• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FEDAJKINStorj - blockchainové uložiště a kryptoměna
    Mezi tisíci shitcoinů jsou projekty, které mají smysl. Jedním z nich je Storj. Je to projekt, který dělá v podstatě p2p cloudové úložiště. Funguje to tak, že lidi nasdílí svůj prostor na disku, kam si jiní ukládají svá data a dostávají za to zaplaceno tímto coinem. Je to něco unikátního, nic podobného neexistuje a přináší to svoje výhody. Dělají na tom asi 4 projekty (SIA, Maidsafe,..), ale tenhle je nejdál – těsně před spuštěním. [září 2019]
    rozbalit záhlaví
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VRBIK:
    Jak moc se liší potence od reality? Mi to píše že bych si sáhl na necelých 700$ což není zanedbatelné.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VRBIK: no a tady je prave videt, ze je dulezita ta konektivita, protoze jsi placenej spis za tu konektivitu nez za ulozeny data. bych pak chtel nejakej estomate jako na jakou linku ma smysl mit jakej uloznej prostor pro optimalizaci toho payoutu
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    ad pricing atd..
    Storage Node Estimator
    https://storj.io/storage-node-estimator/
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PALEONTOLOG:
    A ty 4/2 TB vychází z nějaké únosné zátěže řízení toho místa?
    Protože jak píše dále PETER_PAN, tak to už není o něčem jako zbylo mi tu místo tak ho za nějaký spekulativní drobák nasdílím, ale o tom chtít na tom vydělat.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    FEDAJKIN: Dobre, diky za informace.

    Otazkou je riziko restrikci takovych ulozist. O primarni bezpecnost se neobavam, ale restrikce vuci sluzbe jsou potencialne mozne. Pak je otazkou i provize organizatoru a profitabilita provozu takoveho uloziste. Kdyz by do toho clovek chtel investovat formou provozovani serveru na rychle lince, jaka je potencialni navratnost / profitabilita? Pocital/odhadoval to nekdo?

    Ptam se jestli je to nejaky geek projekt ktery krom organizatoru a spekulantu s tokenama nikomu uzitek neprinese, nebo jestli je realna sance se zapojit v malym. Tak jako dneska uz neni mozne se zapojit do BTC (jinak nez spekulativnim nakupem) v malym (a to ani pri velmi levne cene elektriny).

    Nakup levnych tokenu u zacinajiciho projektu vidinou rustu hodnoty v situaci kdy se nemuze maly hrac zapojit je pro mne relativne nezajimava. To porad BTC ma radove vetsi potencial zhodnoceni.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PALEONTOLOG: Technologicky podle mě nejdál je, poučili se z problémů které byly u sia, maidsafu a tvoří projekt který má ambice přinést blockchain uložiště do mainstrem využití.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOC256: to je hosting, zejo. Tak aby tomu odpovídaly nějaký ty rychlosti disku a konektivita. Je to diskutabilní, ale i siaprime si nechala limit na 2Tb a ta se tváří, že míří na malý a střední podniky.
    Jako už pár let se vyuziti cloudu moc nehýbe, ale taky jsou tady 3 forky a byli by fajn je započítat taky, protože klient je to stále stejnej.

    Mě jen zarazilo, že storj je se svou betou nejdál, s tím jako nesouhlasim, ale nemám potřebu chválit konkurenci nebo dupat po jinejch projektech.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PALEONTOLOG:
    AD využití. Možná to je tím, že nabídka je stále vyšší než poptávka. Nebo to je snad díky nízké využitelnosti?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PALEONTOLOG:
    4 TB je pro normální uživatele nesmysl. Já bych třeba tomu mohl vyčlenit zbytek NASu (200 GB), případně nevyužitou NAS kapacitu na VPS free (250 GB). Ale 4TB je už fakt jen pro fajnšmekry... :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FEDAJKIN: samo nároky na hosting jsou vyšší, ale zase to eliminuje pokusníky, co si myslí, že s mizernou konektivitou a mizerným úložištěm udělají parádu. to ani není smysl SIA sítě. Síť je využítá z 1/4, kapacita 2 PB.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PALEONTOLOG: Oni teď budou spouštet ostrou verzi, ten Golub do toho fakt šlape, je to člověk co má zkušenosti a něco za sebou. Krom toho je fakt nesmyslně nízko. Jj, jediný shitcoin do kterýho jsme investoval, líbí se mi tam ten produkt.
    U tý SIA neříkám že to je špatný projekt. Ona se snad řešila i nějaká potenciální spolupráce. Každopdáně stažení celého blockchainu by mohl být problém kdyby se to fakt rozjelo, šíleně by nabobtnal. Každopádně minimum 4TB je teda taky docela dost :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jinak anom u sia je minimum sdlení 4TB dat, tak úplně nechápu ten problém s 10GB blockchainem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FEDAJKIN: jj 10GB :D
    hlavně si nejsem jistej tím, že je Storj nejdál, když má k dispozici teprv betu, žejo. jako klasika, nejspíš jsi do toho investoval, tak se snažíš propagovat tohle. já investoval pro změnu do konkurence (SIA, SIAPRIME) a propaguju ji.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PALEONTOLOG: Jj a Maidsafe je třeba ještě starší. Problém SIA je v tom, že aby ses mohl zapojit (posyktovat kapacitu svého disku), musíš si stáhnout celý blockchain, což je docela velký mnoství dat.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    TADEAS: Nedělal, každopádně coiny dostáváš za množství dat, spon trochu slušná rychlost je jen nějaká podmínka.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    já moc nechápu, cože má být těsně před spuštěním. SIA má hotovýho klienta už leta, lze hostovat za odměnu, má za sebou 3 forky. moc nechápu tn hype kolem beta verze pro STORJ :D
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Já se v rychlosti jukl, že bych to dal na Synology NAS (přece jen pořád běží), ale nenašel jsem nic schůdného, krom nějakých příkazových řádek... :(

    Ale to byl jen rychlý průlet...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FEDAJKIN: delal sis nejakej odhad jestli a za jakejch podminek ma smysl provozovat nejakej nod/nody? v dome v praze nam ted cetin zavede optiku, a pochopil jsem z tech storj dokumentu, ze spis nez o mnozstvi ulozenejch dat jde o konektivitu, tak ze bych to zkusil nejak vyuzit.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Docela fajn shrnutí toho produktu tady:

    STORJ (VŠE, CO CHCETE VĚDĚT) | Alza.cz
    https://www.alza.cz/storj
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    TYCHOVRAHE: Je fajn že s tou ostrou verzí mají přijít ted když je shitcoinový trh v depresi, což je tím, že těch coinů je víc jak 1000, ted probíhá vystřízlivění a přežijí jen ty co mají nějaký reálný produkt. Před těma dvěma lety tam byly vělký rošády, odešel hlavní programátor, každopádně ted to vede ten Golub a má s tím velký plány.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    RAINBOF:
    PETER_PAN:
    VRBIK: Ty když zálohuješ soubory někam do cloudu ať je to třeba iCloud u Applu, Google drive u Androidu, OneDrive Microsoftu, nebo třeba jen stahuješ z uložto, tak je ti uplně fuk odkud a kam ty data tečou. Tohle je o level výše. Ty když máš ultrarychlé připojení třeba 10 Gbit, tak se připojíš třeba na 1000 pc zároveň a ten soubor tam nahraješ bez limitu nějakého datacentra. Každý ten pc má pak 1/1000 tvého souboru, ale v reálném čase se tvoří v síti 7 kopií každé části, rozdistribuované různě po kontinentech. Každý, kdo poskytuje ten úložný prostor má svůj rating, to jsou všechno “těžařský farmy”, takže normáně s dostupností 99,9% času a ty máš tu kopii souboru na sedmi místech na světě. Když jeden stroj vypadne, tak se v síti okamžitě tvoří další kopie někde jinde. Tohle vychází z praxe a beta testování, 4 kopie v síti jsou už naprosto safe. Je to decentralizované, tedy bez výpadků, je to levnější, než datacentra (opravdu je), bez limitu rychlosti, bez cenzury, vše šifrované a nikdy nikdo nedá celý soubor dohromady bez toho, aniž by hacknul tisíce různých pc na světě - bezpečné.

    Oni na tom dělají od roku 2014, asi rok se testovala beta verze. Uložili přes 200 peta dat, nasbírali nějaké zkušenosti a pak se to rozhodli přepsat a škálovat ještě o level výše, jsou ready na exabajty. Je to společnost v usa, do které investoval i Google, ale hlavní část prostředků vybrali právě uvedením svého coinu na trh. Prodali je za 40 000 000 usd. Asi dva roky zpět tam proběhla docela rošáda zaměstnanců, teď to vede Ben Golub, asi naprosto každý programátor na světě dnes zná jeho jiný produkt – Docker. On vybudoval společnost, kterou prodal za 4 000 000 000 usd a změnil svět virtualizace serverů. S jeho nástupem začali přetahovat lidi z Googlu, Amazonu atd. Jsou tam fakt schopní programátoři.
    Letos na podzim to celé spustí a oni už mají nasmlouvané velké partnery, kteří u nich budou ukládat petabajty dat. Dokonce spolupracují s “výrobci” velkých databázových systemů, ty u nich chtějí stavět cloudové databáze. Dost útočí i na Amazon a jejich aws, který má v tomhle 400 mld usd business. Amazon má výpadky, fakt jo, poslední nebyl ani měsíc zpět, nešel facebook, whatsapp a mnoho dalších. Není to tak neobvyklé, samotného mě překvapilo jak často se to stává. Amazon cenzuruje data. Fakt ti z jejich úložiště smažou data, když se jim nelíbí, mají automat, který to scanuje a vyhodnocuje. Oni to chytře integrovali přímo do služeb Amazonu. Jedním klikem to propojíš s virtuálním serverem Amazonu, ale úložiště máš jinde.

    Oni nemají jen nějaké úložiště, oni napsali nový protokol. jako je FTP, tak teď je i Storj. Integrovala to FileZilla – nejrozšířenější FTP klient na světě, 60 mil uživatelů.

    Teď na podzim by to měi celé spustit, resp. se z nějaké bety přesunout do ostré verze, resp v3. Mají nasmlouvané i nějaké "výrobce" databázových systémů, který u nich chtějí provozovat cloudové databáze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam