• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Ok podle tohle to neni ani neekologicky ani ekologicky, vyrovna se to myti v ruce, takze jen rikam, nepotrebuju ani hadruky, ani houbick, ani uterky a v mensi mire uterky peru... Mam variantu A*** toz setri vodu, energii. http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/dotazy-a-odpovedi/jsou-mycky-nadobi-opravdu-ekologicke
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    LITTLEPUNKK: umyt setrne nadobi ve drezu po peti lidech a narocnejsim vareni za dva tri dny Takovej trochu oxymoron no... Ale chapu, je tezke si to predstavit, ze jednou za dva tri dny zapnout plnou mycku bude na energii, vodu atd. Ekologictejsi nez stat dve tri hodiny u drezu, byt bych to jen myla a oplachovala ve dvou lavorech a hrozne setrne. Jsou na to solidni vyzkumy, ale klidne si to rozporuj. Tomu fakt rikam omezenost.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    GRANTORINO: :LOL: ať žijí technokratická řešení ;) suppot lidem co umí šetrně mýt nádobí ve dřezu ;)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KEVIN00: hele, já nejdřív četla tanga místo tríga a nějak jsem nemohla pobrat jak z nich chceš udělat sáčky na ovoce :D napadla mě síťovka a před dalšíma úvahama jsem si to raději přečetla ještě jednou :) až tak moc upcyklovat a ekologicky smýšlet.. pár okamžiků jsi byl blázen a ekosuperhero :D
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    LEJIMADA:
    GRETKA:

    No vidíš, to mě nenapadlo, že by v tom potraviny mohly drhnout. S umělotinou máš asi pravdu, není to to nejlepší. Kouknu po něčem jiném. Košile jsou dobrý nápad. Mám tu i nějaké tríga, tak je ušiji z toho. Díky :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Doufam, ze ty kultiny mas samozrejme svazany provazkama, hrebiky jsou fujky.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: oh pockat a z ceho pises na nyx?? Pocitac? To je ultraodpad a plast k tomu nebo mobil? Ten asi taky nebude eko, vid?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    PHRASE: jo tak, ty ses ultrazero :D ... Takze bydlis predpokladam v zemljamce v lese, curas do latriny z kulatin a zadek si myjes vodou a zivis se korinkama :)
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    GRANTORINO: ale vyroba mycky asi moc eko a zerowaste nebude :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ELIZHANNAH: mam ten samy pytlik na nakup a na uchovani chleba - je lneny. :) Kdyz je potreba koupit jeste neco jineho, nebo chci treba dva chleby, tak sahnu do pytliku na ovoce a zeleninu, co jsou balvnene.

    Dala jsem jako darek k jednem vanocum pytliky z konopne tkaniny svym rodicum a mati je pak mela v supliku, se stejnym argumentem jako ty, ze do nich neni videt. A taky, ze na ni budou koukat v krame divne. Nakonec je dala brachovi, kterej se svou zenou jede zero waste. A tak jsem rodicum jako druhy pokus koupila pytliky z tenkeho bavlneneho platna, co trochu prosvita a to uz davaji. Teda nevim jak moc, ale rikali mi, ze tydle jsou prima, ze se nestydi jit s nima nakupovat. Takze moje rada zni, najdi si pytlik co vyhovuje tobe. Kdyz je pro tebe dulezite aby byl sitovany pruhledny, a doma mas treba chlebnik, kde uchovavas pecivo, tak si porid takovyto. Jestli se chces vyhnout plastu a mit tkaninu z nejblizzsich zdroju, tak konopne ci lnene jsou dobrou variantou.

    KEVIN00: uplne nejjednodusi varianta je vzit stare obleceni, nejlepe prodrene kosile z bavlny a usit si pytliky na cokoliv z toho. Je to hodne zero waste - nevytvaris poptavku po nove vyrobe. Je to UP recyklace. Zvysejes hodnotu odpadu. Neni v tom plast, takze kdyz ty pytliky po letech uzivani sesednou a protrhaji se, tak nevadi daji se naprosto v klidu zkompostovat. A jeste budou hezky jemne barevne, teda to zalezi co mas za kosile. :)
    To bych udelala dneska, kdybych schanela nove pytliky.

    LEJIMADA: taky nemam rada umelotinu. Moje prvni pytliky jsou sitovana umelotina a co mi na nich nejvic vadi je, ze s nima ztracim etikety - nedrzi.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KEVIN00: no, všeobecně nemám ráda textil s umělinou.. je mi to nějak nepříjemný. Další věc je, že když jsem používala záclonové pytlíky na pečivo, tak mi propadávaly drobečky, mák, semínka a tak. Měla jsem vždycky plnou tašku bordelu :) A společný mínus pro používání na ovoce, zeleninu i pečivo pro mě bylo to, že v tom tak nějak ty potraviny drhnou a zasekávají se o ta záclonová oka. Zkoušela jsem různé velikosti sáčků i hrubost záclonových ok, ale negativa pro mě z jejich používání plynoucí, se mi nepodařilo ani časem odstranit.
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    LEJIMADA: A mohu se ještě zeptat, proč Ti nesedí záclony?
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KEVIN00: no, klasické látkové, většinou bavlněné :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    OMNIHASH: nejak nechapu proc sem lezes :)... trochu masochismus ne? .. jako kdyby lezl masožrout do vegan auditka a podivoval se tomu, proč někdo nejí maso... když se ti to ekluje šetřit materiálama, recyklovat, tak proč sem lezeš :D?
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    LEJIMADA: A používáš na ovoce/zeleninu také bavlněné nebo klasické látkové?
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KEVIN00: hele, záclonové sáčky jsem šila v rámci kurzů šití a rozdala jich nepočítaně. Mě osobně ale nesedí.
    MASOO: však ve vegetě jsem dostala impuls založit tuto skupinu, ať nepěstujeme měsíční kaktusy tam :D Furt čekám až někdo přijde s tím pratelným toaleťákem a ono zatím nic :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MASOO: kdysi v mládí jsem se přichomýtl do skupiny, kde bylo standardem lít si moč do ucha, nebo se skupinově otrávit tak, že se z toho dva dny v kuse blilo a říkalo se tomu očistná kůra, tak už mě subkultury vážně řešící, jak si uháčkovat vložky, tak děsivý nepříjdou.
    MASOO
    MASOO --- ---
    OMNIHASH: no uz to tu trochu vegeti...;)
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    Pytlíky "na cokoli" mě celkem také zajímají. Na pečivo, co se týče trvanlivosti ještě nevím co úplně použít, mám jednu bavlněnou tašku "přes rameno", tak to dávám zatím do ní. Na ovoce/zeleninu jsem si myslel koupit jednu záclonu a ušít si pytlíky z ní. Aby byly trochu prodyšné a potraviny se v nich nekazily. Myslím, že by něco mohly i vydržet. Ale pokud má někdo přímo něco osvědčeného, tak se nechám určitě inspirovat. Naše domácnost je v podstatě v počátcích, ale snažíme se na tom všem co nejvíce zapracovat.
    KLARIN3TT
    KLARIN3TT --- ---
    ELIZHANNAH: používám je i na nákup, vzhledem k tomu, že se toho pečiva u nás moc nespotřebuje, tak tam jsou vždy max 2-3 kousky a to paní vždy jen pootevře, nebo pootevřu já a ukážu :)) na víc pečiva asi lepší ty síťovaný, já mám prostě lněný :) taky jsem chodila s plast pytlíkem dokola, dokud se neprotrhl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam