• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Tze me ceka nakup noveho systemu..
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Tak mi dneska rupla tycka
    Urval se ram pod prichytkou
    Nastesti to cele prasklo pri vytazeni po dovareni
    Pac to odhalilo draty 😱

    Mam ho od cca 2016/2017

    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    Svickova od souseda co ma farmu (gugluj grunt grzesz zabiji co 3 tydny) … 56 stupnu na 2h … to je strasna basta :)

    KELDA
    KELDA --- ---
    Včera jsme měli kuřecí prsa .... Klasika ale dnes jsem si udělal 1kg vepřové pečeně (karé) vcelku a musím si smeknout. Božská ... Nakonec podávané s brambor kaši, špenátem (ne protlak) a vypekem po opečení





    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    ARIAEL: fakt? Sviti zelene a toci? Mozna stara verze.
    Normalni lidi maj dobre nadimenzovany kabely. Tady se to vede slabym kabelem na ~150m, co na to neni delanej a ztraci asi 5% vykonu, ale nasel jsem v koupelne zasuvku pro bojler na jiny fazi, takze tim se to resi.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    POSEIDON: Ja ho mam, ale vrtulka se mu toci furt... A pipa na konci ale furt toci vodu... A napeti to nezjistim, takhle maly odber mi v zasuvce pokles neudela :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POSEIDON: tak jesi ti to vymenej za novej tak to je okej. to bude kus od kusu asi no, stava se. imho vsechny tyhle haveti zacnou hrat na plnou palbu. s tim dsv a crockpotem se da nastavit vykon crockpotu na 'low' coz nevim kolik muze mit odber, kdyz to sepne. nekdy to doma zmerim.
    kazdopadne jednou sem delal asi 13kg bacon a dovaroval sem ji v mega lazni (v takovym mocnym rubbermaid kontajneru) a mel sem tam z bazaru ponornej varic na tom kontroleru a to nomiku tycak v lazni se jen snazil cirkulovat vodu a byla to sila. ten ponornej varic furt spinal a i kdyz sem to cely oblozil polystyrenem, tak to trvalo necelejch 7 hodin to dovarit! delat to tycakem, tak se na to este dneska chodim koukat s teplomerem, jestli uz je to dovareny...
    nebo v praci tehda se s polyscience 2 tycakama delalo 25kilo bizoni roast beef v nerez drezu bez izolace, jen prikryty foliema a jelo to den a noc a kus dne... to byl taky zajimavej var.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    POSEIDON: Ja mam stebu a po prvnim pouziti sla taky na reklamaci - taky se prestala tocit vrtuľa
    Opravili a od te doby slape x let jak hodinky
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    POSEIDON: jeste jedna zrada je, ze to udrzuje teplotu ohrevem na plny vykon po dobu par sekund, coz zde zpusobuje pokles napeti a upska kvuli tomu neustale cvaka - napaji to tu levne cinske solarni stridace, ktere jsou jeste ke vsemu daleko a napeti kolisa z 225V klidne az na 215V
    Neco s plynulou regulaci asi existovat nebude, takze by asi byl lepsi zkusit alespon neco s mensim prikonem, moc na vyber neni, takze asi https://sous-vide.heureka.cz/profi-cook-sv-1112/#prehled/

    DEVIL: mam to pro matku a ta chce sous vide, pomaly hrnec nevyuzije. Jinak ten tycak se da pusit i bez odpoctu casu, takze je to vlastne ok, jen ta smula na kus + spatne podminky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POSEIDON: ja mam nomiku. to nevim jestli se vyrabi este, ma to nalitano par set hodin a krom maceni v octu na odvapneni jsem s tim nemel jedinej problem. sou ruzny ty 'tycaky' jako joule, anova, inkbird, polyscience... jsou podle toho drahy. treba polyscience lazne nebo ty tycaky jsem videl v profi kuchynich.
    podle tohohle clanku https://www.cnet.com/reviews/dorkfood-sous-vide-temperature-controller-dsv-review/
    nez jsem si koupil sous vide stick, tak jsem mel starej pomalej hrnec bez digitalnich knobu a delal sem v tom hrnci sous vide stejky, kolena, ryby, bacon a byl sem v tom za 130 dolaru sakum prask. pak ten tycak samotnej stal snad 4kilo nebo tak a to byl ten z levnejsich tehda. ja bych to resil hrncem a kontrolerem. jestli to mas na domaci 'smrdlani', tak za to davat vic jak 200 dolaru je imho uplne zbytecny.
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    POSEIDON: Jeste me prekvapilo, ze casovac vypina ohrev a cirkulaci, misto toho aby jen pipal, to je spatne, hrozi znehodnoceni jidla.

    Existuji nejake modely bez toho vypinani?
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    Koupil jsem Lauben Sous Vide Stick SV01, moc hezky, je se asi po 10 minutach prestala tocit vrtulka, tak jsem to nekolikrat vypl, zapl nic. ale tvarilo se to, ze to funguje. Po pul hodine klidu uz se zas toci, kazdopadne budu vracet.
    :(
    KELDA
    KELDA --- ---
    Já si pořídil G21 box na vaření sousvide. Jako jedno minus co bych chtěl příště mít vyřešené je aby vařič pro sousvide se do něj vlezl. Na schovaní do skříně. Ale to až příště u mě ...
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    SAMOUT: Ja reagovala na tu vakuovacku. Vcera jsem je videla vylozene v regalu na Italske i u Viktorie Zizkov.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    LADY_CANDAR: Vlastni sousvidovac teda zrovna nemaj, aspon ne v eshopu.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    RUTHLESS: Ona zrovna ted v akci je. A na prodejnach ji jeste maji.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ja nad tou bednou čím dal tím víc uvazuju. Jen není kam dát tak úplně. Nicméně spis asi poridim vakuovačku, až zas bude v Lidlu v akci
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    TOM_HOST: Tu bedynku jsi koupil uz s vyrezem? Vypda to celkem profi udelany :-).
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    SAMOUT: Po
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam