Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.
Hlavní výhody metody sous-vide
- Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
- Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
- Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
- Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
- Ekonomický provoz – nízké náklady na energie
