• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JVMLOK: a ani neumí do google zadat Naomi wu co2 buildup..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    tvl ten se normálně dokáže vytrollit sám :D

    GORG: Pseudonym Sexy Cyborg je asi tak stejne dobrej jako Gorg, jenom s rozdílem, že Sexy Cyborg se nedá použít jako synonymum pro Attention whore, v tvém případě vlastně spíš Panicked Attention whore.
    GORG
    GORG --- ---
    Heh linkovat někoho s pseudonymem Sexy Cyborg nebo kdo to je, a co napsala? :) Tak si to nech pro sebe, jestli se o ni nechceš bavit.

    E2E4
    E2E4 --- ---
    GORG: kdo nevěří ať tam běží.
    GORG
    GORG --- ---
    E2E4: Po těch akademických studiích, co jsem tu linkoval, nevím, jestli ten twitter je úplně odpovídající úroveň :-) Předně, kdo je Naomi wu, a proč mě to má zajímat?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GORG: přečti si co o tom píše Naomi wu na Twitteru.
    GORG
    GORG --- ---
    K problematice vyšší koncentrace/znovuvdechování CO2 (zejména u respirátorů) se dělaly studie. To je normálně validní téma přes všechno to štěkání "Neposlouchejte ho. Je to blázen!"
    GORG
    GORG --- ---
    CAIDEL: A o kolik to je teda přibližně?
    GORG
    GORG --- ---
    E2E4: Jednou větou bych se k tomu raději nevyjadřoval :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GORG: kdybys měl shrnout svůj názor jednou větou, jak by to bylo? něco jako "vidíte divný píšou se o tom kontroverzní a i lživý věci, takže to není tak jak nám říkají ?"
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    O co se tu zase snažíš? Veškerá pointa je shrnutá tady: Tvrzeni, ze rouska koncentraci zadnym relevantnim zpusobem pro dychani nezvysi, akceptuji, ale nesouhlasim s tim. . Debata tudíž zbytečná, bereš v úvahu jen co se ti hodí - zkrátka klasický generátor fake news (začneš něčím co je pravda - protože to o CO2, větrání a myšlení není žádná novinka a pak si to ospinuješ úplně do sraček).
    GORG
    GORG --- ---
    Nevim, jestli je dobry napad davat ty rousky do skol, ktere jsou cele o potrebne schopnosti se koncentrovat a premyslet, rozvijet mysleni.
    Narozdil od ucitelu si od rousky neoddechnou ani o prestavce.
    GORG
    GORG --- ---
    Your Brain on Carbon Dioxide: Research Finds Even Low Levels of Indoor CO2 Impair Thinking | California Magazine
    https://alumni.berkeley.edu/...-2016-welcome-there/your-brain-carbon-dioxide-research-finds-even-low

    The results floored Fisk. At concentrations as low as 1,000 parts per million (ppm), decision-making declined moderately, but noticeably, on most measures. At 2,500 ppm, decision-making was substantially hampered. By comparison, the Occupational Safety and Health Administration currently sets exposure limits for workers at 5,000 ppm, averaged out over an eight-hour workday.

    “I was very surprised at the strength of the effect,” Fisk said. “These results were so contrary to the widespread view.”

    He also worried about the implications of the findings. Carbon dioxide levels studied match those found in some crowded conference rooms, cars, and planes. Surgeons wearing masks probably inhale much more. Concentrations in public school classrooms frequently exceed 1,000 ppm and sometimes even 3,000 ppm.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GORG: pridava nulovou dezinformační hodnotu, narozdil od tebe.
    GORG
    GORG --- ---
    https://medium.com/wedonthavetime/co2-affects-our-thinking-93c016bcc74d



    https://www.nytimes.com/2019/05/06/health/conference-room-air.html

    While other indoor air pollutants may be linked to respiratory problems and cancers, carbon dioxide itself generally has been considered harmless at these levels. But researchers have started re-examining that assumption.

    Indoor carbon dioxide levels could be a health hazard, scientists warn | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...indoor-carbon-dioxide-levels-could-be-a-health-hazard-scientists-warn

    Indoor levels of carbon dioxide could be clouding our thinking and may even pose a wider danger to human health, researchers say.

    While air pollutants such as tiny particles and nitrogen oxides have been the subject of much research, there have been far fewer studies looking into the health impact of CO2.

    However, the authors of the latest study – which reviews current evidence on the issue – say there is a growing body of research suggesting levels of CO2 that can be found in bedrooms, classrooms and offices might have harmful effects on the body, including affecting cognitive performance.

    “There is enough evidence to be concerned, not enough to be alarmed. But there is no time to waste,” said Dr Michael Hernke, a co-author of the study from the University of Wisconsin-Madison, stressing further research was needed.

    Writing in the journal Nature Sustainability, Hernke and colleagues report that they considered 18 studies of the levels of CO2 humans are exposed to, as well as its health impacts on both humans and animals.

