• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOAlt Right a Jordan Peterson na benzacich
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    KEMAL: (taky vím málo a rád bych se nechal poučit, je mi přišlo, že ta charakteristika klade na původ člověka vůči původnímu italskému fašismu trochu nepřiměřený důraz, ale nevím.)
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    DAHY: no nepopisuje ji přesně, neboť Petersonovi podsunuje názor, který nikdy neprosazoval a vůbec nereflektuje na Petersonovo zcela jasné vysvětlení v několika podcastech. Resp. minimálně jeden jsem poslouchal já. Vzít něčí výrok, vysvětlit ho po svém, v rozporu s původním autorem a pak se okázale pohoršovat, to je naprosté morální a novinářské bahno. Ale je to a2larm, takže nemůžu říct, že bych byl překvapnen.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    MAKOSHARK: Zatím stručně, klidně se k tomu vrátím podrobněji, až budu mít čas.
    Říkám, že článek v A2 je vyhraněně ideologický, konkrétně je zjevně (a celkem neskrývaně) psaný v rámci ideologického boje za (specificky) "levicové" vidění světa proti "pravicovému", ideologické je i rozhodnutí vidět za vším "důsledky řešení, která vzešla z konkrétního dobového rozložení sil" a za ničím tak či onak "nadčasové" principy, jak (zhruba) chce ten kratičký citát, na který jsem reagoval. A ideologické rozhodnutí je skoro za každým odstavcem, ten článek (převzatý z afaik vyhraněně levicového časopisu) chce primárně podat (specificky) "levicové" odmítnutí Petersonovy knihy. Říkal jsem, že není dobrý nápad brát za bernou minci, co říká _o Petersonově ideologičnosti_, o konkrétních výtkách a charakteristikách lze pochopitelně diskutovat.

K tomu, co cituješ nyní: ne, z toho, co o jeho knize uvádějí, v žádném případě nijak neplyne, že Peterson není učenec ani že píše líbívý odpad. Ta kniha podle všeho není nikterak vědecká a ona by z něj učence neudělala. Je to podle všeho populární kniha, v níž učenec (jeho kvality nemohu soudit) vysvětluje a "propaguje" svůj vlastní "světový názor", který s jeho učenectvím souvisí více či méně volně. Rozhodně neplatí, že každá taková kniha je "líbivý odpad" (jakkoli tahle by asi nebyla můj šálek a nemám zatím v plánu ji číst). Světový názor založený na víře velmi nápadně stojí za článkem v A2 a ostatně, chtít svůj "světový názor" budovat jen z "pravd", o nichž je konsensus mezi vědci, by po mém soudu bylo hodně hloupé (a rozhodně by takové rozhodnutí bylo ideologické, rozhodně ne založené na vědeckých zjištěních).
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    CICHLASOMA: Nechápu, co se snažíš říct. Nevím, v čem je ideologie článku, která by nám měla zabránit brát vážně to, co ten článek říká o Petersonovi. Autor to vyjádřil naprosto srozumitelně a výstižně následujícím odstavcem, který naznačuje, že Peterson není učenec, ale píše líbivý odpad:

,,Pokud ale jde o metodologii, je kanadský psycholog mnohem eklektičtější. Podle toho, jaké argumenty se mu zrovna hodí do krámu, se odvolává na mýty, Junga a babylonskou alchymii stejně jako na evoluční psychologii, neuropsychologii a sociobiologii. Pasáže o dracích, Adamovi a Evě, čarodějnicích a Dostojevského „podzemním člověku“ se v těsném sousedství stýkají s exkurzy o chemii mozku a mechanismech přirozeného výběru v království zvířat."
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Tak císař asi ne, ale jeho tweety se budou citovat ještě 1000 let poté co obsadíme mars.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NJAL: ok, plus za toho Marca Aurelia.
    Rok zpět jsem ty "Hovory k sobě" četl, psal je prý u Vindobony (dnešní Vídně), když "krotil" severní kmeny, je to velmi inspirativní text.

Ale teď mě napadá, že ten chronický Donaldův monolog na Twiteru jsou taky....něco jako...Hovory k sobě :D

NJAL
    NJAL --- ---
    Pro nektery bude dobre vymyslet nejakeho noveho cisare, aby ho vubec byli schopni zaradit, treba bych navrhoval Flavius Hitlerius Maximus :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    SCHWEPZ: Ja myslim, ze bude dobre pockat a podivat se takovou dekadu zpet, k jakemu cisari bychom ho nejlepe pripodobnili. Ze to nebude Marcus Aurelius, to vime, ale se zbytkem bych pockal.... I kdyz je mi jasne, ze spousta lidi ma jasnej nazor, pres ktery nejede vlak :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NJAL: ale to je velmi škoda, ta osoba má ještě kus mandátu před sebou, ...určitě se zapíše do historie dalšími mezními činy a podivnými výkřiky.
    O císařovi Caligulovi nebo Neronovi se taky mluvili ještě stovky let po té, co už odešli do Elysia

NJAL
    NJAL --- ---
    SCHWEPZ: Rekl bych, smazano vlastnikem.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    kam zmizel "Donald Trump" klub?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    CICHLASOMA: podle toho mála co o tom vím tak ano, ale rád se kdyžtak poučím
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    TUHO: no to, co citujes, je prece tak cistokrevna ideologie - a v podstate celej ten clanek jakbysmet -, ze je opravdu tezky brat za bernou minci, co rika o ideologicnosti neceho, s cim nesouhlasi. (peterson bude asi ideologicej taky dost, skoro ho nesleduju, ale jestli treba v kanade jasne dominuje mezi intelektualy ideologie toho strihu, jakou predvadi clanek v A2, neni divu, ze se nejakej peterson objevi a vzbudi pozornost, a je to dobre, nakolik muzu soudit na zaklade hodne omezenejch znalosti jeho vyplodu.)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    KEMAL: sedí to dobře na samotný klasický italský fašismus?
    DAHY
    DAHY --- ---
    ROMMIE: Mě přijde, že článek tu kauzu s "enforced monogamy" a Alekem Minassianem popisuje docele přesně. Alespoň podle toho, co jsem si teď o tom zběžně přečetl. Co se ti na tom nezdá?
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    MAKOSHARK: no samozřejmě, ze to nepochopil, stačí se podívat na tu pasáž, kde řeší enforced monogamy, Peterson to vysvětloval tuším v podcastu JRE, jenže ho očividně vynechali, protože kritizují Petersona z pozice, kterou vůbec nezastava. To je pak těžký je brát vážně, když si nejsou schopni ověřit takový relativně základní veci.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    ROMMIE: Mě vždycky dojme, když si někdo "přečte" článek a usoudí, že autor (z Krytyki Politycznej, ne Alarmu) to narozdíl od něj není schopen pochopit. Ta Tabatha Southey to asi vystihla tím "intelektuálem pro hlupáky".
    TUHO
    TUHO --- ---
    ROMMIE: klidne to rozeber konkretneji
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    TUHO: to me vždycky dojme, když chce někdo kritizovat Petersona a ani se nenamaha si od nej něco načíst a naposlouchat, nebo hůř, ho ani nejsou schopni pochopit... o faktu ze je Peterson terčem alt right ani mluvit nebudu, nečekam ze by to někoho z alarmu trapilo
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tady jeste si odlozim z vedlejsiho klubu. Veledlouhy popis vyvoje Jordana Petersona od jeho mentora, ktery popisuje komplikovany prerod od excentrickeho akademika po internetoveho kazatele s politickymi ambicemi...

https://www.thestar.com/...i-was-jordan-petersons-strongest-supporter-now-i-think-hes-dangerous.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam