MVEK: Koupil jsem si kdysi úplně náhodou nějaké levné holítko (přesně
toto) s vyměnitelnou břitvou od Wilkinson v Tescu a od té doby nechci jinak. Za tu dobu co to mám jsem snad jen dvakrát kupoval sadu 10 břitů a ještě stále mi slouží. Celé mě to stálo asi 150 kč a tu jednu břitvu vyhazuji tak jednou za měsíc do kovů, takže za rok vyhodím kus plastu (což je v podstatě obal) o rozměrech cca 2*5 cm a to mi přijde jako super oproti běžným holítkům, které vyhazuješ skoro po týdnech.
A mám mýdlo na holení od kamarádky, které sama vyrábí a je tak super, že potom nemusím ani používat vodu po holení. Takže moje milovaná Weleda sklenička s balzámem po holení už mi stojí asi rok ve skřínce a používám jí hodně sporadicky. To mýdlo od kamarádky stojí tuším asi 50 kč, dělá to z vlastních bylinek + esenciálních olejů a vydrží mi strašně dlouho - řádově v týdnech až třeba v měsících.
Potom jsem pořídil ještě stejnou sadu do sprchy. A taky jsem se naučil holit všude každý den - tím jak je to furt krátké tak nepotřebuješ ani tolik toho mýdla (v podstatě si vystačíš i s nějakým jemnějším klasickým) a netupíš tolik ty břity, takže ti jejich životnost rapidně vzroste. Chce to disciplínu, ale já bych už asi ráno z baráku oholenej nevyšel ,)
Pak další level je klasická břitva, ale to už chce větší péči a zkušenost. A větší investici. V řádech tisíců. Je to kromě toho obalu, který vyhodím jednou za půl roku v podstatě naprosto bezodpadový. U těch kovových břitů, máš jistotu, že to skončí ve šmelcu ve sběrných surovinách maximálně po Evropě a nevozí se to jako plast na druhý konec světa aby se to tam zužitkovalo. Nakonec zjistíš jak jsou ty veškerý super designy moderních holítek a nekonečnejch pěn na holení ve sprejích naprosto zbytečnej humus a zločin ,)