• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    RYNA
    RYNA --- ---
    CLAVEN: V Kongresovém centru taky? Bez registrace? Já mám dnes přesně 5 měsíců po druhé dávce a chystám se na Zbraslav, ale Kongresak mám výrazně blíž. Myslela jsem ale, že tam si bez registrace neškrtnu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Děkuji všem. Mně po Phi nebylo nic, ale řeším, zda jet zítra do Phy autem nebo radši na jistotu vlakem s tím, že když mi bude blbě, tak v tom kupé to dám sichr vždycky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    DOCKINEZ: byla jsem v patek, bala jsem se, ale nakonec nic krome bolesti toho mista vpichu. Po pfizeru mi take nic nebylo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zdarec. Zítra jedu do Phy pro booster Moderny. Měl jste prosím po kombinaci Phi-Phi-Mod někdo nějaký komplikace? Děkuji.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Keby ste niekto v Prahe hľadali miesto, kde vám pichnú bez kecov booster aj po 5 mesiacoch (aj keď ešte nie ste 45+), tak v OD Kotva Pfizer a v Kongresovom centre Pfizer/Modernu.

    Naopak v OC Černý Most to nemá zmysel skúšať, tam ma poslali po 5.5 mesiacoch v úplne prázdnom očkovacom centre do prdele.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Mimochodem, dnes mi praktická mé dcery řekla, že to chytla měsíc po boosteru. Ono si nevybereš.
    MELOP
    MELOP --- ---
    TAPINA: Já bych řekl, že ne - ono se nás tam účastnilo docela dost a všichni ostatní (=ti, kteří to nechytli) měli kratší dobu od druhé dávky.

    Ale samozřejmě, o tomhle bychom mohli spekulovat doslova do bezvědomí...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MELOP: Jde o to, jestli byste to úplně stejně nechytili po třech měsících. Vakcinace bez boosteru není kompletní. Ale booster chrání tím lépe (a tady se myslí jak síla, tak trvání ochrany), čím správněji se načasuje. Standardně mají vakcíny odstup booster dávky 6 - 12 měsíců.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    MELOP: Tohle je mi jasné, sám jsem příkladem. Teď ve středu pozitivní, 5. měsíc po 2. dávce, BMI 24. Šlo mi o to najít nějaký fundovaný zdroj. Díky všem za odpovědi, e2e4 vedle je dobrý zdroj :)
    MELOP
    MELOP --- ---
    LUCIEN: Asi takto: ve skupině čtyřicátníků jsme to při nechtěné pracovní promořovačce koncem listopadu chytili všichni, kdo jsme byli cca. 5 měsíců od druhé dávky (+ komplet neočkovaný a neprodělaný kolega, který jako jediný skončil v nemocnici).
    A zatímco v mém případě lze oprávněně tvrdit, že jsem do značné míry rizikový a tudíž ne zcela "směroplatný", můj o něco mladší a dost zdravěji žijící kolega skoro určitě rizikový není - přesto to chytil taky a dokonce navzdory jak očkování, tak předchozímu prodělání.

    Tolik tedy k (ne)potřebnosti boosteru (už) po pěti měsících...
    XAJA
    XAJA --- ---
    LUCIEN: v strucnosti, na doplnenie spika a ekg, ten skrateny interval sa zacal ukazovat ako vyhodny pre starsich a so zhorsenou imunitou - pokles protilatok v krvi je u nich rychlejsi, takze doplnujucu davku je vhodne podat skor, aby sa "zrestartovala" bunkova imunita. vychadza sa zatial hlavne z izraelskych studii, nakolko ti mali starsich naocjovanych medzi prvymi a su uz schopni pidat data o hladinach protilatok.

    vzhladom na omikron a pristupuje k plosnemu skrateniu rozostupu, aby sa dosiahli lepsej ochrany v makrmeritku.
    co sa tyka jednotlivca, je to individualne, ak vies, ako ti klesaju protilatky v krvi, da sa pockat, kym vyklesaju, ak sa tym zaoberat nemienis, je fajn ist hned, ako sa da.

    v tom vedlajsom klube pekne laicke vysvetlenie dala tapina, filtruj odporucane id librium, cosi na tuto temu (grafy, tabulky onpoklese protilatok) filtruj id e2e4.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    LUCIEN: Zkus tady filtrovat ID LIBRIUM: [viry | epidemie | pandemie (SARS-CoV-2/COVID-19)]

    Opakovaně píše, že pro budování dlouhodobější imunity je lepší interval 6-8 měsíců.

    Na druhou stranu máme tady novou variantu omíkron a sváteční promořovačku před námi…

    Já si to píchnul radši po pěti s tím, že případnou čtvrtou dávku si dám někdy na konci léta, když to bude potřeba.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    EKG: Vedl jsem diskuzi proč se zkracuje podání boosteru z 6 na 5 a chtěl jsem si k tomu najít nějaká data. Nemáš k to mu něco?
    EKG
    EKG --- ---
    LUCIEN: Idealne by se mel booster dat, kdyz zacne hladina protilatek klesat. Telo dostane takove nakopnuti, jakoze "uz je to tu zase, tak to si musim poradne zapamatovat". Takze treba u starsich, kde to klesa rychleji klidne i drive. Co se tyce prumerneho jedince, tak by to v podstate i pockalo tech sest mesicu, mozna i kousek dyl. Kdyby o nic neslo. Jenomze kdyz se podivas na cisla, tak je stejne lepsi to mit napichany co nejdriv a mit ochranu, nez se naplno rozjede omikron.

    A krome toho stejne nikdo nevi, kolik "tech spravny" protilatek vlastne ma. Vsechny ty testy akorat "neco ukazou", ale z toho vseho, co se tim zjisti, je smerodatna tak setina. Jako ze ze sta ruznych protilatek je opravdu zajimava tak jedna. Toz tak.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Hledám nějaké informace o boosteru, kde by se řešilo proč je/není lepší zkrátit interval na 5 měsíců. Nevíte?
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    SPIKE411: Zdá se mi to, nebo byla Tachecí v druhý půlce totálně na plech?
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Já už jsem fakt asi přednasranej provaxxer a rouškař, ale přijde mi trochu moc, aby na poradně v porodnici na nevětrané chodbě mezi ostatními těhotnými seděla ženská úplně bez roušky a ještě mluvila na ostatní.
    Jestli má astma nebo jiný důvod, proč tu roušku nesnese půl hodiny na obličeji, tak by si aspoň mohla sednout někam stranou od ostatních, od toho je tu ten lístečkový systém 🙄
    EKG
    EKG --- ---
    SPIKE411:

    "I said, we are at war, and this is a war against the virus, so what side [do] you want to be on?" Gouveia e Melo told NPR last month, during an interview in his nautical-themed office. You are either "with the virus, 'cause you are crazy and you are helping the virus to spread? Or are you on our side, the community?"

    A jak jim to krasne funguje - bud jsi s nami, nebo jsi debil a jsi proti nam. Az zas bude nekdo kazat o rozdelovani spolecnosti, vzpomente se, co na to rikal pan viceadmiral od ponorek.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Koronavirus s Janem Konvalinkou. Biochemik Akademie věd odpovídá i na vaše dotazy | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/koronavirus-s-janem-konvalinkou-biochemik-akademie-ved-odpovida-i-na-vase-dotazy-8185200
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam