• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    aneb vyflákněte se už na ty odpady kua..

    a napište jak se vám to daří bo nedaří, tipy, triky a diskuze co můžou pomoct a motivovat ostatní 

    jo a nemusí pršet, stačí když kape

    :)
     
    rozbalit záhlaví
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ANNKA: tak on je to hlavne velkej problem v kanalizacich a na cistickach, tuky obecne
    Olej do kanalizace rozhodně nepatří - Odpady, sběrné dvory v Pardubickém kraji
    http://www.odpadypk.cz/...zniku-odpad-a-tidni-odpad-do-5-sloek/283-olej-do-kanalizace-rozhodn-nepati
    ANNKA
    ANNKA --- ---
    ELIZHANNAH: presne to mi lezi v hlave take! ovsem realne jeste [musim zaklepat] krize neresena - resim plivanim do kose [kdyz si ovsem vzpomenu;vyhoda je,ze u cisteni zubu rada cestuji po byte] anebo obhajobou typu ze drez se drzi vpoho a taky do nej semtam ukapne zbytek oleje po vareni,kdyz mejes panef. doufam v preventivni procistovani octem. horsi je,pouzivasli treba i dalsi oleje/mouku na vlasy,mazani,koupanicko,apod.,to se potom ve vylevce asi dobre nastrada v spunt a chce to hlidat bedliveji.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    LALOBA: Potom bych potřeboval plnivo, jako v komerčních pastách, páč konzistenci bez kokosáku určuje jenom poměr voda/soda.
    LEJIMADA: Ok. Ono taky záleží jak dlouho můžou enzymy na olej působit, rozdíl přes den a přes noc je značný.
    ANNKA: Jo, je to drsná pasta, vrátil jsem se k herbadentu. Dík za tip.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    A jinak jsem teda přemýšlela, že by se tyhlety pasty na bázi kokosáku asi neměly plivat do umyvadla, protože ono to potom vychladne a ztuhne a mohlo by se to někde v odpadu ucpávat... jak tohle řešíte? Kam to plivete?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNKA: já sem tam používám diy zubní pastu v podobě kokosáku smíchaného s nimbovým práškem. Ale ne každý den. Funguje to dobře.
    ANNKA
    ANNKA --- ---
    VOYTEX: od sody v paste na zuby se vsude upousti, na sklovinu je mooc - rozumove,pocitove co to s ni muze denodenne udelat,kdyz sodou fpoho vydrbu spinavej sporak..;]]
    mam tedy osobni bahynko kokosovy tuk + nejaky dalsi olej, bily jil, skorici, eo a stevie. chutna dobre, funguje, jen semtam ulpi zrnicko.
    ale kokos zrejme podleha jako vsechno na svete krasne lidske rozmanitosti a jejim vrtochum - kamaradku desne vysusuje, ja jej muzu ve vsem. zkus proste jiny recept nebo pomery;]
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    VOYTEX: hele, nevím ale občas vyplachuju ústní dutinu čistým kokosákem a po tom žádný povlak nepozoruju ..
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    VOYTEX: kokosak je uplne v pohode. spis s tou sodou bych to neprehanela.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Záhada kokosového povlaku asi tkví v tom, že ve slinách je nejen amyláza, ale i lipáza (což jsem zapomněl), která štípe tuky na monoglyceridy a mastné kyseliny, které se zas líbí leckteré ústní havěti. Takže kokosový tuk do pasty je pěkná blbost.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Mám dotaz na ty, co si taky namíchali zubní pastu ze sody, kokosového tuku a esenciálního oleje. Nemáte po ní ráno pachuť, a trochu povlak na zubech? Zkusil jsem verzi bez kokosu, a po ní žádné vedlejší efekty nepozoruju.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    ELIZHANNAH: čau, pokud jsi z Brna, můžu ti ji půjčit
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Našla jsem nějaké diy zero waste recepty na všechno možné, tak sdílím: https://www.reduca.cz/blog/category/blog/diy-udelej-si-sam/
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MOLLY, GRETKA: dík. Možná jestli tu knížku někde uvidím fyzicky (zatím jsem ji viděla ke koupi vždy jen online), tak do ní nakouknu a podle toho se rozhodnu.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ELIZHANNAH: Četla, ale ve francouzštině :)) Byl to můj první impulz se do zw pustit. Něco jsem díky tomu začala řešit, je to napsané dost systematicky kapitola po kapitole. Čte se to rychle, změny mi zabraly víc času a ještě toho mám co dělat. Ještě víc zajímavý mi přišli její přednášky co bezobalu streamovalo přes FB. Avšak vrchol motivace je můj brácha, jeho žena a jejich děti. Prostě ten příklad, ale nejen, obklopit se někým s kým můžeš sdílet to svoje nadšení a malé posuny a prokecat různé možnosti v tom co tě zrovna trápí. Právě aby člověk méně upadal do té beznadějně, že je to stejně v kopru, protože ty okolo na to štvou. Můj manžel je tak napůl přikloňen k ZW a napůl to bere jako strašně moc úsilí pro moc malý výsledek - je dost realista a právě, když dojde na lámání chleba, tak raději ZW není než aby nejedl - trochu to přeháním, ale už jsem se dostala do situace že buď plast nebo nic k jídlu. Tak on mi to koupí a říká, že ten plast je jeho odpad :D
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ELIZHANNAH: četlo se to dobře, návody najdeš i na webu. Ale přišlo mi dobrý si přečíst některý jeji myšlenkový postupy a neúspěchy. Ale záleží na tom, co od toho čekáš..
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Četli jste někdo Domácnost bez odpadu od Bey Johnson?
    Je tam něco navíc, než co se člověk běžně dozví o zero waste na netu?
    MASOO
    MASOO --- ---
    ELIZHANNAH: a to je zvrácený
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MASOO: dnešní svět je bohužel nastavenej tak, že je to jednodušší. Když to chceš udělat tak, aby to bylo pro planetu lepší, už musíš vynaložit úsilí navíc...
    MASOO
    MASOO --- ---
    navic se nemuzu zbavit dojmu, ze to vetsina lidi bere jako desny omezeni...
    jakoby vytvaret hromady sracek byla kdovijaka svoboda;)
    MASOO
    MASOO --- ---
    ELIZHANNAH: jasný.... ale dost se tim trápim
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: prostě nabízet... nenutit... jít příkladem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam