TADEAS: ... tohle zřejmě znamená, že zkapalněný CO₂ má lepší akumulační vlastnosti, než zkapalněný vzduch...
Liquid air has a density of approximately 870 kg/m3
Liquid CO₂ density is 1101 kg/m3
Podstatná je ale asi hlavně energie fázový změny. Kapalná fáze CO₂ vyžaduje tlak alespoň 5 atmosfér, ale zůstane kapalání až do 30°, takže nevyžaduje kryogenní skladování! (Oni teda pracují s daleko vyššími tlaky....). Nedaří se mi vygooglit energie fázové změny a její srovnání např. s vařením vody nebo s odpařováním stlačeného vzduchu. Evidentně využití CO₂ má oproti vzduchu nějaké výhody, jinak by do toho nešli.
Vlastně je výborný, že by tímhle mohla vzniknout reálná poptávka po stlačeným či zkapalněným CO₂ v objemech, které by řádově přesahovaly dnešní poptávku po CO₂ jako technickém plynu (sváření, apod.). To by mohlo motivovat realistický carbon capture např. v cementárnách.
Já bych to asi navrhl s podzemními zásobníky zkapalněného CO₂, které by podle mě při stejném tlaku mohly být násobně větší. Nic jiného, než vypouštění toho plynu do nějaké takovéhle nafukovací bubliny si ale asi moc představit nejde. Alternativou je prostě stlačování vzduchu, které se taky uvažuje, ale zřejmě má nějaké zásadní nevýhody..