• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PER2
    PER2 --- ---
    PAN_SPRCHA: tohle je taky funny, kdyz se nam ve svete jeste otepli, mozna to vyresi leteckou dopravu :p
    helicopters in theory shouldn’t fly in anything above 116°F or 46°C
    "Death Valley is so hot right now, rescue helicopters can't fly."
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PER2: 134, 56,7 je rekord.
    Uvidíme.
    PER2
    PER2 --- ---
    tak co, dame v death valley novy rekord nebo sou lidi masla

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ČEZ oznámil, že uhelné elektrárny zavře dříve
    https://www.hybrid.cz/cez-oznamil-ze-uhelne-elektrarny-zavre-drive/

    Z vyjádření zástupců firmy vyplývá, že těžba na dole Bílina, která měla původně pokračovat minimálně do roku 2035, by měla definitivně skončit již kolem roku 2030. Také je z vyjádření ČEZ jasné, že uhelné elektrárny se budou zavírat rychleji a firma už do nich nechce nadále investovat.
    ...
    Zároveň uvedli, že chtějí uhlí v krátkodobém horizontu kromě obnovitelných zdrojů energie nahradit hlavně fosilním plynem.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Dalsi pomnik pro ledomily

    Alaska’s top-heavy glaciers are approaching an irreversible tipping point
    https://theconversation.com/alaskas-top-heavy-glaciers-are-approaching-an-irreversible-tipping-point-233811
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kees van der Leun: "June 2024 was warmer globally than any previous J…" - mastodon.energy
    https://mastodon.energy/@Sustainable2050/112749255265399083
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ERGOSUM: Bobři rybám v tahu samozřejmě nebrání, bobří hráz ryba přeskočí.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    počasí

    40+ °C heatwave intensifies across eastern and southern Europe this week
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/summer-season-july-2024-heatwave-forecast-south-east-europe-mk/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ustav vyzkumu globalni zmeny AVCR

    Jak bude vypadat Česko v roce 2050 a v roce 2100? Sníh na horách zůstane, ale jen na vrcholcích. Na houby do lesů chodit budeme, ale porostou kratší dobu. Svět se oteplí, ale v Česku se bude pořád žít relativně dobře. Čeští odborníci nevidí budoucnost zas tak černě. Naopak britský Guardian v nedávné anketě mezi světovými klimatology zaznamenal velkou míru skepse a beznaděje. Odpovídají také Pavel Zahradníček a Jakub Hruška z CzechGlobe.

    Jak vidí budoucnost světoví a čeští klimatologové? Díl I. - nebude zas tak zle - Ecoista
    https://www.ecoista.cz/jak-vidi-budoucnost-svetovi-a-cesti-klimatologove-dil-i-nebude-zas-tak-zle/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The system within: Addressing the inner dimensions of sustainability and systems transformation - Club of Rome
    https://www.clubofrome.org/publication/earth4all-bristow-bell/

    http://www.clubofrome.org/wp-content/uploads/2024/05/Earth4All_Deep_Dive_Jamie_Bristow.pdf

    As part of the Earth4All project, collaborators have submitted deep-dive papers to delve further into the issues and solutions needed to transform our economic system and provide an equitable future for all on a finite planet. This paper highlights the overlooked inner dimension of system change, and offers systems thinkers the language to advocate for psychological, social and spiritual factors crucial to sustainable solutions.

    Authors: Jamie Bristow, Rosie Bell, Christine Wamsler, Tomas Björkman, Phoebe Tickell, Julia Kim and Otto Scharmer

    The System Within Deep Dive Launch
    https://youtu.be/o_yhNDQUEEc?si=a_g7KKOAqcW_FQt5
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Brussels Times
    https://www.brusselstimes.com/1042696/chatgpt-consumes-25-times-more-energy-than-google
    ChatGPT consumes 25 times more energy than Google
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: antropocén nepřináší nic diametrálně odlišného, než byly ostatní velké katastrofy a velká vymírání v historii biosféry Země. Rozdíl je, že se to děje strašně rychle a strašně globálně. Větší a rychlejší dopad měly snad jen dopady velkých meteoritů... ostatní změny se děly daleko pomaleji. A s tím souvisí i schopnost organismů adaptovat se skrze evoluci (nestihnou to - vymřou dřív, a vhodné mutace si občas ani nejde představit)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ERGOSUM: tak je to porad ten evolucni boj, ktery je vicemene v dlouhidobem horizontu v rovnovaze. Ale jak tu Tadeas zminuje, clovek je 'hyperpredator' a jeste si mysli, ze tu obrovskou komplexitu zivyho sveta managuje na vybornou
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ERGOSUM: nemeli na pripravu vice casu nez clovek. Navic prokazali, ze jejich chovani je dobre regulovane, a ze nebezpeci pro klima nepredstavuji.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Jestlipak takový bobr cítí vinu, že zabránil rybičkám v tahu a zničí nějaké endemity? Trápí slony, kůrovce, kobylky a další, živočichy že devastují krajinu?
    Ano některé druhy tak deprimovalo, že jejich předci vyhladili celé humanoidní a další druhy, steně jako lidské kultury, že samy vyhynuly.

    Tak mě napadá, že ostatní živočišné druhy si v ochraně přírody nevedou o nic lépe. A to měly na přípravu víc času než člověk.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Lesy CR nejhorsi stav v EU... emitent co2 vetsi nez automobilova doprava... monokultury a rozsahla tezba... premnozena zver a tlak na vysadbu. A hlavne, zkuseni lesnici!

    Zvláštnost českých lesů. Klimatickou krizi nezlepšují, naopak zhoršují, říká ochranář - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/lesy-rozhovor/r~f7641e8437a111ef95ee0cc47ab5f122/

    Jaký je dnes hlavní politický spor o lesy?

    Jestli máme část lesů ponechat úplně bez hospodaření. Lesy ČR i část lesníků a politiků se tomu urputně brání, i když navrhujeme ponechat přírodě jen několik procent lesů.

    Proč?

    Podle mě jde o nějakou konzervativnost pohledů. Člověk mívá problém vzdát se řídící pozice nad něčím. Chceme svobodu pro sebe, ale nechceme svobodu pro ostatní spoluobyvatele planety. Vidím v tom určitou celkovou ideologii. Velká část lesníků si prostě neumí představit, že les může fungovat i bez nich. A že to umí nakonec líp než člověk. A člověk by se měl od něj učit. To umí jen část lesníků.
    ...
    Jaký mají české lesy potenciál v biodiverzitě, pokud se bavíme třeba o vzácných šelmách, jako jsou medvědi, rysi nebo vlci? A jakou mají u nás budoucnost?

    Když se podíváme na "vlajkové druhy", tak je to dobré. Máme vlky, občas přijde medvěd, vrací se vydry. Bobři jsou úžasní. Ti dokážou revitalizovat krajinu mnohem rychleji než inženýři. Bobr přesně ví, kde má postavit hráz, aby zadržel vodu v krajině. A udělá to zadarmo.

    Ale pokud jde o celkovou biodiverzitu, tak tam to zas tak veselé není. Přes všechny přijímané strategie jsme nedokázali pozastavit pokles diverzity ani na úrovni Evropy, ani na úrovni Česka. EU schválila další strategii ochrany biodiverzity do roku 2030. Ta s horizontem roku 2020 nebyla naplněná, nová strategie je ambicióznější a mimo jiné počítá s tím, že 30 procent rozlohy Evropy by měla tvořit chráněná území a 10 procent území s přísnou ochranou, kde se nezasahuje do přírodních dějů nebo se dělají jen specifická managementová opatření k podpoře přirozené biodiverzity. Ke splnění tohoto cíle má Česko daleko a kroky, které k tomu navrhuje Agentura ochrany přírody a krajiny, nejsou dostatečné.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    počasí

    A ‘potentially historic’ heat wave intensifies along the West Coast, as dangerous wildfires spread
    https://www.cnn.com/2024/07/05/weather/west-coast-california-oregon-heat-wave/index.html

    California fires spread in July 4 weekend heat wave
    https://www.france24.com/en/live-news/20240705-california-fires-spread-in-july-4-weekend-heatwave
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Paralela

    :: OSEL.CZ :: - Důkazy přibývají: Byli to lidé, kdo zlikvidoval megafaunu
    https://www.osel.cz/13545-dukazy-pribyvaji-byli-to-lide-kdo-zlikvidoval-megafaunu.html

    Odborníci dánského výzkumného centra ECONOVO (Center for Ecological Dynamics in a Novel Biosphere) při Aarhus University důkladně analyzovali dostupná data napříč mnoha obory a dospěli k závěru, že mnoho zmizelých druhů megafauny opravdu snědli tehdejší lidé. Do studie zahrnuli časové osy vymírání druhů megafauny, ekologii dotyčných druhů, genetické odhady velikosti jejich populací, doklady o lovu, historii klimatu i vegetace za poslední miliony let, evoluci a dynamiku populací fauny od konce období křídy, tedy za posledních 66 milionů let a doklady o šíření lidských populací i o jejich životním stylu, plus další faktory.

    Nejprve uznali, že klimatické houpačky během nejmladšího glaciálu a po jeho konci nepochybně ovlivnily populace megafauny. Klidně je možné, že některé fatálně. Jedním dechem ale dodávají, že analýzy předešlých glaciálů a interglaciálů, kdy docházelo k neméně dramatickým klimatickým změnám, v žádném případě neukazují selektivní vymírání druhů megafauny, jako před 50 tisíci let. Jistě, vymíralo se, vymírá se pořád. Ale dřív vymíraly druhy velké i malé. To je zásadní rozdíl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: Renewable energy is the only answer for long-term security. The UK has hundreds of small businesses producing innovative renewable technology that can provide our energy needs. What’s been holding them back is an inconsistent and uncertain investment environment. This is particularly relevant for decarbonising heat. It’s responsible for about 37 percent of total UK carbon emissions, yet is consistently forgotten about in the rush to electrify everything. The next Government would be wise not to neglect it - we can’t reach net zero without renewable heat."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kees van der Leun: "51°C in California. Not in Death Valley, but in P…" - mastodon.energy
    https://mastodon.energy/@Sustainable2050/112738255407530687
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Labour Party wins UK General Election with promising implications for the UK green economy
    https://www.renewableenergymagazine.com/panorama/labour-party-wins-uk-general-election-with-20240705

    The result has promising implications for the UK green economy with Labour’s intention to make Britain a ‘green energy superpower’. This includes promises to double onshore wind, treble solar power and quadruple offshore wind by 2030. The party is hoping to rid the national grid of fossil fuel generation entirely by that time.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam