BLOWUP:
1MALALISTICKA:
Kdyz jsem si poridil starej statek s asi 3500m2 pozemkem, tak samozrejme bylo tema jak se ty polnosti budou obhospodarovat. Cast je les, cast je strz - tehdy zatravnena, dnes vicemene dzungle - a velka cast jsou louky. Tehdy jsem se domluvil s mistnim sedlakem, ze na loukach chci "rozkvetlou louku" kterou on jednou za rok posece. Uplne na zacatku se mi na ni pasly kravy, coz bylo romanticky a mily, ony jsou to hrozne legracni a zvedavy zvirata, ale brzy mi bylo receno ze kravy a kvetouci louka se navzajem vylucujou: cim bohatejsi na ziviny louka je, tim mene druhu kvetoucich rostlin na ni bude rust, pastviny jsou vetsinou spis nudnej biotop. Takze jsme bohuzel kravy (a ostatni zvirata) na louku prestali poustet.
V prubehu let se ukazalo, ze nas arrangement s mym sedlakem (jmenuje se Bruno) moc nefunguje. Nebyla v tom neochota nebo zla vule, ale spis fakt ze on v okoli nakoupil velke mnozstvi pozemku a proste nestihal. Kosit a susit seno se da typicky v casto velmi uzkem casovem okne, pocasi musi byt nekolik dni stabilne suche a to vetsinou vyrazel kosit svoje hektary a moje komplikovana louka (svazitej teren, stromy, kere) proste casto prisla zkratka. Za tech sest let dvakrat nakonec tu travu misto poseceni zaoral - jednou protoze jsem mu dovolil aby pri tezeni dreva louku pouzil, takze bylo nutne ji uvest do puvodniho stavu, a podruhe kvuli spatnemu pocasi nestihal, trava vyrostla asi na 1.7metru a po destich polehla, smutnej pohled.
Jake se nabizi alternativy? Pokud clovek chce tu "rozkvetlou louku", znamena to sekat jednou az dvakrat za sezonu, trava je vysoka a je na to potreba listova sekacka. To neni problem, tu bych klidne poridil. Problem je nasledne suseni, obraceni a odvezeni materialu. Z mych asi 1500m jsou to dva velike valniky plne tech valcovych baliku, je to nekolik tun sena. To znamena mit celou tu prislusnou techniku, a nehlede na vysku investice ani neni mym zajmem neco takoveho mit.
Druha moznost jsou takovy ty trakturky ktery secou a zaroven ten material sbiraj do kose. Tam uz je nutny sekat alespon jednou tydne a stejne tam clovek generuje obrovsky mnozstvi materialu kterej musi nekam vyklapet. To sice u me jde dobre, mam tu strz ale vlastne se mi to reseni nelibi. Krome toho ze bych musel kazdej tejden dve hodiny na tom trakturku jezdit, je muj pozemek castecne dost strmej - otazka stability trakturku proti zriceni do strze - a navic mi hromada tlejici travy i v ty strzi neprijde jako moc dobry reseni.
Samozrejme, pokud by clovek vzal nejakej model kterej si s tim strmym terenem poradi, tak se da sekat i dvakrat tejdne a material bych nemusel sbirat, ale dvakrat tejdne stravit letni vecer jezdenim po louce mi neprislo jako neco o co je stat.
Treti moznost je roboticka sekacka. Tam odpada problem s materialem - proste seka tak casto, ze neni potreba jej sbirat. Problem s terenni pruchodnosti je dnes uz vyresen - zhruba dva roky existuje vyrobek firmy Mammotion - Luba 2 AWD - ktery si poradi jak se strmym stoupanim, tak s nerovnostmi sekane plochy. Udajne :-) Minuly rok, po shlednuti spousty recenzi na youtube, jsem se rozhodl robota na zkousku koupit - a se mnou nejspis spousta dalsich lidi, protoze do konce sezony nebyl objednatelny.
Tento rok prisla na trh druha, vylepsena verze a asi pred mesicem mi dorazil domu.
Facit:
1. Robot - pokrteny podle sveho predchudce na jmeno "Bruno" - funguje tak, jak ma. Pomoci satelitni anteny na strese naviguje s presnosti na nekolik centimetru po cele louce, i na jejim nejzazsim konci asi 120m daleko.
2. Diky nahonu vsech ctyr kol a nezavislemu zaveseni a odpruzeni si poradi i s dost brutalnimi nerovnostmi. Na moji louce jsou hluboke diry po hrabosich, vyjezdene koleje od traktoru, drny nejakych supertravin vysoke asi deset cm a tak dal. Snazim se mu tu praci presto ulehcit tim, ze ji postupne zkousim trochu dorovnat, ale i tam kde jsem to zatim nezvladl statecne sece. Naprogramovani useku je velmi jednoduche: proste s nim pomoci telefonu objedete hranici useku nebo pripadne "no go zony".
3. Strmy svah: Bruno zvlada stoupani asi 85%, kdyz jede primo do kopce. Ma prekvapive manevrovaci schopnosti a kdyz se dostane do nesnazi (treba sklouzne z louky pres okraj do strze) tak se tam sam casto vymanevruje, vrati se na misto kde prestal a pokracuje v praci. Nicmene: moje louka je na jednom miste naklonena napric, a kdyz nejede kolmo ke svahu ale "po vrstevnici", musi dost bojovat. Predni kolecka jsou konstruovana tak, ze mohou rotovat i napric ke smeru jizdy - skladaji se z takovych valecku. To umoznuje vyborne manevrovat na rovine, ale pri jizde po vrstevnici po strmem svahu mu ujizdeji z kopce. On to vi a kompenzuje to tim, ze jede mirne sikmo, takze ty pasy ktere sece jsou presto jako podle pravitka, ale je to tak trochu boj :-) V aplikaci se da nastavit spousta veci - treba i to aby sekal po spadnici misto po vrstevnici, ale o to vic musi manevrovat na koncich kazdeho pasu, coz na te hrane neni idealni. V mem pripade to znamena, ze jsem objednal zahradnika aby mi na delce asi padesati metru udelal asi metr siroky pruh na okraji louky - na hranici se strzi - ktery by byl vodorovny a umoznoval by Brunovi snadnejsi manevrovani. Krome toho jsem mu postavil takovy podzemni domecek na nabijeni, ktery casem bude za kamennou suchou zidkou, ale vetsina lidi ho proste necha nekde na kraji louky pod takovou plastikovou striskou.
4. Travu Bruno seka takovymi vymennymi ziletkami, kterych je celkem dvanact. Jsou pripevnene na dvou talirich a jsou extremne ostre. Po asi tydnu jsem zjistil, ze obcas nekde neco neusekne tak ciste jako na zacatku a ukazalo se, ze se neotupily jak jsem si myslel, ale ze se na nich usadila tvrda vrstva ze stavy z travy smichane s prachem. Pomoci rozpoustedla na pryskyrici kterym cistim svoje nastroje v truhlarne se vse opet uvedlo do puvodniho stavu, ale zabralo mi to asi hodinu. Uvidime jak se to bude vyvijet dal - ten prvni tyden nebyl uplne normalni provoz, teprve jsem mu louku uvadel do sekatelneho stavu. To je u 1500m louky celkem challenge: je potreba osekat krovinorezem vsechno az na hlinu, protoze po letech hospodareni s velkou technikou tam zustaly takovy zdrevnately dlouhy stopky nejakejch plevelu a kopriv a podobny veci. S cerstve rostoucima rostlinama si Bruno ovsem poradi.
5. Bruno je fajn partak. Da se ovladat telefonem, obcas na cloveka mluvi, posila mu zpravy o dokonceni prace a kdyz clovek sam maka na louce tak jeho neunavne rejdeni dodava pocit ze v tom clovek neni sam.
6. Mam verzi pro pozemky o velikosti 3000m. Existujou mensi ale i mnohem vetsi varianty. V mych dost narocnych podminkach jej nechavam najednou sekat useky asi po 500metrech, celych 1500 najednou by asi nezvladl bez nutnosti vratit se do domecku dobit akumulatory. U pozemku ktery ma rovne hranice a neni tak strmy by to asi problem nebyl.
Dosavadni facit: nevim jak se situace vyvine behem dalsich let, ale momentalne jsem naprosto se zvolenym resenim spokojen. Sedet vecer na terase a pozorovat ho jak si - naprosto tise - pracuje je uspokojivy zazitek.