• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LINKOSBiouhel
    KASTA
    KASTA --- ---
    P.S. nechci predbihat ale muj truhlik s bazalkou zacina vypadat jako reklama na biouhel, rozjela se ted neuveritelne....
    KASTA
    KASTA --- ---
    CUKI: v zasade to neni nutny, ale nadrceny to myslim funguje mnohem intenzivneji, znasobi se ta aktivni plocha a promichanim vznikne substrat, kde to uhli je rovnomerne rozprostteny. Do mensiho zahonku chci urcite drtit ( ale i tom videu rika, ze na pole to neni potreba)
    CUKI
    CUKI --- ---
    A je potřeba to vůbec drtit? Podle mě velké kusy nevadí pro udržení vody a organismů je to asi šumák.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: tak ja mam zatim tu uplne prvni verzi drtice, co v tom videu zminuje - taky to s tim jde, i kdyz jak rika, dost pomalu, ne uplne na jemno a navic pak vypadam jako uhlir, ale to bych snad poresil nejakym zakrytim ty nadoby latkou...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: tak potvrzuji, že tím sharkem od varez to jde drtit dobře. Sem tam nějaký nedopalek, se rozstepkoval, uhlí na jemno, asi je lepší to nemít suché, aby to neprasilo, trochu se to pak lepí, ale šlo to dobře....
    Odkaz na Vidlaka
    Drcení dřevěného uhlí - drtič větví Vares Shark
    http://www.youtube.com/watch?v=fXkoAWWIbkk
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: to uz je celkem vychytany, to se vlastne dost podoba miliri, prutah vzduchu aby to doutnalo, zhnulo ale nehorelo. Me ten Kon-tiki system zaujal tou maximalni jednoduchosti, takze jestli se odhodlam neco zkouset, bude to ten. Docela me to laka, mame tu hromady vetvi z uschlych smrku, tak mozna na podzim se k tomu primeju
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Takže tu máme dva rozdílné přístupy TLUD a Kon-tiki. Podle toho jak se dá naplnit Kon-tiki po okraj vodou, tak to vypadá, že tam otvor fakt dole žádný není. TLUD je tam ma
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Tady je to namalováno u TLUD kamínek:
    https://images.app.goo.gl/CAybTpmvM5CyaUaT9

    A tady je vidět jak do dna ty díry vrtaji:
    How To Make A Biochar Machine - TLUD
    http://www.youtube.com/watch?v=YIbGkmt1VdE

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Tak ono nejdůležitější je spíše to vrchní zapalování. Drevo/rostliny materiál při zahřátí začne uvolňovat horlavy drevoplyn. Teplota aby začal hořet je o něco vejš. Proto když to je zapálené odshora je tam plamen kterým procházejí hořlavé plyny a ty v ohni shoří. Jde tedy o to, ohřát celou masu na teplotu cca 300 stupňů, kdy už to zuhelnati a zároveň se uvolní plyn a pak mít nahoře vyšší teplotu plamene, kde to všechno shoří.
    KASTA
    KASTA --- ---
    taky jsem z toho videa pochopil ze by tam diry byt nemely, nechci to drevo spalit ale zuhelnatet
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Ahoj, já jsem si kdysi před lety vlastní uhli pálil. Pointa je ta, že to "musí hořet bez vzduchu" tak aby se zuhelnovala ta masa. Musí tam být lehký přístup vzduchu a lehký odchod. Musí tam být vzduchu tak akorát, aby se zuhelnovalo a ne aby to hořelo (jako když rozfoukáš do uhlíku aby jsi rozhořel ohen -> pereš tam vzduch). Fungovalo nám to docela dobře v klasickém kovovém barelu, otočeném dnem vzhůru a ucpaném stavební vatou...
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    No ony jsou tam dobře, aby to hořelo (mělo tah) Při té výrobě, ale tohle nechceš (přívod vzduchu), protože k té přeměně na uhlí dochází, když tam není vzduch.
    Alespoň v tom videu to tvrdí.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ALUCARD153: ne, díry tam jsou správně, mám je tam taky. Ta mísa je ale jiné konstrukce a myslím, že ta je tam nemá, ale nedohledal jsem jak vypadá dno. Ono u ty mísy se i přikládá, to se běžně nedělá.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    KASTA: Myslím, že by to mělo jít i v tom sudu. Já mám ale díry vespod, aby to mělo tah. To jestli jsem pochopil je špatně, protože tam jde vzduch.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KASTA: vidlak má video jak to drtí drtičem shark... Budu teprve zkoušet.
    Jinak já to palim v sudu s komínem ze stare popelnice... Ale ta miskovita nádoba by mohla být lepší...
    KASTA
    KASTA --- ---
    LINKOS: zajimavy! koukam, ze by to slo i ve starym zeleznym sudu, tech tu mam nekolik. Ale chtel bych mit to uhli prachovy a to drceni je teda celkem vopruz, jak jsem si uz vyzkousel, tak nejspis pro zacatek asi nakoupim v Revnicove. No do podzimu mam nad cim premyslet
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Biouhel (PRAuhel) - výroba v Kon-Tiki retortě
    http://www.youtube.com/watch?v=b6vPzyXcZ34
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Biouhel: Ekologický institut Veronica
    https://www.veronica.cz/biouhel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam