• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Holení: Dá se používat pánský strojek na žiletky místo jednorázového plastového holítka? | Žijeme minimalismem
    https://zijememinimalismem.cz/...t-pansky-strojek-na-ziletky-misto-jednorazoveho-plastoveho-holitka/
    MVEK
    MVEK --- ---
    JUNIOR: Pěnu mi ani nepřipomínej, to jsem zkusil jen jednou a ani nepochopil, v čem to má být lepší než třeba Barbus nebo Pitralon mýdlo na holení. Teda kromě absence potřeby štětky.

    Ale tak já holím tak malou plochu a ve výsledku třikrát do týdne, a jak jsem říkal, z nějakého důvodu nyní jedu jednu čepelku od Gillette už čtvrt roku nebo půl roku, ale je fakt, že spíš potřebuji trochu nějakého dezinfekčního ošetření potom. Takže stejně myslím, že to budu měnit tak za pár let, až mi ty nakoupené zásoby dojdou, nebo se mi rozbije holítko. Pak to bude asi to holítko na žiletky. I když břitva by mě lákala vzhledem k občasné nákaze od kamaráda směrem "prepperství":-).
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    MVEK: Koupil jsem si kdysi úplně náhodou nějaké levné holítko (přesně toto) s vyměnitelnou břitvou od Wilkinson v Tescu a od té doby nechci jinak. Za tu dobu co to mám jsem snad jen dvakrát kupoval sadu 10 břitů a ještě stále mi slouží. Celé mě to stálo asi 150 kč a tu jednu břitvu vyhazuji tak jednou za měsíc do kovů, takže za rok vyhodím kus plastu (což je v podstatě obal) o rozměrech cca 2*5 cm a to mi přijde jako super oproti běžným holítkům, které vyhazuješ skoro po týdnech.

    A mám mýdlo na holení od kamarádky, které sama vyrábí a je tak super, že potom nemusím ani používat vodu po holení. Takže moje milovaná Weleda sklenička s balzámem po holení už mi stojí asi rok ve skřínce a používám jí hodně sporadicky. To mýdlo od kamarádky stojí tuším asi 50 kč, dělá to z vlastních bylinek + esenciálních olejů a vydrží mi strašně dlouho - řádově v týdnech až třeba v měsících.

    Potom jsem pořídil ještě stejnou sadu do sprchy. A taky jsem se naučil holit všude každý den - tím jak je to furt krátké tak nepotřebuješ ani tolik toho mýdla (v podstatě si vystačíš i s nějakým jemnějším klasickým) a netupíš tolik ty břity, takže ti jejich životnost rapidně vzroste. Chce to disciplínu, ale já bych už asi ráno z baráku oholenej nevyšel ,)

    Pak další level je klasická břitva, ale to už chce větší péči a zkušenost. A větší investici. V řádech tisíců. Je to kromě toho obalu, který vyhodím jednou za půl roku v podstatě naprosto bezodpadový. U těch kovových břitů, máš jistotu, že to skončí ve šmelcu ve sběrných surovinách maximálně po Evropě a nevozí se to jako plast na druhý konec světa aby se to tam zužitkovalo. Nakonec zjistíš jak jsou ty veškerý super designy moderních holítek a nekonečnejch pěn na holení ve sprejích naprosto zbytečnej humus a zločin ,)
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Mam asi rok holitko na astra ziletky; maji ho myslim v kauflandu/tescu a retro drogerkach kolem kila; baleni 5 ziletek mi vydrzelo doted...je to o tom nebat se a chytit do ruky grif; prvni 2-3 holeni tekla krev ale ted uz zvladam i intimni partie a podpazi...
    A pouzivam prirodni mydlo; na mazani pak kokosak
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MVEK: osobne mam s damskyma stejnou zkusenost a podeziram vyrobce, ze to je tah krz velkou spotrebu kvuli "bezne" udrzbe zeny, ktera je na spotrebu vyrazne narocnejsi, nez muz, a tak z ni plynou paradni zisky...
    MVEK
    MVEK --- ---
    No, kupodivu se ta holítka na celokovové žiletky dají stále koupit, a možná někde levněji než zrovna na prvním odkazu, co na mě vypadl (https://www.luxusni-holeni.cz/holeni/holici-strojky/na-klasicke-ziletky/). Takže až dokonzumuji tu hromadu čepelek v plastu, které mi tedy tím zázrakem drží i rok:-), tak asi jasná volba, nebudu muset nic měnit (jen přejít na nebalené mýdlo a najít něco na ošetření podráždění potom, co také má minimální dopad).

