TUHO:
Klima jako volební téma
Vnímám, že nemalá část vaší politiky je založena na boji proti „klimatickému šílenství“. Zeptám se jednoduše: Jaký vliv má člověk na změnu klimatu?
No, nepochybně má.
A má na to nějaký zásadní vliv?
Nemá zásadní vliv. To je podvod a je to lež.
Čí je to lež?
Klima se mění, měnilo se vždycky a vždycky se měnit bude. A představa, že na to má nějaký dominantní vliv člověk, je představa falešná, představa nevědecká, a ti lidé, kteří tvrdí, že je na tom devětadevadesátiprocentní konsenzus všech vědců na světě, lžou, protože to není pravda.
Dobře – zásadní vliv člověka na změnu klima potvrzuje třeba NASA. Proč by měl člověk věřit vám, a ne NASA?
Já se určitě nepoměřuju s NASA, ale také si občas něco přečtu a prostě vidím, že vždycky nejhlasitějším vyhlašovatelem těchto podobných takzvaných konsenzů nebo pseudokonsenzů je klimatický panel OSN.
Všímám si, že existuje řada oponentních vědeckých názorů. To nejsou žádné anekdotické věci, to jsou skutečně relevantní věci lidí, kteří odešli z toho klimatického panelu, protože měli publikovat skeptické názory, ale nebylo jim to umožněno.
V roce 2003 takzvaná nevládní IPCC neboli NIPCC – založil ho profesor Singer, který byl dlouhá léta šéfem U. S. National Weather Satellite Service, člověk, který určitě je relevantní osobou – dělal vážný oponentní panel k tomu pod OSN.
Dobře, vy tady mluvíte o nějakém pseudokonsenzu, ale i americké úřady v době prvního prezidenství Donalda Trumpa doslova říkaly, že vliv člověka na změnu klimatu je zásadní.
Já znovu říkám: Vidím řadu vážných vědeckých názorů, studií a postojů, které říkají, že není žádná klimatická krize, že to je podvod, a říkají, že vliv člověka na změny klimatu je zanedbatelný a nedá se porovnat s některými jinými faktory.
Já se zeptám možná úplně hloupě – je Země placatá?
Když se podíváte na dvourozměrný model mapy, tak na stole placatá je. Když se ale podíváte z vesmírné rakety, tak asi placatá není.
Zobraziť väčšie rozlíšenie
Předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka. Foto: Jakub Plíhal, Deník N
Ptám se proto, že mám pocit, že kdybyste mě chtěl přesvědčit o placatosti Země, používal byste pravděpodobně velmi podobné argumenty, které říkáte nyní, když tvrdíte, že vliv člověka na klima není zásadní. Jaký je v tom rozdíl?
O placatosti Země se nás snaží přesvědčit klimatičtí aktivisté, kteří říkají, že už dávno neplatí, že vliv na Zemi má měnící se intenzita slunečního záření a klima ovlivňujeme pouze my – lidé.
To jsou lidé, kteří by klidně tvrdili, že je Země placatá.
Nikdo netvrdí, že klima ovlivňuje pouze člověk. Ale že současná klimatická změna je způsobena činností člověka.
Já jsem mnohokrát slyšel, že je tu vědecký konsenzus o tom, že téměř výlučně ovlivňuje klima na světě pouze člověk a jeho aktivita. To je postoj hodný člověka, který by klidně tvrdil, že je Země placatá.
Ti lidé tvrdí, že měnící se intenzita slunečního záření už přestala měnit klima. Protože teď už jsme za to zodpovědní jenom my. Je to směšné.
Takže NASA, IPCC jsou plochozemci?
Já sleduju proměnu IPCC. Klimatologie je o matematických modelech. Rozumět klimatu je otázka geologie, je to otázka fyziky. Klimatologie se stala vědou, která je vyvyšována. Jsou to vědci, kteří létají na kaviárové konference první třídou a v publiku jim sedí vládci světa.
A politikům to vyhovuje, protože než aby řešili problémy dneška, raději řeší problémy budoucnosti. Je to escapismus.