J Belicek
https://www.facebook.com/share/XkDpiLsQzg2vZ98N/Čtu si teď zpětně článek na Infu o hysterii z povodní, dívám se na včerejší video bývalého ředitele Ředitelství vodních cest ČR (!) Jana Skalického o tom, že se nic neděje a pročítám si komentáře lidí, kteří obviňovali Český hydrometeorologický ústav a vládní reprezentaci z přílišného strašení a z vedení jakési podivné formy kampaně před krajskými volbami. Vedle mi v prohlížeči běží záběry z Jeseníku, Krnova, Opavy, České vsi a dalších obcí, které momentálně zaplavuje obří povodeň a musím u toho přemýšlet nad tím, jak velký problém máme s pochopením jevů, které se odehrávají na delší časové škále. Asi nikdy jsem nezažil, že by vláda uspořádala tiskovou konferenci kvůli predikci povodní od ČHMÚ několik dní předtím, než ty povodně skutečně přijdou. A jsem fakt rád, že něco takového se teď dělat začalo. Včasné varování před něčím, co s velkou pravděpodobností přijde a na co se tedy můžeme alespoň částečně připravit, je něco, na co bychom mohli v Česku najet častěji. Je to přístup, který zachraňuje životy, majetky i peníze. Nicméně pokud si tolik lidí nedokáže představit, že za pět dní podle hydrometeorologických předpovědí přijde extrémní povodeň, mám trochu problém si představit, že jako společnost dokážeme adekvátně zpracovat klimatické modely, které upozorňují na jevy, které přijdou v řádu desítek let a jejichž dopady mohou být řádově mnohem katastrofálnější. Pořád snad existuje šance, že se poučíme. Myslím na všechny, kteří se teď bojí o sebe, své blízké, své domovy a komunity. Snad už to brzy skončí