• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Trocha horkych zajmavosti

    BREAKING: Hottest Day On Record 3rd Day In A Row — Global Heating Is Here - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2024/07/25/breaking-hottest-day-on-record-3rd-day-in-a-row-global-heating-is-here/

    Already back in May, Reuters reported, “Meteorologists say a weather phenomenon known as a ‘heat dome’ ‌has trapped hot air over the southern Gulf of Mexico and northern Central America, causing temperatures to soar to 45 degrees Celsius (113 degrees Fahrenheit) in some areas. Between May 12 and May 21, authorities said 22 people died from heat-related causes, adding to a total of 48 deaths since March 17. In comparison, during the same period in 2022 and 2023, heat waves claimed the lives of two and three people, respectively.”

    ...

    Meanwhile, over in Delhi, India, the capital city of famously hot India set a new heat record in May, before summer officially arrived, reaching 52.3 degrees Celsius (Fahrentheit)! “The highest temperature ever recorded in India has been recorded.

    ...

    And down in Venezuela, the country lost its last glacier — in early May.

    ...

    Then, this past Sunday, the world — the Earth as a whole — reached its hottest day on record. But that was short lived, as the record was broken again the next day, on Monday.

    ...

    Temperatures in Fairbanks, Alaska, were forecast to hit 90 degrees Fahrenheit (32 degrees Celsius) yesterday. Earlier in July, Las Vegas “saw five straight days with a high temperature of 115 degrees Fahrenheit or more, breaking the old record of four consecutive days set in July 2005, per The Guardian. It also hit a record high of 120 degrees on July 7.”

    ...

    June was the 13th month in a row to set a new heat record for the month. We can be sure July will be the 14th month in a row.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Assisted tree migration can preserve the European forest carbon sink under climate change | Nature Climate Change
    https://www.nature.com/articles/s41558-024-02080-5

    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-klimaticke-zmeny-ohrozuji-uloziste-uhliku-v-evropskych-lesich-pomoci-muze-asistovana-migrace-40481716#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=abtest218_mobil_bez_boxiku_firem_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    Pouhé navýšení výsadby stromů v Evropě nebude stačit k účinnému boji proti změně klimatu a zachování kontinentální pozemní uhlíkové zásobárny. Odhalila to nově publikovaná studie Rakouského výzkumného centra pro lesy (BFW), se kterým spolupracovali vědci z mnoha zemí EU včetně týmu z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze.

    Jak nyní informovali zástupci ČZU, vědci vyzdvihují stěžejní roli tzv. asistované migrace, tedy výběru nejvhodnějšího zdroje osiva lesních dřevin, nejlépe přizpůsobeného budoucím klimatickým podmínkám. V doposud nejrozsáhlejší výzkumné studii tohoto druhu, publikované ve čtvrtek v odborném časopise Nature Climate Change, výzkumníci analyzovali data z 587 lesních provenienčních pokusů po celé Evropě, zahrnujících 2964 různých proveniencí sedmi hlavních druhů lesních dřevin.

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Hybrid AI supercharges climate models

    A machine-learning tool slashes the computing power needed to predict future climate and could help us be better prepared for extreme weather events. The tool, co-developed by Google, combines AI machine learning with conventional weather forecasting. It opens the door for faster forecasting that is less energy-intensive than existing tools, and better at predicting long-term forecasts than purely AI-based approaches. “The issue with pure machine-learning approaches is that you’re only ever training it on data it’s already seen,” says AI researcher Scott Hosking. “The climate is continuously changing, we’re going into the unknown, so our machine-learning models have to extrapolate into that unknown future.”

    Google AI predicts long-term climate trends and weather — in minutes
    https://www.nature.com/articles/d41586-024-02391-9
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    A major milestone: Global climate pollution may have just peaked
    https://skepticalscience.com/climate-pollution-maybe-peaked.html

    Global society may have finally slammed on the brakes for climate-warming pollution released by human fossil fuel combustion.

    According to the Carbon Monitor Project, the total global climate pollution released between February and May 2024 declined slightly from the amount released during the same period in 2023. Many experts believe that the clean energy transition has reached the point where emissions will stabilize and then begin to decline. The critical milestone of peak climate pollution might be happening right now.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GB/UK nova vlada a jejich vladni energeticka firma

    As the Climate Change Committee (CCC) recently made clear, there is one obvious answer to preventing us being so exposed again – a sprint for homegrown clean energy. As it said in its progress report to parliament last week: “British-based renewable energy is the cheapest and fastest way to reduce vulnerability to volatile global fossil-fuel markets. The faster we get off fossil fuels, the more secure we become.”

    Within a week of coming to power, the new government lifted the onshore windfarms ban, appointed the former head of the CCC, Chris Stark, to drive forward that clean-energy target, announced a rooftop solar-panel revolution and established a new national wealth fund with the chancellor for green investment.
    Today, we take the next steps. What was also clear from the election is how much the British people understood the case for Great British Energy, our new publicly owned energy company. In post-election polling by the organisation More in Common, Great British Energy enjoyed the support of 73% of all voters and 56% of 2024 Conservative voters.

    Great British Energy is becoming a reality – bringing with it cheap, clean and secure energy | Energy | The Guardian
    https://amp.theguardian.com/commentisfree/article/2024/jul/25/great-british-energy-ed-miliband-labour-clean-power
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PETER_PAN: prosímtě čím že to hrozí ta woke sekta? u maga je mi naprosto jasný, co je špatně, ale zatím mi nikdo nevysvětlil, co je špatně na woke agendě? dík :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: Dobre, jeden OT prispevek si dovolim.
    Ty sracky ktere jsem na nyxu kritizoval pred 15 lety ze dorazi do Evropy za 10-15 let tu tedka jsou. Jsou to zmrdstva stejnyho kalibru jako plan 2025 a reseni americke politiky je proto krucialni protoze nam ukazuje co za hovna sem prijde a cemu se muzeme vyvarovat.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: přijde mi, že to už není ani offtopic, ale nějaká retardace nebo kognitivní úbytek funkcí vstupem do kmetskýho věku. Půlka místních expertů už není schopná řešit nic jinýho, než americkou politiku, začínáte bejt stejně otravný, jako generace před tím, když se dostane k řetězovýmu mailu. MAGA, DEMS, TRANS, najděte si taky nějaký pozitivní hobby, stávaj se z vás neskutečně zpruzený a prudící osoby.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: jde o (z jejich pohledu) virtue signaling ve smyslu "musk je debil a kdo snad by říkal něco jiného, patří cancelnout". Nejde o to že by chtěli řešit klima :)
    Takže buď v klidu
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: Prijde ti ze moje prispevku zde jsou OT? Ze nemam prispivat do tohodle auditka?

    Klimatickou zmenu povazuji za nejdulezitejsi soucasny problem a zkouset videt i duvody proc nekteri lide ji za problem nepovazuji je IMHO tezce on-topic. Soucast toho jsi i kulturni valky do kterych prispivaji napriklad i dezinformacni kampane fosilniho prumyslu.

    Pokavad nemam do tohodle auditka prispivat, at me o to pozada spravce TUHO. Jinak budu normalne diskutovat.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: / BRETA: Zacalo to tim proc Elon Musk tihne k republikanum kdyz sam tvrdil ze v minulosti volil demokraty. Protoze jeho vliv muze byt pro reseni klimaticke krize krucialni (bude-li ze sve pozice prosazovat takove procesy ktere tomu reseni napomuzou) je to on-topic.

    Ja jsem odpovidal ze z toho jak to sleduju je Elon nasrany na to jak mu administrativa, lokalni vlady a celkova politicka garnitura DEMS dela roky schvalnosti. A pak se volne navazalo.
    BRETA
    BRETA --- ---
    OMNIHASH: ty to nechapes, muzou za to prece DEMS!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Hoši, tady se řeší klima, ne politický magoři na druhý straně světa... jestli vám bydlí MAGA/woukaři v hlavě natolik, že jí narvete i do diskuze o počasí, problém je zcela na vašem vysílači.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CROME: To co rikas se nevylucuje s tim co rikam ja. MAGA sekta necim hrozi, woke sekta neco realizuje. Oboji mi vadi fundamentalne, proti obojimu se stavim.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    klima protestanti by mali ist pracovat do velkej korporacie, ktora poskytuje sluzbu velkej vacsine letisk, zastavit 140 letov je iba prd vo vetre oproti tej nepleche z minuleho piatku

    Klimatičtí extremisté zastavili provoz na letišti ve Frankfurtu. Zrušili lidem 140 letů - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-klimaticti-extremiste-zastavili-provoz-na-letisti-ve-frankfurtu-nad-mohanem-40481601
    CROME
    CROME --- ---
    PETER_PAN: Jasny MAGA sekta se ti stoura ve vsech castech soukromi a zivota, chce zrusit sex pro poteseni, ale problem je woke, tak urcite…
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: nebylo to poprvé v historii, kdy se civilizace tak nějak smrskla okolo směny a luxusu.. .ostatně, když se podíváš na postupné vysušování těch dnes pouštních civilizací severní Afriky a Blízkého Východu, tak tam se taky život udržel ve městech, která přežívala z řemesel a obchodu a luxusu a zemědělská produkce se dovážela. Takovouhle schopnost mají už mravenci, natož pak lidí...

    SCHWEPZ: a to ještě nezačal ani srpen....
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SCHWEPZ: proste konzum zustane prioritou az do uplne posledniho konce. Pekny
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Některé části jižní Itálie a Sicílie zažívají nejhorší sucho za poslední desetiletí. Úřady se nyní snaží zachránit alespoň cestovní ruch, a to i na úkor zemědělství. S nimi souhlasí i někteří farmáři. Podle nich se nesmí poškodit cestovní ruch, protože by vše bylo ještě horší. „Rozhodli jsme se obětovat zemědělství,“ říká prefekt sardinské provincie Nuoro.

    Bez turistů zemřeme. Vyprahlá Sicílie je připravena obětovat zemědělství - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/italie-sicilie-sucho-zemedelstvi-voda-nedostatek-farmari-hotely-turiste.A240724_104909_eko-zahranicni_jadv

    Zatímco si turisté lenoší pod ibišky, vychutnávají si ledovou granitu a koupou se v chladném Středozemním moři, v zemědělských oblastech jižní Sicílie jsou svahy tak spálené, že připomínají pouštní duny. „Je to zničující,“ říká farmář Lorenzo Iraci. Něco takového podle svých slov ještě nezažil.

    Zemědělci jsou zoufalí. Jeden z nich v kopcích poblíž jihoitalského města Caltanissetta uvedl, že jeho kozy pijí z tak vyčerpaných nádrží, že jedna z nich uhynula, protože jí v žaludku zaschlo bahno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam