• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZMARDějny a architektura středověku, od 3. do 15. století (Raně křesťanská, Byzantská, Románská až po počátky Gotiky)
    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Sacra di San Michele - Itálie - Sant'Ambrogio di Torino

    Středověký benediktinský klášter v údolí Susy a v předhůří Alp, asi 30 km západně od Turína. Stojí na mohutném skalisku Monte Pirchiriano (962 m n. m.) nad obcí Sant’Ambrogio di Torino a při staré římské cestě (Via Francigena) z Turína do Francie. Klášter založený koncem 10. století a zrušený roku 1622 byl roku 1835 obnoven a jeho zachovalou část včetně kostela užívají řeholníci kongregace rosminiánů.



    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Pont du Gard - Provence - Francie

    Krásný příklad římských architektonických a inženýrských dovedností leží asi 32 km severozápadně od Arles. Jedná se o světově proslulý most Pont du Gard, který byl součástí akvaduktu dodávajícího vodu do města Nemausus (dnešní Nîmes). Zdrojem vody byla skupina sladkovodních pramenů poblíž Ucetie (dnešní Uzés). Voda byla nesena více než 50 km tunely a kanály po zakřivené trase diktované polohou země. U kaňonu vytesaného řekou Gardon bylo nutné překlenout propast pomocí akvaduktu dlouhého 456 metrů a vysokého 48,8 metrů v nejvyšším bodě. Třístupňové oblouky mostu Pont du Gard byly dokončeny kolem roku 60 n.l. a odolaly několika povodním, které by smetly menší stavby. Je uznáván jako místo světového dědictví UNESCO

    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Jedním z nejdůležitějších římských vojenských míst v Britanii byla Deva (dnešní Chester v západní Anglii). Sídlila zde Legie XX Valeria Victrix a pravděpodobně je datována do období vlady cisaře Vespasiana. Hlavní ulice Chesteru (Eastgate, Northgate, Westgate a Bridgegate) se řídí původním uspořádáním legionářské pevnosti. Na řece Dee byly objeveny pozůstatky římského přístavu. Velký vojenský amfiteátr s posezením pro 10 000 diváků stál hned za městskými hradbami. Byly také nalezeny stopy po cirkusu nebo dostihové dráze. Části městských hradeb jsou stále patrné. Grosvenorově muzeu v Chesteru jsou zajímavé ukázky římských artefaktů.

    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Klášter Manasija - Despotovac - Srbsko

    Klášter založil Stefanem Lazarevičem někdy v letech 1406–1418 a měl sloužit jako jeho mauzoleum. Výstavba trvala s přestávkami asi 10 let. Půdorys má podobu květinového vepsaného kříže v kombinaci s trojlístkem. Kromě kostela byla vystavěna i velká jídelna, bytové prostory, přilehlé budovy, věže, zdi a opevnění s obrannými hradbami a příkopy.

    V 15. a 16. století zde vykonávala tzv. Moravská škola přepisování, tvorbu a překlady knih. Škola byla velmi významná v souvislosti s obecným úpadkem slovanských jazyků psané literatury po příchodu Turků. Během pěti století osmanské nadvlády byl klášter několikrát opuštěn. Olověná střecha byla z kostela odstraněna, a tak po více než století byly fresky uvnitř poškozeny deštěm. Výsledkem bylo, že asi dvě třetiny z nich byly nenávratně ztraceny. V 18. století byla západní část kostela - narthex - při výbuchu těžce poškozena a později byla přestavěna. Mozaiková podlaha této části kostela byla zachována.

    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Porta Nigra - Augusta Treverorum (dnes Trevír) - Německo

    Německé město Trevír bylo v římských dobách známé jako Augusta Treverorum.
    Během let Tetrarchy to bylo důležité správní centrum pro západní říši. Treverorum sloužilo jako sídlo vlády pro Maximiana Constantiuse Chloruse a po něm Constantina.
    Treverorum bylo dobře opevněné město se silnými hradbami a silnými branami. Původně byly čtyři brány. Pozůstatky brány, která střežila severní vchod do Treverorum, stále stojí a dává alesponn malou představu o působivé obraně města. Nazývá se „Porta Nigra“ neboli černá brána, protože kamenné bloky byly potemněny sazí a špínou v následujících nekolika staletích. V římských dobách kameny měly světle šedou barvu. Porta Nigra je uznávána jako součást seznamu světového dědictví UNESCO.



    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Díky za tento odkaz. Zvědavá co jsou porfyrogenité jsem se proklikala a přečetla Nestorův Letopis ruský.
    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Palác porfyrogenitů (turecky: Tekfur Sarayı ("palác panovníka")) - Turecko - Severozapadni cast Istanbulu
    - Palác byl postaven na konci 13. nebo na počátku 14. století jako součást palácového komplexu Blachernae a je nejzachovalejším ze tří byzantských paláců, které ve městě přežily.
    - Palác utrpěl rozsáhlé škody kvůli své blízkosti k vnějším hradbám během osmanského dobytí Konstantinopole v roce 1453 a v prubehu staletími využíván k nejrůznějším účelům (zvěřinec,nevěstinec,keramická dílna,chudobinec,továrna na lahve)
    - V červenci 2010 prošel palác rozsáhlou rekonstrukcí a v březnu 2015 dostala budova střechu a skleněná okna. Otázkou zustava zda nova rekostrukce nezasahla příliž do původního vzhledu palace.






    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Castillo de Loarre, Španělsko
    hrad samotný postaven v 11. století, zeď dokončena v roce 1287.



    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Constantinopolis - Turecko - Charisiova brána
    - Je součásti Theodosianských hradeb uvnitř města.
    - Poslední římský / byzantský císař Konstantin XI. nařídil jako svuj poslední rozkaz v obraně proti Turkům v roce 1453 udržet tuto branu za každou cenu.
    - Tělo Konstantina XI. nebylo nikdy nalezeno, což vedlo k legendám, že se jednoho dne znovu vrátí, aby získal zpět své ztracené město.

    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Aquaduct - Patara - Turecko
    - Jedno z nejstarsich vodovodních potrubí
    - postaveno za vlady císaře Claudia a přestavěno za vlady Vespasiana po nasledích zemětřesení.
    - Délka 22,5 km
    průměr: 0,60 x 0,40 m
    kapacita zdroje vody = 10 000 m3 / den
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Oystermouth Castle ve Walesu (velšsky Ystum Llwynarth), postaven 1106.

    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Castillo de Azagala, postaven 1303.

    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Stredoveke mapy do podrobna...
    Maps - Ian Mladjov's Resources
    https://sites.google.com/a/umich.edu/imladjov/maps
    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Hagia Irene (Boží mír) - Instabul - Turecko
    - Budova údajně stojí na místě předkřesťanského chrámu. Řadí se jako první kostel dokončený v Konstantinopoli, před Hagií Sofií
    - Stavba byla dokončena roku 337 za vlády Císaře Konstantina
    - V roce 532 byla Hagia Irene spálena. Císař Justinian I. nechal kostel přestavět v roce 548, po te opet ponicena zemětřesením v roce 740 a opet opravena a vyzdobena mozaikami které se z časti dochovali až do dnes.
    - Samotná kupole je 15 m široká a 35 m vysoká a má dvacet oken.




    ZMAR
    ZMAR --- ---
    The History of the Romans: Every Year
    https://www.youtube.com/watch?v=w5zYpWcz1-E

    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Bagrati Cathedral / ბაგრატის ტაძარი / Храм Баграта - 4K aerial video footage DJI Inspire 1
    https://www.youtube.com/watch?v=BIAbjmOQgxI

    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Culbone Church, Somerset. Údajně nejmenší kostel v Anglii, na délku měří pouhých 10 metrů. Je z přednormanské doby, tzn. cca 10. století, pouze věžička je novodobá.

    ZMAR
    ZMAR --- ---
    ADD: tak to pardon, nejak sem si nevsiml:)
    ADD
    ADD --- ---
    ZMAR: Sorry, ale to sklonovani rve oci / usi. :-)
    ZMAR
    ZMAR --- ---
    Kostel svatého Demetriuse ze Soluně - Veliké Tarnovo - Bulharsko

    Kostel leží na severovýchodním úpatí kopců Trapezitsa a Tsarevets, na pravém břehu řeky Yantra, mimo středověké opevnění města.
    Podle zprávy Niketase Choniatese byl kostel místem, kde bylo v roce 1185 vyhlášeno anti-byzantské povstání Asena a Petra; právě toto povstání vedlo k obnově bulharské říše ak vyhlášení Tarnova za její hlavní město.
    Kostel sv. Demetriuse byl zničen ve druhé polovině 13. století, pravděpodobně kvůli zemětřesení, ale byl obnoven roku 1350
    V kostele se dochovaly dvě vrstvy fresek: raná pocházející z budování kostela nebo z druhé poloviny 14. století a pozdější malovaná po 14. století.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam