• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NAVARROLifehacks
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    RADIQAL: O tom přestat pracovat to vůbec není. Je to o tom mít možnost nemuset dělat když nechceš a moci se věnovat těm pro tebe důležitým věcem, např. se starat o děti když jsou malý, být každýho půl roku na cestách, věnovat se charitě a tomu co tě fakt baví, měnit svět... Většina lidí co dosáhnou FIRE pracovat nepřestává, ale dělají jen pár dní nebo hodin týdně. Pokud pochopíš tuhle filozofii, pomůže ti to přijít na to, co je v životě důležitý a co je jen konzumní junk, který ti radost ani štěstí nepřináší. Junku se zbavíš, získáš prachy který investuješ a za pár let získáš svobodu.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    GOZER1: a co pak budeš dělat? Důchodcem do třiceti mi nepřijde moc lákavý. Mě baví makat a měnit tenhle svět...
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    VESPER_INDIGO: toho jsem si vsiml, kdyz ten pohled udrzim, tak do sebe vetsinou takhle vrazime. Ale naopak, pokud se na toho clovek vubec nepodivam /a evidentne uz o sobe periferne vime/ tak se vzdy oba vyhneme bez potizi
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Ja u zminovanych socio hacku (i kdyz jsem to do dneska za hacky nepovazoval) mam zkusenost s tim kdyz jdu po ulici a uprene se divam treba na nejake dite, tak z 99% kdyz vas mini pozdravi :). Vzdycky si s kamosi z toho delame prdel: “tak co nechame se pozdravit?”...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DRIZDIK: Jasan. Ja zminil zrovna “drahy” mobil protoze to pusobi jednorazove drahe naproti treba castemu vysedavani v hospode.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    KOC256: Není to právě jen o telefonu, ale umět si nastavit vše tak, abych měl co nejnižší mandatorní výdaje a neutrácel za blbosti .. a v tom je i levné bydlení, telefon, tarif, auto, chlast, drogy, koníčky atd. A právě vážné šetření je jedno po druhém .. pokud vypustíš telefon, nebudeš mít zbytečně drahý tarif, domácí internet a vlastního kompa, tak ti najednou zbyde za ty dva roky přes sto tisíc. Pár dalších kroků a za pár let ušetříš klidně milion.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DRIZDIK:
    OK.
    Nový iPhone 42 000 na dva roky. To je 875 Kč na měsíc. To je prd. Pokud by šlo o vážné šetření, tak to je:
    - nechodit do hospody
    - mít levné bydlení
    - NEMÍT AUTO
    - nemít děcka

    + mít dobrou práci
    + mít ženu co má dobrou práci
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    KOC256: Z toho druhé jsem spíše pochopil že to není o tom si neužít, ale neutrácet za blbosti (nový telefony, auta, počítače, televize a jiné pičoviny, které by ti v pohodě sloužily mnohem delší dobu) .. což je boj v téhle době velikej. Pokud je to o tom, tak tomu fandím a sám se to trochu snažím aplikovat
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GOZER1:
    s tím úplně nesouhlasím... Protože těm co se to nepovede, tak v aktivním věku jediné na co si vzpomenou bude na dření, dření a dření... Já raději žiju pro dnešek a pro zážitky a co bude později neřeším, protože budu moci vzpomínat na to, že jsem si užil... (a pořád se mi daří investovat)
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    Pro mě největší hack posledních let - FIRE (financial independence retire early), aneb jak hacknout systém a nemuset makat do pětašedesáti.
    Start Here – Retire In Progress
    https://retireinprogress.com/start-here/
    Mr. Money Mustache — Early Retirement through Badassity
    https://www.mrmoneymustache.com/
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Tohle je slušně dobré video minimálně pro pobavení druhých nad Vašimi schopnostmi třeba někde na párty. A jednou by Vám to opravdu i ten život zachránit mohlo .)

    18 SELF-DEFENCE TIPS THAT MIGHT SAVE YOUR LIFE
    https://www.youtube.com/watch?v=Q1quzrqHxjA&t=
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Jeden sociologický:

    Že lidé mají spoustu věcí podvědomě zaužívanou, je stará známá věc. Méně už se ví, že se jedná o způsob, jakým mozek rád funguje obecně; zautomatizuje vše, co může, protože tak použije co nejméně energie. Jsou na to i různé studie, doporučuji v případě zájmu pohledat na internetu. Takovým zautomatizovaným procesům se pak normálně říká zvyky, či zvyklosti. Jedním takovým zautomatizovaným procesem je pro většinou lidí i chození za běžnými každodenními cíli - do práce, ze školy, na nákupy atp. Člověk se často ani nepotřebuje dívat příliš před sebe; podvědomí "hlídá za něho" kudy lze a nelze projít a často i sebemenší překážky vyhodnotí dříve, než si toho všimne člověk vědomě a nasměruje ho správnou cestou. To jsou pak ty situace, kdy jste se divili, že jste se vyhnuli berušce, aniž jste ji spatřili nebo když se dva lidé dvakrát, třikrát zacyklí ve vyhýbání se druhému, jen aby si vzápětí vešli znovu do cesty.

    Jedním ze sociologických triků, který tohle využívá (nebo zneužívá, soud nechám na Vás :) je nechat druhého se vám vyhnout, aniž by o tom věděl. Pokud jdete po chodníku zkuste někdy následující: Ve chvíli, kdy máte někoho před sebou na nějakých 5-10 metrů tj. dostatek času, abyste se jeden druhému vyhnuli a zároveň o sobě už věděli, krátce (cca na sekundu) se mu zadívejte do očí, jen jakobyste na něj běžně zaostřili, a hned vzápětí s trochu intenzivnějším pohledem a na trochu déle (dvě až tři sekundy), se zadívejte kamsi za něj, dozadu a lehce do strany *jakoby tam byl cíl Vaší cesty*. Překvapivě velký počet lidí se Vám automaticky vyhne. Jejich podvědomý program totiž vyhodnotí v cestě překážku - váhu Vašeho pohledu - a nasměruje svého člověka na cestu s volným průběhem. Zároveň pak váha Vašeho pohledu nebude vyhodnocena jako hrozba, protože trvala příliš krátce a ihned byla nasměrována jinam.

    Samozřejmě nedoporučuji tímhle způsobem jet natvrdo. Jako každý trik, ani tento nebude nikdy stoprocentní a zbytečně by se Vám pak mohlo dařit vyvolávat konflikty. Pokud výše uvedené nezapůsobí ihned, doporučuji řídit se slušností a rozumem odpovídajícímu místu a zvyklostem nebo se nejlépe prostě vyhnout sami a dostatečně včas.

    Jinak přeji, ať Vás tento úsměvný psychologický trik nezřídkakdy pobaví svojí účinností a ať se skrze něj naučíte něco víc o sobě i o druhých.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam