• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONsmall fullframe cameras or NONfullframe :)
    Chci prejit z Canon EOS systemu na něco malého.

    A potřebuju poradit.

    Sony Alfa? Fuji? Nikon? Olympus?

    Potrebuju vazne full frame nebo to je spis domena zrcadlovek (APSC dslr nemuzu ani videt).

    Jaký systém zvolit?

    Jaký systém má nejlepší objektivy?

    Váhu?

    Kresbu?


    pojďte mi poradit... a zároveň mít místo, kde si o nich můžem pokecat. Dík!
    rozbalit záhlaví
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    UPRDKAVAC: Občas zapomene při vypínání zavřenou závěrku, která se třeba až po 20s zase otevře.
    to dělají všechny Sony ale i další foťáky. Asi Dead pixel mapping.

    Já mám A7c, plno nevýhod co píšeš už nemá (je na úrovni A7iii, ale v tělo je spíš jak a6500)
    UPRDKAVAC
    UPRDKAVAC --- ---
    Sice asi pozdě, ale taky si tu vyliju svůj kyblíček. S A7RII fotím od Vánoc, s A6400 jsem fotil asi 2 nebo 3 roky. Nejprve to špatné - obecně i ve srovnání s A6400, kterou mám taky. Další odstavec bude to lepší.

    Ano, 7RII na baterku nevydrží nejdýl. Oproti A6400 má i aktuální FW poněkud krkolomnější ovládání (možná jenom pocit), detekce ostření i na vysokou citlivost nic moc oproti A6400. V seznamu ohnisek pro stabilizaci chybí 58 mm, takže buď se tam třeba pro Helios 58/2 dá nastavit 55 nebo 60 - nedokompenzované nebo překompenzované. I s rychlými SD kartami je ukládání a načítání RAWů nechutně pomalý. Po vyfocení fotky hrozně dlouho trvá, než se dá zobrazit - píše, že pracuje. Ve vypnutém stavu má otevřenou závěrku, aby mohl dovnitř hezky napadat prach při výměně objektivu (tohle má konečně až 7RIV). Občas zapomene při vypínání zavřenou závěrku, která se třeba až po 20s zase otevře. Nemá blesk. Senzor přiblížení u hledáčku se snadno zaprasí. Pro silně krátkozraké lidi se nedá hledáček dostatečně doostřit, musíte tam koukat přes brejle. Oproti A6400 je hledáček uprostřed pěknej opruz, nedá se to pořádně přiložit k obličeji (ale to zase souvisí s tím, že mám brýle). Nemá pořád ještě 2 sloty na kartu, umí jen UHS-I, ne UHS-II. Stále má ještě malou baterku NP-FW50. Když používáte manuální objektivy a režim A, tak ve výsledku máte na foťáku 3 rotační enkodéry, se kterými se nedá moc užitečného dělat. Při režimu focení nelze zapnout nahrávání videa, v režimu videa nejde fotit, přesto máte 2 spouště, což nedává smysl. Spoušť pro video se děsně blbě mačká (oproti A6400, kde se mačká zase samovolně při nošení na krku). Z nastavování režimů expozice a manuální expozice u videa jsem pokaždé zmaten. Přijde mi, že režim čištění stejně neoklepe žádný prach. Neumí nahrávat 4k/60. USB a HDMI je k sobě tak blízko, že jsem HDMI musel okrouhat nožem, aby se to vedle sebe vešlo při streamování. Aplikace do mobilu je stále zcela nefunkční. Mikrofonní vstup nemá žádné nastavení citlivosti. Otočný volič režimů má zcela zbytečný zámek, i při jeho stisknutí se s tím otáčí tak blbě a je to tak utopený, že by se to samo neotočilo ani bez zámku. USB je stále jen 2.0. Při nabíjení se sice rozvítí LEDka, ale je schovaná hned vedle USB konektoru a to tak blbě, že u většiny kabelů nemáte šanci vidět, jestli svítí - to udělali i u řady A6400 a mám pocit, že z toho má někdo škodolibou radost. Přesouvání ostřicího bodu / asistenta je děsnej opruz, jak to nemá ani joystick ani dotykovou obrazovku. Detekce ostření moc nefunguje mimo EV0, čím níže jdete, tím méně se chytá. Oproti A6400 má blběji udělanou detekci přepalů - nedá se přímo nastavit, aby ukazovalo x+%. Taky je to dost těžkej krám (na druhou stranu, když tam dám Vivitara Series 1 70/210 f/3.5, tak to stejně pak váží trojnásobek).

    Nicméně mám i lepší zkušenosti. Fotím pouze na manuální skla a z ruky, často i v klubech, kde je málo světla. Když nezapomenu přenastavit stabilizátor při přechodu z 135 na kratší, tak to funguje dobře, nic není rozmazaný. Předtím jsem ale fotil stejně i s A6400, což je na pohodu taky, když je dost světla. Na A7RII bych se obecně držel, že expoziční čas na focení z ruky by měl být 1/ohnisková vzdálenost. Takže pro 50 mm objektiv 1/60, pro 300 mm 1/320 nebo kratší. Na tý A6400 doporučuju poloviční časy. Fotím aktuálně s Vivitarem 28/2.5, Heliosem 44M-6 a 44M-7 58/2, Pentacon 135/2.8, Vivitar 70-210/3.5 a Albinarem 300/5.6. S trochou cviku není problém fotit ani tou 300 z ruky, když je rozumně světla. Pravda, clonu zrovna moc nezavírám :-D Pak ještě občas vytáhnu TTartisan 50/1.2, ale ten už ořezává rohy.
    Můj postup je zpravidla následující - udělat scénu, otevřít clonu, nastavit expozici, zhruba zaostřit, asistentem zvětšit obraz, doostřit, ještě zvětšit, doostřit, zmenšit, přivřít clonu, případně zkontrolovat zvětšením, jestli jsou vady objektivu už v pohodě, případně ještě doštelovat expozici a cvak jednu fotku. Zní to krkolomně, ale celý ten proces se může vejít do 5 s, někdy i méně. Takže na svoje si tu přijdou i blázni do starých objektivů.
    Nasadit se dá skoro jakýkoli objektiv. Osobně mám vyzkoušený kromě E-mount i M42, Canon FD, Nikon F, C-mount a možná ještě něco. Cčko je trochu zabořený do těla, ale ničemu nevadí.
    Závěrka může být klidně i 1/8000, mám spočítané, že na životnost závěrky se se vým stylem dostanu za 25 let. Dá se nastavit čistě elektronická, na konci snímku nebo na začátku i konci. Až se dodrbe, tak se dá fotit i bez ní, jenom je pak omezení na nejdelší a nejkratší možný čas závěrky.

    Nicméně moje rada - pokud nehodláš používat starý full-frame objektivy, tak je APS-C v pohodě. Některý objektivy mají vlastní stabilizaci, ale dá se žít i bez ní. Na APS-C je mnohem snazší a levnější sehnat širokoúhlé nebo extrémně světelné nebo levné objektivy. Takže za mě - pokud starý objektivy, tak FF. Pokud moderní, skladnější, světelnější, ale potenciálně dražší, tak APS-C.
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    RATTKIN: R2 ma stabilizaci, tam s tim problem neni.
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    DRAGON: Mel jsem dvojku a nebal bych se toho. Co se týče hledáčku, tak mi prisel horší u A7 iii nez u A7 RIii, mezi Rkama nepocituji rozdil. Ale mozna tam je. Jen pocitej s kratkou životností baterek, jinak me fakt nic moc neomezovalo, i kdyz pak skok na A7 iii je v autofokusu fakt obrovskej rozdil. Urcite se iii obcas prodava za cca 25 tisic, tak je to na zvážení. Ale ja treba dost rad rezu a na to se Rko hodí.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DRAGON: bacha na tlačítka, dva aps-c sony modely mi odešly na tlačítka. Byla to ale nižší třída, no radši prověřit.

    dotykovka je fajn pro focení s autofokusem, i manuální zaostřování, pokud šachuješ focus pointy.

    někde říkali, že na A7R se blbě fotí z ruky, protože je kvůli velkému rozlišení to snadno neostré, že je to nejlepší do stativu..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FUZZSTORTION: jak dvojku, tak trojku sem mel v ruce a zkousel tim fotit, prave proto sem se rozhodl pro Sony. U fuji mi vadil evf mnohem vic nez u Sony, ten Sonak to ma (nevim jak to popsat, proste pocitove) lepsi. A to i u te II verze.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    DRAGON: Uznávám, že rovných 20k Kč za "II" z r. 2015 je lepší než třeba za běžných 28k Kč (u MPB). Pro pečlivé budování systému je to dobrý start.
    Za trojku holt člověk dá téměř jednou tolik, tzn. cca 45-50k Kč (opět beru z berlínského MPB).

    V dřívějších diskusích jsi byl poměrně kritický na EVF u Fujin, tak počítej s tím, že EVF u "II" odpovídá rozlišením Fuji X100F, X-E3, X-Pro2 nebo X-T2 např. Jestli jsi zkoušel osobně EVF u GFX50R, tak to je úroveň rozlišení A7R III.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FUZZSTORTION: jo, ale taky stoji 65 tisic. Ja muzu mit II za 20. To je pomerne dost zasadni rozdil :)
    Dotykovy display je asi ok, ale mam ho i na soucasnym fotaku a prakticky na nej vubec neklikam...
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Raději bych si připlatil za A7R III. Ve zkratce: EVF, dotyk LCD, aktuální typ baterie pro Sony, dva sloty na kartu (podpora UHS-II!), o jedno celé číslo lepší stabilizace snímače (5.5). Robustnější joystick a kruhový volič u "III".
    Side by Side Comparison Sony a7R II vs. Sony a7R III: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_a7rii&products=sony_a7riii
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PSITLAPA: prechazim prave z DSLR (6D MarkII), takze potrebuju, aby me ten fotak hodne bavil, kdyz si odpoustim optiku..
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    DRAGON: Baterky stojej za prd, trochu horší ostření, ale není to žádná tragédie. Záleží z čeho přecházíš, oproti první verzi je to velkej skok. Za 20k to ber, to je krásná cena.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DRAGON: tak to je asi dobrý.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RATTKIN: 20 tisic mi prave neprijde tak moc...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DRAGON: cena, jedině
    good luck!
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Ahoj,
    vite nekdo o nejake spatne vlastnosti Sony A7R II?
    uvazuji nad ni.

    diky :)
    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    diskuzi asi nijak neposunu, ale aspon nasdilim malou radost. Po letech, kdy my FF canon lezel ve skrini, jsem se konecne rozhoupal a koupil Fuji x-10s.
    Dost se mi za ty roky zmenil use case (fotim min demonstrace a vic deti), takze prechod me mrzi jen kvuli sklum.
    Dobra zprava je, ze me to foceni furt strasne moc bavi :)
    po par mesicich me fuji bavi a zatim si myslim, ze jsem udelal dobre.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Leica se nedávno vytáhla s foťákem M11. A další Leica Q3 nejspíše letos příjde na trh (dle neověřených rumors).
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    DRAGON: Kdybych se měl rozhodnout, a opustit svět Canonu, tak osobně vnímám Sony spíš jako věc na video, takže bych spíš šel do toho Fuji. Ale to je ničím nepodložený osobní názor.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MURHAAYA: to sem uvedl pro pripad, ze bych sel tou variantou, ze bych si svou canon vybavu nechal a jen presel na novejsi telo + k tomu dokoupil nejakou tu mini krabicku na dovoleny :) ale toho se chytat nemusis, protoze uz nic takoveho nevyrobi.

    Zkratka a dobre, rozhoduju se mezi Eos R, Sony Alpha nebo nejakou Fuji.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MIKEKT: ano, já to také uváděl spíš jako příklad toho, že člověk XY let tlačí a kope za jednu značku, se prostě rozhodne a jde k jiné, bez ohledu na to, že má tohle libový sklo a blba blba. Prostě si najde ekvivalenty toho co měl v tom co má, nebo bude mít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam