/NovaUhli
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam