• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    TUHO: No, on jakkoliv přehledný graf stejně běžnému člověku moc neřekne, protože nemají představu, co globální průměr a oteplení znamená.
    Tam bych se spíše odkázal třeba na Our Final Warning: Six Degrees of Climate Emergency od Marka Lynase, který alespoň nějak nastíní co to oteplení dle nejaktuálnější vědy znamená.

    Pokud vím tak jsme stále nejblíže scénáří RCP 8.5, i když alespoň dle těch dat co máme, jsem došel k závěru, že se od jej čistě spalováním fosilních paliv v nějaké fazi oddálíme, protože jich není tolik dostupných - nejde pouze o fyzické rezervy, ale také o to zda se energeticky, finančně a technologicky vyplatí je extrahovat (viz EROEI / diminishing returns..), též platí pro všechny ostatní suroviny.

    Na druhou stranu IPCC nepočítá s mnoha pozitivními zpětnými vazbami a podceňuje maskovací efekt SO2 a jiných plynů. A samozřejmě také počítá s sekvestrací, která se neděje a nemáme ani žádný důkaz toho, že by šla v takovém rozsahu provést. To je i samotný problém s tzv "net-zero", který ve zkratce znamená "utrácej teď, zaplať zítra", a to je stále vize, ve které nesnižujeme koncetraci, ale pouze ji držíme tam kde je, což pokud vezmeme v potaz publikace, které James Hansen od minulého roku vydal, znamená oteplení o 8-10C v rámci 1000-1500 let.

    Nutno podotknout, že IPCC je spíše publikací politickou, než vědeckou, takže je tam zkrátka tato hrst naděje a udržení status quo "potřeba".

    To mě i přivádí k další kritice, i když se přiznám vycházím pouze z citace
    TUHO:
    The world is facing a poly-crisis of interconnected and complex new and emerging risks, driven by climate change, geopolitical instability, social inequality, digital transformation, and health challenges.

    Zajímavé, že zmíní klima, geopolitiku, společnost, aj., nicméně absolutně ignorují biofyzickou realitu, suroviny na planetě jsou omezeny množstvím, energie (paliva) jsou to co člověka napadne jako první, ale on i písek, nebo vzácné kovy, půda, voda,.. hrají velkou roli, a opět nelze spoléhat jen na dokázané rezevy, ale také myslet na kvalitu a energetickou/finanční návratnost, nebo na negativní externality spojené s těžbou apod.

    Osobně mám za to, že se o tomto nemluví, protože by to znamenalo zpochybnit myšlenku růstu, kterou IPCC/ekonomové/.. stále tlačí kupředu, a nebo je to částečně strach z toho jak by společnost reagovala? Kdo ví..
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PAN_SPRCHA: Toto mi mimochodem nedalo, protože jsem tento "argument" ohledně Grónska zaslechl, tak jsem zase o něco chytřejší:
    Sága o Eriku Rudém uvádí: „V létě se Erik vydal usadit do země, kterou našel a kterou nazval Zelená země, protože si říkal, že tam bude lidi lákat, když bude mít příznivé jméno.“
    MINER
    MINER --- ---
    TUHO: FoK maj velice dobrou vizualizaci historie

    Hezky tam dali dohromady měření i zprůměrování, tak, že je to zároveň čitelné a zároveň je vidět, že existuje meziroční fluktuace.

    S podobnýma figlema lze vizualizovat budoucnost.
    Kdybys je chtěl poňkouknout, bude to pro ně určitě snazší. S designem vizualizace jim rád pomůžu. Pro mě bude nejtěžší jak naložit s tou selekcí a interpretací modelů, aby to bylo nejen hezký, ale i co nejpřesněji odráželo současné poznání.

    Samotnýmu mě to ve volném čase bude trvat dýl, ale jestli to neudělá někdo jinej, tak to udělám, jen musim víc pochopit ty modely…
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: S nejakejma lidma od Fakt o klimatu bych asi taky mohl kdyztak propojit, ale obecne mi prijde, ze byvaj dost zahlceny praci
    MINER
    MINER --- ---
    TUHO: Skvělý vizualizace maj https://faktaoklimatu.cz/, ale tohle zrovna nemaj.
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: Ok, predal jsem dotaz .)
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: Skvely, ta vizualizace "zamerena na divaka, nikoliv na vedce" furt strasne chybi imho.
    Casto kdyz vyhledevam ruzny vysledky scenaru tak je to strasna bolest a to nejenom u nas, ale celkove.
    Takze drzim palce, hazej vysledky .)
    MINER
    MINER --- ---
    TUHO: No, co by mi asi pomohlo, by bylo rychlej brief, jak zprůměrovat ty modely:

    Dává smysl udělat průměr a variabilitu ze všech nebo nějaký subset, kterej je považován za pravděpodobnější? (Psal o tom Koubský, budu si to muset zase přečíst od něj nebo z carbon brief a vymyslet z toho, ale pokud to někdo dokáže zodpovědět…)

    Jak naložit s faktem, že pro některé scénáře jsou dostupné jen některé modely? Ignorovat to s tim, že to jsou prostě dostupný data, nebo jde udělat něco chytřejšího pro lepší porovnatelnost scénářů?

    Pokud někdo umí napovědět, budu rád…
    MINER
    MINER --- ---
    TUHO: Primárně udělat lepší vizualizaci, která je zaměřena na diváka místo vědců: hezkym designem s cílem pochopení, co tam vůbec je, a důvěryhodnosti a variability dat.

    Druhak to porovnat i se scénářem 1-1.9, který, jestli to chápu dobře, jsou v podstatě cíle 2050 majority států carbon neutrality, která je sice teoreticky dosažitelná, ale pravděpodobně už jsme mimo, kvůli těm sběratelům a jiným pomatencům, co to torpédují, neřkuli, že není jisté, jestli do 2050 budou ready všechny potřebné technologie…

    Třeťak to udělat i pro ČR a porovnat různý regiony.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Novy report od pojistovny pojistoven Swiss Re

    SONAR 2024: New emerging risk insights
    The world is facing a poly-crisis of interconnected and complex new and emerging risks, driven by climate change, geopolitical instability, social inequality, digital transformation, and health challenges.

    https://www.swissre.com/institute/research/sonar/sonar2024.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: Kdyztak kdybys potreboval s necim poradit, tak te muzu poradit s kamoskou, ktera dela vyzkum modelovani oceanskyho uhlikovyho cyklu...
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: A co s tim hodlas delat? :)
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: Taxem nakonec našel zdroj copernicus, až když jsem začal hledat python nebo R kód kterej to stáhne.

    A dokonce s Colab notebookem, kterej to zpracuje až do grafu, který je trivka natvarovat:
    Plot an Ensemble of CMIP6 Climate Projections — C3S Training
    https://ecmwf-projects.github.io/copernicus-training-c3s/projections-cmip6.html

    Je mi záhada, proč se mi nedařilo vygůglit zdrojový dataset bez kódu, ale tohle je ještě víc, než jsem potřeboval…
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Válka poškodila klima jako rok jízdy 90 milionů aut | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/valka-na-ukrajine-online-rusko-ukrajina-klima-emise_2406131037_ako

    Ruská invaze na Ukrajinu způsobila emise skleníkových plynů odpovídající 175 milionům tun oxidu uhličitého (CO₂). Vyplývá to ze studie, o níž ve čtvrtek informuje server německé veřejnoprávní televize ARD. Válka podle ní klima poškodila stejně jako celoroční používání 90 milionů aut. Finančně se škody dají vyčíslit na více než 32 miliard dolarů (730 miliard korun).
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Tohle je klasika. Uspesny biz model vytvori enviro externality, ktere se projevi globalne o 30 let pozdejs. Narodni regulatori povolujou starty tisicu druzic, nikdo za nic nemuze, jsme v tom vsichni, kup vnoucatum investicni opalovaci krem faktor 100 od GoodPhrama, problem solved. Catch me and my profits, if you can, hlupacku.

    ***
    When old satellites fall into Earth's atmosphere and burn up, they leave behind tiny particles of aluminum oxide, which eat away at Earth's protective ozone layer. A new study finds these oxides have increased 8-fold between 2016 and 2022 and will continue to accumulate as the number of low-Earth-orbit satellites increases.

    The 1987 Montreal Protocol successfully regulated ozone-damaging CFCs to protect the ozone layer, shrinking the ozone hole over Antarctica with recovery expected in the fifty years. But unanticipated growth of aluminum oxides may delay the ozone success story in decades to come.


    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2024GL109280
    ...
    MD [molecular dynamics] simulation results show that the byproducts generated tend to rearrange into aluminum oxide clusters and aluminum clusters as the reaction takes place in an oxygen-deficient environment. As a result, aluminum oxide clusters are created after the impingement of oxygen into the original aluminum structure while large clusters of unoxidized aluminum may remain. Furthermore, we find that these reentry byproducts may take up to 30 years to settle from the top of the mesosphere into the stratospheric ozone layer. Upon reaching an altitude of about 40 km, aluminum oxides catalyze chlorine activation which promotes ozone depletion. This suggests that concentrations of aluminum oxide compounds may start increasing in the mesosphere well before reaching the stratospheric ozone layer. This would introduce a noticeable delay between the beginning of the injection process when orbiting bodies are decommissioned and the eventual ozone-depletion consequences in the stratosphere.

    For a 250-kg satellite with a 30% aluminum mass fraction at reentry, we find that approximately 32% of the aluminum content gets oxidized, generating 29.8 kg of aluminum oxide clusters. Extrapolating this to the entire population of satellites reentering from LEO in 2022, we estimate that 41.7 metric tons of aluminum reentered the atmosphere, exceeding the natural level from micrometeoroids by 29.5%. Assuming the oxidized material scales linearly with reentered mass, we find that 16.6 metric tons of aluminum oxide compounds are generated from the aluminum influx of spacecraft debris to the mesosphere in 2022. Looking into the future by applying reentry forecasts considering the deployment of mega-constellations, the aluminum excess ratio at the top of the mesosphere can reach an yearly excess of more than 640% above natural levels, or over 360 metric tons of aluminum oxide clusters per year from satellites.

    Due to their small size, the byproducts of spacecraft reentry can endure in the atmosphere and remain unnoticed until ozone concentration levels start decreasing. As reentry rates increase, it is crucial to further explore the concerns highlighted in this study. This paper only considered aluminum oxidation due to thermal ablation. The satellite angle of attack during reentry is taken to be constant, thus assuming a controlled reentry profile. Further, the atmospheric model does not account for diffusive or nucleation processes between byproducts. In the simulation, the molecular oxygen number density is taken to be constant due to the short duration of reentry and atomic oxygen is neglected. The MD model does not take into account all chemical species in aluminum alloys and in the air mixture due to the lack of interatomic potentials between such species. These will be addressed in future studies.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CHOSIE: viz wiki o petm

    Rate of carbon addition

    Model simulations of peak carbon addition to the ocean–atmosphere system during the PETM give a probable range of 0.3–1.7 petagrams of carbon per year (Pg C/yr), which is much slower than the currently observed rate of carbon emissions. One petagram of carbon is equivalent to a gigaton of carbon (GtC); the current rate of carbon injection into the atmosphere is over 10 GtC/yr, a rate much greater than the carbon injection rate that occurred during the PETM.[197] It has been suggested that today's methane emission regime from the ocean floor is potentially similar to that during the PETM.[198] Because the modern rate of carbon release exceeds the PETM's, it is speculated the a PETM-like scenario is the best-case consequence of anthropogenic global warming, with a mass extinction of a magnitude similar to the Cretaceous-Palaeogene extinction event being a worst-case scenario.[199]
    MINER
    MINER --- ---
    Nevíte kde stáhnout dataset s vypočítanými CMIP6 projekcemi globální teploty podle SSP1-1.9 do 2100?
    Zapojil jsem všechny Gůgly i AI, ale nedaří se mi najít dataset.
    Grafy nepotřebuji, potřeboval bych data.

    Potřeboval bych něco jako tyhle hady, ale pro 1.9 místo 4.5 (zdroj)

    Dík.

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Studie: Válka na Ukrajině způsobila emise odpovídající 175 milionům tun CO2 - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/studie-valka-na-ukrajine-zpusobila-emise-odpovidajici-175-milionum-tun-co2

    Ruská invaze na Ukrajinu způsobila emise skleníkových plynů odpovídající 175 milionům tun oxidu uhličitého (CO2), vyplývá ze studie, o níž dnes informuje server německé veřejnoprávní televize ARD. Válka podle ní klima poškodila stejně jako celoroční používání 90 milionů aut. Finančně se škody dají vyčíslit na více než 32 miliard dolarů (730 miliard Kč).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Řecko spaluje extrémní počasí. Země zažívá největší vedra v historii | EuroZprávy.cz
    https://eurozpravy.cz/pocasi/recko-spaluje-extremni-pocasi-zeme-zaziva-nejvetsi-vedra-v-historii.b32xmdo9
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ročně

    FB-IMG-1718396372055
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam