• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Rage Against the Fossil Machine
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Ja uplne umiram z durazu na uvedomelou spotrebu, kdy je na jednotlivce kladenej uplne absurdni pozadavek delat si vyzkum celyho globalniho retezce environemntalni zateze.
    Myslim, ze zakladni je uchopit problem primarne jako strukturalni, velkych infrastrukturnich celku. S tim, ze to vyzaduje fakt masivni koordinaci odbornych kapacit, vytvoreni specializovanyho ministerstva nebo odborny instituce a la CzechGlobe, ale se zamerenim na transformacni potencial. Akoratze u nas jsou ve velky casti i odbornici mentalne v 80tejch letech, utopeny ve fachidiotismu uzkejch disciplin, neschopny strategicky myslet. Takze moc optimista smerem do budoucna njsem .]]
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Ta cast kurzivou je strasne dulezita.
    Ja tohle v diskuzich opakuji stale, ale zkus se zamyslet nad tim co vsechno jsou duvody toho ze v ramci mainstreamu enviromentalni problemy neresime. Urcite bude jmenovat prumyslove lobby, magory jako VK, pohodlnost a lidskou vlastnost nechtit zmeny. A budes mit do znacne miry pravdu. Ja pridavam, ze tim kriteriem ktere to odblokuje je pristup ekologickych aktivistu stareho typu (Beránek, Patrik, ...) a te snahy primarne vnutit nejaky zivotni styl (kde ty temata jsou druhotny, primarni je zivotni styl) uzkou skupinou lidi ktera je v principielni opozici mainstreamu.

    Kdyz to zjednodusim, tak odblokovani bude mozne tehdy az retorika zmeni:
    z
    - "zakazme auta a veprove"
    na
    - "transformujme energetiku za 20 let, je to ambiciozni, ale zaspali jsme, kdyz to zvladnem bude elektrina do elektroaut a protoze se prestanou vyuzivat biopaliva nebude se muset vozit soja pres pul planety a bude i veprove - lokalni a lepsi"
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: "Tvrdě však od nich požadujme, aby oni respektovali, že my – Češi, Maďaři, Poláci a Slováci a další Středo- a Východoevropané – v takové společnosti žít nechceme, že jsme do EU s takovými cíli nevstupovali a ani nám tehdy nebyly nastíněny. Máme vlastní zkušenosti s totalitou a sociálními utopiemi a nechceme je opakovat. Chceme si žít po svém a ne pod cizím diktátem."
    - ve skutecnosti je tohle postaveni hlasity, nikym nevoleny, nevladni, aktivisticky mensiny, slovy jistych kruhu :D

    Vědci zároveň připomínají, že Češi nejsou a priori proti klimatickým opatřením. Z průzkumu vyplývá, že se zhruba v pětkrát větší míře bojí důsledků neřešené klimatické změny, než důsledků opatření, které ji mají řešit.
    „Nadpoloviční většina navíc dává poněkud překvapivě najevo, že by byla ochotná kvůli ochraně klimatu změnit svůj životní styl. To všechno vytváří prostor pro dialog, jak chceme změnit svůj život: v jakém světě, v jakém socioekonomickém uspořádání společnosti chceme žít. Testování narativů nicméně ukazuje, že antikapitalisticky laděný protisystémový narativ tyto hlubší potřeby oslovit nedokáže,“ píší autoři studie.


    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zmena-klimatu-ceske-klima-rozdeleni-klimatem-pruzkum_2107221100_jab
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOMENTÁŘ: Rozdělme Evropskou unii – Jiří Weigl - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/komentare/clanek/komentar-rozdelme-evropskou-unii-jiri-weigl-40366899

    Tak nevim, jestli se toto da pri patku vubec rozdychat. To je mi cvicenicko z retoriky.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A new study by the International Council on Clean Transportation (ICCT) is debunking that with “a global comparison of the life-cycle greenhouse gas emissions of combustion engine and electric passenger cars.”

    The ICCT looked at the entire life cycle from sourcing of the battery materials to the production of the vehicle, both BEVs and ICEs, and then compiled driving data in different markets to get an average life-cycle emission from the use of the vehicles.

    The group then used the electricity mix of each region (Europe, US, China, and India) to develop average lifetime emissions.

    Study dispels myth that electric cars pollute as much as gas-powered cars due to 'dirty' grid - Electrek
    https://electrek.co/2021/07/21/study-dispels-myth-electric-cars-pollute-gas-powered-cars/amp/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: Kdyt me znas. Kdyz jde o Greenpeace, slusny slovo ve slovniku nemam. Je to hlavne kvuli totalnim lžím o GMO, coz je neco co dokazu tak trochu expertne posoudit. To jaky informacni reflex se temhle hajzlům podarilo ve spolecnosti vytvorit - zablokovalo jeden z nejperspektivnejsich smeru aplikovaneho vyzkumu ktery muze zasadne pomoc ve vsech enviromentalnich problemech ktere ted mame.
    I co se tyka meho vyzkumu, tak behem cca 3-4 let chci (budu-li mit stesti) prejit ze zakladniho molekularne biologickeho vyzkumu na primo aplikovanym enviromentalnim vyzkum. Ma 2 zakladni napady a 1 z nich se tyka reseni methanu v atmosfere a potencial je velmi velky. A hadej jak by to dopadlo s aplikaci v EU? Takze z tohodle pohledu jsem demotivovany, ale porad to beru jako neco o co se ma smysl snazit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: magor, sračka, mrdky, zmrdi... si začal chlastat už po obědě ne?
    KEB
    KEB --- ---
    AYOS: chápu tvůj pocit marnosti. Že téhle republice není pomoci jsem si uvědomil u prvních patnácti minut dokumentu merchants od doubt. Jak tam ten starý strýc popisoval svůj boj proti tabákové lobby.

    Nám není pomoci, protože v roce 2o2o zcela reálně řešíme, jestli nepostavil pomník někomu jako byl Kubera, který tvrdil že kouření je jeho ústavní právo bla bla bla.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Akoratze veleopurtinista a prevlikac kabatu Dlouhy akorat proste siri mlhu, aby ziskal cas, otupil tlak na reseni. Jinak me u tehle "realistu", ktery neustale resej, aby nekdo neschudnul bavi, jak se vubec nepozastavujou na tak bazalni otazkou: proc kurva vubec tu klimatickou krizi resime. Jaky si mysli, ze budeme mit bohatstvi ve svete, kde globalni teplota poroste o stupen kazdejch deset let? No asi moc vleky nebude, leda ze se preorientujeme z vyroby aut na vyrobu gattlingu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: AYOS: Btw no a do urcity miry bylo mirovy vyuziti jaderny energii byproductem zavodu ve zbrojeni, ta doba paranoidniho stresu, kdy lidska chyba nebo technicka zavada mohla odstartovat globalni jadernej stret musela bejt dost silena. Plus existovaly projekty v RAND corporation, tkery se zabyvali vyuzitim pocitacu k tomu, aby obesli neochotu lidskych subjektu zacit jadernou valku, kdyz je treba (super rozbor v celkove skvely knizce "War in the Age of the Inteligent Machines" od Manuela DeLandy). Kdysi jsem cetl, ze v urcitou chvili v jaderny energetice byly dve mozny vetve vyvoje uran vs thorium. Thorium v rade vecech vypadalo nadejneji (levneji, bezpecneji, min odpadu), ale misto toho se slo cestou uranovy technologie. Udajne proto, ze z ni se dali delat jaderny bomby. Moc se v tom nevyznam, tak neumim posoudit jestli je to bullsthit nebo ne. Co myslite vy?

    Rychle jsem dohledal treba tenhle clanek ve Forbesu.
    So why on earth are we using uranium? As you may recall, research into the mechanization of nuclear reactions was initially driven not by the desire to make energy, but by the desire to make bombs. The $2 billion Manhattan Project that produced the atomic bomb sparked a worldwide surge in nuclear research, most of it funded by governments embroiled in the Cold War. And here we come to it: Thorium reactors do not produce plutonium, which is what you need to make a nuke.
    How ironic. The fact that thorium reactors could not produce fuel for nuclear weapons meant the better reactor fuel got short shrift, yet today we would love to be able to clearly differentiate a country's nuclear reactors from its weapons program.

    https://www.forbes.com/sites/energysource/2012/02/16/the-thing-about-thorium-why-the-better-nuclear-fuel-may-not-get-a-chance/?sh=995b8441d803
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AYOS: Jeste teda neco pridam. Jsem rad, ze jsou tu lidi jako ty nebo TUHO a jsem rad ze obecny posun ktery pozoruji, je posun v uvazovani - ktery muzu vyjadrit asi timhle: [TUHO @ Klimaticka zmena // The true situation is far worse than you are prepared to admit in public]
    ... z klimatické krize lidstvo nevyvedou líbivé individualistické mantry jako „sami buďte změnou, jakou chcete vidět ve světě“

    A posun ktery je nutny, je se tim zabyvat na urovni mainstremu, racionalne ale moralne zaroven, realisticky a se snahou vylouceni lobistickych tlaku. To proc se vzdycky rozciluju je, ze pokavad je na 1 strane extrem typu Jan Beránek, da se zcela predpokladat ze na druhe strane tu bude nekdo jako Vaclav Klaus. A pohnout s ledy pujde tehdy az tu diskuzi nepovede ani jeden z nich.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AYOS: Ano, ale ta jaderně-skepticka Evropa je vysledek 30 let "prace", ktera je moralne na urovni Okamurovi SPD.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AYOS: Oni proti nemu uz nemusi bojovat, protoze tech 30 let boje proti jadru vyvolalo mentalni background u mnoha lidi, ze jadro jakoze neni v pohode (podobne jako jine "think-thanky" o ockovani, GMO, antikoncepci, 5G, nebo hovezim mase... cokoliv kde 30 let lzes) a utlumenim rozvoje infrastruktury dosahli toho ze je jadro drahe. Ted uz proti nemu opravdu aktivne bojovat nemusi.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AYOS: S tim co jsi napsal do tohodle prispevku souhlasim. Souhlasim i s tim ze v soucasnem kontextu to v dusledku neni napomocne. V situaci ve ktere jsme (obecne enviromentalne, ne jen ciste klima) neni cas "na princip" - to take chapu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AYOS: PETER_PAN ne PETR_PAN ;-)

    Ja nepsal ze souhlasim se vsim co pisou. Souhlasim s tim co pisou v "memorandum" a uznavam ze je to znacne neutralne napsane.

    Obecne ale souhlasim (ne uplne se vsim) i s tim co pise ve clanku zde TUHO jinak velky magor Dlouhý.

    Ty pises: "Jako obyčejný konzument a občan EU, budu radši pokud český průmysl zbankrotuje a já si budu kupovat energii ze zahraničí zelenou.".
    A to je sracka, protoze by to poslalo CR nekam na uroven Makedonie a to ze ty si prejedes vlakem do Berlina a jses z toho venku je stejna bezohlednost a prehlizeni jako "vyvazeni" externalit do zemi 3. sveta.

    Dokud nebude EU v ramci jednani brat jadernou energetiku jako plnohodnotnou bezuhlikovou a plne ekologickou a cistou energii ktera si zaslouzi podporu i za vyssi cenu (v ramci klimatickych zmen se prece neptame na nejlevnejsi reseni, ale na to nejlepsi pri zohledneni vsech pros/cons), pak podtrhavam to co pisou ti lidi kolem Wagnera. Je to ideologicky boj v prvni rade a o ekologii jde az v druhe.
    Nemecko treba realisticky muze prejit na OZE + spickove/vyrovnavaci systemy, CR ne. Zaroven Nemecko svoji politickou silou v EU tlaci takove zmeny, ktere budou reflektovat jejich moznosti a pripadne i jejich exportni vyhody. A jsem u argumentu o spravedlnosti.

    Pises o tom ze se zaspalo a TUHO o zdrzovaci taktice. Ja pisu uplne o tom stejnem, ze se s vystavbou JE zaspalo a mrdky jako Greenpeace delaji desitky let zdrzovaci taktiku. Pokud tyhle zmrdi do toho muzou mluvit a dostane se jim slechu, pak klidne i Dlouhy s Kretinskym.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ze zdrzovaci taktiky prumyslniku

    TUHO
    TUHO --- ---
    tyve ja umru...

    „Jiná otázka je, že v případě, že bude oteplení pokračovat - upozorňuji, že od roku 2016 se atmosféra a povrch oceánu spíše ochlazují, ale to může být jenom krátkodobý výkyv...“ dodává meteorolog Šálek.
    Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/za-zaplavy-nemohl-pouze-bernhard-ale-i-horky-vlhky-vzduch-ze-stredomori-rika-odbornik-mohlo-jit-o-vo.A210719_151521_ln_domov_sed

    tak jak vypada to ochlazovani od roku 2016? takhle.

    KEB
    KEB --- ---
    Chystá se horší povodeň. Bruselská klimatická medicína vyprodukuje skutečné extremisty | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
    https://www.tydenikhrot.cz/clanek/chysta-se-horsi-povoden

    Ten člověk začíná být vážně zábavny
    TUHO
    TUHO --- ---
    nemate nekdo echo predplatny? v echu24 jim taky dobre strasi ve vezi, ale kupovat si tu vec kvuli temhle prehrocenejm posukum zas moc nechci

    Až dosud bylo volání po czexitu výrazem „extremismu“. Ale extremistická je tato evropská politika. V nemožnosti to přiznat tkví hlavní důvod naprosté pasivity, s níž česká politická scéna tento energetický maoismus přijímá


    Revoluční evropský manuál. Nastal čas pro „extremisty“ - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/SZTZi/revolucni-evropsky-manual-nastal-cas-pro-extremisty
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    TUHO: hmm na webu pisou: Spolek Realistická energetika a ekologie není napojen na žádné české a evropské veřejné zdroje financí. Naše činnost není placena z vašich daní, ale pouze z příspěvků našich dárců.

    Na uctu teda skoro zadny penize nemaji. Asi to delaji z presvedceni.
    Na jejich homepage me zaujala formulace ze dotace a subvence "neomarxisticky devastují hodnoty svobodné tržní ekonomiky". A jsou to vsechno samozrejme bili boomeri.

    Internetové bankovnictví | Fio banka
    https://ib.fio.cz/ib/transparent?a=2901972375&f=17.06.2021&t=17.07.2021
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam