• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LORD_DE_SEIS: Asi pred dvaceti lety zacal u nas v kancelari pracovat jeden architekt z Osnabrücku - to je severni nemecko, daleko daleko od Italie. Pri nejaky prilezitosti - odevzdavka soutezniho projektu - jsme v kancelari usporadali spagetovy hody, varily se spaghetti tricolore, se trema omackama. Kdyz jsme zasedli k dlouhymu stolu, podotkl nas novy kolega ze nejak chybi pribory, a my jsme mu s vaznou tvari sdelili ze spravne se spagety jedej rukama. Coz on nasledovne samozrejme okamzite a suverenne uskutecnil, preci se nebude blamovat kdyz prichazi ze zeme kde se spagetam rika nudle. Byl na nej hezkej pohled, nezapomenutelnej moment.

Asi o deset let pozdeji jsme v jine kancelari opet ziskali architekta z nemecka, tentokrat vychodniho. Pochazel z nejaky diry pobliz Drazdan a postaral se o velike veseli kdyz si spagety na taliri nakrajel na kousky a jedl je jako nejakou kasi. Prevladajici mineni bylo i tentokrat, ze za to nemuze, ponevadz je z vychodu zeme, kde se spagety nazyvaji "Nudeln". Mezitim zmenil misto a stal se velkym zviretem u jednoho narodniho retezce supermarketu. Ma asi dvojnasobnej plat nez ja a jestli i nadale kraji spagety nevim.

V nasi soucasny kancelari mame kolegyni, asi petadvacetiletou architektku, pochazejici puvodne z nejakyho statku tady pobliz. Nicmene, jeji maminka je kriminalistka, na statku uz dlouho nezijou a i jinak je to holka ktera se pohybuje v urbannim prostredi a tudiz s ruznejma kulinarskejma kulturama je bezne v kontaktu. Kdyz jsme na lyzarskym vikendu v jedny restauraci obdrzeli primo piatto v podobe spaget, tak si je bohorovne nakrajela na kousky jako ten kolega z DDR a v ohlusujicim tichu je zacala v pohode jist. Na nas dotaz odpovedela, ze u nich doma to tak proste funguje. So what.

Kdyz moje malickost byla poprve pozvana na veceri v domacnosti rodicu me nynejsi exmanzelky, byl jako paty chod servirovany syr, respektive vyber asi dvaceti ruznych syru. Samozrejme jsem si jako fanousek tehle komodity asi pet kousku nalozil a s vyrazem blaha zacal s kouskem fikoveho chleba jist kousek trileteho Gruyere. U stolu nastalo nejdriv ticho a pote se me pani domu zdvorile zeptala, jestli se v Ceskoslovensku gruyere ji i s krustou. Neji, ponevadz v tehdejsim ceskoslovensku nikdo o necem co se nazyva gruyere ani neslysel, a eidam z madety se jedl se vsim vsudy :-)

Tyhle historky jsou nic vic a nic min nez presne to: je normalni, ze kulturni vymena navzdory necemu jako globalizace nefunguje uplne beze zbytku. V Amsterdamu cloveku utopej pizzu v olejnaty roztaveny Goude misto Mozzarelly, a to v restauraci ktera patri Italovi! So what :-)

S holkou ktera si kraji spagety bych ale do italsky restaurace stejne nesel :-)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Šmarjá pano, abyste se z toho zlomení špaget neposrali.

Přiznám se, že mi tohle pohoršování se nad takovou blbostí, jako je zlomení špaget, přijde úplně dementní a dělat z toho nějakou tragédii mezinárodních rozměrů je dobré jen pro virální videa nějakejch youtuberskejch blbečků

(Pardon my french - muselo to ven)
    SSTTAANNAA
    SSTTAANNAA --- ---
    Připadám si jak v nějakým blbým sportovním filmu.
    Jednou se zadařilo na petanque turnaji a už mě lanaří lepší tým. A já musím vyřešit dilema jestli to s nimi nezkusit a neposunout se zas kus dál a nebo jestli držet basu s parťákem s kterým hraju a trénuju už skoro rok...
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Koupila jsem hrozny a jsou moc dobrý. Řekla jsem, že jsou plný pecek, aby mi je nesežrali. Není to pravda. Nestydím se a udělala bych to zas.
    ALESH
    ALESH --- ---
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    Bylo to moc dobry a jdu si jeste přidat 😁
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    PREKOTKA: Zaposlouchej se, zdali neslyšíš takové malé klepání, to už pacholci staví před barákem hranici.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    PREKOTKA: jo adam si do nich maslo a sri-rachu
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    Prave jsem dala varit spagety a s chuti jsem pred vhozenim do hrnce zlomila vejpul
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    RENFRI: Mám to taky tak. Asi před 5 lety našim takhle zemřel soused, uklouznul někde v sauně a spadl hlavou na nějakou hranu, schod nebo tak něco. Bylo mu okolo 50 :-/
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    Od loňského července, kdy se to stalo, myslím při jakémkoliv pohybu v koupelně, na svou o dva roky mladší sestřenku, mámu dvou malých dětí, která v noci uklouzla v koupelně, uhodila se do hlavy a do rána byla mrtvá. :-(
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    KULA: jestli se jmenovala soudružka Hajduchova, tak palec nahoru.
    MARIOO
    MARIOO --- ---
    Sem unavenej...
    KULA
    KULA --- ---
    Promlčení je 15 let, takže už dávno s tím můžu ven, schválně, co myslíte......
    Poslední páteční a k tomu suplovaná hodina Literatury, služba donesla čítanky, otvírám tu moji a úplně náhodou ji otevřu na straně, které vévodí obří chlupatá kunda narýsovaná červenou fixou.
    Na konci hodiny, učitelka, lehce přes 60 let, odchází a když prochází kolem poslední lavice kde sedím já, otvírám učebnici a chci aby se podívala. Lape po dechu, rukou se chytá za kozu, kroutí hlavou a říká něco jako "to je hrůza".
    Byly jsme její poslední třída, hodina a já asi i vzpomínka na školství. V pondělí nám přijdou říct, že zemřela.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    MAR_TINA: Víš, čeho prej nejvíc litujou lidi na sklonku života? Věcí, který nezkusili. Příležitostí, kterejch se nechopili...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DA_NIELA: to dělám celý život a obvykle čelně vběhnu do šílených situací!
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    MAR_TINA: Celem!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam