• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JPLABSKalkulačky elektronické, historické, stolní a kapesní
    tato diskuze je o kalkulačkách, tedy skutečných ("hardwarových"), elektronických, kapesních i stolních, obyčejných (tedy ne-programovatelných) a programovatelných.
    Nepatří sem kalkulačky softwarové, tedy kalkulačkové programy na tabletech, v mobilech a PC počítačích.
    Vítáni jsou všichni, kdo stále klasické kalkulačky používají, sbírají, skladují a opravují.
    rozbalit záhlaví
    MYSHAAK
    MYSHAAK --- ---
    OXYMORON: HP50g za 200? Nemají tak ještě jednu? :D K HP 49G+ a HP 50G český manuál mám. Jinak doporučuju tyhle stránky: https://www.hpcalc.org/hp49/docs/misc/
    MYSHAAK
    MYSHAAK --- ---
    OXYMORON: Dík, už jsem sehnal komplet český.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Hraju si s HP 50g (kterou jsem úplně novou v blistru koupil v bazaru za 200) , procvičuju mozek pomocí RPN:-) a docela by se mi hodil popis jednotlivých operací se stackem. Drop, dup nebo swap člověk pochopí už z názvu,ale ty ostatni se musí zkusit, je jich aspoň 20 a popis by se hodil.
    MYSHAAK
    MYSHAAK --- ---
    Ahoj, nemáte někdo český manuál k ti-89?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ALI_EN: koukam, podle kvality fotky to vypada, ze jsem to fotila jinou kalkulackou.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    jeden stolni kousek

    LIKUD
    LIKUD --- ---
    NAVARA: No, už letim...s hadříkem:) A ze všech skladů (mám 3) natahám rovnou i všechny ty ostatní "krámy" do obytných prostor, abych tam měl spoustu věcí k hovnu a ve sklepě více místa... Ale chápu jak to myslíš a že to s kalkulačkami myslíš dobře. V tom případě buď v klidu, uišťuji tě, že jsem tím sklepem nemyslel takové ty prašné kóje na uhlí s podlahou z hlíny ani sklep na ovoce chlazený vodou protékající mezi regály v korýtku, ale všemi parametry povaze uložených věcí odpovídající skladovací prostory.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS: asi to udelam. Moc mista nezabere projedu zda v tom není vlhkost co by zacala hlodat a uchovam si ji.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: též kalkulačky nesbírám, mám jech jen asi 10 až 15 :) :) veskrze všechny Hewlett Packard. Snad jen jednu stolní Texasku. Dá-li se však ty kalkulačky které mám nazvat ještě kalkulačkami :) Třeba ta HP9825A je skoro počítač, ale operační systém nemá.
    HP9815 má Motorolu 6800 a je to programovatelná kalkulačka s interface a periferiema.
    Domácí počítače , tedy také c64, amiga, atari, sinclaire, oric atd atd, to jde mimo mne. Nikdy jsem to neměl a nikdy mne to neuchvátilo.
    Přesto doporučuji tu RFT kalkulajdu uchovat a udržovat v čistotě, bo její cena roste.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS: aku jsou gone. Byly uz kdyz sem to dostal. Tj zatim neresim
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS:
    ja kalkulacky nesbiram, dostal jsem ji snad jako nejaky plneni nebo nevim. rad bych neco neco k c64/amiga/atari
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: jak to řešíš s těmi akumulátory? Bez adaptéru asi nefunguje, že? Stálo by za vyzkoušení dát tam NiMh, zda by se rozběhla.
    Nicméně bych ji nevyhazoval, protože kalkulačky s červeným LED displejerm se stávají zvolna vzácností. Jejich cena zvolna roste. Já mám kapesní OKU, též s červeným LED.
    Ještě zajímavější jsou kalkulačky s digitrony, třeba Soemtronky. Těch je ve funkčním stavu velmi málo.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS: ano funguje je i s adapterem :D
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: funguje? Ta se vyráběla v Mühlhausenu, kde se předtím vyráběly elektronky. Když skončila éra elektronek, předělali fabriku na montáž kalkulaček. Kalkulačkový obvod byl tuším z Frankfurtu nad Odrou. Problémem MR201 jsou ty NiCd akumulátory...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ja mam RFT MR201 kdyby ji nekdo chtel vymenit :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    NAVARA: v prvé řadě kalkulačky vytahni ze sklepa, pěkně očisti vhlkým hadříkem, usuš a ulož v bytě na suché místo. Vyndej z nich basterie, aby nevytekli a nerozežraly vnitřek. To můžeš udělat i když třeba o elektronice nevíš vůbec nic. :)
    Ve sklepě ty kalkulajdy zajdou (pokud už nezašly). TI-1025 je celkem mezi sběrately ceněný model. Má fluorescenční displej a v podstatě může vydržet "až na věky". Jediné co ji může zničit je nešetrné zacházení a vyyteklé baterie, vlhko, špína..
    TI-68 je mladší a bohužel má LCD displej. LCD displeje obecně, nemají životnost tak dlouhou jako LED nebo fluorescenční displeje (těm se také říká ittony). Je to vlivem stárnutí materiálu (kapalných krystalů), látky, z které je displej vytvořen. Stárnutí se urychluje teplotou okolí (chladem nebo velkým horkem). Příčina proč však na tvé kalkulačce odcházel LCD displej může mít jinou příčinu. V kalkulačce je totiž obvod pro generování střídavých pulzů pro LCD displej. Ten je uvnitř integrovaného obvodu kalkulačky, ale potřebné kondenzátory pro tento generátor pulzů budou vně integrovaného obvodu. Pokud rozumíš elektronice, mohl by jsi toto být schopen opravit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jako asi bych dneska užil display s větším rozlišením a připojení přes usb místo jacka, ale zas už nemám použití pro takovou kalkulačku :)
    Zůstává také z nostalgie a případně pokud příjdu někam, kde půjdou používat kalkulačky, ale už ne ty na mobilu :o
    LIKUD
    LIKUD --- ---
    NAVARA: Mam nekde ve sklepe TI1025 po dedovi a ta funguje vcetne toho "sviticiho" displeje. To nas jako deti na ni bavilo nejvic.
    Pak taky TI-68 , kterou jsem pouzival na ss a chvili na vs, nez doslo k nezjistovane zavade, a dot matrix segmenty displeje postupne prestaly byt citelne.
    Nevyhodil jsem ji asi z nostalgie, protoze jsem si ji tenkrat musel vyhadat u rodicu, kteri mi chteli koupit jinou od CASiO, ale ta byla malo frajerska. Tvrdil jsem jim, ze fakt nutne potrebuju ten maticovej displej kvuli rovnicim atd., coz mi sice neuverili, ale nakonec jsem si ji mohl koupit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam