IOM_NUKSO: já to včera slyšel a zvedlo mě to tlak. Děsně mi nasírají ty rétorické figury jako "KONČÍ BOJ PROTI KLIMATU", který použil. Jako do pi*e, jako boj proti klimatu. To je jak boj proti oceánu, nebo boj proti fotosyntéze. Nikdy se takový boj kurva fix nevedl. Už jsem to tu řešil vícekrát, ale mě to opravdu přijde důležitý, ta slovní spojení a ty rétorické figury, slova prostě mají moc, ať se nám to líbí nebo ne
* GREEN DEAL - zelená dohoda. Ne úděl. Úděl implikuje nějaké utrpení a snesení něčeho. Původní New Deal byl "wide-reaching economic, social, and political reforms" ale hlavně nová smlouva občanů s vládou - posrali jsme to, nerovnost se překlopila v nesouměřitelnost, koheze společnosti v troskách - na jedné straně obří monopoly celých hospodářských sektorů (zdravím babiše) na druhé straně miliony lidí bez práce, děti umírají hlady a lidi spí na ulici - proto to byla SMLOUVA (J.J. Roussau - o společenské smlouvě) kde se stát zavazuje více intervenovat a regulovat, protože tohle se neosvědčilo:
Robber baron (industrialist) - Wikipediahttps://en.wikipedia.org/wiki/Robber_baron_(industrialist)* BOJ S KLIMATEM (Macinka) - to je nonsens, vede se koordinovaná snaha o zachování takové biosféry, která umožní další život v plné rozmanitosti (= aby byla planeta celá obyvatelná) a sekundárně o naši KVALITU ŽIVOTA a KOMPLEXITU CIVILIZACE = svět kde je dost pitné vody, míst k hospodaření a snesitelné vedro = zamezit válkám a migraci milionů a degradaci civilizace a morálky a práva. Bojovat s klimatem je jak bojovat s gravitací. Dement Macinka. Říká tím přeci, že je to celé nesmysl. Ale nikdo nebojuje s klimatem ani s počasím.