TUHO: tak urcite, nejdriv bych mel asi udelat NIMBY disclosure. Mam chalupu na hranici stredoceskyho, plzenskyho a karlovarskyho kraje, kde je kopcovita krajina, nedaleko doupovskych hor.
Ta oblast ma status prirodniho parku a je tam 6 zakonem chranenych prirodnich pamatek s chranenymi druhy rostlin a zivocichu, krom toho tam hnizdi jerab popelavy, orel morsky, cap cerny a ma tam migracni oblast cca 50 dalsich ptacich druhu, je to cca 500-600 mnm. Kdyz k tomu pripoctu 6MW vetrnik s vyskou 240m kterych tam navrhujou 7-9 tak se dostavame na nejakych 750-800 mnm.
Cely zamer postavit vetrniky tak potaji zacala vyjednavat pofiderni firma ktera zatim nepostavila aniu jednu vrtuli, presvedcujou zastupitelstvo a obyvatele ze je to skvelej napad a jak budou mit levnejsi elektrinu kdyz si nechaji okolni kopce osadit vezema vyssima nez zizkovska vez. Tak to jen. na okraj.
V te oblasti je pomerne malej svetelnej smog, takze tam jsou jeste celkem dobre videt hvezdy. Nevede tam zadna silnice, je tam ticho a klid. Kazda vez ma svetla ktery samozrejme v noci sviti, vrtule o rozmeru 100m, ktery pri otaceni generujou infrazvuk. Manzelka trpi migrenou a jezdime tam proto aby si odpocinula.
Byl jsem se podivat na vetrniky v Pcherach, je to monstrum a to jsou ty mensi ktery maji 3MW. Vydava to prapodivny zvuky, kurvi to krajinu a lopatky jsou obri rozmetace mikroplastu s bisfenolem A.
A to se porad bavime o jednom katasru, to samy se deje v okolnich katastrech kde chteji postavit dalsi vetrniky, ktery budou videt z vic nz 10-15 km daleko. Nedaleko se nachazi dalsi oblast kounovskych kamenych rad a tzv Dzbansko kde je opet krasna krajina s kopcema a minimalnim vizualnim znecistenim, i mobilni vysilace jsou tam vystaveny ve forme pseudo stromu aby to nekazilo krajinu.
No a to samy se deje na Slansku smerem k ceskemu stredohori, nevixm jestli znas krajinu smerem na Chomtov, Milesovku, Rip, kdyz vujedes za Slany tak se otevre nadherny vyhled do krajiny, ktery v nasledujich par letech zkurvi desitky vrtuli.....
Takze asi tak...