• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHIFFICirkulární ekonomika aneb odpad jako zdroj
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    "„Bohužel, zpět do oběhu se vrátí jen malá část materiálu z nich. Proto chceme, aby naše plechovka měla větší šanci k dalšímu využití. Naším cílem je, aby se v ČR vytřídilo výrazně více plechovek než nyní a dostaly se k následné recyklaci. Ideální cestou ke zvýšení míry třídění jsou přitom zálohy,“ dodává. Speciální edice zálohované plechovky minerální vody Mattoni s příchutí citronu bude k dostání na Košík.cz.

    Podle odhadů EKO-KOMu se vytřídí jen asi tři plechovky z deseti. To znamená, že v ČR ročně přijde nazmar cca 7812 tun hliníku. Z takového množství by bylo možné vyrobit 312 milionů nových plechovek. „A kde ty dvě třetiny plechovek končí, když ne v recyklačním zařízení? Ze směsného odpadu putují do spaloven a na skládky, v horším případě skončí rovnou odhozené v přírodě,“ upřesňuje Vashkevich.

    Navíc plechovky z té třetiny, která se vytřídí, se u nás recyklují společně s většími kusy hliníku, během čehož dochází ke zbytečným materiálovým ztrátám tenkostěnného hliníku. V ČR zatím žádný podnik samostatně nezpracovává vytříděné hliníkové plechovky na nové plechovky. "

    https://zajimej.se/...-s-dalsim-projektem-ma-upozornit-na-nedostatecne-trideni-a-recyklaci-plechovek
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Hlavními výzvami pro zlepšení jsme my sami, říká majitel prvního udržitelného hotelu v Praze | Zajímej.se
    https://zajimej.se/...mi-pro-zlepseni-jsme-my-sami-rika-majitel-prvniho-udrzitelneho-hotelu-v-praze/
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Konference na téma re-use center příští pátek v Městské knihovně. Je možné se připojit i on-line.
    https://www.mlp.cz/cz/akce/e17108-re-use-centra/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Vzniká jednorázový freeshop pro rodiny, které mají problém zaplatit dětem pomůcky do školy – A2larm
    https://a2larm.cz/.../vznika-freeshop-pro-rodiny-ktere-maji-problem-zaplatit-detem-pomucky-do-skoly/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Pojďme se teď podívat na nižší, osobní úroveň. Jako jednotlivci totiž máme možnosti podobu světa ovlivňovat vlastní volbou. Jinak řečeno, jeden mravenec nic nezmůže, ale celé mraveniště už přestěhuje kus lesa. Ukažme si to na příkladu textilu. To, že na cenovce je napsáno nízké číslo a srdce nakupujícího spotřebitele poskočí, ještě neznamená, že daný výrobek je opravdu levný. Většinou neřešíme, případně si neuvědomujeme, že námi zaplacená cena naprosto nezohledňuje cenu spotřebovaného materiálu, lidské práce nebo dopady přepravy. Za tím, že si dnes můžeme koupit levné tričko za 50 korun, je těžká a minimálně placená dřina, někdy i dětská práce. Módní průmysl je navíc druhým největším spotřebitelem vody na světě. Výroba oděvů vytvoří více emisí skleníkových plynů než celosvětová letecká a lodní doprava dohromady. Nemluvě o tom, že téměř tři čtvrtiny veškerého oblečení skončí na skládce nebo ve spalovně. Pořád vám to tričko ještě připadá levné?

    Je udržitelnost drahá? | Zajímej.se
    https://zajimej.se/je-udrzitelnost-draha/
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    Praha zřídí nábytkovou banku pro lidi, kteří na něj nemají peníze - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/.../praha-zridi-nabytkovou-banku-pro-lidi-kteri-na-nej-nemaji-penize-40329558
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Příklady dobré praxe ze zahraničí i z Česka ukazují, že cirkulární zakázky nejsou zdaleka jen fikcí. Například v holandském městě Venlo byla postavena nová radnice, založená na realizaci energeticky plně soběstačné budovy. Hlavním zadáním byla přeměna odpadů na zdroje nebo využívání obnovitelné energie a šedé vody. Nizozemské veřejné instituce se zase rozhodly raději obnovovat a renovovat existující vybavení namísto nákupu nového. U nás vyhlásilo Jihomoravské inovační centrum tendr na dodávku elektrické energie do budovy INMEC v brněnském Technologickém parku tak, že vedle nabídkové ceny byl rozhodujícím kritériem procentuální podíl energie, kterou účastník prokazatelně nakoupil z obnovitelných zdrojů. Na stavbu depozitáře pardubického muzea byl použit betonový recyklát pocházející z demolice bývalé školní jídelny, čímž bylo nahrazeno lomové kamenivo. Inspiraci se zkrátka meze nekladou.

    Firmy na podzim podepíšou memorandum o cirkulárním veřejném zadávání. Pilotní projekty odhalí jeho potenciál | Zajímej.se
    https://zajimej.se/...randum-o-cirkularnim-verejnem-zadavani-pilotni-projekty-odhali-jeho-potencial/
    VELADA
    VELADA --- ---
    ČESKÉ BUDĚJOVICE
    re.use centrum https://kabinetcb.cz

    Budějovické re-use centrum chce dát nepotřebným věcem nový život | České Budějovice
    https://budejovice.rozhlas.cz/...ovicke-re-use-centrum-chce-dat-nepotrebnym-vecem-novy-zivot-8067507
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    S pomocí vědecké analýzy se nyní podařilo vystopovat část odpadu z městských staveb na předměstské skládky - a z nich zpět do města, kde byl tento materiál použit při stavbě budov například v podobě podlah.

    „Zjistili jsme, že část města byla vybudována z odpadů. Hromady před vnějšími hradbami nebyly materiál, kterého se chtěli zbavit. Vyvážel se za hradby, kde se shromažďoval a třídil, a poté se prodal k dalšímu využití,“ řekla Emmersonová.

    Římané opět předběhli dobu, podle vědců recyklovali odpad. Dokazují to trosky Pompejí | Věda | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...ky-pompeji-dokazuji-ze-rimane-recyklovali-odpad.A200504_101938_ln_veda_ape
    VELADA
    VELADA --- ---
    Další várka informací z českých měst:

    .. LITOMĚŘICE.. reuse centrum se chystá pod hlavičkou města v areálu sběrnýho dvora.

    .. ROZTOKY U PRAHY .. Dělá tam blešáky id ALDEMIK, místní knihovna plánuje půjčovat i nářadí a tak, ale prý je to zatím ve stadiu úvah. Re.use centrem je pro místní sběrňák, ale musíš prý být na pana XY milá a nenechat se zastrašit jeho humorem.

    .. ZÁBŘEH NA MORAVĚ hlásí re.use máme :)
    Přímo centrum je zde: https://www.facebook.com/reusezabreh/
    Taky je na FB skupina: https://www.facebook.com/groups/swapzabreh/

    .. MOST .. kdysi něco podobného podnikali lidé z Alerty, ale to skončilo

    .. ZLÍN.. v Novém světě měli vždycky re.use koutek; šatník na Vršave slouží pro lidi v nouzi jsou tam vždy v pondělí a ve čtvrtek

    .. OLOMOUC .. Freeshop funguje od května roku 2017 a jeho založením jsme reagovali především na zbytečné plýtvání, ke kterému docházelo nejčastěji a zároveň i v největším množství na konci semestrů, kdy studenti opouštějí své koleje. Věci, které se nacházely v popelnicích, byly stále funkční a naprosto použitelné. Paradoxem je, že na začátku dalšího roku si noví studenti kupují stejné předměty, a tím dochází k obrovskému plýtvání penězi i přírodními zdroji. Koleje Bedřicha Václavka, Šmeralova 1090/8, Olomouc – Freeshop UP se nachází (tematicky) u popelnic u zadního vchodu do kolejí Bedřicha Václavka .. http://udrzitelnypalacky.upol.cz/freeshop/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Osvědčila se možnost barterových spoluprací – u „Zátopka“ šlo například o spolupráci s hudebním festivalem Metronome. Ten zapůjčil velké množství zálohovaných kelímků, které štáb na place využíval místo jednorázových plastových.

    Zelený Zátopek – jak se řeší udržitelnost na natáčení velkofilmu? - Samosebou.cz
    https://www.samosebou.cz/2020/04/17/zeleny-zatopek-jak-se-resi-udrzitelnost-na-nataceni-velkofilmu/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    INSPIRACE K UPCYKLACI: JEDNA PETKA, MOŘE MOŽNOSTÍ - Samosebou.cz
    https://www.samosebou.cz/2020/04/24/inspirace-k-upcyklaci-jedna-petka-more-moznosti/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Dále je potřeba myslet na pracovní podmínky lidí. Začlenit bude potřeba pracovníky, kteří nyní působí v „ropných“ oborech, rovněž je potřeba nezapomínat i na lidi mimo pracovní trh, kteří si nyní vydělávají například sběrem odpadu či jinou neregulovanou činností, a jsou tak velmi zranitelní.

    Circle Economy spouští iniciativu na podporu pracovního trhu při přechodu na cirkulární ekonomiku | Zajímej.se
    https://zajimej.se/...ti-iniciativu-na-podporu-pracovniho-trhu-pri-prechodu-na-cirkularni-ekonomiku/
    VELADA
    VELADA --- ---
    SCHIFFI: tak paráda! Děkuju za to rozlišení. Já se právě v pojmech dost neorientuju. Znám praxi a tam dost často funguje slovo bazárek.. nebo bazaar. A pravidla bývají různá. Znám i blešák kde si s klukem házíš kostkou a podle toho se určí cena. Takže když ti padne spravný číslo.. můžeš mít perfektní mlýnek na kafe za euro.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    VELADA: super práce, díky!
    VELADA: osobně vidím dost velký rozdíl mezi freeshopem a swapem... to rovnítko mě brutálně tahá za oči :)
    freeshop je tzv. bezpeněžní zóna VŽDY, nepotřebuješ přítomnost ostatních lidí, funguje na principu "Přines, co nepotřebuješ; ber, co využiješ" a není podmínkou, že musíš něco donést, aby sis vzal. Bývá dlouhodobě na jednom místě
    Swap (jak ho znám)- souhlas s tím, co jsi psala, často tam hrají roli peníze (i když malé) nebo výměna (tzn. nemůžeš přijít bez níčeho, abys nebyl/a v situaci "žadonění" o kus hadru zadara), bývají dočasné
    ASURA
    ASURA --- ---
    Freeshop v Děčíně se nachází v Čajovém Klubu Ve Vlnách (Hudečkova1) :)
    VELADA
    VELADA --- ---
    A pak mě ještě napadá.. v pár klubech se ptali "Co je to vlastně ten freeshop?" Tak jsem vymyslela tohle:

    Freeshop = swap = (výměnný) bazar
    .. Při hledání definice jsem moc úspěšná nebyla.. třeba Oxford dictionary ji neuvádí. Takže jdu vytvářet definici vlastní.
    .. Jde o princip cirkulace již použitých věcí (oblečení, nádobí, nářadí, ...) mezi lidmi a to nejčastěji bez použití peněz.

    .. Prakticky
    .. Některé swapy/freeshopy/bazárky jsou trvalé, tedy sídlí na jednom místě. Jiné jsou dočasné, nejčastěj v podobně jednoho odpoledne či večera v kavárně, komunitním centru a podobně.
    .. Některé swapy přinesené věci prodávají a tržba jde na charitu. Některé swapy fungují uplně bez peněz. Případně jsou swapy, které vybírají (dobrovolné) vstupné, které má pokrýt náklady spojené s provozem.
    .. Některé swapy omezují počet věcí které mohou lidé přinést a odnést. Jiné jsou v tomto bez pravidel.

    K re.use centru pak asi toto..
    "Jakmile věci odevzdáte do sběrného dvora, stává se z nich oficiálně odpad. Dle zákona č. 185/2001 Sb. lze s odpady nakládat pouze v zařízeních, která jsou k nakládání s odpady podle tohoto zákona určena. Dále o nich mají rozhodovat jen osoby k tomu oprávněné. Proto je nezákonné ze sběrného dvora věci odvážet, ačkoli občas to mohou někteří zaměstnanci přehlížet.

    Reuse centra jsou právně uzpůsobena tak, aby bylo možné věci převzít a znovu vydat, když o ně někdo projeví zájem."

    Zdroj: https://zajimej.se/reuse-centrum-misto-kde-odpad-dostane-druhou-sanci/
    VELADA
    VELADA --- ---
    FREESHOPY .. SWAP .. RE.USE CENTRA

    .. ÚSTÍ NAD LABEM
    Dočasné freeshopy pořádají Střekovské matky, ale prý i jiné skupiny a organizace, možná spolek Hraničář, možná politické hnutí PRO!Usti. To je ale taková neověřená info z nyxu.
    VELADA
    VELADA --- ---
    VELADA a VELADA: všechno jsem to hodila na nástěnku
    VELADA
    VELADA --- ---
    Na SWAP pak prý existuje FACEBOOK SWAP SKUPINA PRO ČESKO:
    https://www.facebook.com/groups/1930643107198097/
    Je jich víc, ale tato má nejvíce členů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam