• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Tak jsem trochu googlovala. V tom mrazáku prý musí potravina být celý týden, aby se zničila případná vajíčka potravinového mola... viz https://en.wikipedia.org/wiki/Indianmeal_moth#Control

    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MVEK: občas si člověk přinese moly už s kupovanými potravinami (už jsou napadené, ale není to dosud vidět, potom se to začas i v nenačatém balení doma vylíhne), takže u věcí, které jsou k tomu náchylné a nevadí jim zamrazení, je dobré je na pár dní strčit do mrazáku, tím se ta vajíčka vevnitř balení zničí. Případně zničit teplem, tzn. třeba zlehka opražit koupené ovesné vločky a přendat do nějaké pro moly nedobytné čisté dózy.
    MVEK
    MVEK --- ---
    U nás (v bytě se špíží s větráním přes mřížku z domu) to většinou bylo o nalezení zdroje. Takto trvalo asi půl roku, než jsme se apokalypsy zbavili před asi čtyřmi lety. To ale dopadlo tak, že jsme jen žasli, kde jsme našli moly nebo díry po nich:
    - Kolonáda extra čokoládové oplatky (místo čokolády často moli), z něčeho sypkého vylezli prokousanou dírou v průhledném plastovém obalu
    - stoleté zabalené knihy v igelitu - moli ve vazbě
    - polystyrenové lepící desky na stěnu - moli udělali díru skrz, nebo se do nich zakuklili
    - část hnízdila ve spáře mezi právě těmi deskami a stropem (zakrývají nám falešnou zeď kvůli digestoři nad linkou)
    - červi pod víčkem kečupu apod. (na okraji závitu, ne uvnitř)
    - všemožné záhyby byly plné larev nebo zbytků, třeba záhyby cestovního kufru, různé záhyby igelitových obalů/pytlů, dokonce byli nějací ve škvíře mezi gumou a ráfkem zimních pneumatik apod. Dodnes někde objevím zbytek po larvě.

    Nicméně po odhalení hlavních zdrojů to už mololapky zvládají udržovat. Když se nějaký objeví, nasadím ji a chytne se jich třeba ještě pár, ale nic víc. Navíc máme až na letošní léto většinu času otevřena jen okna se sítěmi a ano, mezitím se snížil objem potravin v plastových tenkých obalech a vzrostlo množství věcí ve skle.

    Ale třeba teď jsem našel pár molů a červů v malé skleničce s odsypaným bezobalovým hnědým lnem. Ale to bylo asi jen pár kousků a nenamnožili se moc, takže po odebrání kousku to dále jíme, o ničem nevíme.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ORISKOVANUTELA: Potravinovy moly kladou vajicka prekvapive jen do potravin, panika s biolitem je uplne k nicemu, co uz mas v pytlicich se vesele vylihne, jen sis otravila povrchy :) Ferolapky jsou ekologicky, takze nevim co resit, me fungujou. Samozrejme se musi vsechno prestehovat do uzaviratelnych doz, nebo pytliku, protoze mol neni blbej, je o par set milionu let starsi nez my...
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    ANNNA: my taky bydlíme v bytě, ale mám zatím fakt provizorní kuchyň, a jídlo, nádobí v bednách, nemáme klasický panelákový špajzky...

    Bobkáč zkusím. Snad ten biolit neublíží, mám tu od aplikace otevřený na balkon a ventilačku, všecko "jedlý" pryč...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ORISKOVANUTELA: Měl by fungovat bobkový list rozmístěný mezi molu-libé potraviny. Jeden čas jsem to praktikovala a měli jsme čisto, ale netroufám si na to přísahat!

    Teď jsem zrovna likvidovala jednu invazi vyházením potravin, zbytek vychytávám na feromonové lepítka (jsme v domě, takže nelákám návštěvníky od sousedů) a jednotlivce nemilosrdně zabíjím.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Jak se zbavit molů ve špajzce? máme jídlo na poličkách a v 1 skříňce, teď jsem musela dost věcí vyhodit... zbytek mám zatím v bednách mimo kuchyň, ale dost mi jinde překážej...
    Zatím jsem to vystříkala zbytkem biolitu a větrám... Nějaká prevence, a tak? Díky
    MVEK
    MVEK --- ---
    Kolega programátor mě svým nešťastným zvykem, který jsem mu nerozmluvil, přiměl k zamyšlení: kolik tak jeden člověk musí potisknout kancelářských papírů (laserovkou), aby to vyronvalo stopu druhého, který netiskne nic, co není třeba (smlouvy pro podpis), ale má extra monitor ke svému počítači.

    (Kolega, i přesto, že je programátor, si tiskne všechny možné dokumentace, specifikace projektu, delší chyby, pokud v nich musí číst příčinu apod., ale zase používá jen přidělený notebook, nevyfasoval si k tomu velký monitor, natož aby nasbíral ještě nějaký další z vyřazených, jako já.)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    MVEK: Jedinej presnej model sveta je simulace, ktere rikame realita ;)
    MVEK
    MVEK --- ---
    VOYTEX: Hm, přepočet na uhlíkovou stopu nemám rád, protože často opomíjí otázku výroby a likvidace výrobku, pouze jeho používání. Nemluvě o tom, že v některých případech může být uhlíková stopa hezká, ale vzniká nyní nijak nezpracovaný odpad, a původní surovina ubývá, nebo se při běžné likvidaci otravuje prostředí.
    Takže zrovna výměna auta za jiný pohon je asi na delší analýzu.

    Ale samozřejmě graf naznačuje jednu podstatnou věc, většina lidí by asi nejlépe pro planetu udělala, kdyby spáchala sebevraždu třeba skokem (nazí) mezi žraloky nebo tak. A kdo chce děti, musí z nich vychovat fanatiky, kteří buď budou geniální a rychle se dostanou tam, kde ovlivní chování mas či např. těch rybářů apod., nebo musí být fanatik a bydlet v jeskyni.
    (tohle bylo myšleno s nadsázkou)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nejsem sociolog, ale nevěřím, že i u těch planetu nijak nezachraňujících aktivit nefunguje efekt nakopnutí začít o tom přemýšlet. A když o tom bude přemýšlet dost lidí, kteří už na některá smysluplná rozhodnutí mají dopad, může to mít efekt v dlohodobém horizontu.
    Samozřejmě nemám na mysli extrém, jako že třeba v nadšení do kukuřičných kelímků začnu pít kafe z takovýchto jednorázových kelímků i tam, kde jsem zatím mohl pít z umývaného skla/porcelánu...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KRISKA: no právě

    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Uvědomělí konzumenti planetu nezachrání • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/denni-menu/uvedomeli-konzumenti-planetu-nezachrani
    MASOO
    MASOO --- ---
    MOLLY: futon vydrzi celej zivot, dodnes lituju, ze sem se ho "musela" zbavit pri stehovani do obytnaku
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    Nejcasteji premyslime o odpadu u tech veci, ktere kupujeme casto. Ale dost mne potesilo, ze ve chvili, kdy jsme potrebovali novou matraci, tak jsme mohli koupit futon, ktery je jen z prirodnich materialu. Aneb molitan je hnusna vec a navic plast.
    MVEK
    MVEK --- ---
    O zákazu čepování vína ze sudů ve vinotékách vím (moc toho nenecházím aktuálního, jen třeba tady rozhovor https://moravskoslezsky.denik.cz/...-vino-jen-z-krabic-omezeni-ktere-postihuje-vinare-20180120.html). Netuším, jak se to dotýká restaurací a vináren, nejspíš stejně, buď rozlévat z lahví, nebo z pytlů.
    Každopádně to samo o sobě naštve, že v zájmu ochrany spotřebitele se zvýší uměle produkce odpadu (i kdyby to všichni svědomitě recyklovali). Copak nejde zvýšit počet kontrol a postihy... Ach jo.

    Bohužel se to asi týká i burčáku, nebo to aspoň v jedné vinotéce tak vykládají. Nejspíš i ten rozlévaný pak mají jen od dodavatele v PETkách. Já si totiž rezervoval burčák, neřekli mi, že je to v lahvi 1,5 l, takže jsem dostal 1 l zapečetěný v 1,5 l lahvi.

    Proto se chci zeptat, má tu někdo už letos zkušenost s koupí burčáku, byl někde stáčený (kromě přímo u vinaře)?
    A ideálně hledám ekologičtější variantu v Praze.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    KEVIN00: vysavač
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO: z ni, jako z feny, ne z matky;)
    MASOO
    MASOO --- ---
    TRAUMA: casem to lepit prestane:/ a nestaci to na prilis chlupu a mokry to nemaka

    KEVIN00: dostala sem od mati takovou rukavici, ale prilis prakticky to taky neni, taky se to zachlupi hned a blbe se to z toho dostava, ale vycesavala sem s tim primo z ni jemny chlupy

    takze nakonec na obleceni nejlepsi mokra ruka a na gauc, sedacky v aute stary kartac na saty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam