• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Klimaticka zmena a Exxon

    TUHO
    TUHO --- ---
    Článek dále popisuje, jak se tématu chytl bulvár a nebo Sputnik News. Hlavní bod článku rozebírá, že pokud by došlo na solární minimum, tak by se teplota snížila asi o 0,3 stupně Celsia, ale lidská činnost zvyšuje průměrnou teplotu planety o 0,2 stupně za každých 10 let. Server Skeptical Science hodnotí zvěsti o přicházející době ledové jako jeden z rozšířených mýtů o změnách klimatu.
    Jak jdou tato zjištění dohromady s předpovědí NASA? TV Nova přece mimo jiné tvrdí:‚NASA dodává, že teploty klesnou po celém světě.‚. Tato věta je však vyfabulovaná lež. NASA žádné závěry k údajně přicházejícímu ochlazení nezveřejnila. Odkud tedy TV Nova čerpá takové nepravdivé sdělení? Vychází totiž z britského bulváru The Sun a ten ohledně NASA odkazuje na zprávu, která však popisuje Maunderovo minimum. Tato událost se odehrála mezi lety 1638 až 1715 a provázela ji nízká sluneční aktivita – extrémní solární minimum. Autoři The Sun však píší, že závěry NASA se vztahují jen k tomuto historickému období. TV Nova však tvrdí, že se NASA vyjadřuje k aktuálně přicházející změně klimatu.
    Pokud se budeme ptát, které další zpravodajské weby přišly s podobně závadnou zprávou o přicházející době ledové, tak v Česku s ní přišel jen dezinformační a propagandistický server AC24. Ve světových mediích jsou to bulvární deníky a pseudovědecký konspirační web Climate Depot. Jak podobné fámy vznikají a jak si nacházejí cestu do médií popisuje také specializovaný server Snopes.
    Na webu TV Nova má článek přes 19.000 lajků, na FB stránce TV Nova přes 2.000 reakcí a 842 sdílení.

    FAKE NEWS: Čeká nás malá doba ledová, tvrdí vědci! Může být i minus 50 stupňů - Manipulátoři
    https://manipulatori.cz/fake-news-ceka-nas-mala-doba-ledova-tvrdi-vedci-muze-byt-i-minus-50-stupnu/
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    Zajímavý podcast o úloze těžařských společností v popírání a relativizaci změny klimatu:
    Critical Frequency Podcasts | Drilled
    https://www.criticalfrequency.org/drilled
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    SHINIGAMI: Ono se už nějakou dobu namísto termínu "globální oteplování" používá "globální změna klimatu", takže i pokud to, co píšeš, je pravda, neznamená to, že je všechno v pohodě :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Super youtube kanal pro vsechny, ktery zajimaj klimaticky dezinformace v sirsim kontextu socialnich ved. Makal na tom John Cook, ktery zalozil Skeptical Science a jedna z top hlav na klimaticky dezinformace na svete.

    UQx Denial101x Making Sense of Climate Science Denial - YouTube
    https://www.youtube.com/user/denial101x
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHINIGAMI: Zimy v USA se otepluji v poslednich letech.





    Warming winters across the United States | NOAA Climate.gov
    https://www.climate.gov/news-features/blogs/beyond-data/warming-winters-across-united-states
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    TUHO: ja chapu, ze se tomu dobre poslebuje v kontextu naseho unora, ale ze v USA maji posledni leta fakt hnusny zimy, ze chumeli v Iranu ap., atd.. asi nam nezbyde, nez se nechat prekvapit, ze?:)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pokud nevite, tak podle predpovedei "klimaskeptiku" bychom prave ted meli vstupovat do male doby ledove - viz napriklad Petr Hajek zde

    Petr Hájek: Spíše než globální oteplování hrozí doba ledová
    https://www.freeglobe.cz/...cles/920-petr-hajek-spise-nez-globalni-oteplovani-hrozi-doba-ledova.aspx

    A tragickej clanek Novinek tady:

    Lidstvo zřejmě čeká nová malá doba ledová - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/lidstvo-zrejme-ceka-nova-mala-doba-ledova-331750
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na Nove se zase objevuje tvrzeni, ze vstupujeme do male doby ledove kvuli predpokladane snizene aktivite slunce. Tohle je nonsense, ktery se pravidelne opakuje (Na novinkach napriklad predpovidali prichod male doby ledove do desiti let - pred deviti lety).

    Čeká nás malá doba ledová, tvrdí vědci! Může být i minus 50 stupňů - tn.cz
    https://tn.nova.cz/clanek/ceka-nas-mala-doba-ledova-tvrdi-vedci-muze-byt-i-minus-50-stupnu.html

    Tady nejakej debunking na Skeptical science

    The warming effect from more CO2 greatly outstrips the influence from changes in the Earth's orbit or solar activity, even if solar levels were to drop to Maunder Minimum levels.

    Are we heading into a new Ice Age?
    https://skepticalscience.com/heading-into-new-little-ice-age-intermediate.htm
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nas nejaktivnejsi klimaticky dezinformator Vitezslav Kremlik z doby, kdy hitem dezinformacni sceny byla "pauza v globalnim oteplovani" (ta sice pauzou nikdy nebyla, ale koho to zajima ze).

    Kremlik nedavno vydal knihu, tkera je asi nejuplnejsim prehledem dezinformacniho balastu, ktery se da v cestine sehnat "Obchodnici se strachem", ktera se snazi kopirovat mimoradne uspesnou knihu Naomi Oreskes a Erica Conwaye mapujici dezinformacni kampane fosilniho, chemickeho a tabakoveho prumyslu "Obchodnici s pochybnostmi"...



    Tady trochu v kontextu

    The Escalator
    https://www.youtube.com/watch?v=xWdJuNYLTLs
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Ještě jeden novější článek o Greenpiss:

    Kam až dopadá stín špinavých PR praktik uhelného průmyslu? Shrnutí kauzy Greenpiss - Greenpeace Česká republika
    https://www.greenpeace.org/...a-stin-spinavych-pr-praktik-uhelneho-prumyslu-shrnuti-kauzy-greenpiss/
    Milan Vítek, Lukáš Hrábek 27 ledna, 2020
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Starší článek:

    Proč mají dezinformace v oblasti klimatických změn tak dlouhou životnost?
    Možná proto, že lidé mají tendenci vyhledávat informace, které podporují jejich přesvědčení. Hoaxy ohledně oteplování používají v zásadě podobné argumenty jako před pěti lety, ale pořád je tu dost lidí, kteří si rádi zanadávají na ekology nebo Evropskou unii a hledají k tomu podpůrné, rádoby vědecké argumenty. A ty jim jako na klíč klimaskeptici nabízejí. Budou to mít ale těžší, protože sucho a extrémy počasí dnes pociťují i laici.

    Uvádíte, že čeští klimatologové a přírodovědci příliš s klimatickými mýty nebojují. Proč?
    Část z nich uznává, že na veřejnou aktivitu rezignovali, protože dlouhodobější diskuse na sociálních sítích a podobně jsou prostě vysilující, nebo měli pocit, že reakcemi na každý výrok Václava Klause mu spíš dělají zbytečnou reklamu. Někteří ze mnou oslovených klimatologů také přiznávají, že jsou zkrátka opatrnější než dřív, protože je tady skeptici chytají za každé slovíčko. Může se to ale měnit, věřím, že je to i generační záležitost.

    Jsou některá témata související se změnami klimatu v českém veřejném prostoru tabuizována?
    Na nedávné diskusi se zástupci nevládních organizací, sdružených v Klimatické koalici, se mi někteří z nich snažili vysvětlit, že takovým „tabu“ v české debatě je problém klimatické migrace a klimatické (ne)spravedlnosti.
    Ačkoli klimatické migraci se na Západě věnují zcela vážně odborníci i nevládní organizace, u nás se o něm prakticky bojí mluvit, protože zde stále pociťujeme hysterii z doznívající migrační krize. Přitom i seriózní instituce typu Světové banky zdůrazňují, že dopady klimatických změn budou v některých oblastech tak dramatické, že se v nich dají na pochod miliony lidí.

    FRANTIŠEK NOVÁK, 5. 6. 2018
    Klaus znejistil Čechy ve vztahu ke klimatu, říká sociolog Vidomus - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...ve-vztahu-ke-klimatu-adaptace-na-otepleni-je-omezena-sociolog-vidomus-1408495
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Aktivisté ale měli dlouhodobě podezření, že za stránkou Greenpiss stojí reklamní a PR agentury Olmer ad a Talk PR, které dělají kampaně pro provozovatele uhelných dolů a elektráren, firmu Severní energetickou miliardáře Pavla Tykače.
    Díky chybě na sociální síti Facebook vyšlo najevo, že mezi satirickou stránkou a zmíněnými agenturami je přímé personální propojení. A to v osobě novináře a odborníka na sociální sítě Radka Kovandy, který kromě Greenpiss spravuje i stránku Elektrárny Chvaletice.

    Satirická stránka uráží ekology. Podle aktivistů platí Greenpiss uhlobaron | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...a-stranka-urazi-ekology-podle-aktivistu-plati-greenpiss-uhlobaron-8136951

    Falešní trolové se okamžitě po svém vytvoření zapojili do různých diskusí a přidávali komentáře pod články týkající se energetiky či podnikání Pavla Tykače. Většina diskusí na internetu je v současnosti regulována a právě profil na Facebooku bývá možností, jak se do diskuse zapojit bez nutnosti vytvářet si nový profil. V praxi to funguje například tak, že na stránkách Blesk.cz vyjde článek o Pavlu Tykačovi, u něhož negativní ohlasy v diskusi okamžitě vyvracejí profily Jan Svoboda, Alena Prášková a Iva Rambousková.

    Lukáš Hrábek: Falešné profily a nenávistné komentáře. Uhlobaron Tykač manipuluje propagandou - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/...e-profily-a-nenavistne-komentare-uhlobaron-tykac-manipuluje-propagandou
    TUHO
    TUHO --- ---
    The fossil fuel industry has spent many millions of dollars on confusing the public about climate change. But the role of vested interests in climate science denial is only half the picture.
    Interest in this topic has spiked with the latest revelation regarding coalmining company Peabody Energy. After Peabody filed for bankruptcy earlier this year, documentation became available revealing the scope of Peabody’s funding to third parties. The list of funding recipients includes trade associations, lobby groups and climate-contrarian scientists.
    This latest revelation is significant because in recent years, fossil fuel companies have become more careful to cover their tracks. An analysis by Robert Brulle found that from 2003 to 2010, organisations promoting climate misinformation received more than US$900 million of corporate funding per year.
    However, Brulle found that from 2008, open funding dropped while funding through untraceable donor networks such as Donors Trust (otherwise known as the “dark money ATM”) increased. This allowed corporations to fund climate science denial while hiding their support.
    The decrease in open funding of climate misinformation coincided with efforts to draw public attention to the corporate funding of climate science denial. A prominent example is Bob Ward, formerly of the UK Royal Society, who in 2006 challenged Exxon-Mobil to stop funding denialist organisations.

    A brief history of fossil-fuelled climate denial
    https://skepticalscience.com/brief-history-fossil-fuelled-climate-denial.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    Velmi dobry web na "fact-checking" je Skeptical Science

    Global Warming and Climate Change skepticism examined
    https://skepticalscience.com
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam