• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    LEJIMADA: dobrej nápad ty velký balení.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: hele, my kupujeme 25kg balení věcí a většinu ve vratných obalech.. takže toho odpadu ve výsledku nakoupíš vážně míň... Jinak můžeš si to tak kupovat i sám a přesypávat doma :)
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Existuje nějakej způsob jak zredukovat množství generovaného odpadu krom nákupu v obchodech, které to zboží vybalí za mě a prodají mi to s příslušnou přirážkou?
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    LEJIMADA: tak tedy pokračování reportáže z obdarovávání ve školce. Odchází dvanáct předškoláků, každý dal dárkový balíček. Jediní jsme dali látkový obal, ostatní měli celofánové/igelitové sáčky s textilní/plastovou stužkou. Veškeré obaly dál využijeme. Ohledně obsahu balíčků to bylo různé. Převažovaly sladkosti typu lízátka, sáček se sušenkami, bonbony, žvýkačky. To samozřejmě řádně igelitově zabaleno. Vše doplněné o drobnosti z čínské provenience... je vidět, že obliba aliexpresů a wishe došla i k nám na konec světa. Různé plastové postavičky, sponečky, plastové hračky. Abych vyzvedla nějaká pozitiva.... od jedné holčičky dostaly děti malou sklenici medu. To mi přišlo super. Jen ji ještě ozdobně zabalili do igelitu s mašlí :) Neměla jsem ani problém s výtvarnými potřebami typu ořezávátka, gumy, razítka, pastelky, ačkoliv mi je jasný jejich původ. Velké plus byl dárek od paní učitelek. Každý předškolák dostal polštářek. Ačkoliv byl potištěn nějakým disney motivem (my vyfásli ledové království), pořád to bylo lepší než plyšák bo miliarda čínských cetek.

    Po rozbalení darů dcerka věci hned třídila na to, co si chce nechat a na to co dál daruje. (bez mého popudu) Něco dala bratrům a něco do krabice s drobnými dárečky, kde máme předměty pro další věnování. Veškeré sladkosti dala do společného košíčku ve spíži. Jsou okamžiky, kdy jsem na ty děti vážně hrdá.

    A poslední vsuvka... v pátek měly tři děti v šatně nějaké poklady v látkovém sáčku od nás.. To mě potěšilo nejvíc :)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Tak naše bezobalové hokynářství budeme oficiálně otevírat už příští pátek... kdo by měl cestu kolem Ústí nad Orlicí, rádi ho uvítáme.. Při otvíračce menší povídání/seminář o ZW, bezobalovém nakupování a bezobalových DIY alternativách běžně používaných věcí v domácnosti + workshop tašky z triček :) BTW na fotkách je naskladněna asi desetina zboží, ale mám z toho radost a tak sdílím už teď...





    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ORISKOVANUTELA: Taky jsem měla červené: [ NIGHTFURY @ vztahy Nyxaku/cek, FOTO mileneckych/manzelskych dvojic, + city mezi nyxaky/nyxackami a nyx vs. offnyx + komety ] :)
    Trochu jsem čekala poznámky od rodiny, ale všichni byli nadšení, i moje prateta, která je poměrně stará škola :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ORISKOVANUTELA: My máme od svatby už devět, a zw jsme v té době nijak moc neřešili - hostinu jsme pojali jako zahradní party, takže tam vznikal jednorázový odpad - dnes bych víc rozmýšlela, a připlatila za eko varianty nádobí, ALE vzhledem k zázemí šance na normální nádobí nebyla, to by prostě nešlo.

    Vzniku části odpadu se dá předejít zapůjčením dekorací - my měli hromadu věcí z kostela, různých serepetiček se sešla spousta i od kamarádů, vč. například nevěsty na auto s magnety v sukni, aby jí nelítala sukně. To bych v životě nekupovala ani nesháněla, ale když to k nám přistálo, tak jsme to na to auto prdli ;) Pokud si dobře vzpomínám, z dekorací jsme nakoupili pár bílých stuh na auta.
    Kytky jsme pořídili do kostela, kde dělali parádu ještě 14 dní, pro mě, maminky, svědkyni a na klopy ženicha a svědka. Jinak na stoly luční kvítí, nebo co mi kdo přinesl.

    Šaty jsme měla jakože plesové - na svatbě jsme barvě mohli říkat "tmavší champagne", na ples tomu můžu říkat "zlatá". Se závojem to prošlo jako svatební šaty úplně v pohodě i pro konzervativní část rodiny.
    Prstýnky máme zlatý, moje mamka vyhrabala z kouzelného šuplíku jakési zlato ze zubů, takže jsme platili zlatníkovi za zpracování.

    Cenou jsme se vlezli tak zhruba do těch 70-80k, a myslím, že v darech se nám to sešlo zpátky.

    Vřele doporučuju dodat hostům velmi konkrétní seznam + doporučení ve smyslu "když nevíte co, dejte nám prachy". Stejně se nějaké blbosti sejdou.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    holky díky:) mrknu na svatební forum a v pondeli si jdu pro šaty - červený s puntikama a spodnickou za necelý 3 litry:)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ORISKOVANUTELA: tak jsem si to prosla a byli jsme celkem utracivy :D cca 150k. Takze asi nebudu dobry priklad. Svatba je urcite jedna z tech veci, co si clovek chce zaridit podle sebe. Leda chces nekomu udelat radost a plnis jeho prani. Mam ted kolegyni co si bere muze co s nim 37 let zije a vyslo najevo, ze svatbu maji taky hodne podle prani jejich, dnes uz dospelych, deti. :)
    Takze bych hodila za hlavu nejake to zarazovani typu "socka" kymkoliv jinym nez tebou a budoucim muzem. Mit a drzet se sveho rozpoctu je naprosto v pohode. A jak pises mit prstynky za 20+ ti nezaridi, ze to klapne jak ma. S manzelem teda mame prstynky za 20+, muz si pral jednu barvu, ja druhou, takze mame obe :D takze jsou to vlastne dva prstynky k sobe prifareny a muz ma spis vetsi prsty, tudiz cena byla odpovidajici.
    Jak vidis, uplne jsem zapomnela, ze jsme do svatby dali tolik prachu, resila jsem to tak jak jsem chtela a uzivala jsem si to - pripravu i svatbu. :)

    Koukni taky do [ Svatby - rady a zkusenosti: planujete nebo planovali jste, pojdte si o tom popovidat ]
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    ORISKOVANUTELA: no.. u nás svatba (čtyřem dětem navzdory) ještě neproběhla :) Ale máme jasnou představu o tom co chceme a nechceme. Nejvíc asi utratíme za hudbu.. Znouzectnost něco stojí a my ji nutně budeme potřebovat |:) .. jinak šaty si ušiju ze svých zdrojů (většinu materiálu mám už nasysleno), prstýnky vytetovat, nádobí máme, dekorace jsou vymyšlené.. jídlo promyšlené tak na půl, květin plná zahrada. Až to proběhne, ráda poreferuji, ale nevím zda to stihnu dřív než děti vyletí z hnízda :)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ORISKOVANUTELA: Nesnažila jsem se úplně o zero waste svatbu, ale milionu plastových dekorací rozhodně nefandím, takže část výzdoby jsme si půjčili na místě (vázy, takové látkové pruhy závěsů kolem sloupů, slavobránu z březových kmínků), zbytek byl papírový (manžel vyrobil origami jeřáby a stojánky na jmenovky se srdíčkem, jinak lampionky a takové ty skládané koule), jutový - a jutové mašle na židle si tam rádi nechali, takže se použijí znovu na další svatbu - živé květiny od Loukykvět.. a to bylo vlastně všechno.
    Ty kytičky jsme kromě mojí svatební kytice pak rozdali hostům, aby zbytečně nezvadly někde na smetišti.
    Nádobí od místa, kde jsme to měli, takže žádné kelímky/talíře z plastu ani papíru, ale normální skleničky a talíře.

    Šaty jsem měla červené, nositelné jako společenské, manžel si nechal ušít oblek, ale už ho potřeboval tak jako tak.
    Zbytečně jsem si koupila boty (ale z druhé ruky), stejně jsem pak měla jiné půjčené od kamarádky.
    Prsteny máme titanové a 20k jsme za ně rozhodně nedali (a to na svém mám černý diamant).

    Obecně jsme utráceli hlavně za jídlo, pití a ubytování pro hosty, za ty květiny a za koláčky a dortíky do výslužek. Nechala jsem se profi nalíčit a učesat, to zas jo. A nelituju ani koruny.
    Navíc přijely holky vizážistka a fotografka spolu jedním autem, to bylo taky fajn (předtím se neznaly, spojila jsem je).

    A svatba byla nádherná :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ORISKOVANUTELA: Svatbu jsem měla co nejvíc zerowaste co jsem byla schopná ;)) bylo to v roce 2016.
    Dá se toho vymyslet hodně. Na rozpočet se ti podívám doma, podle mně to hodne záleží co chceš mít a co do toho počítáš. Naše výzdoby stolu byly půjčený zavařovačky s kytkama od květinového lahůdkářství :) Ze všech jejich kytek jsem byla unešená a ani jsem se s nima až tak moc nedoumlovala, protože dají co zrovna mají na zahradě nebo najdou v přírodě v sezóně, tak to trefili do mé noty naprosto.
    Šaty jsem měla jen na svatbu, na míru, s tím že máti mi darovala svoje a k tomu jsem koupila mírumilovné hedvábí :) mám je schované, skoro je nenosím, jsou to mé svatební šaty co miluji :)) klidně si je zas můžu vzít. Kamarádka si na svatbu pořídila červené šaty ale už se so nich nevejde... některý zw plány prostě nevyjdou.
    Prstýnky vybral můj v té době budoucí manžel. Teda vybral kam je půjdeme koupit a co si představuje...

    Na nyxu je klub o svatbách, tam se taky daj najít reference.



    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GRETKA: zatím nic, mají to až dvacátého. Já teprve kompletuji ty naše dárky, abych to v klidu stihla. Zásadně dělám věci pod stresem a na poslední chvíli a tak jsem se tomu chtěla vyhnout :)
    LEJIMADA: tady obrazem

    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LEJIMADA: Linguistic-ká :D V latině se psalo u znakem v, dá se to vidět v Provence na koloselech a tak...a jak se v češtině čte to co je napsaný, je to převzatý jako v i když tam etimologicky je u :))) Je to briliantní ;))) Zkomoleniny nevymyslíš, zkomoleniny jsou ze života ;D

    A co ti dítě přineslo z nezerowaste světa??
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GRETKA: a linguistická nebo lingvistická :D
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    LEJIMADA: ja včera potkala brečící školkáčky s rodičema, a jakoo... už ted jsem za exota když se zmínim že používám latkový vložky a kalíšek, natož látkovat budoucí dítě...

    děti u nás nejsou na pořadu dne, teď řešíme svatbu, sleduju svatební fb skupinu, ač nejsem uplně zw a eko teroristka tak mi je z toho co jsou nějaký lidi schopný vymyslet pro jeden den...(o penězích radši mlčím:D)

    Začíná to jednorázovým nadobím a končí sračkoidníma plastovejma dekoracema na stůl za xxx tisíc co se stejně pak vyhoděj, v lepšim případě pošlou dál jiný nevěstě.
    Pak make up, vlasy, gelový nehty ("je lepší akryl nebo gel?" :D)

    uz jsem byla ve fázi, že pokud by neklaplo tohle místo tak jsem měla chuť to udělat někde na louce/v parku, napsat všem at si vezmou vlastní krýgl nebo zavařovačku, zajistit 2 bečky piva a par lahví domácí slivky, a tím skončit :D :D

    Kdo jste se vdával/ženil, jak jste to (ne)prožívaly?:)

    Hostinu, obřad i mejdan budem mít ve vinnym sklípku, takže jídlo a pití ve skle, prstýnky máme z chir.oceli a po svatbě je chcem vykérovat, šaty sháním (nebráním se ani sekáči/outletu, chci je po svatbě nosit na "lepší" příležitosti", muž bude mít "obyč" kalhoty, sako asi z pujčovny, na nohy chci sandale od dr martens a ukecávám ho aby taky šel do martens polobotek (mám dvoje marteny a oboje jsou držáky - 1 mám přes 10let, druhý cca 8, inteznivně je nosím).

    Nechci bílý princeznovský šaty, což nejhůř nese babička a jeho maminka :D červenou snad skousnou :D


    Na kolik vás celá svatba přišla? při částce nad 80litrů se mi protáčej panenky, ale na skupině se cítím jako socka největší, padaj tam částky 200 litrů a vejš, což fakt nepobírám. nebo dát 20k plus za prstýnky co mi stejně spokojenej vztah nezajistěj :D

    jsme zatím na cca 50litrech (40 je min.konzumace abysme neplatily pronájem místa a obsluhu, z naší kapsy pujde 20 na hostinu pro nejbližší a 20+ se určitě propije a projí při rautu; coz by se nám mělo vrátit (budem na místě mít komplet všechno, od cca 10dopol do cca 2 ráno a jako svatební dar chcem peníze na.pokrytí nákladů a kuchyň)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LEJIMADA: Malá linguistická odbočka - odcházející nebo obcházejicí? ;)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Baví mě, jak jsem vyřešila dárečky do školky*, když tři děti z pětadvaceti mají různá zdravotní omezení ohledně potravin..
    Našila jsem sáčky z látky, kterou jsme měli u prvního potomka nalepenou na zdi místo tapety, dovnitř dostaly děti "bombu na chleba" - seedbombs z řeřichou a alfalfou a duhovou voskovku ve tvaru jednořožce. Obojí vlastní výroby. Teď jenom počkat, co tomu řeknou obdarovaní. Naše potomstvo bylo nadšeno a urvalo si každý jeden kousek i pro sebe :) Jediné, z čeho mě jímá hrůza je, co všechno donese dcerka na oplátku... Odchází totiž osm dětí a od káždého z nich něco též obdrží... to zase bude předmětů a obalů :( My se s tím ale nějak popereme a budu mít spoustu obalového materiálu k dalšímu tvoření... konec školního roku se blíží a potřebuju do něčeho nabalit bylinkovou sůl pro pedagogy (pekelně se smějící smajlík)
    *každý odcházející předškolák daruje každému svému spolužákovi ve školce balíček s drobnými předměty a sladkostmi
    MVEK
    MVEK --- ---
    Trochu brblání... Ze kterého snad bude aspoň vzkaz spol. Tesco.
    Už dřív mě štvalo, že nám pořád čas od času musí poslat papírovou nabídku nějakých extra kupónů nebo ještě hůře nějaké podivné akce na zboží, které fakt často nekupuji, ačkoliv mám mobilní aplikaci a normální kupóny za občas získané body mám už v ní, a ty mi už neposílají.
    Ale nyní to korunovali tím, že mi poslali SIM kartu s pinem a pukem, se kterou můžu začít výhodně využívat jejich mobilní služby (ano, k tomu nějaké výhodné papírové kupóny jako 1+1 za dobití). To je fakt neuvěřitelné, co se marketingu zdá, že se vyplatí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam