• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: nevim .. jestli nesiri desinformace a neumi si delat legraci z lidi, ktere nenavidis, useless crap.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: člověku to připomíná takový ty iniciativy jak manželé za dvacet let vypěstovali les na pustině atd. Jako že bez těžké techniky velkých projektů a firem by relativně malé iniciativy lidí mohly "sázet stromky", "sbírat odpad", .. budovat různé věci, které jsou dřina a nejde je dělat x měsíců v kuse (tedy jde ale nikdo to dělat nebude). Versus čekat co vláda. Ale nic o tom nevím, zda fakt by byly use-cases
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: me to prijde vic nez realny co se tyka exekucni stranky, pokud jsme se uz pred 6ti mesici dostali sem:

    Figure 01 Humanoid Robot Can Now Have Full Conversations With People(OpenAI integrated)
    https://youtu.be/0FGtASjXCLI?si=KWOlyYXVUeffGYkk


    Staci jen doladit robotiku, swarm a nehostinny prostredi a hura na terraforming .)

    //Sry za offtopic
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    OMNIHASH: Programovani zadny, to mas AI voice command +15-20 let dalsiho vyvoje a chceme jen 'jednoduchy' pozemni prace. Jedina slozitejsi vec je synchronizace tasku, ale vzhledem k tomu, co uz se zvlada se swarm drony, to taky nebude neresitelny.

    Servisovat muze dalsi robot :) Spis provozne to bude challenge, cisty prostredi tovaren je neco jinyho nez prach venku, ale treba se to poresi skrz umelou kuzi, nebo nakou silikonovou plastenku.

    Dozor mas skrz drony, algoritmus a jednoho human operatora.

    Osobne se tesim :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Hele, uvědomujete si, že ty roboty musi někdo naprogramovat, dozorovat a servisovat? Přijde mi, že si to představujete jak podle Já robot, ale postavit je je ten nejmenší problém, a ani tam nejsme.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SEJDA: plus je potreba zapocitat energii na provoz.

    Ale do tech kalkulaci nemuzes zahrnovat levnou pracovni silu, protoze ty prace jsou nutny i v zapadnich statech. Druhou veci je, ze nektery joby ti nikdo delat nebude (prace na sahare, hlidat nekaceni destnejch pralesu), pripadne je tezsi je outsourcovat, protoze nemas odbornou/kvalifikovanou silu, ktera by treba chtela travit roky v odlehlych mistech re-forestifikaci pousti.

    Spolihat se na to, ze mistni treba v africe, co neumej ani pocitat ti odvedou kvalitni job bez kvalitni koordinace a kontroly kvality je jak vime uz ze zkusenosti vyhazovani penez z okna.

    Jasne, takovyhle roboti asi nebudou urceny nikde tam, kde uz se pouziva nejaka mechanizace, ale v ramci nejakejch extremne ambicioznich klimatickych projektu si dovedu predstavit, ze muzou mit za 15-20 let svy misto.

    Cim vetsi bude mit klimaticka zmena na lokalni ekonomiky, tim drive k tomu dojde.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: psi robot stoji do 100 tis. USD, lidsky robot do 500 tis. USD, se servisem a zvotnosti 10 let asi prave tolik, na 40 let je tedy potreba neco jako 2 mil. USD. Pokud jeden cinan na vesnici potrebuje 10 USD na den, potrebuje na 40 let 146 tis. USD.
    Tedy cena tohoto robota je nekolik farmarskych rodin.
    Ale pokud bude populace v Cine dramaticky klesat a za 5 let se narodi polovicni mnozstvi deti, co se rodi dneska, tak za 15-20 let, uz se to skutecne stat mohlo.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: zaplavy nadale pokracuji i v Maroku. Ale netahnou, kazdy uz ma svoji fotku na Instagramu.

    Takze pozor! V cestovnim katalogu mame cerstve Zirafy na snehu. Stay tuned, stay excited!

    x.com
    https://x.com/isabelleguegen/status/1837484763625513167?t=LWhgYZdRkxMcmbujOIZWYQ&s=19

    Klimatickym lovcum snehovych ziraf pak staci vyrazit autem po dalnici, a to v jizni Africe. Prepperi uvitaji uvezneni snehem az do rana.

    x.com
    https://x.com/volcaholic1/status/1837466399964299647?t=40RMMHSKgcWZKC4DyVguNg&s=19

    Overeno skrz:

    https://www.france24.com/en/live-news/20240921-s-africa-snowfall-closes-roads-strands-motorists-overnight

    Some areas had seen up to two metres (six feet) of snowfall, the Arrive Alive road safety campaign said in a post on X.

    More snow was expected with second-highest orange warnings in place for several parts of the country, South African Weather Services forecaster Luthando Masimini told AFP. "It's an extreme case," he said.

    Away from the danger areas, the rare phenomenon drew people excited to see the snow. Justin Nadasem Baker drove for three hours from Johannesburg with his family to Warden, about 50 kilometres from Harrismith.

    "It was a three-hour drive. We are excited. It has been many, many years since we saw snow," he told AFP.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: google smr

    Alphabet CEO Sundar Pichai says Google are scaling up their compute infrastructure and working on 1 gigawatt+ data centers, while exploring options for powering them including small modular nuclear reactors
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: a to že to dělají také generativní sítě, samozřejmě nemyslím že by někdo používal LLM nebo midjourney. Mají jiné vstupy i výstupy i konfiguraci, ale těžíme z toho, co jsme se naučili v jiných oblastech.
    MINER
    MINER --- ---
    XCHAOS: však to píšu že není AI jako AI.
    Ale čím víc v tom je lidí, tím tomu rozumíme víc, a ti máme lepší nástroje. Hodně principů je společných, i když samotná architektura sítě má variace.
    Například to hledání nových materiálů dělají také generativní sítě. Nebo se používá self-survised learning atd. Nebo se využívají cloud clustery grafáren, které vznikly pro mainstem AI.
    Prostě jsou tam synergie a vznikají možnosti, které nebyly, dokud se do toho tak nebušilo.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Btw mimo evropu, vcetne Rumunska, Madarska, Spanelska i Italie, zaplavy v poslednich dnech take v Mexicu a Japonska
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MINER: není AI jako AI. generativní AI (typu ChatGPT, ty různé malůvky a videa) je něco jiného, než aplikace AI třeba v materiálovém inženýrství. To fakt není tak, že na prompt napíšeš "vymyšli mi lepší baterku" :-)

    každopádně se ukazuje pofidérnost regulace čehokoliv, kromě ceny energie samotné. Pokud je energie tak levná, že je to ani nedonutí využívat odpadní teplo těch datacenter....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: bych asi datacentra zreguloval, aby musely být ve vesmíru. oproti přenosu energie z kosmu by přeonos dat dával smysl, a gigawattový solární panel v kosmu není zas taková věda...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Krátké video, asi ne moc Real ale nevím, jak humanoidní robot pracuje v zemědělství. Zajímalo by mě zda toto je úzké místo různých těch regenerativních snah / nikdo to v reálu nechce dělat protože moc námaha / a toto by mohl být gamechanger

    x.com
    https://x.com/ai_for_success/status/1837472679906947324

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Sucho v Amazonii drasticky snižuje hladiny řek — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/sucho-v-amazonii-drasticky-snizuje-hladiny-rek-353182
    MINER
    MINER --- ---
    YMLADRIS: What could possibly go wrong…

    Jádro smysl dává. S rozumnou mírou kontroly.

    Ale nedostatečné regulace byly hlavním důvodem katastrofy ve Fukushimě.

    Jednak postavili nižší hráz než byla predikovaná maximální tsunami a druhak umístili záložní generátory do záplavové oblasti.
    Regulace to nevynutily, takže šetřili prachy a dopadlo to jak to dopadlo…

    Regulace zajišťují hlavně bezpečnost. Problém s rychlostí výstavby jaderek, je, že jsme je přestali umět stavět, protože se jich stavělo málo, takže máme málo aktivních odborníků se zkušeností (celosvětově).

    BTW: důvody meltdown jádra 3mile island elektrárny jsou taky zajímavé: špatně navržený, moc složitý ‚tightly coupled‘ safety systém a špatné UX vedoucí k špatným krokům obsluhy v krizi. Tady to popisují v druhé půlce: https://timharford.com/2019/11/cautionary-tales-ep-3-lala-land-galileos-warning/

    Obě katastrofy by nenastaly při lepším návrhu elektrárny.

    Tak doufejme, že to Trdlo tam nebude na nic šahat…
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: :) teda naopak ne unilaterální, jako že to chtěj dems I reps navýšit
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Nuclear má v US unilaterální podporu. Trump k tomu řekl že není možné aby regulatorní kroky zdržovaly výstavbu o tolik let a že to "zruší". Ale nevím jestli v praxi to jde postavit fakt rychle. Bylo by to fajn
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    TADEAS: haha, to znie ako scear HODNE zleho sci-fi, nechat spolocnost typu M$ povestnou kvalitou, robustnostou a stabilitou svojich produktov mat "vlastny" nuklearny reaktor.. :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS:

    Three Mile Island nuclear reactor to restart to power Microsoft AI operations | Nuclear power | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/sep/20/three-mile-island-nuclear-plant-reopen-microsoft
    MINER
    MINER --- ---
    XCHAOS: Na druhou stranu už se AI používá pro hledání a verifikování vlastností nových materiálů, včetně baterek, s nižším environmentálním dopadem.
    AI je žrout, jak sdílíš, a je to jiná AI, ale znalosti a nástroje akcelerovaly i tu, a třeba se to nejen vzájemně vyruší, ale ještě nás ten rozvoj posune rychleji dopředu k nezávislosti.
    Např. letos už AI našla nový materiál (N2116), který potřebuje o 70 % míň lithia.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam