RUDOLF: Preferuju fotoaparáty s možností výměny objektivů. Srovnával jsem X100F a X-E3, když jsem vážně zvažoval k X-Pro2 druhý fotoaparát (stejně jsem raději koupil objektiv :-))) ).
Dal bych přednost X-E3 s XF23mmF2 (a později k tomu XF50mmF2). X-E3 má jemnější novější EVF, bluetooth, dotyk. displej a s lepším rozilšením zobrazení náhledů, spolehlivější a rychlejší AF (novější AF algoritmus). Celkově na mě X-E3 působí znatelně svižnějším dojmem při focení a následným zpracováním fotek na kartu. Jinak auto-geotagging od letošní lednové aktualizace je také na X-E3. Externí malý blesk, který je součástí balení k X-E3 je mnohem účinnější než ten vestavěný v X100F.
X100F ale nelze upřít skvělý look a jistou unikátnost - zejména stříbrný poutá pozornost (což je někdy dobře / někdy špatně). X100F je samozřejmě o něco skladnější, do kapsy riflí jej už ale stejně nedáš, do většiny větších kapes od mikin a bund se vleze i novější X-E3 s jedním z těch malých skvělých skel (18f2, 23f2, 27f2.8, 35f1.4/35f2, 50f2...). Vestavěný objektiv v X100F modelu je starší konstrukce, pocitově ten rozdíl je pochopitelně znát při focení v ulicích či na nějaké akci. Já se v každém případě spíše budu těšit na nástupce X100F (a X-Pro2). Fujifilm modelem X-T3 tento měsíc započal další generaci fotoaparátů s novým X-Trans IV snímačem a výrazně výkonnější procesorem.
Mám X-Pro2 s tím hybridním OVF/EVF, ale nakonec asi 90% času zůstávám v EVF režimu. OVF používám hlavně když mi dochází baterie a v tašce nemám už náhradní. :-)))
Omlouvám se za dlouhý elaborát. :-)))