• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    zajímavou zábavu tu máte... ne, že bych vás úplně pobíral, ale hodně štěstí.

    GRETKA: tohle ocení každej výrobce domácího piva nebo vína, a ještě povětšinou každou xtou naplní.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MASOO: Prosím tě, tohle vůbec neřeš. Kov se přece zpracovává tak, že se roztaví a veškerý věci, co do něj nepatří prostě shoří, případně se roztaví a jako usazenina se odstraní. Jinak by se do šrotu nemohlo vozit prakticky nic. ;-)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MASOO: pro pivo do dzbanu?...

    Pouzivani papirovych uterek nechapu. Drahy, neekologicky a stejne nejlepsi je pouzit starej rucnik nebo uterku.

    Myti nadobi je ekologicke v mycce, mensi spotreba vody a narvu ji vzdycky kompletne celou i vecma, co treba ani nejsou nadobi :).

    Mikroteny jsou zlo, ale pouzivam opakovane na svaciny detem, jelikoz to obcas zapomenou v tasce, vyndam plesnivej ekl, vyhodim. Davam jim krabicku, ale cas od casu ji musim prave vymejt, tak stridam. Bohuzel ty lahve jsou obcas ekl, kdyz v tom zapomenou caj.

    Ja si teda myslim, ze sem tam kdyz je decko nemocny takovou tou tridenni nemoci, tak to nejaka hnusna bakterie, kterou nekde olizlo, byt muze. Houbicky doma menim.. Deti nemocny nejsou. Ta lufa je ale zajimavej napad.

    Jinak mame konecne lux bez pytliku, karcher a to me docela tessi nevyhazovat i prachy za to a ani ten pytlik, v tomhle se meni kyblik :).

    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GRETKA: tojo, ale mě tyhle věci prostě baví. Zajímá mě, kde se věci berou a tak. Kdybych měla ráda zbraně byla bych dobrý prepper :) Nedávno mi to celé nedalo a naučila jsem se co nejlíp zpracovávat ovce. Už umím příst na kolovrátku, činit postaru kůži, šít z ní.... a sníme z té ovce skoro všechno. Zbytek skrmíme zvířatům - včetně nadrcených kostí. Jinak maso doma skoro nejíme a ovce stále ještě nechováme :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LALOBA: dovolim si poopravit. Ano, sedesat stupnu nekoli desitek minut zabije vetsinu mikroorganizmu - viru, bakterii, parazitu, ale neni to behem par minutek, to je az pri stovce. A samozrejme jsou na zemi bakterie co prezijou i tech nekolik desitek minut v 60° - diky nim je mozne dnes delat PCR = detailni rozbror DNA.
    Takze ano, vyprat si kapesniky na 60° staci co se tyce dezinfekce, kdyz je to ten dlouhy program.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LEJIMADA: mne se hodne libi pristup Bei. V tom, ze zero waste bere jako samovyrobnu jen do urciteho limitu. Ze si vyrabela vlastni syr, ale prestala protoze si rekla, ze ucelem neni se odriznout od sveta kolem.
    Naposledy jsem si koupila pivo ve flasce co je znovu uzaviratelna, neco na tendle styl - https://www.juvasa.com/fr/61/bouteille-de-biere/450/biere-pour-bouchon-mecanique-500-ml , ted v ni mam olivovy olej, protoze se mi libilo, ze je tmava. Ale nejspis ji na olej nakonec pouzivat stejne nebudu a bude z ni flaska na kombuchu, na druhe zrani.
    A dneska kdybych touzila po pive, zajdu si na tocene.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    MASOO: tak kapesníky pereme taky na 60 s utěrkama, ponožkama a dalšíma věcma co snesou hodně. Peru ve slizu už 13 let a stále jsem spokojená (a to do něj strouhám, mimo jádrového, zbytky všech možných mýdel na mytí ruk - jen ne s aktivním uhlím co mám na obličej). Jinak zátky od piva můžou klidně do kovu, ta gumička se na tak vysokou teplotu roztaví. Jinak jsme je ještě používali na zazátkování lahví s moštem/ sirupy. Teď uvažuju o vaření vlastního piva. Zkoušeli jste někdo? Páč ovocná vína si vyrábím, nějaké ty bylinné likéry taky, ale pivo mě zatím jen láká..
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    MASOO: tak kdyz ne umeni, tak neco praktickyho ... rohozka? :-) https://cz.pinterest.com/pin/350577152212972454/
    MASOO
    MASOO --- ---
    LALOBA: tak v Libechove na sadu sme je schovavali na pritloukani banneru apod, ale ted na ne vyuziti nemam a umelecke ambice taky ne;)
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    haha, musim pit vic piva a pristi rok bude mit syn na brneni :D
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    MASOO: a ad prani, vypere se to i na 40 ale vsechny mikroorganismy se znici pri prani na 60. vic neni z hlediska hygieny objektivne treba a to ani u plinek, u niceho.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    MASOO: hele, v Africe a nejen tam se delaji ze zatek krasny umelecky predmety i veci denni potreby. Ja si delala nausnice, tenkrat mela Vinea zelenou zatku s cervenym "in" uprostred, tak ty ani nebylo treba nijak pomalovat, jen rozklepat :-)
    Googli

    s detma jsme delali takove vozembouchy, nabarvily si klacek, natloukly tam hrebiky se zatkama a mely fajn chrestidlo.
    MASOO
    MASOO --- ---
    BETTER: no jenze to neni jen kov
    MASOO
    MASOO --- ---
    Napadaji me moje dve rezervy, kdyz to tu tak ctu... menstruacni propriety uz necham stranou, ale pijete pivo? Co delate se zatkama od lahvacu;)?
    A na kolik prat kapesniky, aby to bylo co k cemu...
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    LALOBA: latkovky - kombinuju s kalíškem; nosím jako pojistku před ms nebo na doma. s patentkama jsem taky mívala problém;řeším to tesnejsima kalhotkama... ptala jsem se jedny slečny co šije a říkala že suchej zip by se taky posouval...ale nevím.

    gel mám z nebalena;stacenej; myslím pomeranč. když mám něco hodně spinavyho/od krve; namocim přes noc do studený vody a prejedu mýdlem s jelenem (dodělávám; pak chci víc eko).
    a u bílých věci z kuchyně mi pomohlo věci namočit do teply vody s jedlou sodou a nechat přes noc
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ORISKOVANUTELA:nevim, co mas presne za gel, mne gel z mydlovych orechu kupovany nikdy nic nevypral. ale ono asi zalezi na mire znecisteni, neco jineho prat tricka pokecany presnidavkama a pokadeny pleny, a neco jineho veci, co jsou jen citit po beznem noseni.
    nicmene Eo nechapu, ja to zkousela jednou a nemelo to vubec zadny efekt na vuni, navic vetsina tech EO je toxicka pro vodni organismy, tak to vubec na prani nepouzivam. pokud chci aby pradlo vonelo, navonim ve skrini. (EO nakapat na drenevy korale poveseny ve skrini treba)

    nicmene zajimalo by me, jaky mas ty latkovky, ja kdysi nejaky zkusila bylo to dooost spatne. porad to nekam lezlo a patentky drely. tedka tomu chci dat druhou sanci, ale nevim, jaky koupit.

    ja pouzivam teda sypky praci prasek soda+mydlo na bile plus perkarbonat sodny (a taed pokud peru na mene nez sedesat) a pere to skvele. ocet jako avivaz
    mydlo mam tedka tohle http://www.kosmetikahrou.cz/produkt/mejdlo-na-prani-bez-obalu-210g/ je docela drahy, ale zas velky a bez palmovyho oleje, coz byl jeden z pozadavku.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    MOLLY: my máme 2 boxy na prádlo v regalu; jeden na "dlouhý" prani - spodní prádlo; ponožky; hodně propoceny a špinavý věci; povlečení - peru podle toho co se zrovna nahromadí; povlečení na 60; zbytek na 40; hodinový prani. při praní povlečení si den dopředu namocim do studený vody např.tricka od vína; látkový vložky; tamponky na odličování ; věci od krve a pod; a Peru společně

    a do druhýho koše na "krátký" prani hazem např.kosile co přítel má na sobě 1 den; trička se sítotiskem; prostě věci co nejsou moc zpocený ale kydla sem si na ně něco... pračka pere 15 min; na 40...

    Peru v gelu z mýdlových ořechů z nebalena + pár kapek eterickyho oleje; neduverivej přítel neřekl půl slova a nepoznal rozdíl:)

    (btw; když jsem viděla dávkování u pracích gelu v obchode; měla jsem osypky; mě dřív maly balení tierra verde gelu vydrželo přes rok; prala jsem 3-5 praček do měsíce... )
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    MOLLY: smažíme
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam