• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONsmall fullframe cameras or NONfullframe :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MR_DAN: myslis neco mensiho nez fuji xf10 treba? (nebo ricoh gr II)

    koukal jsem se na lumix FT7, protoze ma hledacek a je podvodni. Chtel jsem neco kapesniho s wifi, abych to mohl na dovoleny hodit do kapsy a nemusel resit nic a zaroven mohl pretahovat veci do mobilu bez problemu, ale je ve vysledku ten fotak docela velkej :/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    vystouply objektiv myslim samosebou ve vypnutem stavu...
    jde o to, ze ty kapsicky na bezeckych batozich jsou hodne male a mit to v tom hlavnim prostoru, tak uz to postrada smysl - zastavit, vytahnout, cvak, cvak a zas bezet, zandat uz za behu, zadne sundavani batohu ze zad
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    hmm hmm, diky za vlastni zkusenosti :-) recenze na digimanii nevypadaji zle, spousta cteni
    kdybych chtel jit (bude to znit silene) jeste dal, do neceho jeste mensiho - cili bez vystoupleho objektivu, nebo tlusteho "madla" - pujde to s pouzitelnosti do haje? tam uz to bude asi sama automatika, o nastaveni/priorite clony uz si clovek muze nechat zdat, co?
    je mi jasne, ze pokud budu chtit co nejmensi fotak, budu muset neco obetovat, ale aby to nebylo tolik, ze uz by nebyl poznat rozdil od toho telefonu
    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    MR_DAN: Ja mam canon g15 a na pouziti “sem tam si odnesu nejakou fotku” je imho super.
    Na to jak je maly, tak je tezky, na druhou stranu se ho nebojim pujcit ctyrlety dceri. Zatim to jeji zachazeni ustava.
    Umi to fotit do raw, prioritu clony, casu i manual.
    Kdyby to melo poradny sklo, nebudu tady cmuchat po necem jinym :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MR_DAN: Panasonic Lumix LX15 - ale moc zmoknout by neměl, i když já jej tahal i po tropický Asii. Měl jsem i jiný kompakty vč. Sony RX100 IV a ten LX15 mi seděl nejvíc. Navíc má i dobrej videovýstup.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ahoj, super diskuse, mozna jste se mi trefili do tematu, jestli ne tak sorry :-)
    uz par let chodim a beham nalehko po prirode a obcas si odnesu nejakou tu fotku... problem je, ze to fotim na telefon (google pixel, foti skvele, ale je to telefon), zrcadlovka doma zapadava prachem, proste moc velky a tezky
    tohle co tu probirate uz jakz takz, ale porad k tomu jsou vymenny skla atd., jeste musim niz...
    myslite, ze se da zahrat nejaka slusna muzika i s uplnym kompaktem? treba ty canon g* a podobne, kdyz by to bylo co nejmensi/nejlehci .. jeste by to treba umelo omezene zmoknout, ale je mi jasny ze ty odolny fotaky budou asi naprd..
    mate nekdo zkusenosti?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    je to v pohode, do Nikonu nepujdu uz z toho duvodu, ze maj nejhorsi ovladani svejch fotaku, jaky sem kdy mel v ruce :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    EGGH: jako slusny monstrum...
    EGGH
    EGGH --- ---
    FUZZSTORTION: Vypadá to otřesně :))
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Tak to vypadá, že tu máme první skutečný (leč asi plánovaný) fotoleak pro první FF CSC model od Nikonu. ;-)
    Another Nikon mirrorless camera picture leaked | Nikon Rumors
    https://nikonrumors.com/2018/08/05/another-nikon-mirrorless-camera-picture-leaked.aspx/
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MURHAAYA: tohle všechno je jednoduše řešitelný, kdybys chtěl poradit tak napiš, ale souhlasím, že Sony má víc featur než rozumu.
    výbornej příklad Sony překombinované logiky je nastavení jasu zadního displeje:
    základ je nastavení 0=default. z toho se může jít -1, -2 nebo naopak +1, +2 a když je i +2 málo jasné, může se o kousek vedle aktivovat "denní režim" což je něco jako turbo. ten se pro natáčení 4k videa automaticky vypne, kvůli teplotě.
    pro technicky založeného jedince je to jednoduché a logické, ale normální uživatel z toho může mít infarkt.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    RATTKIN: ještě o chloupek příjemnější mi přijde cameradecision. hezky porovnává (technický údaje) plus i nabízí starsi/novější model.
    Fujifilm X-T10 vs Olympus E-M10 II Detailed Comparison
    https://cameradecision.com/compare/Fujifilm-X-T10-vs-Olympus-OM-D-E-M10-II
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    k tem sony, moje byvala ma sony a6300. Foti to hezky, ma to zebru, af peeking (taky kterej fotak to dneska nema - canon :))... ale treba nema takovou vec jako timelapse. Fujiny to maj normalne, reknes kolik fotek (nebo nekonecno) v jakym intervalu a jedes. U sony na to potrebujes jeji play appku. Kterou sem chtel pritelce koupit (pac u sony za to platis) a po registraci do jejich zmrseny playstation network mi to reklo, ze v mym regionu neni appka dostupna a konec.

    Dycky kdyz vidim menu v sony fotaku tak me prepadava deprese. Kamaradce jsem vybral RX100III a mati jsem vybral takovej ten mini snimacovej klon tech RXek od sonyho a jsou z toho nadseny, ale treba u ty RX100 pokazy kdyz menim kretivni mod tak to ukaze obrazovku (s textem jako Sportovni mod - dobre pro snimani rychle a ke zmrazeni rychleho pohybu) a sony menu jsem nenasel kde to vypnout.
    Mati sonak zas nezapisuje souborum datum vytvoreni a ne neni to spatne nastavenejma hodinama. S otcem maj jiny fotaky a chtely si to srovna podle casu a sony proste ma prazdnej atribut toho souboru ve windows - nechapu. A pritelkyne co ma tu A6300 tak video soubory nejsou na karte viditelny a sly pretahovat jen kdyz jsme pichli fotak pres kabel do kompu tak sly pretahout... ale je mozny ze neco delam spatne a moje nenavist k sony je neopodstatnena (a nemyslim to jako hate na uzivatele sony)

    Ty fuji fotaky jsou takovy jako ze fotak pro fotografa. Necpe ti sportovni rezim, rezim portret, rezim nocni portet (coz sou stejne jen nejaky zkratky pro prioritu zaverky s kratkym casem, prioritu clony s velkou clonou...), proste mas tocitko casu, tocitko clony, kompenzaci expozice. Ten fotak z tebe nedela blbce a neprekazi ti. Kdyz chces fotit cernobile tak nemusis zapinat creativni mod monochrome ale vyberes si, ze chces cernobily podani barev. Tak nejak pocita, ze si ho ze zacatku customizujes (ulozenim nastaveni dostupnym pres quick menu a funkcnich tlacitek) a pak uz jenom fotis.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    FUZZSTORTION: dobrý web. Sony je menší!
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    To bude pro DRAGONa trochu šok... ;-)
    Compare camera dimensions side by side
    https://camerasize.com/compare/#380,721
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    MURHAAYA: Jsem klidne pro :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    SAAYURI: jo, klidne bych se pridal a vzal ty skla, kdyz to bude treba v tejdnu po praci
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Mam taky X-E3 a je skvelej, muzem dat treba nejaky kafe nekde na Vysehrade a muzes si ho osahat :))
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Tak ja se podelim o svoje zkusenosti s Fuji X-E3. Po asi osmi letech sem Canon 5D2 poslal do duchodu a smutne visi na paladixu a chtel sem nejaky bezzrcadlo, protoze uz sem starej pan a tahat 5D2 + ctyri svetelny pevny skla je voser... Mel sem kdysi Canon EOS M (s 22mm od canonu a 12mm od samynangu ktera me bavila hodne) ale chybel mi hledacek.

    Uz asi rok sem koukal na fujiny (mam x70, ale chybi mi tam hledacek, jinak bozi fotak). X-t2 jsem zavrhnul jako ze nepotrebuju tak supr nabusenej fotak a X-t20 se mi hrozne, ale hrozne blbe drzel. Na zadnim panelu ma 4tlacitkovej volic (stejne jako x70) a to je smrt.

    X-E3 je vice mene to samy jako X-t20 az na nejaky drobny rozdily. Rozhodne bych ti doporucil si ho v obchode vzit do ruky jak je velkej a jak se ti obre drzi. Telo je mensi a kompaktnejsi nez zrcadlovkove vypadajici fotaky od fuji a samotnej fotak je neskutecne lehkej. Ma na vrsku jen dve tocika a ne milion volicu. Ma hledacek umistenej na kraji jako leicy (ja koukam levym okem takze je mi to skoro jedno, ale je to pohodlnny ze vsechny tlacitka jsou na jedny strane. Misto ctyrcestnyho volice ma joystick, kterej je neskutecne bozi. Da se nakonfigurovat. litani v menu s nim je slast, posouvani ostriciho bodu taky. Btw samozrejemosti je, ze muzes mit ostrici body v jinym miste kdyz mas fotak na sirku nebo na vysku a automaticky se ti prehodi podle orientace fotaku.

    Tim ze ma joystick ma min konfigurovatelnejch tlacitek. Nahore je fn (ktery pouzivam na wifi transfer) a pak je AE-L a AF-L ktery mam na iso a whitebalance (pac stejne vetsinou ostim manualnim sklem).

    V zakladu nema blesk, ale malej blesk (co je napajenej z fotaku) se dodava s tim. Nema vyklony LCD (coz je pro me uplne nejlepsi zprava protoze nesnasim vykopny lcd, je to velky a jen se bojim ze se to urve nekde).

    Koupil sem si k tomu original jen 35mm f2 od fuji na normalni foceni. Ta je ostra, pekna, lehka, ale vysledek je takovej sterlni mi prijde.
    Pak mam pancake 28/2.8 od meike (s tim je to hodne malickaty kombo)
    Zonlai 22mm f1.8 (ten objektiv je fajn, ale je brutalne tezkej, cekal sem od cinanu trochu vic plastu teda :D).
    7artisans 35/1.2 (ciste vanity thing, chtel sem bokehballs :D). Tahle 35ka (50ka ekviv) je naopak brutalne malicka a lehoucka (ale kovova). Nevyhoda je, ze bez slunecni clony mi treba v noci pri foceni po lampama dela divny flare pres celej obraz, ale zas proste 1.2ka.
    Vsechny tyhle cinsky manualni skla maj dost silny zkresleni, ale udelal jsem si na to nejakej profil do silkypixu, takze to neni zas takovej problem.
    Ten Samyang 12mm me hrozne bavi. super sirokej, ma minimalni zkresleni (ale nejaky tam je), s tim je ten fotak uz trosku vetsi teda. Co se mi ale stava ze bez slunecni clony zas ma v urcitejch situacich znatelnej flare v podobe takovyho zamlzeni nebo snizeni kontrastu. Nepamatuju se, ze by tohle delal ten co sem mel na EOSu M teda. Ale je pekne ostrej a zaostris na metr dva, zaclonis na f8 a nestaras se o nic, jen miris circa tim smerem.

    Co se vystupni kvality obrazu fotaku tyce tak ja mam fuji hodne rad i kdyz po 10 let starym fotaku od canonu mam dost nizky naroky. Ty fotky z toho se mi libi. Zeru tu jejich Across a classic chrome simulaci a trochu tam jeste taham kontrast a barvy treba. Vyvolavam to v Silkypixu od fuji a sem s tim programem spokonejen. Ja sem nikdy nepouzival zadny lightroomy. I canoni veci sem vyvolaval v canonim softu, v tomhle sem fakt linej a nenarocnej.

    Fotim nejniz dycky na iso 800 protoze mam rad ten zvysenej dynamickej rozsah (takze nosim NDcka, ktery pouzivam tak jako tak kvuli tem svetelnejm sklum). I bez filtru se to da zvladnout protoze ma myslim max elektronicky zaverky 1/16000 nebo 1/32000 (nevim presne). Elektronicka zaverka se da nastavit samozrejme (a mam ji jako polozku v quick menu coz je sikovna vec) a pak ten fotak pri foceni nedela vubec zadnej zvuk, ale je tam nejakej lag pri cteni snimace takze kdyz tim hejbnes tak muzes mit rolling shutter efekt, ale to v praxi sem neregistroval.

    Na fuji he hromada adapteru a daj se sehnat i ty s optickym clenem takze nejaky nikoni nebo m42 nebo om skla s nejakym speedbosterem a ses zas podanim nekde jinde. Metabones vyjde asi na 15k, ale cinsky kopie s horsi kvalitou v rozich vyjdou levneji... jako zas jesli to chces na foceni s manualni 50/1.4kou na plnou diru tak te kraje asi moc neserou.

    Samozrejmosti je nabijeni z usb (a tim padem z powerbanky). X-E3 nema moznost fotit a bejt napajena z USB narozdil od jinejch fuji (x70 jsem treba dal na timelapse a pichnul do powerbanky a sel od toho).

    Trosku na pytel je prehazovani do video modu (pres drive tlacitko) kde pak spoust je Rec On/Off.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FUZZSTORTION: aha. takže jak to má v názvu GFX tak je to medium, ok, dobrý vědět, dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam