BRUTOL: Mno, už jsem na toto téma tady párkrát v minulosti psal, tedy jen aktualizuju. Brzy to bude 2 roky, co jsem si naposledy namíchal. 2 roky od doby, kdy jsem poprvé nastoupil do léčebny. Už dříve jsem vykazoval závislostní chování, když to vezmu z gruntu, už ňák od dvaceti let. Před třicítkou jsem si začal uvědomovat, že piju přes míru, což se stupňovalo až do roku 2015, kdy jsem s ambulantní pomocí psychiatrie dokázal dlouhodoběji od chlastu abstinovat.
Jenže nějak po dvou letech u mě došlo k přesmyku návyku a začal jsem užívat kratom, s kterým jsem párkrát občasně zakoketoval už dříve. Jenže v tom 2017 jsem velice rychle začal míchat víceméně denně a rychle navyšoval spotřebu. V tomto režimu, kdy jsem se několikrát neúspěšně pokoušel to utnout,j sem fungoval 5 let. Že ty pokusy o vyabstinování u mě vůbec nebyly příjemné, jak psychicky, tak i hlavně fyzicky, jsem tu popisoval. Ble.
Během covidu, kdy jsem pár měsíců trčel izolovaný doma, jsem do toho ještě začal znovu lít.
Do léčebny jsem nastupoval diagnostikovaný se smíšenou závislostí, ale v tu chvíli jsem kratom vnímal jako větší problém. A ještě měsíc a půl po přijetí do hospitalizace jsem pociťoval fyzické následky.
Od té doby jsem se kratomu netkl. Že jsem se od té doby nesetkal s kamarádem, mým exkluzivním dodavatelem, je smutná daň. Bohužel v období během a po covidu, kdy jsem se potácel mezi kratomem a flaškou, silně utrpěly i mé ostatní sociální vazby, i ty blízké.
Po ukončení léčby jsem vydržel několik měsíců abstinovat ode všeho, avšak nestihl jsem dokončit svůj restartovací plán a začal zase glgat, ovšem tentokrát hned natolik sebedestruktivním způsobem, že jsem bleskurychle sjel někam úplně do prdele. Další přesmyk. Ale to je zas jiná pohádka.
No, čili budu se opakovat a možná to jako od člověka, který očividně inklinuje k závislosti obecně, bude znít zpovykaně, ale podle mé zkušenosti kratomový návyk není žádná chiméra a neužene si jej jeden z milionu, jak i tady zaznělo. Není třeba hysterčit, ale s touto eventualitou možnosti vzniku problému ke kratomu přistupovat. A informovat.