• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    SEVEN
    SEVEN --- ---
    MINERWA: Na TV nekoukám, ale je to na všech rádiích (i těch internetových, kde jinak skoro žádný reklamy nejsou) a taky běží bannerová kampaň na internetu. To muselo stát prachů...
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    SEVEN: a moje máma se mě ptá, v kolik otvíraj v tom našem očkovacím centru, já jí píšu: "ty vole, to se musíš nejdřív zaregistrovat" a ona že prej všechno ví, a že jsem úplně blbá, že jí to píšu, a že neví, jestli tam otvíraj v 6 nebo v 7 ráno, tak jí znova píšu:"to se musíš zaregistrovat! a oni ti pak pošlou čas, těžko tam budou fronty".... no, na to už mi neodpověděla, protože neumí přiznat barvu, musela jsem si vyhledat, o čem mluvíš, viděla jsem jednou, nemám tv
    SEVEN
    SEVEN --- ---
    Skoro se bojím otevřít plechovku, aby na mě nevykouknul Pafko s reklamou na očkování. To si fakt někdo myslí, že takovým kobercovým náletem přesvědčí nerozhodnutý lidi k očkování?
    Já se teda očkovat nechám, jakmile to bude možný, ale ta reklama mě neskutečně vytáčí. A jít o něco jinýho než o moje zdraví, asi bych měla nutkání se na celou věc natruc vybodnout.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: (trochu nižší)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CORNELA: nevím jestli vidíš o pár příspěvků niz, jedná se o Číňanku s čínským očkováním.. ta na to asi nemá ten správnej papír navíc i objektivně ty čínský vakcíny mají nižší účinnost..
    ACKO
    ACKO --- ---
    CORNELA: jo testujou, když maj očkování ze zahraničí
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ACKO: čínský očkování vs čínský antigenní testy říkáš? :)

    v principu by se to nemělo dít, nejspíš falešná pozitivita toho Ag testu..

    pokud to řešíš jako praktický problém, zkusil bych asi nějaké jiné / kvalitnější Ag testy nebo lépe dělat PCR pooling testy.

    a mezinárodní uznávání vakcín (zejména těch pochybnějších / méně účinných / co pokud budou některé výrazně jinak fungovat na nové varianty viru) je holt důležitá ale stále otevřená otázka..
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Mamka i tatka byli, mamce je 58, mela AZ, reakce se dostavila v noci (ockovana v poledne), bolest svalu a kloubu a v miste vpichu, druhy den to bylo ok, byla unavena, treti den uplne v pohode. Vedle v medicine psali, ze to za 24-48 hodin odezni. Tatkovi je 60, byl na Pfizeru, reakce zadna ani poprvy, ani podruhy. Ale AZ funguje na jinym principu, nez Pfizer. Jeste teta, te je 70, byla na Moderne a taky bez reakce.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GILHAD: ja jsem prave nekde jednim okem cetla, ze reakce byva spise az po druhe davce a vice u mladych lidi, takze variantu, ze ma dneska uz sestym dnem reakci na 1. davku pfizeru, jsem nejak nebrala v potaz. snad je to takhle.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    POZITRON: Po ockovani se da ocekavat reakce, protoze organizmus (dle sveho mylneho presvedceni) "bojuje s nemoci" (a to je presne to, proc se ockuje, aby se tim "bojem" vycvicil a udelal si obranne prostredky proti te opravdove nemoci) - cili nejaka primerena reakce na ockovani je znamkou, ze nejspis zabralo.

    Ja se davam ockovat kazdy rok proti chripce, druhy den me rameno boli, jako by me nekdo prastil a vetsinou cely den prospim (a neni mi tak uplne dobre, i kdyz spatne taky ne, ale citim to). Proti COVIDu jsem uz dostal obe ockovani, kazde bylo asi tak dvakrat horsi, nez proti te chripce a misto jednoho dne trvalo dva. (Manzelka to tradicne snasi hur, taky ji hur bylo) (Teda jako absolutne porad nic extra, ale jako v porovnani s tim ockovanim proti chripce jo.) A skoro sichr jsem COVIDem nakazeny nebyl ani naznakem (protoze prakticky nemam jak).

    Takze asi tak. Nemusi jit o problem, ale o to, jak mama snasi ockovani obecne a proti COVIDu zvlast.
    ACKO
    ACKO --- ---
    E2E4: hele prý máme ve škole číňanku, očkovanou jejich očkováním už asi před dvěma měsící a antigenní testy má furt pozitivní, PCR v pořádku
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ACKO: člověk měně než týden - 2 týdny (nevim přesně) po očkování ještě plnou imunitu nemá, tj je třeba na něj hledět jako na neockovaneho.

    pokud má pak pozitivní test, vakcína u něj nezafungovala a normálně se nakazil, to se u nějakého malého procenta stává.

    nebo se nakazil krátce před / po očkování.

    pokud má člověk po očkování pozitivní test, těžko to je z vakcíny - ten antigen má tam kde byl očkován, ne v nose/nosohltanu/krku/slinách kde je testován..

    Could Vaccination Cause Me To Test Positive For Covid-19?
    https://www.forbes.com/sites/coronavirusfrontlines/2021/02/26/could-vaccination-cause-me-to-test-positive-for-covid-19/
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    TAPINA: Todle jde zjistit jen PCR testem. Jinak je to jak věštění ze skleněné koule.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ACKO: To by mělo být ale maximálně pár dní po očkování, že vyjde pozitivní antigen.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    POZITRON: Většinou nic zásadního. Kamarádka byla pozitivní a manžel měl jít na očkování. Nechápu, jak je možné, že ho naočkovali, když byl v karanténě, ale nějak jo (je zdravotník), za pár dní pozitivní test. Je mu přes 65 a zvládnul to víceméně v pohodě.
    Navíc u tvé mámy bych to spíš viděla na reakci po očkování.
    ACKO
    ACKO --- ---
    Já bych měla takovou praktickou poznámku k těm očkováním: je docela blbý, že neexistuje už nějaká mezinárodní domluva o tom, jak je uznáváno očkování z jiné země a očkování kterými vakcínami bude uznané. Oni nám sem už totiž jezdí očkovaní a my s nimi zacházíme jako s neočkovanými. Potom existuje takový vedlejší efekt některých očkování, že očkovaný člověk na antigenním testu se projeví jako pozitivní, takže pro vstup na pracoviště si musí každý týden nechat dělat PCR testy.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Co se stane, kdyz se naockuje nakazeny, ktery nevi, ze je v tu chvili nakazeny?
    Proc se ptam. Mama, 68 let, byla minuly patek behem dne na 1. davce pfizer a vcera se zminila, ze od patecniho vecera je unavena, stridave ji boli hlava, ma teplotu a prujem. Obvodacce ani nevolala, prej je to urcite nachlazeni a prujem ma, protoze asi neco snedla. Jeji slova.
    Zacatkem minuleho tydne byla nekde po doktorech, kam jela mhd, takze dle meho se mohla v pohode nakazit. Ale uplne tu moznost odmita. Coz je fascinujici, protoze ta je z covidu posrana (opravnene, s tatou jsou chronicky nemocni), az tak, ze byla mesic v Klecanech ve cvokhausu, protoze uz ji z toho hrabalo tak, ze jen lezela v posteli a cumela na televizi.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Ok, díky za feedback, je dobrý vědět, jak to chodí jinde.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JAMILLOS: Kladno, policajti se zavedenim tehle opatreni vicemene zmizeli z ulic. Sletiste vetsinu casu narvany k prasknuti, vi to tu kazdej krome policajtu. Jednou jsme je videli jak u obchodaku buzerujou nejakyho bezdomovce, zatimco kolem s klidem proudili bezrouskari. Toz tak;).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JAMILLOS: ono je hlavně smutný, že se to nevynucuje indoor případně v davech (zastávky), kde to má daleko větší smysl.

    a že lidi nevědí že to má velký význam v nevětraných indoor prostorech, typu výtah v paneláku a že respirátor nesmí kolem nosu profukovat.

    formálně je to myslím stále povinné kdekoliv v zastavěném území obce, vyjma běžců, kteří musí dodržovat 2 m rozestup, coz jsem v praxi nikdy neviděl..
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    JAMILLOS: Tak to v Praze je naopak výskyt hlídek asi na historickém minimu. A v menších městech holt podle toho jak aktivní velení policie máte, protože spousta referencí mluvila o tom, že v Praze se naopak nařízení vcelku dodržují, na menších městech často vůbec.

    No, co mají oficiálně v papírech netuším, neoficiálně se většinou snaží být neviditelní a dělat, že nic nevidí. No a pak narazíš na blbce (nebo spíš dva blbci na sebe narazí vzájemně) a je z toho zakleknutí.

    Pro tebe je nicméně směrodatné stejně zase jenom to, jak to chodí konkrétně u vás, zkušenosti z Prahy jsou ti vcelku k ničemu. Takže jestli to 50% lidí u vás už nosí pod nosem a policie to očividně neřeší, tak sis asi odpověděl sám :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam