• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPKomentare, aktuality a zajimavosti z nemecky mluviciho prostoru
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    "Feminismus muss für mich immer auch kapitalismuskritisch sein"

    Interview mit Emilia Roig. Leccos co tvrdi je fakt, jeji reseni je ale imho nefunkcni.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Tesla-Flotte der Basler Polizei hat bald ausgedient
    Die Basler Kantonspolizei will ihre Tesla-Flotte bis 2025 mit neuen Fahrzeugen ersetzen: Dies berichtet das «Regionaljournal Basel» von Radio SRF am Dienstagabend. Die sieben Teslas, die als Alarm-Pikettfahrzeuge unterwegs sind, wurden erst 2019 in Dienst gestellt.

    Dass sie nach sieben Jahren bereits ersetzt werden müssen, begründet Polizei-Sprecher Adrian Plachesi gegenüber dem «Regionaljournal» mit den «höheren Belastungen», denen diese Fahrzeuge im Polizei-Alltag ausgesetzt seien.

    Die Teslas legen pro Tag demnach je bis zu 200 Kilometer zurück. «Sie erreichen so viel schneller das Ende ihrer Nutzungsdauer», so Plachesi. Die Basler Polizei testet momentan mögliche Ersatz-Fahrzeuge. Unter den neun Kandidaten befindet sich gemäss SRF kein Tesla-Modell. Präferiert werde seitens der Behörde jedoch auch künftig ein Elektrofahrzeug – vor allem auch, um den Basler Klimazielen gerecht zu werden (ost)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Sefredaktorka nejvetsiho svycarskeho magazinu pro zeny, ktera po leta propagovala tezi ze mit deti a byt na vedouci pozici musi byt mozne i pro zeny po ctyrech letech na svoji funkci rezignuje a necha se zamestnat jako kulturni redaktorka na castecny uvazek

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Pro vsechny, koho zajima jak se odehrala detektivka fuze CS a UBS:

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Interview s ekonomem o praci na castecnej uvazek a o prekvapivych dopadech tohoto fenomenu na ekonomiku a politiku

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Bezahlbare Wohnungen: Die SP will die Mieten einfrieren | Basler Zeitung
    https://www.bazonline.ch/die-sp-will-die-mieten-einfrieren-863271712069
    NJAL
    NJAL --- ---
    GLOBETROTTER: Bude Tatterhorn! :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Stärkung der Frauenrechte - 74 Täter kommen vorzeitig aus der Haft – jetzt ändert Spanien sein Sexualstrafrecht wieder
    Stärkung der Frauenrechte: 74 Täter kommen vorzeitig aus der Haft – jetzt ändert Spanien sein Sexualstrafrecht wieder | Basler Zeitung
    https://www.bazonline.ch/spanisches-parlament-will-neues-sexualstrafrecht-wieder-aendern-614664598165
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GLOBETROTTER: To nastesti nevim, nejsem pravnik a ani me to moc nezajima jak presne to funguje. Ten zakon je odhadem asi deset let starej, pred nim to bylo tak ze ten svycarskej kriz mohl na cokoli placnout skoro kazdej. Po jeho zavedeni se obcas v mediich objevej podobny zpravy jako ta o tom matterhornu, existujou tu tradicni znacky ktery ten kriz maji v logu uz sto let a pred dvaceti lety zacaly produkovat v cine a nejednou maj problem. Jak je to s tvoji konvici netusim, treba tu ta firma ma fabriku :-)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Btw.pokud by Mondelez "prodal" značku Toblerone Seditě a jeho výrobu ve Švýcarsku ukončil, tak by ten Materhorn byl nevymahatelný, ne?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    BLOWUP: Žalobu na základě čeho? Pokud ten švýcarskej kříž nemá mezinárodní ochranu, tak jak by se mohlo vymáhat jeho nepoužívání? Btw.mám doma tuto varnou konvici a nemám pocit, že by něco měl společného se Švýcarskem :-)
    https://www.ebay.com/itm/266108597645?chn=ps&norover=1&mkevt=1&mkrid=711-117182-37290-0&mkcid=2&mkscid=101&itemid=266108597645&targetid=1263104805526&device=m&mktype=&googleloc=9032811&poi=&campaignid=14859008593&mkgroupid=130497710760&rlsatarget=pla-1263104805526&abcId=9300678&merchantid=6296724
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GLOBETROTTER: to neni mezinarodni ochrana, ale proste svycarskej zakon kterej presne definuje, kdy na obalu nebo na vyrobku samotnym smi bejt "swissness". Vztahuje se to hlavne na produkty ktery se pak prodavaj tady u nas, nebo se odtud vyvazej. Ty pravidla jsou jiny pro potraviny a jiny pro prumyslovy vyrobky, je tam definovany co se smi presto vyrobit v cizine nebo jakej podil surovin (typicky treba kakaovy boby ktery tady nerostou) smi bejt importovanej.

    Mezinarodni dopad to ma tehdy, kdyz treba cinan nekam placne svycarskej kriz - to mu hodej na krk zalobu. Ale nekdy to chvili trva a nekdy si toho treba nevsimnou, co ja vim.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Z obalu čokolády Toblerone zmizí hora Matterhorn. Důvodem je přesunutí části výroby na Slovensko | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/toblerone-matterhorn-slovensko-bratislava_2303071103_pj
    Ví někdo, jak ta mezinárodní ochrana švýcarských symbolů funguje? Když Česko přijme zákon, že silueta Hradčan může být jen na českých výrobcích, splňujících XYZ, co se ještě musí udělat jako mezinárodní ochrana? A co a jak má chráněné Švýcarsko?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    „Bi dr Basler Bolizei goot zimlig vyyl
    goot biesse und s goot blitze in Zyvyyl
    s goot Gummigschoss uf Fraue, s goot Hände hoch au still
    s goot d Tesladüre uff, falls dr Elon Musk das will.“
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Clen hudebni skupiny jejich koncert byl aktivisty prerusen protoze mel jako beloch dredy byl zbit pred Reithalle (to je levicove extremistickej "kulturni lokal" v Bernu).

    Berner Reitschule: Bassist der Band Lauwarm wird attackiert - 20 Minuten
    https://www.20min.ch/story/linker-rassismus-bassist-von-band-lauwarm-vor-reitschule-attackiert-585386944606
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    V nasich novinach byl publikovanej clanek o tom, jak nejaka izraelska firma dokaze pomerne snadno manipulovat demokraticky procesy prakticky v kazdy zemi na svete - od 6 mio dolaru se s vama zacnou bavit. Hm.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JANOS: Tak tech branzi ktery maji vysoky platy je vic - pojistovnictvi, pravnici, doktori, bankovni zamestnanci atd. A velka cast pristehovalcu pracuje i v techhle branzich, snad az na ty pravniky. Krome toho, platova hladina treba v Zürichu je odjakziva asi o 20% vyssi nez jinde - ono tam to bydleni ale treba taky stoji o tech 20% vic.

    To co se deje je jenom vyostrovani situace ktera tu byla odjakziva - veskery studie dochazeji ke stejnymu vysledku: ze totiz excesivni pristehovalectvi ty zemi neprinasi vubec nic, naopak zpusobuje castecne ireparabilni skody a problemy v doposud bezvadne fungujici infrastrukture. Celkovej HDP sice diky migrantum roste, ale HDP na hlavu je nezmeneny, nikomu se kvuli tomu ze v zemi zije vic lidi nevede lip. Tragicky je, ze vetsina lidi si tu souvislost problemu ktery je opravdu stvou s fenomenem pristehovalectvi neuvedomuje.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Studie zabyvajici se spokojenosti a spolupraci mezi generacemi dospela k zaveru, ze se stoupajicim vekem jsou lide (ve Svycarsku) spokojenejsi. Nejmene spokojeni jsou mladi lide do 35 let.

    Zajimavy. Premejslim o tom, jak se budou citit az zestarnou - ja byl v tomhle veku teda sam se sebou naprosto spokojenej.

    https://sotomo.ch/site/wp-content/uploads/2021/11/Generationen-Barometer_2021-Sperrfrist-5.11.-15-Uhr.pdf
    JANOS
    JANOS --- ---
    BLOWUP: Kdyz jsem byl v Googlu tak tam lidi byli ochotni platit najmy jako 4000 CHF a podobne. Taky s tema platama je lehci dosahnout na hypoteku. Predpokladam ze 99% pristehovalcu byty nekupuje a hleda najmy mnohem nizsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam