• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    This report maps how European energy corporations are influencing climate and energy investment policy globally. Using LNG advocacy in Europe and Africa as a case study, it demonstrates how industry's attempts to influence policy risks locking in fossil fuels across the entire value chain, from upstream production to downstream demand for its products.

    InfluenceMap analyzes climate policy engagement activities from 15 companies of the European oil & gas and utilities sectors that have proposed or begun constructing new LNG export terminals in Africa and import terminals in the EU as of May 2023, as identified by Global Energy Monitor. The companies assessed in the research are: BP, E.ON, Enagás, Enel, Engie, Eni, Equinor, Fluxys, GALP, Gasunie, PGNiG, RWE, Shell, Snam and TotalEnergies.

    InfluenceMap The Oil and Gas Industry's Policy Advocacy in Africa and Europe
    https://influencemap.org/report/The-European-Oil-Gas-Industry-in-Europe-Africa-22693
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: je lozene, ze se otepli na 2.7. jaky prumysl to prezije? zasadni otazky.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: podle me cituje toho mrtveho poradce US prezidenta, ktery analizoval sedimenty v lomech a emigroval, ale jist si nejsem.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: otazka je jestli se tim resenim nevyleva s vanickou i dite. Stejne jako on si myslim, ze udrzet si prumysl a investovat do adaptace je lepsi reakci nez si zlikvidovat prumysl s vedomim, ze kdyz se k nam zbytek sveta nepripoji, tak to bude k nicemu..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: ten koho cituje bude jeho mentor, taky nejaky profesor z ustavu, dnes uz mozna emeritni ad modelovani se potom mrkni na Pokorneho publikacni cinnost
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: tak cituje tam nejakyho cz vedce z 90tek a kdyz se odvolava na fungovani dynamickyho systemu, tak tu dynamiku nekdo musel namodelovat a neco vyslo... jak se to dnes dela.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: pro neho existuje jenom Antarktida, takze tam je reseni vsech problemu: rozpustis velmi studeny antarkticky led, ziskas studenou vodu, ta nejak ochladi vodu v pacifiku a jiznim atlantiku, to zpusobi zmenu proudeni a to ochladi evoropu, kam se vrati ledovce, coz zvysi albedo, coz je negativni zpetna vazba a tak se v Pokorneho snu presune antarkticky ledovec nad evropu/arktidu.
    V tomto sneni ale zapomnel na to, ze je ta studena voda neustale ohrivana, a je tedy otazka, ktery z jevu nastane drive .. ale je mozne, ze pokud budeme brdit, neohrejeme vodu dost ..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: me by zajimalo, kde vzal to s tim ochlazenovanim, z jakyho modelu tohle vychazi. protoze i kolaps AMOCu jsem mel za to, ze by znamenal na severni polokouli ochlazeni, ale ochlazeni regionalni a docasne.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: dik, nejak jsem si tam promitl "se", ktere tam neni.
    Tak je to presne to, co jsem psal, on predpoklada, ze v ramci nasi nejistoty nemame zohledneny zivot. Tedy nejenom, ze se lidi budou snazit ekonomicky profitovat ze zvysene teploty, nebo vyssi koncentrace sklenikovych plynu, a tim vytvaret negativni zpetnou vazbu, on si mysli, ze to budou delat i jine organizmy/systemy.
    Tak jako jsme treba u Deep Horizon dopredu netusili, ze jsou v Mexickem zalivu bakterie, ktere rozlozi ropu o desitky let drive a ze ekologicka katastrofa tak bude omezenejsi, nez davyl cisty prepocet vylitych gallonu ropy na hladinu more.
    Jenze i tak byly skody obrovske. Komplet to zmenilo strukturu podnikani v zasazenych oblastech a sposta lidi emigrovala.
    Je to spise jak to rika nemecky spolkovy ministr pro hospodarstvi a zmenu klimatu Habeck, "nikdo nevi a my muzeme jenom doufat, ze jsme udelali vsechno proto, abychom to stihli". Pokorny tuto snahu udelat vsechno mozne ocnazuje za hysterii, to je to co je na nem nesympaticke.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: to ctes spatne, nemluvi o teplote ziveho, ale vlivu ziveho na teplotu planety..
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    TUHO: to je zase intelektuální hromada kompostu

    Třeba tady: sice se otepluje, ale co to je z hlediska paleoekologie, ale vlastně nevíme, jak to dopadne. Neskutečně hnusná manipulace

    ...Že se současné oteplování zatím ještě nevymyká dlouhodobé klimatické variabilitě našeho meziledového období. Pravda, dnes se otepluje poměrně rychle, ale během posledních 11 700 let se podobně rychle oteplovalo už několikrát. Tohle tvrzení není žádné rebelství, nýbrž většinový názor paleoklimatologů. Nový je pouze vliv CO2 uvolněného lidmi z fosilních zásobníků. Tento vliv je sice zjevný, ale zatím nevede k nějaké radikálně nové klimatické situaci – tedy v měřítku našeho meziledového období. Zatím. Protože co není, může nakonec přece jenom být – tohle je potřeba jedním dechem dodat...

    Už ale aspoň neříká, že se neotepluje a Milankovicovy cykly. Sice ano, máme víc CO2, ale co teprve jmelí!

    Ten člověk potřebuje publikum, tak bude mlít bláboly, protože jeho obor nikoho nezajímá. Tohle chce někdo poslouchat, boomeři tleskají. Zároveň se bojí, co kdyby to byla pravda, tak bude raději vymýšlet bláboly a hlavně nemuset řešit. Blbec.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ARAON: prostě kvalitní rant ,) skanzenifikace ČR pokracuje na vsech urovnich :))
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    E.on:

    Největší ekologický festival v Česku odstartuje už 9. září v Kasárnách Karlín! A to znamená, že se můžete těšit na bohatý program plný inspirativních workshopů a přednášek o ekologii a technologii, skvělý udržitelný street food a samozřejmě i hudební hosty. A to nejlepší? Vstup je úplně zdarma! Tak na viděnou v Kasárnách!
    E.ON Ekofestival 2023 | E.ON
    https://www.eon.cz/energy-globe/ekofestival/
    ARAON
    ARAON --- ---
    Bože, to je arogantní kretén.
    “Druhá věc je, že při nejlepší vůli nevím, proč by zrovna oteplování měl být tak velký problém.”
    No jasně planeta byla teplejší, studenější etc. Nikdo neříká, že něco hrozí planetě. To jen lidi budou mít problém. Protože ve chvíli, kdy se vlivem změn klimatu začnou stěhovat miliony lidí z oblastí, které se dílny tomu stanou neobyvatelné, nemusí to rozdejchat naše civilizace. Což mu buď nedochází, nebo mu je to jedno.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Kolik kilogramů skleníkových plynů odstraním výrobou kilogramu biouhlu? : Ekologický institut Veronica
    https://www.veronica.cz/otazky?i=524
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: v anaerobních podmínkách probíhá tlení, žejo, to jako by si někdo spletl redukční reakci při hoření. to je dost chyba, takhle by člověk přírodovědec mluvit fakt neměl.
    každej navázanej prvek (C) má nějakou střední dobu zdržení (MRT) ve sloučenině a zrovna dřevo se dá přepracovat na biouhel s MRT 1614 roků, z něhož část zůstane dál v půdě. navíc uhlík se zdrží v různých částech strom různě dlouho, od listů po kmen. takže např. argument, že listy zetlí (neshnijou) se nedá použít. naproti tomu je doba tlení kmene docela dlouhá, čili to může být součásti řešení. uhlív ve dřevu jde i sekvestrovat ponořením do vody, kde tlení neprobíhá vůbec, to jsou stovky let zdržení C.
    podobně jsem se kdysi ohradil i proti Tadeasovi, že půda může dlouhodobě vázat uhlík, aniž by byl nutně sekvestrovanej, prostě by se jen jako nafouklej rezervoár dál účastnil výměny energie s okolím, ale to je tedy proti pánům z Centra pro teoretická studia fakt marginální.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PALEONTOLOG: Muzes to trosku rozvinout i pro nas neprirodne vzdelane? .)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jinak to je perla vedle perly - zalesnění problém nevyřeší. kecy o hnití dřeva v aerobních podmínkách jsou na vrácení diplomu. ten člověk v životě neslyšel o rezervoárech prvků a základních sloučenin, o době zdržení v něm a vstupech a výstupech. to jsou prostě čuráci a mají látat silnice a ne se vykecávat do médií...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: obor "enviromentální archeolog" je samo o sobě kokotina. kor ve spojení s Centrem pro teoretická studia. škoda, že dali takovýmu čurákovi prostor se vykecat. to zas bude pantátů v hospodě nadávat... bohajeho
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: "Jako biolog si například troufám tvrdit, že pořádně netušíme, jak s teplotou na Zemi hýbe život, který na ní žije" za toto by mel vratit diplom.
    My docela presne vime, jak se s teplotu meni, nebo i hybe zivot.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam