Asi pred dvema tydny mi zemrel tata. To samo o sobe neni moment, ktery dela zivot fajn, ale presto mam pocit ze mu par myslenek musim venovat.
Muj tata byl takovym tim tatou, kteryho chce kazdej kluk mit. Dokazal cokoli postavit, sestrojit, vyrobit. Vsechno vedel, vsechno umel. Byl vedec, pozdeji presel z vyzkumu do vyvoje a kdyz dnes telefonujete, pouzivate asi tri jeho patenty. V ceskoslovensku bylo kutilstvi zpusobem preziti v planovanem hospodarstvi, on si veci ale delal sam protoze je chtel delat lepe. Sil si sam boty, postavil si skladaci kajak, sam vlastnorucne prestavel jeden z nasich domu a dalsi postavil po odchodu do svycarska, se zakladnim kapitalem asi 20k ktery si pujcil. Stary auto prestavel tak, aby mohlo transportovat pres tri tuny stavebniho materialu, generalku motoru udelal doma na kuchynske lince. Kdyz jednou moje mama prisla domu, lezely po celem obyvaku noviny na kterych byly hromady soucastek. Zeptala se ho, co to bude - on odpovedel ze se rozhodl postavit televizi. Tu tehdy melo jeste dost malo lidi, nicmene mama sla a druhy den ji radsi koupila. Kdyz se moji rodice brali, koupil si knihu o zlatnictvi a odlil si snubni prstynky sam. Pred dovolenou u more postavil harpunu kterou jsme testovali v obyvaku - ocelovy sip prostrelil nejenom prkno oprene o dvere, ale i ty dvere a zaryl se do parket tak, ze nesel vytahnout. Po mensi manzelske krizi musela harpuna zustat doma.
Krome pocitu ze v zivote je temer vsechno dosazitelne a mozne jsem po nem zdedil i pristup k penezum - je dobre je mit, ale nestoji za to udelat z nich smysl zivota. Diky nemu vim, ze burza je praktickej nastroj, ze vlastnit nemovitosti je zaklad. Nejspis i po nem mam odjakziva bezproblemovej pristup k zenam: stejne jako on jsem nikdy v zivote nebyl bez pritelkyne dele nez par tydnu, lisime se pouze v optimismu - on byl trikrat zenaty, ja pouze jednou. Kdyz jsem jej kdysi navstivil s jednou pritelkyni, ktera jej virtualne nenavidela (za to ze me jako dite opustil), dokazal ji svym sarmem behem asi 25 minut otocit ve svoji fanynku - i to mame spolecny, alespon zcasti.
Z kazde zivotni krize vysel lip nez pred ni, kdyz po nem v 58 chteli aby se naucil navrhovat svoje elektronicky prototypy v CAD misto kresleni tuzkou na milimetrovym papiru, poslal je do prdele, prijal nabidku na predcasny penzionovani s odstupnym ve vysi dvouletyho platu kterej okamzite na burze zpetinasobil.
Do svejch osmdesati hral denne tenis, v petasedmdesati sbalil svoji treti manzelku - kvuli ktery opustil pritelkyni se kterou zil pres patnact let. Diky nemu jsem zazil sam i spoustu zklamani - po jeho odchodu do Svycarska jsme se diky zmenenemu politickemu klimatu nevideli patnact let, ale i pozdeji jsme obcas meli kazdej svoji hlavu. Moji schopnost naprosteho nezajmu o to, co si o me cizi lide mysli jsem zdedil po nem, stejne jako nezajem o nejake podbizeni se za ucelem ziskani nejakych vyhod.
Dozil se 93 let, v posledni dobe uz to slo cim dal hur. Jeho skvely manzelce prej rekl, ze uz ma vsechno hotovy a ted nevi jak umrit. Jeho pecovatelka ho uklidnovala, at si nedela starosti, ze to prijde samo. Umrel tak, jak si pral - doma, ve svy posteli pri spanku. Lucky bastard az do konce.
Tech momentu, ktery delaj zivot fajn, vykoupenych i temi opacnymi, bylo vic nez dost, a za to mu patri muj dik.