• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    Jedním ze zásadních důvodů, proč je klimatická změna tak obtížné téma je obrovské množství dezinformací, které ho obklopuje. Sociologové identifikovali široké dezinformační hnutí, které je z části organizované fosilním průmyslem. Množství empirických důkazů ukazuje, že fosilní průmysl ročně vynakládá obrovské množství prostředků za cílem oddálit nebo neutralizovat politiky směřující k regulaci spotřeby fosilních paliv. Jak se ale v takové debatě vyznat? Jaká je česká debata v kontextu světa? Ale hlavně jaké subjekty se do dezinformací zapojují, jaké techniky a jaké prostředky používají k neutralizaci veřejné diskuze.
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DRZEEF: jo, k sireni dezinformaci a konspiraci jsi uzitecny
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Lidi jako Bolton, ale i ten chudak Kremlik, otoci v pristim roce treba jiz, otoci i Donald Trump v pristim volebnim obdobi, a to je zase dobra zprava. Takove to nabralo blatantni kastroficke grady, ze pristiho americkeho prezidenta bez ohledu kdo to bude, budou bombardovat vsichni okolo vcetne lidi z DOE a Pentagonu. To uz je jasne vsem a musela nam to rict Greta. Pokud to nevite, tak uplne stejna situace jako ted s Gretou tady byla na konci 80. let. Takze co je ted jedina dulezita otazka ? Reseni. Greta, XR a bolsevici nenabizi zadne reseni, a prave toho mohou spatni hraci zneuzit.
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Why Socialism Won’t Work

    Capitalism is still the best way to handle risk and boost innovation and productivity.

    Socialists May Point to Capitalism's Problems. But It Is Still the Best Way to Handle Risk and Boost Innovation and Productivity
    https://foreignpolicy.com/2020/01/15/socialism-wont-work-capitalism-still-best/
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    PER2: pritom Morrison byl dotlacen obratit a priznat blatantni fakt, ovsem jiz verejne nerekl nic o australskem uhli, halt lidi jsou blbi a nevzdelani, a to na obou stranach barikady.
    PER2
    PER2 --- ---
    kdyby si chtel nekdo pri nedeli ublinknout
    + anketa + komenty

    Za ničivé požáry v Austrálii mohou ekoteroristé, tvrdí australská senátorka - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...enatorka-fierravanti-wellsova-novy-jizni-wales.A200213_161533_zahranicni_jhr
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    James Hansen: Nuclear power paves the only viable path forward on climate change

    Nuclear power paves the only viable path forward on climate change | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...03/nuclear-power-paves-the-only-viable-path-forward-on-climate-change

    James Hansen: To solve the climate problem, policy must be based on facts and not prejudice. Alongside renewables, Nuclear will make the difference between the world missing crucial climate targets or achieving them

    zjistete si kdo je to James Hansen, je to clovek cislo 1.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TUHO: maji i video primo o klimaticke zmene.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Blíží se doba ledová, nevarují vědci! - Proč to řešíme? #790
    https://www.youtube.com/watch?v=S-om8vjNwXU
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    PASTAFARIANKA: a ono to půjde. Je to vlastně ekolog, co se stydí za to, že nechce mít auto a štve ho, že se neřeší rozpad ekosystémů, ale jenom to klima... Které je populární...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GOJATLA: kdyz z tech "par let" udelas skoro 40, neni se cemu divit
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS: To mi taky tak přijde. Chtěli to posunout o pár let, ale vymklo se jim to z rukou a teď už jedem do apokalypsy. Zajímalo by mě, jak se jim spí.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOJATLA: Jo, ten film je skvelej (btw je na uloz.to). Skvely jsou tam ty vypovedi klicovejch tvurcu toho dezinformacniho diskurzu. Viz treba Marc Morano, jak bez obalu vyklada to, jak si hraje na vedce a jak to cely toci kolem priblbejch drbu a je s tim uspesnej - protoze narozdil od vedcu, neni nudnej :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ACHERON: tak ty dezinfo kampane maj asi nekolik tvari, jedna muze byt obracena k siroke populaci, kde necilis na nadprumerne inteligentni, ale proste jen na prumer s nedostatkem casu se necim navic extra zabyvat, jina tvar jsou ty politicke lobby.

    dechberouci na tom je, ze je to temi spolecnostmi organizovano za plneho vedomi te situace (mininalne tech klicovych rozhodujicich akteru), neni prakticky zadna prodleva mezi zacatkem toho obrovskeho impaktu skrz fosilni paliva a pochopenim teto reality a protazenim dusledku do budoucnosti. to, kdo rozhodli, vedeli, ze tak cini. mozna jen necekali, ze ty kampane muzou byt tak ucinne na tak dlouho.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Jestli někdo neviděl film Merchants of Doubt, tak vřele doporučuju.
    Merchants of Doubt (film) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Merchants_of_Doubt_(film)

    Na mě to působí dojmem, že k tomu došlo trochu omylem. Během 20. st. tabákové firmy vymyslely dezinformační systém, který o pár let oddálí konec prodeje a zajistí ještě nějakou dobu pohádkové zisky. A když ropným firmám v 90. letech došlo, že fosilní paliva jsou neudržitelná, tak se pokusily o totéž. Velmi úspěšně.

    Z dezinformací vzniknul byznys, který už funguje sám od sebe, živí spoustu lidí a nikdo s tím nechce přestat. A dost možná se i bojí, že až to celé praskne, tak je čekají bolestivé tresty, pokuty nebo i vězení.
    Skoro bych byl pro vyhlášení amnestie, když s tím už konečně přestanou.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    mě na tom celém fascinuje, jak je ta problematika diskuse s klimaskeptiky omezená na dvě nepřímé věci, 1) šťourání se v grafech a jejich vzájemné omlacování o hlavu (aka Kremlík), 2) tvrzení, že ekologická krize je jen v komunikaci a kdo má moc něco tvrdit, ten vyhrává (že i odpad je součástí biosféry, že vymírání druhů je přirozené atp.). Přitom stačí proletět se letadlem nebo Googlearth po pár kontinentech, aby jeden jasně viděl, že geografický a infrastrukturní rozsah zalidnění je prostě dechberoucí a že je přímo a očividně jasné, že takový obrovský objem něco spalujících/dolujících/stavících tak zdrojově náročných velkých organismů jako je člověk (7 miliard!) prostě musí mít obrovský dopad... Všechno ostatní tedy podle mě není otázka nějaké racionální argumentace zda člověk má podíl nebo ne, ale co za problém/východiska má ten, kdo současně tvrdí, že tu člověk žádný podíl nemá a že jakékoli snahy lidské chování změnit jsou fašismus/komunismus/totalitarismus atp. (pro celkový přehled labelů viz články o Gretě). Jako chápal bych, kdyby byla shoda, že člověk vliv má a pojďme se bavit o tom zda to je problém, co je nám jedno a co ne, a co s tím případně dělat. Ale možná jen mám nedostatek pochopení pro ten inteligenční přechod mezi opicí a homo sapiens sapiens (se omlouvám všem opicím)
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    Pokud byste chtěli položit nějakou otázku P. Pokornému, napište mi do čtvrtka. Chci ho ocenit, že vždy v posledních minutách svých přednášek přizná GO a vliv CO2. :)) Na PřF dokonce použil graf NASA o bezprecedentně vysoké koncentraci CO2!
    Zeptám se, proč si to nechává až na konec.
    Dostala jsem takový geniální nápad, že by mohl zdejší klimaskeptické publikum pomalu otáčet do patřičných mezí :)))
    TUHO
    TUHO --- ---
    A jeste Robert Walker k "ice free summer" v Arktide

    The story you will hear is that once we have our first totally ice free summer in the Arctic, there will never be any more sea ice in the Arctic ocean ever again and the Earth will warm hugely. This is not true at all.
    An ice free summer does mean that the next winter, all the ice will be new ice, so it does mean an end to permanent ice.
    But it will refreeze, indeed, the sea refreezes faster when there is no ice covering it because the ice insulates it from the extremely cold air temperatures. In winter there is no sunlight at all, constant darkness with the sun permanently below the horizon all winter. Climate change makes no difference to that. In the rest of the year, except at the height of summer the sun is low.
    The sun needs to be high in the sky to keep the sea warm, otherwise it is just glancing sunlight.
    Climate models do include the albedo effect of ice. There is an albedo effect from clouds however as well. The world actually is getting more reflective as a whole not less so, as it warms. The Arctic is indeed getting less reflective, but not by so much, because it is also getting cloudier. Other parts of the world are getting more reflective.
    The latest models find that there is no tipping point when the oceans go ice free. If we stop emissions, then as Earth slowly cools, the Arctic ice immediately starts to heal in summer.
    There is no melting of the ice in the Arctic winter in any of the scenarios. It's neither irreversible nor does it take us into a new state of the climate, instead if temperatures overshoot and then come back down the ice will return to its previous extent (3.6.3.1 Sea Ice of the 2018 report)


    https://www.quora.com/...uddenly-warm-up-and-go-ice-free-year-round-if-Arctic-goes-ice-free-for-a-mo
    TUHO
    TUHO --- ---
    A nejaky debunking klimatickeho alarmismu od Roberta Walkera .]

    Am debunking this page because it makes a scary prediction of a 10 °C rise by 2026. It is very very silly. By far the silliest post I’ve seen on climate change, and that’s saying something, I’ve seen some ridiculous posts, but this takes the biscuit. I can’t find out anything about Sam Carana who runs this blog, but he would flunk high school maths and physics if he gave material like this in answer to exam questions.
    This is not about the IPCC report which is often misunderstood as saying something similar.


    Absurd Blog Post At Arctic News Predicts 10 °C Rise In Global Temperatures By 2026 - QUADRATIC To EXTRAPOLATE!
    https://www.science20.com/print/237501
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Sedmilhar Kremlik po druhe:

    . Takže to ignorují – a pak třeba byli hrozně překvapení, že po roce 98 se celou generaci neoteplovalo. A bylo to hroznou záhadou jenom proto, že ignorují takovýto triviální poznatek. Takže jsou pak zmateni sami sebou.

    kdyby nekdo chtel mit predstavu jak se "neoteplovalo" po roce 1998 viz

    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Sedmilhar Kremlik v rozhovoru.

    "Leckdy slyšíme, že 97 procent vědců zastává koncensus, že klimatická změna je zaviněná člověkem. Je to trošičku jinak. Téměř všichni vědci mají koncensus, že klimatická změna probíhá a že lidé k tomu nějak přispívají. Ale neexistuje žádný koncensus, jak moc k tomu přispívají, a rozhodně neexistuje koncensus, jak velká klimatická změna bude."

    No tak se podivame - jeden z nejcitovanejsich clanku od Cooka et al:

    Among abstracts expressing a position on AGW, 97.1% endorsed the consensus position that humans are causing global warming.
    ...
    We classified each abstract according to the type of research (category) and degree of endorsement. Written criteria were provided to raters for category (table 1) and level of endorsement of AGW (table 2). Explicit endorsements were divided into non-quantified (e.g., humans are contributing to global warming without quantifying the contribution) and quantified (e.g., humans are contributing more than 50% of global warming, consistent with the 2007 IPCC statement that most of the global warming since the mid-20th century is very likely due to the observed increase in anthropogenic greenhouse gas concentrations).


    Quantifying the consensus on anthropogenic global warming in the scientific literature - IOPscience
    https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024
    TUHO
    TUHO --- ---
    Sefredaktor Ihned.cz Filip Cerny o klimaskepticich...

    Před 20 lety získala velkou pozornost kniha statistika Bjorna Lomborga Skeptický environmentalista. Autor v ní např. tvrdí, že údaje o odlesňování a vymírání druhů jsou přehnané, ale také, že tání ledového krytu na pólech bude pomalé a nebude mít významné globální dopady. Doslova napsal: „Za 20 let se podíváme zpátky a nepochopíme, proč jsme se tak obávali.“
    Po dvaceti letech jsme se ale ohlédli a zjistili, že ledový krov taje mnohem rychleji, než kdokoliv předpokládal, teplota stoupá prudčeji a celá klimatická změna akceleruje sama sebe.
    Lomborgovy myšlenky ale žijí dál svým životem. A to přesto, že hned po vydání jeho dvou knih (druhá Zchlaďte hlavy!) zdiskreditovali Lomborga jeho kolegové (biologové, klimatologové), kteří se hlouběji ponořili do dat, o která se opíral. Zjistili, že jeho práce nesplňuje zásadní standardy vědecké analýzy, používá nerecenzovanou literaturu, ignoruje důkazy, které nepodporují jeho hypotézu, či jiná data chybně interpretuje. Mezi nejbizarnější přešlapy patří citace zdrojů, které ve skutečnosti Lomborgovým závěrům odporují, což by čtenář mohl zjistit jenom tak, že si citované studie sežene a celé přečte.
    ...
    Biblí českých klimaskeptiků je sborník Globální oteplování: realita, nebo bublina?, vydaný Centrem pro ekonomiku a politiku, což je think tank Václava Klause. Vyšel před 11 lety. Je to čtení velmi uklidňující. V těchto textech buď teplota na Zemi vůbec neroste, nebo se růst zastavil v roce 2005 (!), nebo na něj nemá vliv lidstvo, ale sluneční cyklus, nebo na ní má lidstvo vliv zanedbatelný, protože už teplota neporoste tak prudce, nebo oteplování zmírní pára v atmosféře (která je ve skutečnosti nejsilnějším skleníkovým plynem). Tyto hypotézy výzkum nepotvrdil, ale grafy a závěry z textů se dál různě citují.
    Například rozšířené tvrzení, že vyšší koncentrace CO2 nezvyšuje teplotu, ale naopak vyšší teplota zvyšuje koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře. Současná fyzika říká, že pravda je obojí, protože zvýšená teplota moří snižuje absorpci CO2 vodou. Tyto mýty srozumitelně demaskuje například tato publikace Univerzity Karlovy, vydaná již v roce 2009. Nebo tvrzení, že teplota atmosféry reaguje především na sluneční aktivitu, resp. sluneční cyklus. Ta ve skutečnosti v posledních letech klesá, takže prudký nárůst teplot nějak nemá vysvětlení. Korelaci mezi přírodními jevy a globálním oteplováním dobře ukazuje tato grafika agentury Bloomberg.


    Jak klimaskeptici otrávili debatu o klimatické krizi | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://nazory.ihned.cz/c7-66645140-ppo9h-1eed9b0ffb7b3d3
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam