• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    Máte nějákou 13. komnatu či něco, co si nalháváte, ale ve svém nitru víte, že je to jinak. Svědomí vás otravuje nebo se k něčemu prostě zcela otevřeně a bez skrupulí chcete přiznat!? Ať už ti to nedá spát či kvůli tomu nemůžeš dospat. Ať tě to sere či těší. Prostě se přiznej! Konstruktivní interakce jsou vítány.
    rozbalit záhlaví
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    BERUSKA_CA: tak bud ostrazita, ja zjistila predminuly rok na financaku, ze to muze byt docela komplikace, kdyz si baba na jinym uradu neumi prepnout klavesnici a svihne tam tecky namisto carek. :)
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    O víkendu jsem viděl televizi a v ní tenhle varovnej spot. A přiznám se, že na mě působí spíš jako reklama na prášky, ideálně nějakej oblbovák zapít vodkou.

    TV spot 30" „Léky na předpis“ – kampaň „Zkratky“
    https://www.youtube.com/watch?v=AgARhSTwzQ8
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    strasne touzim jit tenhle vikend na blesak. teda na nejakej jinej nez ten na elektre...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Pche, já byla víc jak dvacet let dlužníkem slovenského zdravotního pojištění.
    Protože zdravotní pojišťovna bez problému zaevidovala, že můj otec, máti i mladší sestra se odstěhovali. Ale u mě si toho nevšimli. Posílali mi papíry pořád na adresu slovenského trvalého bydliště, dokonce na mě teda nejspíš od státu dostávali platby coby na žáka a studenta, předpokládám. Akorát jak jsem měla vylézt ze školy a neplatila, tak na mě poslali exekutora. Asi si nechci představovat, co by se stalo, kdybych jela v dospělosti do Tater a zlomila si nohu. Nějakou základní péči by mi poskytli, ale pak by mě asi přivázali k posteli a donutili zaplatit.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ATUARFIK: Ja vubec nevim, jestli mam carky nebo tecky!
    Nastesti mi asi v CR duchod nehrozi, takze dobry.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: aaargh!

    ale tak co já mám říkat, mám otce, po němž jsem zdědila rodné příjmení. Matrikář v místě jeho narození měl ale asi blbej psací stroj, takže ačkoli babička i dědeček mají příjmení typu "Zélinka", můj otec je "Zelinka". Jeho dva bratři jsou Zélinkové, jeho sestra je Zélinková, jen on, moje sestra a já jsme Zelinkovi. V dědickým řízení se to moc hezky vyjímalo!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    PAKOBYLKA_: Mě čeká vyřizování přehlasované samohlásky v příjmení. V ČR totiž momentálně existují dva Atuarfikové - jeden má umlaut psaný čárkama, ten má syna, auto a vystudovanou VŠ, druhý má umlaut psaný tečkama, ten má dceru, je očkovaný proti covidu a pracuje. Vůbec se na to netěším.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MAR_TINA: Nase mama loni zjistila, ze ma v nejakym dokumentu blbe rodny prijmeni. Protoze se vdavala. A baba na urade ji rekla, ze mela velky stesti, ze na to prisla, protoze by bylo mrzeni s duchodem. Vdavala se v cervnu a vyrizovala to od brezna nejak. Jedno pismenko v prijmeni na jednom dokladu, vsude jinde to mela ok. A budu to muset prej nejak resit i ja, nepamatuju si uz proc, asi taky kvuli duchodu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (a nebo prostě neumí číst a nejdřív to po vás chtěly a až na úřadě zjistily, že to vlastně nepotřebovaly - moje matka šla do důchodu v roce 2016 a žádnej rodnej list ode mě nesháněla)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: a kdy o ten důchod žádaly? ono taky i ta propojenost systémů se časem mění.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a proč teda moje matka a tchyně z nás ty RL tahaly?
    Všichni jsme bez změn a podivnosti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: no, ale to je přesně to, jak to funguje.
    Žádost o důchod online | ePortál ČSSZ
    https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/sluzby/zadost-o-duchod
    Níže jsou vypsány doklady, které mohou být potřebné pro podání Vaší žádosti. Podle informací, které uvedete do žádosti, budete případně v průběhu jejího vyplňování upozorněni na povinnost doložit některé z dokumentů pro ověření údajů, které ČSSZ neeviduje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: no dobře, tak ti řeknou "v systému máte 3 děti, je to v pořádku?" Ale aby matky obíhaly své děti a půjčovaly si rodné listy a někam je nosily, to mi přijde hodno Rakouska Uherska.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ono když se do toho systému člověk podívá, tak vidí, kolik toho stát o něm ví, a má doplnit doklady jen za to, co chybí. Což teda není blbý nápad svým pozůstalým ušetřit práci a mít pro ně připravenou kompletní složku, kdyby zítra vlezl pod tramvaj a někdo měl po něm nárok na sirotčí/vdovský/vdovecký důchod.

    řešila jsem loni nekompletní složku kamarádky a není to teda nic moc, když se kvůli tomu natahují už tak dlouhé lhůty pro přiznání pozůstalostních důchodů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: protože se počítá s tím, že můžeš mít i děti, které v ČR oficiálně neexistují, protože se narodily v zahraničí a tobě se nepovedlo (nebo jsi neměla důvod) jim vyřizovat český pas.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to pochopím. Ale nechápu, proč chtějí rodné listy dětí. To neexistuje systém, kde vyjede, kolik měl daný člověk zapsaných dětí?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: problém se (starýma) papírama k důchodu je ten, že Česká správa sociálního zabezpečení sice masivně digitalizovala už za začátku milenia, ale tu digitalizaci dělala v nějaké budově v Troji nebo Libni. V roce 2002.
    Kamarádka-státní archivářka tam pak v holinkách a s respirátorem byla dělat protokolární likvidace plesnivých hromad papírů :-(
    oni se tváří, kolik toho zachránili, a docela dost jo, ale všechno rozhodně ne.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: když vidím ty úspěchy na poli digitalizace, tak nevím jestli se na to těším.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ERRTU: by mě zajímalo, kdy dostatne tu zodpovědnost evidovat listiny stát.
    Idealisticky si představuju systém ukládání dat, kam školy pošlou to maturitní vysvědčení a diplomy, matrika počty dětí, zaměstnavatelé zápočťáky, SSZ každý rok potvrzení, že člověk odváděl pojištění, a uživatel se jen pod svým ID (bankovní identita třeba?) na svá data koukne, jestli to tam má.

    Speciálně ty potřebné papíry k důchodu a jejich nedohledatelnost jsou katastrofa.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Tento týden se v ISM staví a nahazuje. Mímám pocit, že s trochu dobrý vůle zvládnu všechno na světě, ale je tu jedna výjimka. Stavění. To neumím, nevím o tom vůbec nic, stavby mě děsí, lešení mě děsí. Tady ten pohled, kdy vidím obvodový zdi bez podlah a stropů.... Jak se tam to patro dostane? Kudy? Magie, tyjo... Vždycky jsem to tak měl. Když mi někdo říkal, že podřízl stěnu, vůbec jsem nechápal, jak je možný, že to celý nespadlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam