• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: proč ne? Však já se ráda pobavím o tom. Jestli je možný, aby šestileté dítě snědlo denně 3kg jídla.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOCKINEZ: smazala jsem se, protože jsem si uvědomila, že diskuze o složení něčí potravy do tohodle klubu nepatří.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DOCKINEZ: hele jo, ale ta paní teda zmiňuje, že jedou nějakou bezsacharidovou dietu či co a lpí na tom mase. Takže tím to nesplňuješ, protože brambory..
    A taky nemáš ty věci bio, což by se dalo pochopit, pokud teda jede snahu. To potom samozřejmě naskáče.

Že ale ona neumí nakupovat ani vařit ani hospodařit nerozporuji a tvrdí mimo jiné, že šestiletý kluk sní tři kila jídla denně. Z toho kilo masa, kilo zeleniny a ještě 3 přesnídávky, což je teda přitažený za vlasy každopádně.

Jinak obdivuji drzost těchto lidí žádat o peníze. Já na to žaludek nemám, i když mám taky dceru autistku, tak biokuře si holt kupuju jen v akci kolem 200,- a celé a pak ho naporcuju...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    RUTHLESS: Nemá pražskou vysokohorskou přirážku :)
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: taky jsem chtěl poznamenat že běžný franta nakupovatel to bude mit tak o 30-50% dražší.
    To ale nijak nekoliduje s tim, že takhle nějak bych si představoval že ji člověk co ma hluboko do kapsy.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MAR_TINA: bílkoviny jsou ve vajíčkách a šunce, proč se ptáš?

Nicméně ofc pokud bych dělal jídelníček na celý týden, tak zařadím luštěniny, dál nakoupím kuřata nebo jiný maso v akci, rozbourám si je a bílkovin bude i při napnutým rozpočtu dost. A vyjde to ještě laciněji než dnešní hraní s květákem (0,5 kila sušený cizrny ve výprodeji od místního pana Vietnamce za 10,- Kč máloco překoná).
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Normálně Albert (květák v akci, brambory taky), Tesco (cibule kupovaná v akci za 9,90), Makro (šunka za 140 v akci, kupoval jsem cca 3kilovou šišku).

A to jsem nepočítal vejce á 2,- Kč, když jsem tuhle vyhmátnul v Tescu plato vajec za 60 Kč :D

Nejsem blázen, abych dával za květák osm pětek, že jo.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: hele, muzu se zpetat, kde nakupujes? To jsou strasne nizky ceny!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (eh, 2x vejce samo 8,- Kč, sorry)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OK, měl jsem na dnešek naplánovanou tresku (protože treska je hezká <3), ale když jsem vedle zmerčil https://nyx.cz/discussion/3/id/58793697, rozhodl jsem se uvařit extra skromně.

Takže květák na mozeček:

1x květák = 29,- Kč
    1,2 kg brambor = 25,- Kč
    1x cibule = 3,- Kč
    3x vejce = 12,- Kč
    sůl, pepř, homeopatické množství muškátového oříšku = 3,- Kč (že jsem grand)

Celkem: 72,- Kč za 3–4 porce

------------------------------------------------------

A když jsem vařil oloupaný brambory na kostičky, rozhodl jsem se vývar z brambor nevylejvat (protože s napnutým budgetem nemám na rozhazování!) a udělat z něj chudej oukrop neboli česnečku.

Takže to máme:

Trochu brambor = zadarmo (už započítány výše)
    5x stroužek česneku = 10,- Kč
    2x vejce = 5,- Kč
    10deka šunky, co jsem našel v chladničce = 14 (a jak říká mistr Babica, kdo nemá šunku, ten tam šunku nedá)
    Sůl, pepř, majoránka = 3,- Kč (už jsem psal, že jsem grand?)

Celkem: 32,- Kč za 5-6 porcí

------------------------------------------------------

Suma sumárum jsem na 104,- Kč s tím, že když si večer dám polívku a k ní skývu černýho chleba, tak se v pohodě najím. A zbyde mi jídlo i na zítřek.

Poznámka: schválně jsem vybral ten nejškaredější příbor, aby byla iluze nedostatku co nejpřesnější <3

ILTU
    ILTU --- ---
    POHODAVOLE: Podle jakého receptu?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Tohle bylo výborné ,-)
    Zbyla mi opečená cizrna, tak posloužila na svačiny i oběd.

N_I
    N_I --- ---
    trochu k jídlu to bylo, trochu i k pití...
    po smotánku mě popadl drink roku . kdyby se do toho dal shot espressa nebo treba ledova trist na leto

tresne ze stromu rovnou vypeckuji, rozhňahňám, přidám malýho panáka nápoje, topping ze slanýho karamelu a to vám je věc...

GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Lahmacun

GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Si dovoluju zase jednou vrazit fotky z mého nového objevu - autentického tureckého bistra İstanbul kebab,
    to bude asi aktuálně můj nejoblíbenější podnik zdá se...
    Tak ze dvou návštěv... Iskanderani kebab, salát a už přepuleny lahmacun..a dnes patlıcan kebab. Čočkovou jsem nefotila, taky dobrá.
    Vše skvělý a ceny velice friendly. Tak až půjdete kolem Václaváku a budete se někde chtít rychle najíst, zkuste 👌
    Istanbul Kebab
    https://www.istanbulkebab.cz/

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KARLOSK: Hlásím, že už jsou sežraný 😂
    A jak říkáš - ještě teplé, s máslem…
    Jen jsem tiše záviděla, já se zatím neodvažuji.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Prý je Bograč starší, než kuře na paprice ( •᷄ᯅ•᷅ )
    Bograč podle ukrajinského receptu
    https://www.prozeny.cz/clanek/zakarpatsky-gulas-bograc-80010

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    ILLUZE: Poprosím poslat zítra ráno přes RJ-45 tři rohlíky. Máslo mám. :) Krásný jsou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Konečně je zase chuť péct.
    Makovky a plněné rohlíky s uzeným sýrem a šunkou, plus klasické rohlíky.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A dnešní večeře, fakt chutnalo.
    Salát s treskou, pečenou mrkví a cuketou, na salátu s okurkou, rajčaty a kysanou smetanou, s limetkou a bylinek ze zahrady ,-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam