• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    aneb vyflákněte se už na ty odpady kua..

    a napište jak se vám to daří bo nedaří, tipy, triky a diskuze co můžou pomoct a motivovat ostatní 

    jo a nemusí pršet, stačí když kape

    :)
     
    rozbalit záhlaví
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    JUNIOR: tak to máš super, mně naopak přijde, že skoro všude do nealka narvou ty brčka dvě
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    GRETKA: Nějak se matně snažím vzpomenout, kdy jsem brčko někde dostal naposled. Ale to je asi tím, že piju jenom vodu a pivo :))
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    GRETKA: brčka jsou problém, když si zvolím nějaký nápoj, kde by mohla být, tak si musím vzpomenout předem a říct, že to chci bez.
    Ještě bych se vrátila k tomu létání, respektive k nápojům na palubě - když si vezmu s sebou na palubu vlastní nádobu (třeba termohrnek nebo takový ten znovupoužitelný kelímek), dají mi to do toho v pohodě? jaké s tím máte zkušenosti? Resp., když už teda letím, co aspoň můžu udělat? Se svědomím ohledně letu si to vyřeším sama, resp. se to budu snažit vykompenzovat někde jinde, takže o poznámky o tom, že když letím, tak už je to beztak jedno, nestojím. Díky.
    a ještě bych měla jeden dotaz - chtěla bych milovníkům kávy kolem sebe dát jako dárek právě nějakou znovupoužitelnou nádobu na kafe s sebou, nějaký tip? nejlepší poměr výkon/ekologická stopa? Něco se tu diskutovalo s tím, že se to vyrábí někde daleko a musí se to dovážet, což není to, co hledám. Napadá mne prostě nějaký termohrnek vyrobený v ČR? Kafe nepiju, takže nemohu posoudit, co je vhodné a co ne. Díky
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GRETKA: tak nejdřív ad brčka... říkám automaticky předem. Stejně jako kávu v kavárně říkám "prosím beze všeho". Většinou se ptají jak beze všeho a tak vyjmenuji, že bez lžičky, talířku, čokoládičky, mléka i cukru :) Většina obsluhy většinou odpoví něco ve smyslu "ale bezevšeho" a spokojenost je na všech stranách. V mé oblíbené kavárně se již při vstupu ptají zda beze všeho :)

    S tím kelímkem jsem to myslela tak, že jsme byli dva na jeden kelímek a chodili si s ním pro další kávu/čaj/čokoládu cca 7 hodin vkuse, páč jsme tam čekali na další let. Ke konci našeho pobytu už vypadal značně jetý...

    Jinak ZW neřeším vůbec tolik jako bych chtěla. Prostě s dětmi, málo hybným dědou a rizikovým těhotenstvím jsem povolila ve spoustě věcí. Mýdla a kosmetiku vyrábíme s potomky v rámci jejich zabavení. Vzhledem k tomu, že do všeho cpeme naše bylinky ze zahrady, tak je to baví a jsou na to i hrdé. Má to i edukativní přesah, což mi přijde přínosné. Hodně peču a tvořím s dětmi i další věci, hodně je učím jak složitě věci vznikají, takže ani nemají takovou potřebu odpad produkovat. Ono když nemáš v místě bydliště ani malou večerku, tak se prostě spoustu věcí doma dělat naučííš. Navíc mě to baví :) Je ale pravda, že vážně nežijeme v izolaci a nejstarší potomek dostává kapesné (30K na týden) a za to si může koupit co chce. Většinou jsou to sladkosti. Samozřejmě ve vesnickém obchodě u nich u školy nesežene moc ZW pochutin a je mu naprosto šumák co produkuje. Většinu obalů nacházím v kapsách při praní prádla :)

    Naopak velkou podporou mi je můj milý. Oba jsme více méně (on více, já méně) vystudovaní ekologové. Takže se motivujeme navzájem :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LEJIMADA:
    Zero waste prelozeno do cestiny znaci "zadny odpad". Zase, to ekologicke chovani v tom je, ale pridavas si tam dost sveho.
    Naprosto si uvedomuji dusledky sveho chovani, ve Francii ziji skoro 15 let, moji rodice za mnou prijeli 2x, sourozenci jednou, prarodice nikdy. Sirsi rodina nikdy. Nejlepsi kamaradky jednou. Takze kdyz za nima nepojedu tak je uvidim bud cca jednou za deset let, a rodice mam cim dal starsi takze mozna ani to ne, dalsi uvidim tak maximalne pres skype. Kdyz pojedu tim vlakem, co by byl muj ideal, kdyby to byl ten primy spoj, tak nejen ze ztravim plno casu vlastni cestou, dalsiho strasne casu cekanim na spoj - a tim se ochuzuji se o cas straveny s moji rodinou. Kdyz jsme jeli s muzem do Tater, tak jsme to v klidu vlakem dali, je to streka cca stejna, ale ten spoj vlakem IC tam existuje. Nemecko je sice strasne ekologicke, ale co se tyce vlaku co by meli prejet z Francie do CR tak je tu je jen orient expres, u ktereho bych rekla, ze cesta je cil.
    Bea Johnson, ktera ZW zalozila, lita letadlem. A to co pises, ze jsem te nepresvedcila beru jakou odsouzeni z tve strany.

    Stejne tak Bea rika, ze ji nekteri lide tlacili byt jeste lepsi nez to co ona dela, napriklad v tom, ze by mela prestat naprosto jist maso. Ona rika, ze maso konzumuje prilezitostne a kazdy ma delat co muze.

    Dalsi co mne zarazi je to tvoje ale ... "Kelímek jsme si koupili, ale točili jej dokola". Proc tam pises to ale?

    Je videt, ze jsi do ZW zapalena. A ty znovu pouzitelne obaly na darky taky vedu, z pocatku jsem je chtela zpet :D Nacoz mi maminka hezky rekla, ze obal je hezci nez darek a ze teda je to takovy podvod ode mne, takze jsem si uz pripravila, ze nejake usiju i sama a rozdavam je i s darkem. Dokonce jsem nasla i takove, co jsou jakoze omalovanky, takze deti je muzou vybarvit a pak v nich neco dat zas oni nekomu.

    MVEK: Bea ti na todle rekne, ze ZW je uplne jasne o tom, nadale zit svuj zivot, ze byt tim poustevnikem je omyl. Napriklad i lidem rika, ze ZW je o tom koupit si treba cookie bez obalu, ne jak to plno lidi podsouva si je muset upect doma sam ci sama. Stejne tak s drogerii a kosmetikou, plno veci se da koupit a misto toho aby zena, protoze z 80-90% pripadu to tahnou zeny, stravila cas u plotny, tak si ty veci muzeme koupit.


    THE_DARKNESS: LEJIMADA: MVEK: JUNIOR: TAMARIX: tak jsem si tu napsali hodne k tomu letani. Ted by mne fakt zajimalo jak to resite s temi brcky??? Stalo se mi to nekolikrat v CR, treba kdyz jsem byli na vode, sli jsme v poledne jist, v jedne restauracce naprosto bez brcek a pohoda, vytahla jsem nerezove a deti byli nadseny, v druhe nam proste do piti ty brcka vrazili. Vsude se dopredu vyptavate zda je brcko je ci neni? Rikate, ze brcko nechcete "pro sichra" kdyby nahodou davali?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Tak koukám, že nejlepší to mám já se svým mužem. V legraci říkám, že jsme se v minulém životě seznámily těsně před leteckou havárií a nebyl čas na víc, než si říct, že se dáme dohromady v příštím životě. :-) Do letadla by nás nikdo nedostal, už jen z té představy vzduchoprázdna pod náma je nám zle. Takže problém s lítáním jednou provždy vyřešen. :-)) A moje prababička prý říkala, že kdyby pánbůh chtěl, aby lidi lítali, tak jim dá křídla. :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    A co se týče letadla - začal jsem se rozepisovat o problému hlídání cenných zavazadel při cestě v jednom, o tom, že i výjimečný let může být sám o sobě zážitek (pokud dotyčný není asketa, že se nijak nebaví), o ceně času, který ušetříte a můžete věnovat do jiné i obecně prospěšné činnosti apod., ale to by bylo zajímavé jen, kdyby tu někdo chtěl "filozofovat", co je a není lepší a proč, do detailů, navíc sám nemám čísla a studie a čas to počítat.

    Takže to zkrátím tak, že podstatné je zamyslet se nad tím, jestli je cesta nutná, a jestli je volba třeba letadla pro mě nejvhodnější. Nikdo není génius, aby to mohl dokonale zhodnotit, ale důležité je se zamyslet, třeba tím vyplyne nějaká zbytečnost nebo lepší možnost.
    A když už rezignujeme z toho či onoho důvodu třeba na letadlo, nebo na auto, tak je super, že nerezignujeme úplně a budeme pořád řešit úsporu odpadů co se týče občerstvení apod.

    (Ale jo, lety typu Praha - Vídeň, nebo Berlín bych třeba opatřil "spotřební daní", nebo tak něco, aby o nich uvažoval málokdo.)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Já zase létání beru tak, že letím většinou cestuju za poznáním - nelétám za zábavou, ale cestuju na místě většinou za místní dopravou, většinou se pohybuju po zemi, bydlím většinou u místních v malých penzionech atd.

    Beru to tak, že z toho potom čerpám celý život. Což se o víkendových letech do Paříže nebo na Ibizu říct nedá, tam už je to o tom zbytečném konzumu...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nechte toho, souhlasím s THE_DARKNESS. Tohle je přesně to hádání, které imho některé od ZW uvažování odrazuje.

    Sváří se nám tu dva přístupy k ZW. Pro někoho je ZW filozofie, a pro toho je vysněný ideální cíl život jak poustevník v přírodě.
    Pro někoho je to jen způsob uvažování, který se promítá do jinak poměrně běžného života.

    Smysl mají oba přístupy, ale ne všichni by se ZW mohli řídit jako filozofií, to by se zastavil jakýkoliv pokrok, a za desetiletí, staletí, možná milénia by nás smetl nějaký globální průser (ostatně globální oteplování pořád může být z velké části způsobeno přirozenými cykly, a lidé na něm mohou mít malý podíl), navíc je to hlavně nereálné, aby všichni takovou filozofii adoptovali, to je asi podobná úvaha, že budeme mít dokonalou demokracii, nebo dokonalý komunismus atp.

    Ale nejhorší, co můžeme dělat, je se hádat, který je lepší. Možná ani jeden. Ale i kdyby, je to dost plýtvání čase a prostředky, ne? Není lepší spolupracovat tam, kde se naše přístupy shodují?
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GRETKA: dala jsem giraffce plus, protože s ní souhlasím ohledně toho létání. ZW přímo koliduje s ekologicky zaměřeným přístupem k životu. Není to jen o tom, že nebudu produkovat odpad, ale že se začnu zamýšlet i nad ostatními důsledky svého chování. Pokud ses mě pokusila přesvědčit o správností svého chování (létání) níže zmíněnými argumenty, tak se to absolutně nepodařilo. Enviromentálně uvědomělé chování je i o upozadění vlastního pohodlí, když z toho má příroda profit.

    A ohledně létání a mě.. Ehm letěla jsem už podruhé (tam a zpět, takže vlastně 4x).
    *poprvé do Estonska na svatbu slečně, které jsem dělala rok mentora.
    -Vzhledem k tomu, že se mnou letěl i osmiměsíční kojenec, vyhodnotili jsme to jako nejschůdnější cestu jak se tam dostat. Ekologickou stopu jsem si tam ještě zvýšila pořízením jednorázových plen na místě, protože se mi prostě látkovky do ručního zavazadla nevešly. Před nástupem do letadla jsem ty nepoužité alespoň darovala do místního kostela pro potřebné maminky.
    *podruhé letos s dvanáctiletým synem a outěžkem a to na otočku do Holandska. Bylo to synovo velké přání a přes skřípání zubů jsem mu jej splnila. Tam jsem porušila hned několik svých eko zásad. Zpáteční letadlo nám uletělo :) a tak jsme v noci nečekaně zůstali v Eindhovenu bez ubytování a tak... No, nakonec jsme do druhého dne odpoledne čekali v mekáči (nic jiného nonstop nikde nebylo - ani letiště... pouze bary, kam jsem s dítětem 12 letým nemohla) a přes den starbucks na letišti. Kelímek jsme si koupili, ale točili jej dokola. Je ale pravda, že takovou morální kocovinu jsem neměla dlouho :D

    Jinak k vlastním ZW úspěchům... Úspěšně jsem rozjela veřejnou výměnu oblečení (SWAP) v nedalekém rodinném centru. Každou poslední středu v měsíci návštěvníci nosí hromady oblečení, kterých by se jinak zbavili porůznu. To, co se nerozebere hned, přetřídím a rovnou rozděluji potřebným rodinám v okolí, hezké věci darujeme do charitního sekáče a zbytek na červený kříž.

    Dál mám workshopy pro děti ohledně ZW a ekologicky šetrnému přístupu k životu. Ty dělám ve školce, ZŠ a na gymplu. Pro maminky mám každou středu v prosinci (letos už po čtvrté) tématické dílny k ZW a eko Vánocům, kde šijeme bavlněné sáčky na dárky z vyřazených vánočních ubrusů, nakupovací sáčky z plátna a záclon (vše poschraňované ze SWAPů), vyrábíme jedlé a bezodpadové dárky a dekorace..

    Doma používáme pro (zatím) šest lidí množství kosmetiky a drogerie, které se vejde do krabice od bot. 60% je vlastní výroba, mýdlo, šampon a pěna do koupele/sprcháč tím pádem bezobalové, čističe taktéž. Jen náš 91letý děda používá po holení pitralon a kupuju mu břity do holícího strojku. Protézu též čistí speciálním prostředkem na vyndavací zuby a to svým stoletým plastovým kartáčkem. Zbytek máme kompostovatelné alternativy a zubní pasty DIY/jednou za čas nějakou eko alternativu..

    Velkým problémem je odmítání drobností pro děti od širokého okolí, ale na tom se pracuje a snad se v tom i lepšíme... Klidně se ptej na další úspěchy a neúspěchy :) Je toho spousta na obou stranách :D
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    Nedávno jsem v nějakém článku týkajícím se ekologické stopy četla zajímavou úvahu o tom, že s tím létáním jde spíš o to si rozmyslet, zda potřebujeme neustále létat na prodloužené víkendy někam do ciziny (teď tím nemyslím Tvůj případ, kdy letíš za rodinou, ale spíš létání jen tak za zábavou). Samozřejmě, nelétat vůbec je ideál, ale někteří z nás holt taky někdy třeba chceme letět na vysněnou dovolenou, na nějakou fakt dobrou konferenci, za prací, za rodinou atd. Člověk se pak ten let třeba snaží to vykompenzovat někde jinde. Osobně se snažím o to, najít si nějakou každodenní praxi, která se snaží minimalizovat můj dopad, inspirovat ostatní, ale zároveň se z toho nezbláznit. A to, že budu něco někomu vyčítat (třeba to, že nezvolil stejnou cestu k minimalizaci ekologické stopy jako já), tak to určitě ničemu nepomůže :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MVEK: je to zkusenost z Prahy a z Parize :) jinak jsem jednu dobu sledovala ZW+bio klub na FB a tam o tom lidi taky psali. Ale bylo tam moc prispevku, takze jsem to vzdala. A hodne lidi tam psalo, ze aby byl clovek koherentni v ZW tak ma byt vegan...

    GIRAFFKA: beru to jak to pises, ciste utok, protoze podvedomi skrta ne. zajdi si na par kurzu jogy a dovis se to taky ;) Kdyby jsi se zajimala, napises to jinak :P Ale protoze mne naucili, ze kdyz mi nekdo polozi otazku, je slusne odpovedet, tak odpovidam. Budu se snazit byt co nejvic slusna. Pisu, ze litam v letadle. To pravidelne jsi si tam dodala sama. Soudis mne. Treba z casti vedomne, z casti ti unika, ze to co pises je dost agresivni. Takze ted cekej plejadu kecu o mem zivote, pak vecny argumenty.
    Ano, dovolila jsem si byt ekonomicky migrant, prestehovat se do Parize, vystudovat si tu meducinu a najit si praci s platem, ktery mi umoznuje byt ve srovnani se zbytkem zemekoule zit v moznostech o kterych si muzou lidi jen nechat zdat. Ale ve srovnani treba s lidma co denne v praxi potkavam, co se do Francie nastehovali, ze vsech moznych koutu sveta, ziju dost skromny a zero waste zivot, co ma plno much, ale porad dost skromny zivot, moje "produkce" odpadku je kazdym dnem mensi. Opravdu doufam, ze to o sobe taky miuzes tvrdit. O svych odpadcich premyslim. Pro pripominku, ZW je primarne o odopadcich. ZW zalozila Bea Johnson, opravdu doporucuji si precist jeji knizku a zkouknout konference co pro bezobalu dala, videla jsem je na jejich FB, meli by tam nadale byt.

    Jestli jsi to docetla az sem, tak ti dojde, ze se jedna o let Pariz Praha nebo zpet. Moje moznosti videt jednou za cas rodinu jsou tydle:
    1/ letet tim letadlem: cca 1hodina 20 ci 30 cisteho letu
    2/ jet autobusem pres noc - cca 10hodin cesty, kdysi jsem to jezdila, clovek se nevyspi
    3/ jet vlakem s prestupem v nemecku, casto s dvema prestupy - casove jeste horsi nez bus, kdyz se jede pres noc se clovek taky vubec nevyspi, protoze prece prestup
    4/ pridat se k nekomu kdo ma tudle cestu v osobnim automobilu - s tim, ze se prizpusobujes s datem odjezdu nekomu jinemu
    5/ jet osobnim autem
    6/ vykaslat se na to videt svoje rodice/sourozence a jejich deti/prarodice/kamarady... diky, to jse mchtela slyset, ze jsem egoista! protoze cokolik, tak vzdycky spatne, ze?

    Takze babo, podle tebe je nejhorsi na svete letet tim letadle. Protoze ti kdosi kdysi tvrdil, ze letadla jsou fuj, jako starbuks je fuj atd atd. Protoze jses v uvazovani o uhlikove stope, OK, pojdme psat o CO2 stope. Kdyby jsi si neco nacetla, tak zjistis, ze co se tyce CO2 tak jet svym autickem sam je horsi, nez letet tim letadlem v eko tride, coz je ta trida v ktere litam. Ano, kdybych chtela snizit svoji CO2 stopu, muzu jet busem a stravit "nezapomenutelnou" noc a byt dost rozlamana jak po prijezdu do Prahy tak sem. Nebo bych mohla jet tim vlakem.. aa ..co to pisu, vlaky!! Ztravit 24H cestovanim, delat, ze jsem porad v 19ctem stoleti ;)) Ty mas taky urcite mobil z devadesatek. ;) Pocitam, ze pouzivas PC jen ten v knihovne ;)) a vubec, propojeni na internet mas pres modem, ze? ;D Jo a kolikrat za rok mam tedy od tebe paninko dovoleno lete videt svoji rodinu ?!? /DDD Kdyz teda uz predem vis, ze litam pravidelne. :D To jen tak, aby jsi v te jizlivosti nebyla sama. ;) Fakt jsem se snazila, ale tady mne proste soudis, takze ti to vracim.
    Opravdu bych tim vlakem rada jela, i s tou cenou co stoji ta letenka, coz je ted aktualni, jen bych potrebovala aby to byl primy spoj. Az to mi to zaridis, cestny skautsky, pojedu misto toho abych letela tim letadlem. :) Jsi urcite kouzelnice a zazraky delas na pockani. ;)
    Dalsi vec co ti unika, CO2 se da fotosyntézou premenit na kyslik a vodu. Avsak plast tu bude jeste tisice let. Rozlozi se na minicastice a bude tu s nami i bez nas. Takze ano, resim PETky, resim je vic nez pred par lety, kdy jsem si myslela, ze kdyz PETku hodim do kose na kterem je napsano, ze se zrecykluje, ze je vse vyreseno. Otevrela mi oci zase Bea. A ted tip pro ty co jsou liny si neco nacist, koukejte na video konference, dozvite se taky dost veci - zde ta od Bei https://www.youtube.com/watch?v=kWnsmzSSgdI

    Dalsi vec co ti unika, a je videt, ze ZW je pro tebe moda, jinak by ti doslo, ze v tom buksi ti lejou piti do kelimku, ne do petky - to teplei, co si ho koupim do te termosky, ano rozumime si ? A ten papirovy kelimek co ma plastovy film vevnitr je nerecyklovatelny! Buks slibuje roky, ze najde ekologickou alternativu. Ale porad rozdava ty poplastovane kelimky jako kdekdo jiny, ale za to ti umoznuje prijit s vlastni nadobou. Dokonce ti i nejakou tu nadobu proda.

    A ano, chodim do Starbuckse, cim dal mene, ale sem tam zajdu. Vim, ze v kazdem starbuksi mi nalejou piti do meho hrnecku. Vim, co tam maji na listku a svete div se financne tam jit je pro mne naprosto prijatelne. A zase, pises to jako bych tu termosku vyhazovala do kose. A hlavne, ze si zase zapomenu termosku !!! Todle je usvedceni, v kterym se mylis, jsi vedle jak ta jedle. Od te doby co jsem si koupila tudle termosku mam sebou svuj hrnecek. Ja jsem si zadny kelimek v roce 2018 nekoupila. Piju z hrnecku. Lidi na mne koukaji divne, avsak mam svuj magicky hrnecek, co ma ouskou i vicko. Takze ruka na srdci je. V prosinci 2017 jsem si usmyslela, ze v roce 2018 se budu vzdy vyhybat jednorazovemu plastu a kdyz to pujde plastu a co se tyce kelimku tam mi to vyslo do dnesniho data. Jeden ulet, koupila jsem si termosku, zadnou jsem nemela a nakonec ji pouzivam zatim zridka. Ale hned to schytam. Nekolikrat mi prinesli brcko, ci dve. Porad cekam na vase navrhy.... ne misto toho mi napises, ze prece kdyz litam, tak se kroutit kvuli petce je omyl. Diky za jizlivou podporu :P Myslim, ze by ti prospelo, si neco o ZW precist a naposlouchat. Hlavne od Bei, ta ma fakt vychytane to, ze soudit lidi je vzit to za spatny konec. Ale jasny, takhle si te vychovali, takovou te mame. Mozna jednoho dne se ti podari se posunout. Fakt ti to preji.

    Dalsi muj uspech za rok 2018 jsou pribory, mam svoji vidlicko-lzici a pak male bambusove lzicky, ale chut to s vami sdilet je dost zkazena, protoze mne soudite - i vy dalsi co ji davate plus. Misto toho, aby to tu byl klub o tom, ze motivujeme dalsi lidi se posunout v necem, kde maji problem, tak je to o tom, se do nekoho navest, protoze napise neco ze sveho zivota. Je to dost smutny.



    Vyhlasuji challenge. Ctenari a prispevovatele tohoto klubu, nahodte fotku vaseho ZW uspechu. Treba se nekdo najde, kdo bude ve vetsi pokore a dokaze ocenit vas uspech, mne urcite do teto kategorie pocitejte. Misto toho, aby se tu jeli narazky a jizlivost.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    GRETKA: neber to jako utok,ale prijde mi usmevny,kroutit se kvuli petflasce a pritom pravidelne litat letadlem... ostatne,jak sama pises,je otazka,jestli je vetsi zlo kelimek ze starbucksu (a starbucks obecne) nebo vyroba termosky,jelikoz,ruku na srdce,asi jsi ji nezapomnela naposled...
    I kdyz sama to mam tak,ze kazdej krok se pocita,uz jen kvuli tomu,ze muzes jit prikladem.
    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Jeslti je to opravdu z četných cest a z různých zemí, tak asi se to změnilo. Bylo by to sice pak v souladu s mou zkušeností před rokem a půl, kdy jsem v Lisabonu zapomněl z kapsáčů do kufrů přendat i skládací nůžtičky na klíče nebo drátovou kempinkovou pilku a stačilo to jen vyndat u detektorů. Ale z té rozhodně nechci usuzovat paušálně:).
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MVEK: Dnes je todle naprosto v pohodě. Když jim tam tu flašku přineseš plnou, tak tě nutí ji vypít a když to dáš tak si ji můžeš odnést. :) je naprosto jedno z jakého je materiálu. Když ji přineseš prázdnou tak ti nic neřeknou. Navíc právě jak je to cenný materiál tak by třeba i akceptovali, že co nedopiju, tak vyleju... nevím, nezkoušela jsem.
    Běžně sebou tahám i nerezové krabice a to taky berou v klidu. Tupou lžičko-vydličku taky.
    Naposledy kdy mi kontrolovali baťoh, to bylo, protože jsem vezla ještě teplou vánočku, pečenou na poslední chvíli. To je zneklidnilo :D
    To víc řešili u soudu, že když máš skleněnou flašku, tak ji teoreticky můžeš rozbít a těmi střepy někoho zabít. Během bezpečnostní kontroly na leťišti todle nikdo neřeší.

    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Naštěstí jsem zatím letěl třikrát v životě (x2), ale myslel jsem si, že skrz kontrolu člověk nesmí s žádnou nádobou, tedy třeba ani prázdnou PETkou, tedy i nerezovou lahví. Možná jen u některých kontrol může být problém protože každý člověk má jiný názor, ale o nerezovou lahev bych se spíš bál (ji tam pak nechat, nebo ztropit cirkus a nikam nakonec neletět).
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LADY_MYSKA: jo asi to moc resim. :) snazim se byt pripravena co to jde, co se tyce vody. Koupila jsem si nekolik nerez flasek, coz je nejspis ulet, co se tyce ZW, ale umoznuje mi to se snadneji pripravit na tu ci onu situaci... na cesty z prace/do prace mam mini 250ml. Na prochazky a obecne tury mam cca 500ml s velkym hrdlem. A pak jsem jednou mela sraz ve starbaksi a nemela jsem se bou svuj hrnek (!!!) tak jsem si tam vzala termosku cca 500ml taky. Doufam, ze ted v zime se bude vic hodit, v lete mi to moc nevyslo. A jinak prave mam thermohrnek s vickem a ouskem a ten je must have. :D

    Otevrenou lahev vnimam veskrze pozitivne, ale nejcasteji se s ni setkavam v letadle a tam opravdu neni otevrena dny, ani hodiny. Ale i tak se pripravim, vemu si svo nerez flasku a tu si naplnim ve fontane na letisti po bezpecnostni kontrole.
    V hotelech jsem se casto setkala s marmelady v miskach a taky s tim problem nemam. V tech drazsich maji ty marmeladky v mini sklenickach od "bonne maman", to mi je pak vzdycky lito vyhodit tu sklenicku, tak si ji casto nechavam. :) Bracha i svagrova je ocenili, maji zahradu a rikali mi, ze si do nich delaji marmeladu co si pak vozi treba na vodu ;)
    Prijde mi to, jako mit problem s tim, ze pecivo lezi v uterkach, protoze se ho mohl uz nekdo dotknout... chapu to, ale sama preferuju veci bez obalu. Takze kdyz je maslo jen v plastovych mistickach, vynecham ho.

    KRISKA: jo :(

    MVEK: mas pravdu, jenze prave resim sebe a snazim se jit prikladem, ostatni at se resi sami ;) Oni moc dobre vedi, proc chodi s vozikem a rozdavaji automaticky!! :( Protoze to je ten servis, ze se prave ptat nemusis, ze ty veci mas "samozrejme", tudiz si to samo zaplatis v cene jizdneho, zadarmo to neni, ale protoze to neplatis primo, tak plno lidi si mysli, jak je to vyhodne a pak se chovaji jak popisuje KRISKA:
    Uprimne, mne to teda taky trvalo nekolik mesicu ne-li roku, nez jsem se naucila odmitat. A jeste to prave vypilovane nemam, viz. muj dotaz na brcka. Na kongresech zase dostavam propisky, plastove kapsy a ted uz jen textilni tote bagy... snazim se to vsechno vyuzit znovu.
    Jednou jsem sla pro chleba do moji oblibene pekarny co mam nedaleko, s manzelem, v sobotu, jakoze na pohodu, se svym lnenym pytlikem. Maji na dverich napsano "ZW welcome = prijde se svym obalem". Ale meli tam brigadnika a ten mi chleba strcil do papiroveho pytle, protoze ho neumel zvazit rozkrajeny a nechtel mi pridat vahu melo lneneho pytle. Tak jsem na nej vyjela, mel ho zvazit nez ho nakrajel. Kolegyne co byla za pokladnou to pak zachranovala, presypala chleba do meho pytle a delala jako by nic. Kdyz jsme vysli tak mi muj muz rekl, ze se chovam jak ekoterorista :D Tak uz se snazim klidnit. Bracha co jede v ZW mi na to taky flegmaticky rekl, ze prece papirovy pytlik je v pohode, ze se v nejhorsim zkompostuje, ze to neni mikrotenovy sacek. ... tudiz resim sebe a ostatni at se resi sami ;)
    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Myslím, že pointa je taky ale v tom, že když chodí s vozíkem/balíkem a rozdávají to automaticky, tak málokdo odmítne, protože ani nemá prostor se zamyslet, jestli vodu potřebuje. Je mi jasné, že na spoustu lidí by působila jak Pavlovova žárovka na psa i ta informace, že si o vodu mohou požádat, ale možná by jich bylo méně (minimálně ti, co mají třeba sociální fóbii a problěm se ozvat:-)).

    Taková věc se samozřejmě firmě blbě vysvětluje, leda právě poukázat na ten odpad a náklady s úklidem navíc, ale asi to bude jen pár minut navíc, než by stejně museli úklidu věnovat. (Narážím na
    KRISKA)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Drobnost, která mě právě potěšila.

    Před časem nám prošla autolékárnička. Vím, že se dají odnést do útulků a podobně, ale máme malé děti, tak jsme jim to dali v plen. Sehráli jsme s obvazy mnoho scének, s nůžkami normálně stříháme. S termofolií jsme si pohráli, pak dokonce sehrála svou úlohu jako maska při bojovce. Ale furt tu byla. Celá, šustivá, zářivá, nezničitelná... co s ní? To zrovna v útulcích asi moc nevyužijí...

    Dneska jsem došla geniálního prozření, a zabalila do ní pár dárků, které teď vezeme o víkendu na návštěvu. A zbylo z ní dost, že to vydá na půlku (minimálně) letošních Vánočních dárků.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRETKA: a pak staci pristoupit v jine nez pocatecni stanici a cely kupe plny napul rozpitych flasek, co tam kazdej necha lezet, protoze kdyz zadarmo, tak si loknou a pak to tam nechaji...
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    LADY_MYSKA: ahoj, to samozřejmě dělám, ale přijde mi, že to, že pár lidí to odmítne, je v tom množství cestujících strašně málo. Navíc jsou to fakt malé petky, které jsou baleny asi po 6 kusech do dalšího obalu. Věřím, že by se dalo najít nějaké méně obalové řešení, třeba možnost si prostě jen dolít (tzn. do vlastní nádoby) pitnou vodu z nějaké velké nádoby. Nebo prostě tyto služby automaticky nenabízet, lidem jde především o to dostat se z místa A do místa B. Taky mne zarazilo to, že v autobusech regiojet v pohodě roznášejí horké nápoje v kelímcích bez plastového víčka, ale ve vlacích vám to prý bez toho víčka nemůžou dát.
    jen jsem se ptala, jestli nějaká taková iniciativa byla :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam