• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    PALEONTOLOG: Osobne si teda myslim, ze to ulejvani neni u nas zas tak zasadni, v % prijmu. K nasrani to je, ale duvod neplatit dane ne. Tam si spis myslim ze si kazdej duvod najde.

YMLADRIS: Bavime se o tom panovi, jehoz kroky k efektivite zacinaj tim, ze urad pro efektivitu ma dva sefy, vyzvu pro lidi aby pro nej pracovali zdarma a prvni zasadni krok je podcast?

Strasne moc si preju aby z toho vznikla efektivita a ne oligarchizace (a vykosteni agentur jako je ochrana zivotniho prostredi, aby mu to nekazilo rakety), ale…moje ocekavani jsou nizka.

Prijde mi ze jeho pribeh neni zachrana Zeme, ale stehovani na Mars.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: myslím že máš šanci to naplnit, obzvlášť pokud bys odešel jinam. U nás katolík = Habsburg = zlo = 300 let jsme trpěli! = pevný pilíř národní identity "nenechat si od těch autorit nahoře nic nakecat", čili lidi na spirituální hnutí koukají dost podezřívavě

Ale globalne je ateistů, nevím, 10 % ? , takže to zas není taková menšina, která se bude muset / bude chtít se situaci spirituálně vyrovnávat
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ALMAD: i když si odmyslíš fosilní lobby, důvěra třeba v českou politiku a v nějaký upřímný cíle je za mě mizivá. jestli bude někdo řešit u lizu klima, tak jen jako oportunista. a pak nevidím důvod, aby se logicky obyčejnej malej bezvýznamenj člověk snažil byť jen platit daně, když velcí hráči a podstatný peníze ulejvaj peníze ve velkým. a tak by se dalo pokračovat, až na někoho to kladivo výdajů dopadne, nebudou to ani politici ani korporace.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALMAD: jsou teď nějaký mikro-kroky kdy musk pod novou administrativou chce mj dělat "dashboard" kde by vládní útraty a projekty byly dobře transparentní. Jestli to má nějakou šanci, nebo brzo vypadne z okna, to nevím. (Jo, vím, že je zřejmý že US teď pojede datacentra+geoinzenyring, místo dekarbonizace, minim to jako příspěvek k úvahám co by se muselo dít nebo jaký by musely být mechanismy a instituce, aby si prostý lid nemyslel že vládní garnitura se chce především napakovat (chce))
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    YMLADRIS: Ja si teda myslim ze to je spis “kdyz se uskromnim, tak aby to k necemu bylo a ne jenom ze si ze me nekdo udela dobry den a napakuje se na me”, coz je teda podle me naprosto validni obava na kterou neni dobra odpoved.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: Ok, beru, možná tedy chci lépe artikulovat pocit, že abychom přesvědčili tu druhou polovinu (byť třeba menší) populace, že by bylo fajn, změnit to slovní rámování, že by to mohlo pomoct...

A s tím long-termismem máš pravdu, to je jeden z klíčových prvků. Já když chci blouznit u druhé láhve vína, tak přemýšlím o propojení spirituality a politického hnutí a praktického života - ve smyslu hlubinné ekologie. Ale na to se chytá jen menšina populace ,-) to nebude cesta pro všechny. Ne každý čte Geryho Snydera.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PALEONTOLOG: + hlavne si mirne zvysi srazky, ale zhorsi se rovnomersnost distribuce v case a lokalite
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: já to beru podle těch průzkumu veřejného mínění, kde jasně nadpoloviční většina chce stabilizovat klima kvůli dopadům na jejich životy a děti. Není za mě klíčový problém v tom že by lidi by zmatení a mysleli že jde o lední medvědy a korálové útesy a Davida Attenborougha. To je za mě už zpracovaný. Takže "planeta" mi nevadí, je to jen komunikační symbol

Aktuálně ten problém čtu jako short-termismus versus long-termismus. Historický když jsem měl projekty na dekády, zvládala to exekuovat buď církev nebo feudál. Jak lidi v demokracii přepnout na long term uvažování to nevím. So in AI I trust / třeba něco vymyslí (jak hromadné ovlivnit vědomí lidí, nějak je prehalucinovat na jiné uvažovani)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: chápu tvůj point, ale podle mě kdyby se to "pravdivěji", tedy konkrétněji a přiléhavěji rámovalo, tak by se to dalo lépe komunikovat i těm "vesničanům" (i naše rodina má statek, ovce a krávy, topíme půl uhlí a dřevo, máme i solár, ale plynová přípojka v obci není). Podle mě jde spíše o krátkodobá/střednědobá perspektiva (a dlouhodobá - udržitelnost (třeba té kvality života a diverzity a schopnosti regenerace).

A pro mnoho pochybovačů a odpůrce je podstatný argument (jak jsem od nich mnohokrát slyšel), že oni se uskromní, nebo "bolestivě změní nějaký způsob jednání", například přejdou z uhlí na plyn, nebo štěpku, nebo tepelné čerpadlo (vrt)

- ale boháči/číňani/spekulanti na burze/whatever toto udělat nemusí - ten argument, proč mám začít já. To slýchám často.

Nicméně moje pointa byla - pojďme o tom mluvit jinými slovy, aby větší celek populace pochopil, o co a jak a proč hrajeme - že to není záchrana planety, ale záchrana NÁS, našich dětí...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: muj model je, ze kdyz se kolem toho 2018 "vzedmulo" klima hnuti, tak se vsadilo na jednoduche sdeleni (planeta), v nadeji, ze se s tim lidi ztotozni.

vsimni si, jak to pises ty: Komplexita, regenerace, dostupnost vydobytku, kvalita, ... coz by se dalo mozna zestrucnit "aby se zivot nezhorsil". Jenomze to uz vyzaduje nejaky system hodnot, co to znamena ten lepsi nebo horsi zivot .. odpurci net zero a pod ti na to v te hospode reknou, ze jim a jejich detem se zivot prave zhorsi kdyz zavres uhli na ktere jede vytapeni pulky CR.

cili zamenou "planeta" za "kvalita" se ta debata asi dramaticky smerem ke stabilizaci klimatu nepohne

jednou budou muset historii zhodnotit, zda ten "hystericky" narativ (hrouti se planeta) prinesl teda vice pozornosti, ale mene duveryhodnosti, jestli to teda stalo za to, nebo ne...

nevim
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NIMBUS: rozhodně, přesně tak. A myslím, že to není jen slovíčkaření, ale vůbec "rámování" toho narativu. Podle mě je to důležitá součást toho "přesvědčení/vysvětlení" proč konat některé nepopulární kroky.
    Protože
    * Gaussova křivka distribuce IQ v populaci
    * protože pokud si máme utáhnout opasky, lidi musí vědět proč
    * protože slova jsou důležitá, to už říkal Martin Luther (King)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NE7RA: já si to teda představuju trochu jako Little ice aga, třeba zalyžuješ i v létě
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    PALEONTOLOG: skvely! uz se tesim na Petrin Ski Resort! :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PALEONTOLOG: Think global, act local :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FRK_R23: zatím se jen tak úlisně rozehřívá, a vlastně modely kolabujícího AMOC říkají, že se v evropě spíš ochladí. tak se halt budou pěstovat brambory a kush, s tím už se dá vydržet :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NIMBUS: Já říkám, že nám zeměkoule hoří pod prdelí. Ale nevím jestli se to hodí do novin.
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    SCHWEPZ: Já také trošku přemýšlím, jestli i to "globální oteplování" nepotřebuje cílený rebranding od novinárů, když třebas v Soulu sněží co nepamatují a v Africe jsou záplavy v poušti. Byť to samo je pojmenované dle nejlepšího indikátoru.
    Sleduji v poslední době nárůst užívání termitu "klimatické krize", což je trošku lepší, ale stále to není úplně přiléhající tomu, co mi v hlavě zní nejlépe jako "global shitstorm weather fuckup".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ: neodpustím si opět a znovu konstatovat, že toto "Je ještě naděje planetu zemi zachránit?" je zavádějící nesmysl, který jen přispívá k tomu, že "popírači, pochybující" (systematizace podle projektu [TADEAS @ Klimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day] ) následně vnáší do debaty ultimátní pseudo-argumentaci a že to ve výsledku zabíjí kvalitní diskusi a tím přispívá k snížení motivace celku společnosti a prosazení nějakých mitigačních opatření.

Moc nechápu, proč to není komunikováno (zjednoduším) jako "jde nám o zachování komplexity civilizace v současné podobě" "Jde nám o zachování biodiverzity a kvalitní-regenerující se biosféry" "jde nám o dostupné civilizační výdobytky, lékařství a podobně" "jde nám o kvalitní život pro další generace" "jde nám o to, aby byla všechna místa na světě obyvatelná a nenutila k migraci miliony" a tak podobně etc. aj..

ZACHRÁNIT PLANETU? Ta koule furt poběží vesmírem. Bylo tu X globálních katastrof, X vymírání, komplet všeho, jednu dobu byla CELÁ PLANETA pokrytá ledem, jednu dobu byla žhavá koule, jednu dobu pořád pršelo a VŠUDE byly černé mraky, bylo to X dopadů asteroidů (mexický záliv) - TA PLANETA TO PROSTĚ DÁ :) nelze ji zachránit. Jde nám o zachování současné podoby biosféry, té tenké slupky. Jde nám o kvalitní život potomků. Jde nám o naději. Jde nám o naše bratry zvířata a rostliny (Sv. František z Assisi) a jejich osud (NÁŠ SPOLEČNÝ OSUD.) Ne o tu kouli, planetu.

Možná je to slovíčkaření, ale když bych řekl na vesnici v hasičské hospodě "zachránit planetu" budou si myslet že jsem magor, fanatik z města. Když řeknu, že jde o to, aby jejich děti měli kvalitní život a aby miliony lidí mohli zůstat v Sahelu, V Indii, Indonesii a jinde, je to uplně jiná debata. Když řeknu že jde o výkyvy počasí a podobu sklizně, je to jinde debata než "pojďme zachránit planetu!!"

Pardon, musel jsem to napsat.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    25 minut poslech. Host: Ondráš Přibyla - zakladatel a ředitel projektu Fakta o klimatu

Řešení klimakrize? „Šachová partie, již má stále cenu hrát“ - 5:59 | Seznam Podcasty
    https://podcasty.seznam.cz/podcast/5-59/reseni-klimakrize-sachova-partie-jiz-ma-stale-cenu-hrat-408034

Skončila další klimatická konference OSN - v pořadí děvetadvacátá - a opět se nedá říct, že s jednoznačným výsledkem, který by věštil odhodlaný boj se změnou klimatu.

To vše v atmosféře, kdy zvolený americký prezident Donald Trump hlásí, že jakmile se chopí úřadu, odstoupí Spojené státy od Pařížské dohody a třetina světové populace se domnívá, že je na klimazměnu příliš pozdě.

Je ještě naděje planetu zemi zachránit?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nejaky zpravy ze supervillains zahradky .]]

Daniel Křetínský má pro nejbližší roky v plánu seskupit podnikání pod novou značku EP Group, odpojit se od uhlí, rozkročit se do nových oborů a vyrůst mezi největší evropské firmy, říká v rozhovoru jeho finanční šéf Pavel Horský.

Vysoké ceny energií vystřelily podnikání Daniela Křetínského v posledních letech k rekordním ziskům a novým možnostem. Nejbohatší muž současného Česka chce peníze využít na transformaci energetiky a na rozkročení do jiných oborů. „Diverzifikace mimo energetiku je pro nás do budoucna hlavní cesta,“ říká jeden z jeho nejbližších kolegů, finanční ředitel skupiny EP Group Pavel Horský.

Chceme vyrůst na 100 miliard eur a zavřít uhlí, říká Křetínského pravá ruka - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-chceme-vyrust-na-100-miliard-eur-a-zavrit-uhli-rika-kretinskeho-prava-ruka-265194
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam