• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    PABLITOS
    PABLITOS --- ---
    SLASTE: Šalvěj lékařská se nedoporučuje k dlouhodobému užívání. Obsažená silice thujon totiž v našem organismu působí omamně až toxicky. Jestliže se šalvějí předávkujete, může se dostavit pseudoepileptický záchvat. Dostanete do stavu opojení, které provází zimnice a návaly horka, nevolnosti, zvracení až ztráta vědomí.

    Z minulosti jsou doloženy případy, kdy se užívání thujonu pro mnoho lidí stalo osudným. Uvádí se však, že by bylo potřeba dávkovat zhruba 15 gramů této drogy, aby se u vás takový stav dostavil. Běžné denní doporučené množství šalvěje nepřekračuje 3 šálky odvaru. Šalvěj se neužívá jako prevence, ale pouze při akutních obtížích nebo ještě pár dní po jejich odeznění - doba konzumace tak běžně netrvá déle než 14 dní.

    Jelikož látky obsažené v šalvěji mohou snižovat tvorbu mateřského mléka, nedoporučuje se tato bylinka ani budoucím a kojícím maminkám. Zde je možné šalvěj používat pouze zevně. Pokud však chcete kojení už ukončit, můžeme vám ji naopak doporučit.
    SLASTE
    SLASTE --- ---
    KOCHANSKA_CH: pecka! mam hrozne moc salveje. kolik se toho da snist naraz? neni salvej ve vetsim mnozstvi nejak na skodu?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FITH: Do napěněných vajec jsem postupně zašlehávala poměrově napůl lupinou mouku a tapiokový škrob tak, aby to zůstalo celkem tekuté. Dochuceno solí a trochou ostré papriky.
    FITH
    FITH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jake testicko pouzivas? Mam na zahrade furu salveje,tak bych to prubla.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Narostlo mi letos hodně krásné šalvěje, tak jsem zkusila smažené listy v těstíčku. Proč jste mi tajili, jaká je to pecka! :-)
    A prý se k tomu hodí Prosecco.

    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Edamame, BBQ pulled pork, kimcchi:


    KOC256
    KOC256 --- ---
    AIJA: I omacka od FaencyFries z medvediho cesneku jsem dostal horkou. Takze meto taky zajima...
    AIJA
    AIJA --- ---
    KOCHANSKA_CH:
    Tak to dělávám taky, ale čím to může být, že mi to pesto zhořklo?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Nakrájím na kousky a pak mixuju s olivovým olejem a dostatkem soli. Napěchuju do skleniček a vrch ještě zaliju trochou oleje.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: a jak ho delas?
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jasne ze mam. Jak jsem cetla cesnek a vyhonky, nejak mi naskocil medvedi. Uplne jsem zapomnela, jak jsme jako deti okusovali normalni cesnek.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Nemáš spiš medvědí česnek?
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    GALE: Diky! Na tenhle hack jsem zapomnela jako na smrt! To mam z toho, kde ziju.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Tak to vysvetluje situaci (prebytky mam v mrazaku):


    GALE
    GALE --- ---
    BERUSKA_CA: Tyhle výhonky jsou zárodky květů normálního stroužkového česneku. Když vyrostou, odlomí se, aby květ nebral sílu kořeni. Mají jemnou česnekovou chuť, podobně jako medvědí nebo podivný česnek. Skvělé je to nakrájené na kousky a použité jako zelenina do nějakého stir-fry.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Ilustrační foto. :-)

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GEISHA: Přisedla bych ke stolu. :-)
    KOC256
    KOC256 --- ---


    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Vyhonku? Koukam, mam se co ucit. Ke mne vzdycky dorazi jen listi.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Pesto z česnekových výhonů, cpu to teď do všeho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam