LAUNCHER: Shift je okrajova zalezitost co se mainstreamove moc neuplatni, tak proto asi neni. Sony v tomhle jede vic pragmaticky nez driv klasicky Canon/Nikon, vlastne ani normalni fisheye Sony nema.
Ja teda shiftu dost fandim, jsou situace, kdy se to proste neda vyfotit (tak dobre), kdyz potrebuje clovek nejakej celek, neni kam couvnout, kam vylezt, atd, aniz by do zaberu uz neco lezlo a tak.
Tj. v mym "svete" ma shift smysl akorat pod 20mm, takovy ty klasicky 24/45/90 mi na architekturu pripada zbytecny - staci vetsinou naklonit a narovnat bez vetsich ztrat. Navic si sam casto vezmu neco az na normalnich 12mm mirne nakloneny a proste narovnam v LR podle potreby a nemilosrdne oriznu. Ale to leckdy nestaci a nebo je zbytecne krkolomny a nebo by to stalo moc rozliseni atd.
Mam tu Laowu 12mm (na Nikon dslr), mam k ni i ten MSC adapter na Sony 17/4 vysledny shift sklo, foti se s tim super kdyz to ma clovek u sebe a hodi se to a je to i s tim adapterem skoro uplne rovny bez deformace (shift se neda rovnat profilem, protoze jsi pokazdy jinak posunutej). Pres den i z ruky, za chuze, clovek si pootoci dle potreby - nebo vubec, cvakne a done.
Ja jsem trosku i fanatik, na ty Laowe 12 jsem trochu ohnul dve takovy clono-ouska kovovy primo na skle co "brani ve vyhledu" a pouzvam i shift adapter jen s "dirou" bez optiky, tj shitfuje se celych 12mm fulframe (zbytkovy rohy nahore jsou trochu k orezu nebo vyklonovani nebo vinetace, no problem). Je to hodne ookrajova zalezitost, ale proste jsou uhly/mista/zabery, ktery diky tomu muzu fotku *rychle a jednoduse) mit a nebo by nebylo nic. Nebo treba jen vejska a ne sirka. Nebo by clovek musel delat pano a pak ho nejak jinak rovnat.
Krome toho kdy se to hodi na praci, tak jsem si ted sel vyfotit po letech Vysehrad treba - vysoka uzka kolma budova, okolo ktery neni proste zadny moc misto na zemi. Fotek z dalky mam spoustu, s tim shiftem mam i celni na vysku tak abych necouval moc dozadu a postranni domek vpravo nezakryval ten kostel, a proste neslo by to bez toho (nebo ne tak jednoduse, zase nejakou skladackou s nejasnym vysledkem).
No a pak jsem si chtel proste udelat sirku, aby to nebyl jen kostel a nic, ale proste v nejakym prostredi - i kdyz nacouvas co nejdal to jde a "za roh", nalepis se na zed, zvolis uhel, kdy nic jeste moc nezakryva, tak tohle je maximum co se da zabrat, 12mm + shift nahoru, trochu orezu po doladeni. 17mm shift by nestacilo. 12mm bez shiftu by stacilo s narovnanim, ale jeste vetsim orezem zase/mensi zaber okoli. Ale jsou situace, kde ani ta minimalni rezerva neni a chces to proste zabrat a hodi se to. Ale je to okrajovy extrem :) 17mm shift je obecne vyuzitelnejsi.
Jinak Laowa chysta konecne celistvy 15mm shift sklo (shift v sobe, ne adapterem). Bude teda na zrcadlovky, tj prijde adapter jeste jako trubka, ale tusim, ze bude krasny a nekompromistni, a univerzalnejsi :)
Coming soon: new Venus Optics Laowa 15mm f/4.5 W-Dreamer shift lens for Nikon F and Z mounts - Nikon Rumors
https://nikonrumors.com/...tics-laowa-15mm-f-4-5-w-dreamer-shift-lens-for-nikon-f-and-z-mounts.aspx/