GUDRUN: u nás jídlo... cca 1000/osobu na měsíc. Jedeme hodně ze svých zdrojů, vařim, peču, mlékařím.. Muž si nosí domácí jídlo do práce, děti svačiny do školy. Mimino je částečně kojené ale včera dalo jeden a půl jahlového knedlíku s omáčkou k obědu a tak nás čeká asi další rozežraný kus... Je pravda, že ráda vařím a tak jsou denně dvě teplá jídla.. A jsem hodně naučená na barter.. hodně měním věci za věci typu káva/med (třeba nepoužívanou flétnu, bundu ze které syn vyrostl, ušití závěsů,... to jsou poslední medové transakce :) )
A jinak absolutní ZW mi přijde jako utopie. Když je člověk svobodný, bezdětný, v metropoli a dobré sociální bublině, tak možná. Pořád bojuju s minimalizací doma a dala jsem si za cíl nemilitantním způsobem šířit osvětu. Dílčí úspěchy mě těší a někdy mě sejme úplná blbost a pak přemýšlím, jestli to má cenu. Naštěstí se většinou hodně rychle uklidním.
Tady na vesnici nemůžeme třeba moc dumpsteřit :) I když jeden kontejnerový úlovek mě teď moc potěšil. Spolu se Sokolem tu pořádám Sousedskou vánoční dílnu. Budeme dělat adventní věnce, nějaké dekorace a tak. A v rámci ekologické osvěty a finanční úspory na to nic nekupujem :D
Slaměné základy věnců, chvojí ze zdejšího lesa, svícny z nepotřebných sklenic obalené solí a přírodninama, jako dekorace na věnce výše zmíněné přírodniny, různé stuhy co se kde doma lidem válely (ty jsem navázala do mašliček), nepotřebné vánoční dekorace...
Rozhodila jsem sítě po známých, kamarádech a hlavně po vesnici. Oříškem byly svíčky. Akce má být pro cca 50 lidí a když jich půlka bude chtít věnec se čtyřmi svíčkami.. Nakonec se dělá sbírka vypálených svíček a já si tu vesele odlévám recy svíčičky :) No a zpět k tomu konťáku... Největší úlovek, co mi sem někdo přinesl, byl vybraný kontejner od hřbitova po dušičkách :D Mlaďáci z vesnice se sebrali a vytřídili veškerý vosk a ten mi donesli na tavení ..
Mám to tu prostě ráda :)