    Jinak nemluvím ani o tom, že žena už dávno přešla na pánská holítka (ale opět s těmi čepelkami kombinujícími kov a plast), protože dámská holítka (tedy ty čepelky) jí nevydržely tak dlouho ostré, nebo skoro jen chvilku.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    TAMARIX: no, cca 14 dní v létě, ale nohy beru cukrovou pastou. V zimě dýl, páč jsem víc líná :D
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    dlouho vydrží..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LEJIMADA: Dobrý tip! Jak floujo Ti ta ziletka vydrzi? Diky!
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Nejsem muž, ale klasický výměnný strojek na žiletky používám na holení potřebných lidských součástek určitě víc než 15 let. No a naprostá spokojenost. Naučila jsem se jej používat, když jsem ho kradla tátovi v pubertě. On nic jiného nepoužíval. Plus měl a má klasickou štětku a pěnivé mýdlo, oplachuje opět mýdlovou vodou. Holí se ob den na škráních dohladka, plnovous bere nůžkami.
    MVEK
    MVEK --- ---
    JINX: Když už to chceš brát ať už s nadsázkou nebo vážně do extrému, tak teda nevím, kde je rozdíl mezi ošetřováním a mytím velkého plnovousu a občasné zastřižení nůžkami a holení břitvou.
    JINX
    JINX --- ---
    MVEK: S ohledem na zero waste bude asi nejlepsi poradny plnovous.
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    MVEK: jj klasicka ziletka co se da zrecyklovat do kovoveho obalu.

    Ale mam vyhodu, ze se nemusim holit kazdy den - takze cca 2x do tydne to bohate staci a tak ta spotreba ziletek u mne je hodne mala.


    A kdyz nepotrebuju do hladka tak elektricky zastrihovac kterym to vezmu vcetne vlasu a tak ;)
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    MVEK: mě ta hlavice holí míň a míň, ale nesehnal jsem náhradní (, protože jsem lenoch), tak to tak prostě zůstalo. A to mě přestalo bavit, tak se holím už jenom zastřihávačem a mám neustálý krátký porost, je to rychlejší a nezarůstá to. A ten kus elektroniky (holící strojek) + voda je všechno, co k holení používám.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Měl bych dotaz zejména na pány, jaké co nejvíce ZW metody holení si osvojili? Nějakou podivnou shodou náhod mám na x let asi klid, protože jsem se dostal do stavu, kdy se dokážu stále holit stejnou výměnnou hlavicí už skoro rok, je tupější, ale pořád se dá použít a já toho moc k holení nemám, takže to není ani víc námahy než s novou. Takže ještě by to chtělo koupit bezobalové mýdlo na holení a koupit bezobalovou nebo vyrobit vlastní vodu/balzám po holení a mám možná na dekádu vystaráno se zásobou dříve nakoupených žiletek:-).

    Ale rád si poslechnu jiné příběhy, abych časem věděl. Nevím, jestli bych se naučil pracovat s břitvou, i když bylo by to fajn, ale z obav se člověku nechce investovat do kvalitní, aby to pak stejně nezahodil. Možná strojek na klasické kovové žiletky, které se aspoň dají hodit do kovového odpadu... Nebo nechtít být každý druhý, třetí den do hladka a pořídit elektrický strojek...
    ANGIOLETTO
    ANGIOLETTO --- ---
    MASOO
    MASOO --- ---
    Bezodpadová mapa :: Reduca.cz
    https://mapa.reduca.cz/
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    HHANULKA: Najdi si Slou festival a její prodejce letošní, je tam spousta inspirativních věcí.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Koncem srpna budeme na Praze 8 pořádat férové trhy zaměřené mj.na bezodpadovost. Někdo nějaké tipy na prodejce či workshopující, co by mohli mít zájem se zúčastnit? Případně posílejte na hana.matousova@praha8.cz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam