• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPMomenty ktere delaji zivot fajn
    Rika se, ze principem pocitu ze nas zivot je fajn a stoji za to jej zit je schopnost umet si uvedomit momenty kdy je vsechno tak jak to ma byt. To mohou byt naprosto zasadni veci, ale i malickosti, na vyslednem pocitu se mozna prave ty drobne okamziky podileji nejvic. Ne nadarmo radi terapeutilidem s depresemi, aby si ty okamziky ktere je potesily, vyvolaly jim na tvari usmev nebo je naplnily klidem a radosti nekam poznamenavali. Tohle misto je jedna z takovych moznosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOWUP: moje kočky (minimálně teda ti starší kocouři), si stravu pečlivě porcují a pitvají... jako že nechají žaludek a žlučník - případně uši nebo tak... jsem Huga tuhle pozorovala, trvalo mu snad hodinu si chipmunka náležitě vykuchat a naporcovat... mladá kočka nevím, ta tu tuhle něco chroupala zjevně i s kostma... zrovna když my jsme měli večeři, bléé...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BLOWUP: ti naznacuje, ze to lidsky zradlo by bylo lepsi... :O)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CAROLIAN: tak to delaj uz od ty doby co tu bydlim. Vrcholem je, kdyz sedim na terase, prijde kocka s mysi v tlame, nejdriv ji metr prede mnou sezere a potom ji s gustem zase vyblije.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    CAROLIAN: jj! tak treba mysky jsou v pohode. ale kdyz jsou az tak vdecne ze pritahnou i trofejni krysu - tak si clovek rekne - holky asi budete hladovet! :O)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOWUP: no, těš se, až ti začne z vděčnosti nosit lahůdky ona (jsem tuhle ráno měla pod stolem bezhlavého divokého králíka - docela velikého a ani z toho nebyl žádný odpad - zřejmě hlavu kočky odpitvaly někde venku...) - budeš se slzou v oku vzpomínat na masáže :-))
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Kdyz jsme se s pritelkyni seznamili, mela dve mlade kocicky. Jak je z meho posledniho postu patrne, uplynulo od te doby v kocicim meritku dost casu - jedna z nich uz asi rok nezije, a ta druha umrela minulej tejden. Coz pro ni bylo vysvobozenim, behem kratky doby to s ni slo opravdu rapidne dolu. Zustaly po ni velky zasoby opravdovych kocicich lahudek ktere od pritelkyne dostavala, protoze normalni jidlo uz ji delalo problemy. To vsechno mi ve velke krabici pritelkyne dala do auta, s tim ze to u me urcite najde vetsi uplatneni.

Kocka ktera me obcas chodi navstevovat (to je ta ktere rikam Roland, pro jeji sebelitostnej, neduverivej a ublizenej pohled na svet) patri sousedce, ta jich ma asi sestnact. Tahle ma se mnou takovy pratelstvi s benefitama, kdyz se objevi kdyz jsem zrovna doma tak dostane trochu pelet, kdyz zjisti ze sedim na terase v kresle, vyleze mi na klin a necha se trochu drbat.

Ted dostala nejspis poprvy v zivote "Nassfutter" a to hned tu nejdrazsi, hypoalergenovou a vubec na snadnou stravitelnost vytrimovanou verzi. Bylo zabavny pozorovat tu reakci: pripominalo mi to jak vypadali navstevnici z komunistickyho Ceska kdyz poprvy v zivote videli zapadni samoobsluhu. Ten naprosto neverici vyraz, to nadseni, a hlavne ta reakce vuci me - sance na to ze si v klidu vypiju na terase salek caje je prakticky inexistentni. To co mi provadi na kline je neco jako akcni masaz, leze po me, strka mi zadek pod nos, masiruje me tlapkama, strka do me cumakem, cpe mi oblicej do myho - jako je to dojemny, ale uz si rikam ze - podobne jako u tech ceskejch emigrantu - by si na tu novou skutecnost mohla snad casem zvyknout.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Já mám radost z toho, jak se s mužem doplňujeme. V posledních dnech se to i krásně ukázalo :). Rozbila se nám myčka, teda hlásilo to nějaký error a muž vygooglil, že snad filtr, ale ten vyčistil a stejně to několikrát nešlo. Muž na to nemá pak už nervy, tak jsem sedla ke kompu a našla přímo na stránkách značky Bosch dvě krátká videjka o tom, že nejspíš máme zaseklý střep v čerpadle :D Tak to krátké videjko zkouknul a pak to rozmontoval a skutečně tam byl střep v čerpadle, kterej pak musel pinzetou vyndat, ono se v tom i tak blbě něco vyndavá... tak to měl ohromnou radost, že to zase funguje a já taky, že nemusíme zvát někoho na opravu.
    No a hned druhý den jsem se zase snažila sestavit poličky do koupleny na teleskopické tyči, tak všechno mi bylo celkem jasný, jsem to poskládala na správnou výšku pohoda a pak najednou se mi prostě nedařilo nějak tu teleskopickou část zprovoznit. Tak jsem mu to řekla a šla do práce a když jsem dorazila, tak to bylo nainstalované, že si s tím pohrál :).
    To je prostě moje představa, že dva v páru mají táhnout za jeden provaz.
    No a slavíme pět let výročí spolu, čtyři roky mnželství a jsme moc spokojení. Samozřejmě už nemáme tolik času vysedávat v restauracích, ale děláme si radost každej den, i na té politice se shodneme :D.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOWUP: nevím, mě v tom přijde rozdíl, ale to už je asi určitý osobní názor... v našem věku si myslím, že ten vlastní byt není k zahození - jako možnost úniku, možnost dělat si věci po svým - plus se tím člověk pak vyhne mrzutostem kolem dědictví a podobně. Ve vašem případě bych řekla, že ona si ve městě saturuje svoje sociální potřeby (rodina, kamarádi) bez toho, že by to zasahovalo do tvého života.
    Ženské (i ty introvertní) mají mnohem větší potřebu komunity - takové té kontinuální, kdežto chlap půjde s Pepou na pivo, lae když ho pak pět let neuvidí, tak mu to ani nepřijde - a za těch pět let s ním půjde na pivo klidně znovu a budou oba v pohodě...

když mluvíme o těch komunitách - přidám něco k tématu diskuze... včera přišla k nám na trénink známá / slavná šermířka, na kterou jsem měla dotaz a nakonec kolem mého dotazu byla celá hodina (velmi zajímavá) a pak jsem si s ní i zašermovala... což bylo velmi poučné (ale hlavně proto, že ona je skvělá, dokáže přizpůsobit tempo a úroveň tomu protivníkovi, takže je to fakt užitečná zkušenost - namazat si mě na chleba mohla v pěti vteřinách, o tom žádná, ale ona to brala jako výuku a ne jako důkaz vlastní dokonalosti... pak jsem jí sledovala s úplným začátečníkem a šli vysloveně úder po úderu, s opakování a vysvětlováním.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CAROLIAN: tak slovo „sdileni“ je imho jen jinej vyraz pro „podani svedectvi o nasem zivote“.

S tou schopnosti byt sam to muze byt pravda, i kdyz moje pritelkyne napriklad ten byt v jinym meste chce i do budoucnosti mit prave proto ze ma neskutecny mnozstvi kamaradek a znamych ktery chce pravidelne videt, o svych detech ani nemluve. V tomhle se diametralne od sebe lisime. Ale ona sama zjistuje ze s pokrocilym vekem tahle potreba spis ustupuje a momenty kdy je clovek sam vychutnava vic nez driv.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOWUP: no já si myslím, že tomu "aby nám spolu bylo líp než samotným" potřebuje ale jednu výchozí podmínku - že musíte být oba schopní být samotní (tj. nikdo z vás není na tom vztahu závislej - znám spoustu žen - nakonec i chlapů - kteří jsou v nevyhovujících vztazích hlavně proto, že neumí být sami).
    A v určitém věku - když už nejde o ty společné děti a majetky - vidím kolem sebe víc párů, které nežijí společně. Buď proto, že mají ještě relativně malé / mladé děti z předchozích vztahů a nechtějí to všechno komplikovat - až po starší páry, které už jsou ve fázi, kdy se nechtějí obtěžovat problémy jestli někdo mačká zubní pastu odprostředka nebo nechává ponožky pod gaučem, nebo tráví nepochopitelné množství času v koupelně...

S tím "svědkem našeho života" nevím - spíš mi to přijde, že je to o sdílení... takové to "hele, to je ale krásný východ slunce" až po "dneska mě to koleno teda bere" :-))
    Ale každopádně gratuluju k šestnácti letům a k t omu, že jste se našli...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CROSS: ty tradice jsou i jako dusledek primy demokracie konzervativni (coz vysvetluje treba proc se tu tak dobre citim) ale zaroven je tu jak spravne pises i velka vzajemna tolerance - i kvuli tomu tu treba zije tolik prominence ktera by se jinde nemohla odvazit na verejnost bez slunecnich brejli, lidi te nechaj v klidu zit.

Nicmene, ta tolerance se taky musela vyvinout, jeste nekdy v sedmdesatych letech by ti nepronajali byt pokud bys tam chtel bydlet s nejakou zenskou nesezdanej. Ja si myslim, ze ta prima demokracie ma na jedny strane tlumici efekt - casto je potreba vic pokusu nez nejaka vetsi spolecenska zmena ty vetsiny dosahne - ale na druhou stranu prave fakt ze ty zmeny nejsou prikazany mensinou zeshora je toho mnohem vic mozny a maji mnohem vetsi akceptanci - jako priklad treba vznik a akceptance organizaci jako Exit ktery ti umoznej dobrovolnej odchod ze sveta a podobne.

S tim volebnim pravem je to ovsem tak, ze svycarsko je jedina zeme na svete kde o udeleni volebniho prava zenam hlasovali muzi. Kdyz mi to pozdni volebni pravo nekdo v cesku vitezoslavne jako priklad zaostalosti Svycaru predhazuje, pokladam jim otazku, jestli si myslej ze by se pri cesky politicky kulture zeny toho volebniho prava vubec nekdy v cesku od muzu dockaly. Vetsinou - pokud jde o nekoho kdo rozdil mezi vetsinou v parlamentu a absolutni vetsinou volicu chape - nasleduje ohlusujici ticho.
    CROSS
    CROSS --- ---
    BLOWUP: yy, myslim, že tomu rozumim. Ptám se samo jen z lidský zvědavosti. Shodou okolností (aspoň si teda myslim) to podobně praktikuje jedna sousedka, taková hodně nezávislá dáma, bývalá letecká dispečerka. Ono mi celkově přijde, že tahle země (CH) přeje lidem, co si chtěj život organizovat po svým a míň podle nějakých zažitých pravidel a stereotypů, což je možná trochu paradox, když uvážim, že jakási konzervativní tradice je tu taky hodně silná (asi spíš teda někde na vaší straně rostigraben), viz známý čísla o volebním právu pro ženy a pod.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CROSS: Ona tehdy samozrejme hledala nejakyho klasickyho partnera, se kterym se sestehuje a budou diskutovat o tom ci cednik na spagety si nechaji a kterej daji armade spasy.

Ja jsem ji na tom prvnim rande - jako vsem pred ni - hned zkraje sdelil, ze k necemu takovymu s temer stoprocentni pravdepodobnosti nikdy nedojde. Na rozdil od vsech ostatnich ktery pote zdesene utekly ona ale z nejakyho duvodu zustala - ja vzdycky rikam, ze to bylo kvuli tomu ze ji jel vlak zpatky az pozdeji a ta restaurace mela skvelej jidelni listek.

Ten koncept "v nasi fazi zivota kde uz nejsou ve hre treba spolecny deti nemusime planovat dal nez k pristim spolecnym prazdninam" pro ni byl zpocatku nezvyklej, ale jak vidno, nakonec se s nim ztotoznila. Ma to spoustu vyhod a jenom velmi malo nevyhod.

A abych byl uprimnej: v mym baraku ma jedna z mistnosti nazev "Luciin pokoj pro carodejnici" a tak nejak bez nejakych konkretnich planu vychazime z toho, ze si sice ponecha svuj byt v Baselu, ale casem u me nejspis bude travit postupne vic a vic casu. Fair enough :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    BLOWUP: Předpokládám, že partnerka to má hozený nějak hodně podobně? (Jinak by to asi nefungovalo.)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Vcera to bylo 16 let ode dne kdy jsem mel prvni schuzku s moji pritelkyni. Coz zni banalne, cas proste leti a tak dale. Sesli jsme se na veceri v my oblibeny restauraci - prijela za mnou z hodinu vzdalenyho mesta kde zije dodnes - a hned na ty prvni schuzce bylo jasny ze tohle by mohlo fungovat jinak nez vsechny ty predesly.

To ze jsme porad spolu pro me az zase tak banalni fakt ale neni. Kdyz jsem pred tema sestnacti lety nejakou trvalejsi damskou spolecnost hledal, sam jsem moc neveril tomu ze bych nejaky podobne stabilni reseni mohl najit. Bylo to v dobe kdy jsem mel za sebou celkem katastrofickej konec myho dvacetiletyho manzelstvi s zenskou, o ktery jsem dyl nez deset let byl presvedcenej ze lepsi uz definitivne najit nejde - nez se to obratilo v presnej protiklad. Takova zkusenost je pro nekoho tak racionalniho jako ja dost zasadni: clovek si rika, ze pokud i takovej vztah muze takhle skoncit, je temer nemozny predem udelat nejakou realistickou prognozu i u nekoho dalsiho. Stanovil jsem si tehdy nekolik zasadnich podminek, bez kterych projekt nejaky stabilni partnerky nebudu ani zkouset realizovat, a po dlouhy rade neprilis motivujicich schuzek s potencialnima kandidatkama - mival jsem tehdy nejmin jedno rande tejdne - jsem zacinal dochazet k presvedceni, ze budu muset prejit k mene ambicioznimu planu B. Ten vychazel vicemene z konceptu "friends with benefits", kterej ma svy vyhody i nevyhody ale v my situaci jsem presto hledal spis koncept "friend with benefits" - proste mi v mym veku a zivotni situaci prisel ten proces kontinualniho hledani a baleni mene zabavnej nez driv a hlavne neunosne casove a financne narocnej, stala pritelkyne se mi zdala praktictejsi.

Od zacatku ale bylo jasny, ze pritelkyne nikdy nebude se mnou bydlet, ani nedostane klice od myho baraku, a pri pripadnym rozchodu bude mozny vsechno vyridit nikoli behem sedmi let jako s moji exmanzelkou, ale behem sedmi minut: krome nocni kosile a kartacku na zuby jsem u sebe od ni nic nechtel mit. To se za tech sestnact let trochu zmenilo - ma u me jeste par veci na praci v zahrade. Dlouhy leta jsem odmital uverit tomu, ze tak fantasticky jak se mi jevi muze nejaka realna osoba zustat trvale. Teprve po asi peti letech jsem akceptoval, ze to neni nejaka past a ze nejspis fakt je takova, jak pusobi. Pritelkyne se tomu smeje dodnes.

Takze ano: jakkoli nerealny moje predstavy tehdy byly, nasel jsem diky nim nekoho, bez koho by muj zivot byl chudsi a asi i chaotictejsi. Je sice ridkym, ale zijicim dukazem toho, ze krasna a inteligentni zenska muze byt prijemnou spolecnici ktera nema potrebu neco si dokazovat, ktera problemy ktery nam zivot stavi do cesty resi v klidu a bez hysterickejch tanecku. Ze tu zakladni podminku - aby nam spolu bylo lip nez samotnym - dokaze bez nejaky namahy splnit proste tim, ze existuje. Diky za to. A kdo vi, treba jednoho dne nakonec i ten klic od myho domu dostane ;-)

V prubehu tech let jsem si casto kladl otazku, proc je fakt ze clovek s nekym trvale je tak zasadne jinej, nez casto se stridajici partnerky. Jednu z moznych odpovedi jsem slysel v podcastu jednoho psychologa: jeho teorie je, ze je pro nas dulezity aby nekdo byl svedkem naseho zivota. Aby nekdo diky tomu, ze jej s nami prozije, dal tomu jinak bezvyznamnymu faktu nasi existence jeste jeden dalsi rozmer. Objektivne to zni jako nesmysl: fakt ze jedna bezvyznamna existence je brana na vedomi jinou bezvyznamnou existenci by teoreticky na te bezvyznamnosti nemel nic zmenit. Ja jsem povahove ten typ cloveka, kterej se cejti nejlip sam - moje potreba videt nejaky jiny lidi je silne podvyvinuta, a i u tech co mi jsou opravdu blizci muzu stravit mesice aniz bych je videl a nic mi pri tom nechybi. Presto je i pro me neoddiskutovatelnej fakt ze pouhy zdvojeni te bezvyznamnosti zpusobi neco zasadniho. Takze ano, to je ten moment kterej doslova dela zivot fajn.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOWUP: no a teď k tomu přidej rodinná tajemství a záhady - třeba prababička, která byla druhou ženou a svým dětem zakazovala stýkat se s dětmi z prvního manželství... nebo praprababička, která opustila malé dítě a "odjela do Ameriky" a nikdy nikdo o ní už neslyšel (koukala jsem na Ellis Island seznamy a je tam jen jedna osoba, která by mohla být ona - ale spíš si myslím, že to s ní špatně dopadlo a že "odjela do Ameriky" byl určitý eufemismus - protože mi přijde divný, že by máma odešla od malého dítěte a nikdy se už nezajímala, co se s dítětem stalo - ale možná ano - dítě bylo nemanželské, třeba chtěla začít znovu? nevím)... no a pak takový Egypt je úplně mimo moje chápání :-).... vím, že mě fascinovalo, že třeba na Krétě měli vodovody a kanalizaci před čtyřmi tisíci let... a moje babička chodila do kadibudky na dvoře....
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CAROLIAN: ono je to tema tech vznikajicich a zanikajicich civilizaci proste zajimavy i z dnesniho pohledu, protoze zadna z tech zaniklych civilizaci si v dobe svyho rozkvetu nemyslela ze zanikne, podobne jako si to o te nasi nemyslime my. A prave ta casova bariera a ta nezprostredkovatelnost je frustrujici i zajimava soucasne.

Ono staci podivat se treba i na neco tak jednoduchyho jako dejiny nebo rodokmen vlastni rodiny - kdybych nemel to stesti, ze kdysi v sedmdesatych letech nejaka doktorantka o ty nasi napsala doktorskou praci, tak bych dal dohromady maximalne ctyri generace. A uz jenom generace mych prarodicu ktery jsem osobne znal je pri blizsim pohledu zahadna - muj deda treba pilne fotografoval na skleneny desky, mam jich nekolik krabic. Jsou to nadherny dokumenty i krasny obrazky soucasne, ale jsem vicemene bez sanci kdybych se chtel dozvedet, co na nich presne je, kdo jsou ti lide, co se s nima stalo. V tomhle ohledu nejsme my lidi pres vsechny vymozenosti ktere mame o mnoho dal nez musky octomilky.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOWUP: proč? kvůi těm nápisům v předsálích - pobavila mě představa, jak nějací archeologové najdou záchodky s nápisy "Servít je vůl" a budou si myslet, že Servít byl slavný panovník..

Přiznám se, že zrovna egyptologie mě až tak nebere, ale když nejsme schopní zjistit, co se stalo s Roanoke Colony v 16. století, tak si myslím, že s tím Egyptem jsme bez šance... a když člověk vidí, co zbylo z Černobylu po padesáti letech, tak co z něj bude po dvanácti, patnácti, dvaceti tisících letech? Prostě víme velký kulový... :-))
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CAROLIAN: asi tak, no :-) Ono to plati pro vsechny vedni obory, ale archeologie ma par takovejch pro ni specifickejch pruvodnich jevu, a egyptologie jich ma jeste o neco vic. Krome takovejch veci jako dejme tomu lidska jesitnost a potreba chranit si nejaky svoje soukromy zahradky (viz Zahi Hawas, Mark Lehner) hraje roli jeste fakt, ze u hodne starejch fenomenu vetsinou nejsou k dispozici zadny psany zdroje, takze kdyz uz nejaky texty nekde najde, tak jim priklada obrovskou dulezitost i kdyz proklamujou neco co proste nedava smysl. Pritom vsichni vime, ze veskery texty ktery nas obklopujou vcetne tech na stenach verejnejch zachodku nam sdeluji tu jedinou a nezpochybnitelnou pravdu! :-)
    Jenom takovej hint: koho to zajima, necht zkusi treba dohledat odpoved na otazku, proc se Cheopsova (nebo Chufeova) pyramida jmenuje prave po nem :-)

Takze ano, archeologie funguje normalne tak, ze hleda artefakty a na jejich zaklade zkousi vytvorit hypotezy o jejich puvodu. S vyjimkou tech artefaktu, ktery tu hypotezu vyvracej nebo do ni nepasujou, ty halt ignoruje :-) Kdyby v paleolitickym hrobe nekdo nasel iphone, tak by to mozna u par jedincu vyvolalo nejaky mozkovy aktivity, kdyz tam najde kamennej predmet kterej v ty kvalite nejsme schopny vyrobit ani dnes, tak se pokrci rameny a jde se dal :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    CAROLIAN: asi bych měla vyklepat drobky z klávesnice.... mělo tam být "on to"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam