PETKA: instagram mam jen proto, ze tam muzu snadno hazet fota s chytlavym hashtagem a hned se mi to automaticky naloaduje na facebook i do galerie na muj web.. mam tam kolem 250 lidi a vubec to neresim :) . Na facebooku se o to jakz takz staram ale instagram je ciste easy fix tool a nic vic. Je to zprasena platforma kde uz dle me vic nez dve tretiny aktivity tvori boti a ruzne generatory cisel, clovek uz ani nevi kdy mu komentuje zivej clovek a kdy cte komentar kerej jede ze scriptu a kopiruje se denne pres stovky a tisice accountu :). "Influenceri" mi posilaji nabidky za kolik dolaru nacpou me veci kolima lidem pred xicht a ja jim odpovidam at se jdou laskave zdarma zabit :).
Nevim jak to funguje ve svete oficialniho umeni, uz tady v nasi vesnicky atmosfere kde je na celej ostrov ani ne 20 maliru co se vsichni znaji, a melo by to byt pratelsky, od srdce a v klidu... jedou politiky, pretvarky a kamaradickovani ve velkym, tak si umim predstavit co za pekla se dejou vejs kde litaji jiny cisla :). Tough life.
V tom vidim zaroven dar i prokleti internetu, ze je jedno kde clovek je a jakej ma status, kazdej ma pod palcem telefonu obrovske moznosti jak dat o sobe vedet a jak najit podobne smyslejici lidi, dokonce to lze udelat temer zadarmo. Sice to znamena ze kazdej jouda muze mit blog a hazet si tam co chce, ale to je i dobra sprava pze ja jsem taky takovej jouda kerymu vsude trisknou tverma pred nosem, tak proc ne :) .
Ja taky neprodavam nijak divoce a vetsinou vsecko dost pod cenu, ale uz to spolu se zahradou a faktem ze neplatim najem, socialni, zdravotni, ani nejsem nikde nijak veden, docela fuguje :). Tak ze nemusim nic hrotit... ale mam dojem, ze kdybych ted chtel a zatiacil na pilu, poslal par dolaru spravnejm lidem a zacal tlacit na vetsi sebepropagaci, ze by to mohlo byt i o dost lepsi pze to zatim fakt prokazatelne funguje,.. ten pomer expozice vs. zakazky. Zjednodusene receno, kdyz ukazes vec 10 000 lidem, 1000 z nich to oslovi, 10 se zamiluje, 3 budou premejslet o koupi a jeden to koupi :). 7 miliard lidi na planete...you do the math :))
Internet je plnej maliru, ilustratoru, tvorivcu vsech druhu a kvality, se skolama nebo bez, co si svoji tvorbou stabilne a dlouhodobe vydelavaji. A cim min zajimava prace, tim vic se to oblozi marketingem, nevadi, jedem :) . Nekde se da vygooglit clanek "top 10 visual artists selling from their own website" a od 1 az do 10 je to dost tragedie (nechci nikoho urazit a uz si to nepamatuju, jen to ze jsem byl sokovanej:)) . Top 1 je naka pani v americe co maluje 3 barevny naivni spiralovity stromy a udelala si z toho imperium a posila printy po stovkach po cele siti obchodu s dekoracema do bytu. Co ze to neni, jak to nazvali na AVU "F1 art"... to je fuk. Dela co ji bavi a uzivi ji to. Fakt je ten, ze cim dal min lidi chape soucasny akademicky umeni, konceptualni nesmysly... a jeste min si to muze dovolit koupit. Jenze vsichni maji vkus, vsichni maji radi hezky veci a vsichni maji nejaky hobby. Akademickou sferu vubec nesleduju, jen kdyz mi nekdy nekdo neco zamerne posle, ale neznam jmena, kulturu, ani co se deje...svy oblibence mam prevazne z rad zanrovejch umelcu... occult, fantasy a scifi, krajina... Turista si nekoupi platno za 1000 eur, ale rucne malovanej pohled na krajinku za 30 e pri trose dobre vule ano. A mozna by si ti lidi nechodili kupovat levnej shit do ikeji nebo objednavat printy homera simpsna, kdyby si nekde mohli poridit za stejnej nebo rozumnej peniz realnej art.
Ja i s mejma smesnejma cenama mam stejne doma porad vic nez 100 veci "skladem" na ktery jen seda prach a musim se o ne starat.., kdyby mam za kazdej ten obraz 20 eur, tak mam 2000 ecek a muzu za to namalovat dalsich 100 a mesic zit a jist :)
Good luck kazdopadne :) posli nakej link .)