    Traditionally, the team say, it had been thought that CO2 levels would need to reach a very high concentration of at least 5,000 parts per million (ppm) before they would affect human health. But a growing body of research suggests CO2 levels as low as 1,000ppm could cause health problems, even if exposure only lasts for a few hours.

    https://pdf.sciencedirectassets.com/278653/1-s2.0-S1877705813X00086/1-s2.0-S1877705813007558/main.pdf

    Conducted research show evidently very bad air quality in typical small sleeping rooms. In most of tested cases,observed CO2 levels significantly exceeded recommended hygienic standards. Few times maximum recorded CO2 levels (above 3800 ppm) were higher than 75% of exposure limit for 8 hours [9], [10]. Such high concentrations were not reported in literature [19], [20]. It is supposed that bad air quality can affect the sleep process and further deteriorate daytime health or work efficiency. The impact of bad air quality for human sleep efficiency should, however, be precisely investigated in the future
    GORG
    GORG --- ---
    Pokud jde o mnozstvi CO2 v mistnostech, ukazuje se, ze pri spatne ventilaci, roste v mistnosti CO2 linearne a dosahuje hodnot az 4000 ppm

    https://link.springer.com/article/10.1007/s13762-019-02412-5



    What are safe levels of CO and CO2 in rooms? | Kane International Limited
    https://www.kane.co.uk/knowledge-centre/what-are-safe-levels-of-co-and-co2-in-rooms
    CO2
    250-400ppm Normal background concentration in outdoor ambient air
    400-1,000ppm Concentrations typical of occupied indoor spaces with good air exchange
    1,000-2,000ppm Complaints of drowsiness and poor air.
    2,000-5,000 ppm Headaches, sleepiness and stagnant, stale, stuffy air. Poor concentration, loss of attention, increased heart rate and slight nausea may also be present.
    5,000 Workplace exposure limit (as 8-hour TWA) in most jurisdictions.
    >40,000 ppm Exposure may lead to serious oxygen deprivation resulting in permanent brain damage, coma, even death.

    // Tvrzeni, ze rouska koncentraci zadnym relevantnim zpusobem pro dychani nezvysi, akceptuji, ale nesouhlasim s tim. Myslim, ze pokud hovorime o dlouhodobem noseni rousky detmi nonstop po dobu 6-8 hodin, nelze uplne zanedbat uvahy, jak to minimalne muze vyrazne zhorsit mysleni, kdyz uz i bez rousky je tema vice lidi v mistnosti problematicke.

    Kdyby slo o to par tydnu nosit rousky, asi by to nemelo smysl resit, ale vypada to, ze rousky tu zustanou jeste mesice ne-li roky, a lehkovaznost nekterych me skutecne zarazi. Povysovat se nad nekoho, ze je hloupy, nikdy nebyl validni argument. Veci, o kterych tusime, ze zrejme nejsou problem, jsou i tak pro potvrzeni zkoumany. Neprijimam tuto dobu logickych klamu a velikastvi. Spravny postup je lidem dat vedet, jake jsou konkretni hodnoty hladin CO2 ve tridach po nekolika hodinach. Ne vysmech. CO2 ma pri urcitych hladinach prokazatelnou toxicitu. Je tedy otazka, jestli jsou vsude mistnosti dostatecne vetrany alespon otevrenim okna, coz ale muze byt problematicke v zime. Otazka je taky, jestli noseni nejakeho typu ustenky zpusobuje relevantni zmenu hladiny, ktera by situaci mohla jeste zhorsit
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GORG: Ty jenom jaksi vynalézáš kolo, ale nemáš na to ani základní potřebné znalosti, takže to dopadá nevalně a točíš se na všeobecně známých a vyvrácených nesmyslech.
    GORG
    GORG --- ---
    CAIDEL: Jezis, tak si to nech pro sebe. Pridavas nulovou informacni hodnotu.
    GORG
    GORG --- ---
    Tak ty děti by možná omdlely bez roušky a nemá to s tím žádnou souvislost obdobně jako u zpráv o padajících lidí v ulicích Číny.

    Osobně bych ale uvítal, kdyby se vrátil svět racionality a vědeckého přístupu. V tomto směru je například ona otázka množství CO2 relevantní validní aspekt.

    Před pár lety se dělala studie, která vůči kontrolní skupině sledovala vliv CO2 v budovách na myšlení. Objevili kauzalitu mezi větším množství lidí v budovách (ve škole, na přednáškách, meetingu) a zhoršenou schopností přemýšlet. V těchto budovách jsou totiž hodnoty CO2 zvýšené i bez roušky. Je otázka, jaký na to může mít vliv zhoršená ventilace při nošení ústenky. Otázka, která ale není zkoumána. Proto hovořím, že jsme opustili svět racionality a vědeckého přístupu.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GORG: Vyvraceli to lékaři, nicméně tobě je to stejně jedno, protože se ti nějaký blábol z domazlickeho.deniku hodí do agendy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam