• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    Máte nějákou 13. komnatu či něco, co si nalháváte, ale ve svém nitru víte, že je to jinak. Svědomí vás otravuje nebo se k něčemu prostě zcela otevřeně a bez skrupulí chcete přiznat!? Ať už ti to nedá spát či kvůli tomu nemůžeš dospat. Ať tě to sere či těší. Prostě se přiznej! Konstruktivní interakce jsou vítány.
    rozbalit záhlaví
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    VERSONNENHEIT: Takhle to bylo dřív, teď je doporučený to normálně mít na účtu, v případě výpadku banky nebo napadení účtu pak vždy volá policie (případně píše přes WhatsApp) a nasměruje tě k nejbližšímu bitcoinomatu. To je asi nejbezpečnější, jak peníze zachránit :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VERSONNENHEIT: Papírový můžeš vyprat. 🙃
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    KAIAFOX: už se mi to dlouho nestalo ani u nás ve večerce, když jdu třeba jenom pro rýži. Doporučuju zkusit pohrozit oznámením (nikoliv na finančák nebo ČOI) ale provozovateli platebního terminálu - to by mohlo zabrat ;-)

Občas se ale setkáme se situací, že obchodník umožní bezhotovostní platbu kartou až od určité částky – třeba od dvaceti, padesáti nebo sta korun. Menší nákupy – pod tento limit – je potřeba zaplatit hotově. Častým argumentem obchodníků je, že při tak malém nákupu by jeho výdaje za platební terminál byly vyšší než čistý zisk z prodeje.

„Pokud je o tom zákazník řádně vyrozuměn, zákon o platebním styku obchodníkovi nezakazuje stanovit si minimální částku pro přijetí platby kartou,“ říká ministerstvo financí.

Například Komerční banka, Česká spořitelna (Global Payments) nebo Comgate v podmínkách pro platební terminály či brány stanoví, že obchodník se zavazuje přijímat karty bez omezení výše částky transakce. „Na platby kartou se nesmí vztahovat žádná minimální ani maximální výše transakce,“ píše se například v podmínkách Global Payments. Vycházejí přitom z pravidel karetních asociací Visa a Mastercard.

Obchodníkovi, který si stanoví vlastní minimální limit, tak nehrozí pokuta od úřadu, ale sankce od provozovatele terminálu či kartové asociace – pokud se ovšem o takovém jednání dozví.

„Pravidla kartových asociací taková omezení nepovolují. Obchodnik, který minimální plarbu požaduje, porušuje smlouvu a může od karetní společnosti dostat pokutu. V krajním případě s ním může kartová asociace rozvázat smlouvu. Pokud se zákazník s takovým požadavkem setká, může informovat karetní asociaci podle druhu své karty, a ta sjedná nápravu,“ říká Ondřej Holoubek, mluvčí Global Payments.

„Sankce přímo ve smlouvě definovaná není, ale můžeme s takovým obchodníkem zahájit jednání o nápravě a v krajním případě můžeme vypovědět smlouvu. Pokud by chování obchodníka například zapříčinilo udělení sankce ze strany karetních schémat bance, můžeme takovou sankci uplatňovat po daném obchodníkovi,“ dodává za ČSOB její mluvčí Patrik Madle.

Zdroj: https://www.penize.cz/nakupy/438105-kartou-az-od-50-kc-kdy-muze-obchod-omezit-platby-nebo-chtit-priplatek
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    KAIAFOX: Já tohle řeším tak, že si jednu bankovku strčím do jedný z těch přihrádek v obalu na mobil, kdyby něco. Nevadí to tam, prakticky o tom nevíš, ale může se to hodit. :)
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    JAMILLOS: právě právě... navíc na papírových bankovkách můžou ulpívat bakterie, přeci si to nebudu skladovat doma ! Kdežto kovový se dají umýt :) Takže já si svou krabičku plnou zlaťáků obhájím :D
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ..se přiznám, že mě zaskočí, i když mi baba u pokladny řekne, že bere karty až od dvou stovek..
    1. Normálně takovýhle mininákupy nedělám (kupovala jsem kytku na hrob v květinářství).
    2. Opravdu u sebe nenosím hotovost, jen výjimečně, když s tím počítám dopředu.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    VERSONNENHEIT: No tak při nějakým větším blackoutu (loni jsme si to omezeně a na pár hodin zkusili) by mohly jít do háje i bankomaty, takže mít aspoň něco doma skutečně není od věci. Mít i v dnešní době k dispozici nějakou hotovost a nespoléhat se ve všem na digitál snad není nějaký přehnaný prepperství, zvlášť když jsme si takový menší demo už zahráli.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    GUMBA: ale na internetech psali, že je dobrý mít doma peníze v hotovosti pro případ výpadku banky :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: Všechno reaguje na dostatečně silnej magnet.

NETHERLANDS: BRITISH & DUTCH SCIENTISTS MAKE FROG FLOAT IN MID-AIR
    https://youtu.be/KlJsVqc0ywM?is=IXzWXd7-cgI77YDK
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    VELCORO: netusil jsem, ze nekde na tehle planete existujou mince ktery reagujou na magnet.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    VERSONNENHEIT: No tak oni je razí, ale někam to pořád záhadně mizí. Osobně tipuju, že lidi si to nejspíš schovávají ve velkym doma :)))
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Ja mam prase pruhledny, skleneny a uz vim, ze se tam vejde 5k, ale misto rozbijeni pouzivam pomerne dost silnej magnet, sikovne chytim prvni padesatku a ony vytvori retez, ze jich jde vytahnout treba dvacet naraz.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    Já mám zhruba 3000 v těch nových zlatých padesátikorunách. Bohužel už se moc neobjevují a nové asi zatím nenarazili a nedali do oběhu, takže tam teď nic nepřibývá. A taky skoro neplatím hotovostí.
    KONOPKA
    KONOPKA --- ---
    U nás v rodině se plní porcelánové prasátko pouze padesátikorunami. Kdyz je plné, všichni si daji tip kolik v něm je peněz a co by rádi pro rodinu koupili. Někdo gauč do obýváku, někdo dovolenou na konkrétní místo. Pak se spočítá a kdo je nejblíž, jeho přání se vyplní. Naplní se za cca 3 roky, zhruba 1000ks padesátikorun. Známá zase dává dospělým dětem již zmíněné kožené měšce plné zlaťáku k Vánocům, to mi přijde jako originální dárek.
    KBN
    KBN --- ---
    Vůbec nevím jestli mám do ní jít ? Jednu příležitost už jsem prosral..
    BACCARA
    BACCARA --- ---
    A já to úplně nudně nahážu do bankomatu a peníze se připíšou na účet. Nějaký denní limit tam je, ale určitě víc jak sto kusu.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    KAIAFOX: jeste zarvi Nikdo ani hnout, tohle je prasatko!!! a pak mu ji jebni..:)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    WRNQ: Představa, že na poštu donesu porcelánové prasátko, vytáhnu kladivo a před tím plexisklem ho tam rozflákám před všema lidma, mě vyloženě vnitřně hřeje 😁
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    ERRTU: Hmm, asi vyměním prasátko za měšec, z něj se ty peníze dostávají asi trochu líp a nezdržovala bych tolik na poště:))
    Jinak potvrzuju, že to je super, taky jsem si z prasátka za koupila koberec, nosítko nebo tiskárnu:)
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    ERRTU: my s holkama na restauraci sbiraly leskle/nove dvacky, nekdy i jine mince, ale zlaťáčci v pokladničce vypadaly dobre.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam