ZAREK: Zde je recept:
60 g lněné mouky - melu v kafemlýnku
60 g kokosové mouky (někdy nahradím chia či lupinovou)
20 g psyllia - taky ho melu na prach, aby nevrzalo mezi zuby
40 g slunečnice a jiných semen (sezam, len, mák konopí...)
10 g prdopeč
2 vejce
200 ml vody (dávám syrovátku, které mám přebytky)
sůl, kmín nebo třeba chlebové koření
Smíchat v míse suché věci, bokem vyšlehat tekutinu a vejce, zpracovat na těsto. Nechat chvíli odpočnout, postupně houstne. Pod pečícím papírem vyválet na tenčí plát, nařezat tvary a vrazit do trouby - 30 minut na 180 °C.
Trik pro křupavost - po upečení rozlámat na tvary, naskládat přímo na rošt a dopéct/dosušit ještě 5 - 10 minut. Rozložené nechat vychladnout.
To jsem začala dělat, když jsem potřebovala trvanlivé suchary na cesty, vydržely nezplesnivět.